CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Realitní investiční fondy: Start se zatím odkládá

 


 

Česká národní banka z pozice regulátora trhu sdělila asociacím AFAM (Asociace fondů a asset managementu) a AKAT (Asociace pro kapitálový trh), že současná legislativa omezuje možnosti investic realitních fondů spravovaných investičními společnostmi vlastněnými bankami.

ČNB došla k závěru, že "nemovitostní fondy obhospodařované investiční společností, která je ovládána bankou, nesmějí nabývat podíly na nemovitostních společnostech".

Tento restriktivní výklad nachází oporu v novele zákona o bankách z roku 1998, zatímco zákon o kolektivním investování by existenci těchto fondů umožnil.

Novela zákona o bankách z roku 1998 zamezila na přímý pokyn tehdejší vlády bankám investovat do realitních firem kvůli zabránění tunelování a obavám ze vzniku netransparentních struktur.

"Nepovažuji krok ČNB za obstrukci, cítím na jejich straně vůli problém vyřešit," řekl týdeníku EURO šéf asociace AFAM Martin Hanzlík.

REKLAMA

Asociace AKAT a AFAM již ČNB napsaly společné stanovisko k jejímu sdělení. V dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici, mimo jiné uvádějí: "Aplikace uvedeného výkladu znamená přísnější regulaci investičních společností vlastněných českou bankou oproti všem ostatním investičním společnostem na českém trhu."

"Tato přísnost by se projevovala tím, že takto postižené nemovitostní fondy by směly investovat pouze přímo do nemovitostí, a nikoliv do nemovitostních společností. Možnost investovat do nemovitostních společností je přitom jednou z hlavních forem rozložení rizika podílníků v nemovitostním fondu a je také ekonomicky výhodná z pohledu jednotlivých akvizic."

AFAM a AKAT dále argumentují tím, že uvedený výklad by šlo považovat za udělení veřejné podpory nebankovním investičním společnostem.

Varují též, že pokud by ČNB na výkladu trvala, převedly by banky formálně své realitní investiční společnosti na třetí subjekty.

"Tento akt by znamenal pouze úmyslné a státem a orgány dozoru tolerované znepřehlednění vlastnických vztahů investičních společností. V konečném důsledku by tato situace mohla vést ke ztrátě důvěry investorů investujících v rámci kolektivního investování," varují společně AKAT a AFAM.

Problém se nejvíce týká České spořitelny, která se na vznik realitního fondu připravovala nejusilovněji. Zatím ale nezískala ani licenci pro svou novou realitní investiční společnost REICO.

Původní, spořitelnou v září podaná žádost, jí byla vrácena kvůli formálním nedostatkům. "Žádost po doplnění několika formalit podáme v nejbližší době znovu," řekl týdeníku EURO šéf investic České spořitelny Martin Burda.

Článek vyšel v týdeníku Euro.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *