CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Recese za dveřmi? Analytici říkají NE, ale dá se jim věřit?

 


 

Co by nás v letošním roce mohlo na finančních trzích opravdu hodně překvapit, aneb kde na nás číhají černé labutě, o nichž se dnes vůbec nemluví?

Celkově vzato bych za největší makroekonomické překvapení považoval rychlý nástup inflace, na který by centrální banky od Fedu přes ECB a ČNB musely ještě letos reagovat prudším utažením měnové politiky, než s čím dnes počítají ti největší optimisté. To neznamená, že například tržní úrokové sazby nepůjdou v průběhu roku vzhůru či že Fed už letos vůbec nezvýší úrokové sazby. Přesto scénář, že by letos inflace překvapila vysokými hodnotami a přinutila centrální banky k rychlému dupnutí na měnovou brzdu, se zdá být extrémně nepravděpodobný.

A co horké téma ropa? Letos za pár dní klesla o 25 %, kde je dno a jaká je vlastně šance, že na konci roku 2016 bude stát třeba 100 dolarů za barel?

Šance zde určitě je, byť asi malá. To přitom není jen náš názor, ale i názor trhu. Například pravděpodobnost, jež lze odvodit od futures kontraktů na ropu, říká, že trh dnes vidí méně než 1%ní  šanci na to, že by cena ropy šla například na 100 dolarů za barel. Takové ocenění se zdá být férové. Přesto ačkoliv se může zdát scénář barelu ropy za 100 dolarů dnes absurdní – může k tomu dojít. Připomeňme si, že takto vysoká cena ropy byla ještě nedávno – přesněji v polovině roku 2014. Takže kdyby třeba letos začala válčit Saudská Arábie s Iránem, klidně bychom mohli vidět ceny ropy i na daleko vyšší úrovni než na magických 100 USD za barel.

Některé banky již házejí na stůl možnost příchodu další recese v horizontu dvou až tří let. Byl by takový scénář již v roce 2016 velkým překvapením?

REKLAMA

Zcela jistě, byť riziko recese je možná o trochu vyšší, než si trh jako celek připouští. Pokud se totiž podíváme na odhady analytiků komerčních bank, tak prakticky nikdo v tomto roce nepočítá s tím, že by u nás, v eurozóně či v USA mohla přijít recese. Stejně tak „optimisticky“ to unisono vidí i klíčové centrální banky či jiné oficiální instituce. To ale neznamená, že recese nemůže přijít. V této souvislosti možná stojí za zmínku akademické cvičení, které nedávno provedl týdeník the Economist, když si vzal na mušku odhady růst HDP od Mezinárodního měnového fondu. The Economist přitom zjistil, že se MMF recesi nepodařilo předpovědět nikdy…

A jak si vlastně vedou analytici v předpovídání recesí? Tu poslední globální recesi v roce 2008 se jim předpovědět moc nepovedlo…

Bohužel platí, že schopnost analytiků odhadnout výkon ekonomiky v horizontu jdoucím za jeden až dva kvartály drasticky klesá. Neboli u prognóz hospodářského růstu je to v podstatě podobné jako s předpovídáním počasí – meteorologové jsou schopni velmi dobře předpovědět počasí na 1–3 dny dopředu, pak však úspěšnost jejich předpovědí rychle klesá. Uznávám, že zkušenost s tím, jak mizerně ekonomové (ne)dokázali předpovědět finanční krizi a recesi roku 2008, je hodně trpká a ekonomie si z ní snad vzala náležité ponaučení. Každopádně veřejnost by si měla dát pozor na šarlatány-ekonomy, kteří se občas objevují v televizi či rádiu a sebevědomým hlasem tvrdí, že ví, jak za rok či dva bude.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pavel-hanzl

    27 ledna, 2016

    Takové články jsou škodlivé asi stejně, jako existence celé SAXO Bank, s jejich šokujícími predikcemi. Trh potřebuje optimismus, nebo se všichni zase začnou připravovat na krizi, což znamená, že betonováním úspor pošlou spoustu podniků do krize.

    Odpovědět

  • jaaa

    28 ledna, 2016

    presne tak je potreba prodat vic pojistek a zivotek ze pane agente s pojistkama.

    Odpovědět