CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Milan Vodička

Foto: Dluhopisy.cz

16. 06. 2022

0 komentářů

Rozhovor: Firemní dluhopisy nemůžete nakupovat „na ulici“

 

Firemní dluhopisy nemají v Česku příliš dobrou pověst a řada investorů se jim velkým obloukem vyhne. To je ale velká chyba, protože v době vysoké inflace mohou přinášet zajímavý výnos a podpořit další rozvoj českých firem. O tom, jak správně vybrat firemní dluhopis, jsme mluvili s Jiřím Mesárošem, investorem a majitelem expertního portálu Dluhopisy.cz.

Loading



 

Lidé hledají možnosti, jak ochránit svoje úspory před vysokou inflací. Může být jedním z řešení investice do českých firemních dluhopisů?

Samozřejmě. V současné době dokonce jedním z velmi mála efektivních řešení. Státní protiinflační dluhopisy ministerstvo zrušilo, akciové trhy přes půl roku klesají, na nemovitosti už lidé nemají a výnosy z nájmu stejně nepokryjí ani splátku hypotéky. A vlastně i na tu hypotéku už dosáhne mnohem méně zájemců. Zato firemní dluhopisy jsou tu pro všechny, investovat do nich můžete už od deseti tisíc korun, a většinou od dvouletého horizontu. Těch devět procent, které v průměru nabízejí, v současné době jinde nezískáte. Myslím, že právě nastal čas korporátních dluhopisů.

Výnosy u některých tuzemských dluhopisů vypadají lákavě. Jak ale poznat, kdy jde o seriózního emitenta?

To je samozřejmě největší úskalí celého trhu. Nakupovat dluhopisy „na ulici“ nebo kdekoli volně na internetu nikomu nedoporučuji. Poznat opravdu seriózního emitenta jen na základě nějakých čísel a textů prostě nejde. Musíte se s ním několikrát sejít, popovídat si s ním, poznat ho, podívat se na projekty, které jsou za ním, co vybudoval a tak dále.

Tohle poznání pak dodá kontext jeho číslům a plánům, které samozřejmě musí „sedět“. Na tohle máme speciální oddělení. Nic z toho člověk od počítače neudělá. Ten si musí „jen“ vybrat portál, do kterého vloží důvěru, a on tohle všechno bude dělat za něj.

Otázku bych tedy trochu posunul: Jak poznat, kdy jde o seriózní portál? Když neschovává své neúspěchy – a věřte, že každý nějaké má. Když s investory řeší problémy, které nastanou, a pomáhá jim se na trhu zorientovat. A když se snaží o co největší zajištění dluhopisů.

Řada retailových investorů se se svými investicemi do firemních dluhopisů spálila. Lze nedůvěru v tento segment překonat?

Věříme, že ano. Intenzivně pracujeme na osvětě investorů, na profesionálním prověřování emitentů, ale také důkladnějším a preciznějším zajištění nových emisí. Myslím, že s pomocí Agenta pro zajištění už jsme na správné cestě.

REKLAMA

Co by podle vás pomohlo českému firemnímu dluhopisovému trhu?

Víc emisí firem jako Rohlík, Leo Express apod., se kterými mají lidé reálnou zkušenost, dennodenně se s nimi setkávají a ty dluhopisy si nakonec mohou koupit. Vidí, co za nimi je… Když PPF nebo CPI vydá dvě miliardy a prodá je fondům v Londýně, je to pro české investory a střadatele příliš abstraktní.

Už i u nás se objevily firmy, které umožňují investovat do tzv. tokenů s tím, že vybrané peníze mají směřovat na rozvoj českých firem. Jaký máte názor na tento způsob investování, který u nás zatím nemá dostatečnou regulaci?

Nechci se k tomu asi moc vyjadřovat, byl bych ve střetu zájmů. Nicméně, stejně jako u dluhopisů a jiných podobných investic, je potřeba si opět prověřit emitenta tokenů.

Jak podle vás ovlivní rostoucí sazby ČNB zájem potenciálních firemních emitentů vydávat dluhopisy?

Učebnicově by zájem měl samozřejmě růst, ale je otázkou, jestli firmy budou chtít v současné nejisté době investovat. Dluhopisy jsou totiž především investiční peníze – firmám dávají šanci růst a rozvíjet se. Pokud by firmy začaly spíše šetřit a brzdit svůj rozvoj, projevilo by se to i na objemu nových emisí.

Myslíte si, že je v ČR trh s firemními dluhopisy dostatečně regulovaný? Co by se podle vás mělo případně změnit?

Dostatečně regulovaný samozřejmě není. Proto stále čteme o podvodnících, kteří jich využili k vlastnímu obohacení. Jak už jsem nastínil, myslím, že Agent pro zajištění by mohl být skvělým řešením… Kdyby se třeba uzákonila povinnost jej při emisi dluhopisů stanovit. Ale zase by jím nemohl být každý, jako je to teď. Měl by mít podobné postavení jako třeba notář, skutečně nezávislý subjekt, který musí dbát o svou pověst.

Proč jste se rozhodli založit portál dluhopisy.cz, co je jeho smyslem?

Oblasti investic se věnuji již mnoho let. A když jsem si před devíti lety chtěl koupit firemní dluhopisy, nebylo kde. A to je také cíl našeho portálu. Aby lidé mohli přímo podpořit firmy, které jsou jim blízké nebo podnikají v oblastech, ke kterým mají vztah atd. Prostě rozšířit lidem možnosti, jak využít své pe

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *