CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Rolování kontraktů a jejich dopad na cenu

 


 

Na komoditních burzách je možno nakupovat a prodávat celou řadu komodit: pšenici, oves, kukuřici, hovězí maso, vepřové maso, zlato, stříbro, bavlnu, kakao, cukr a mnoho dalších. Pokud tedy víme, do jaké komodity chceme investovat, musíme se dále rozhodnout, jaký kontraktní měsíc dodání budeme chtít obchodovat.

Jednotlivé komodity je možno nakoupit s různými termíny dodání, například můžeme nakoupit kontrakt na sojové boby s termínem dodání v červenci nebo srpnu, září, listopadu a tak dále až na měsíce v roce 2010. Investoři si většinou vybírají ty nejbližší kontraktní měsíce (tzv. front měsíce), které jsou nejobchodovanější, tedy jsou vysoce likvidní.

Pokud tedy nakoupíme například kontrakt na pšenici s měsícem dodání září, znamená to, že daný kontrakt v září vyprší a my se musíme rozhodnout, co dál. Máme tři možnosti:

  • Prodat kontrakt a přerolovat jej do dalšího měsíce nákupem kontraktu následujícího kontraktního měsíce nebo jiného následujícího.
  • Prodat kontrakt a vybrat zisk nebo akceptovat ztrátu a zůstat venku z trhu (to stay out of market).
  • Přijmout dodávku komodity nebo jiného aktiva, které je podkladovým aktivem daného futures kontraktu.

Pokud se rozhodneme daný kontrakt prodat, měli bychom sledovat tak zvaný First Notice Day (FND), neboli den, kdy budeme upozorněni, že vlastníme kontrakt na nákup příslušné komodity, a pokud tento kontrakt neprodáme, budeme si muset v brzké době vyzvednout objednávku, tedy několik tun pšenice. Posléze ještě existuje Last Trading Day (LTD), což je absolutně poslední den, kdy máme ještě možnost daný kontrakt prodat a zbavit se tak závazku převzít danou komoditu.

Pokud tedy obchodujeme komodity za účelem zisku, neboli spekulujeme, musíme se informovat u svého brokera nebo najít si na internetu, kdy je první upozornění a kdy je poslední den obchodování daného kontraktu.

REKLAMA

Výhodu obchodování v různých kontraktních měsících využívají obchodníci především k zajišťování svých pozic. Populární je například opční strategie kalendářní put spread, kdy cílem obchodníka je prodat nadhodnocenou put opci s velkou implicitní volatilitou a jistit se nákupem put opce se vzdálenějším měsícem do expirace s nižší implicitní volatilitou. Podobně se mohou obchodníci zajišťovat i ve svých futures kontraktech.

Zde je nutné objasnit následující výrazy:

Contango – cena kontraktu futures směrem do budoucnosti narůstá, což je tzv. „normální“ situace, protože vzdálenější kontrakty jsou dražší například o náklady spojené se skladováním komodity apod.

REKLAMA

Backwardation (inverzní trh) – cena kontraktu směrem do budoucnosti klesá. To svědčí zpravidla o silné poptávce a býčím sentimentu. Backwardation je často považován za mimořádný stav, který se vrátí do stavu contango.

Této skutečnosti pak můžeme využít tak, že zaujmeme tzv. intrakomoditní spread – tj. simultánní zaujmutí opačných pozic v kontraktech téže komodity. Příkladem může být například nákup červencové ropy a současný prodej srpnové ropy.

Uvedené operace se provádí především k omezení rizika. Je nutné si uvědomit, že riziko opačného vývoje, než jsme předpokládali, je značné a nelze ho v žádném případě podceňovat. Na druhou stranu však lze jen těžko předpokládat, že by rozdíl cen mezi dvěma kontrakty mohl dosáhnout nekonečných hodnot, jde přeci jen pořád o tutéž ropu, pouze rozdíl v termínu dodávky činí jeden měsíc.

Jasným důkazem, že míra rizika je nižší než u čistě long či short pozice, je i skutečnost, že burzy při otevírání spreadů vyžadují zpravidla nepoměrně nižší marginy než u čistě long nebo short pozice.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • obchodnik

    9 července, 2008

    kde je zminen v textu ten „dopad na cenu“ jaky je teda dopad na cenu, kdyz fondy roluji? jak se roluji opce? tohle tema je celkem siroke.

    Odpovědět

  • cedr

    10 července, 2008

    Presne. V clanku je pouze vysvetleno rolovani jako takove. I ten nejposlednejsi zacatnik obchodujici futures musi o rolovani uz vedet, ale jak hybe rolovani s cenou, jake prilezitosti tam mohou byt, a jak je vyuzit, to uz je vec trochu pokrocilejsi – a urcite i zajimavejsi.

    Odpovědět

  • obchodnik

    10 července, 2008

    jenze to lidi z XTB netusi. ja jim to ani vlastne nemam za zle. proste nikdy na burze nebyli a o pravem tradingu toho proste moc nevedi. jen mi nekdy trosku vadi jak zbytecne delaji dojem, jak jsou dobri. jejich analytici jsou na trhu „14 dni i s cestou“, pred tim delali buh vi co. jejich analyzy jsou prekladem zahranicnich medii a uvaha je max do roviny 1rocniku VSE. chtelo by to vice. ale treba se za par let dockame.

    Odpovědět