CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

17. 09. 2012

0 komentářů

QE 3 na výročí pádu Lehman Brothers. Jak symbolické

 


 

Pád Lehman Brothers, která patřila mezi největší banky v USA, byl největším bankrotem v historii v USA. Zároveň byl nepřímým spouštěčem fiskálních a monetárních stimulů, které dnes známe pod pojmem kvantitativní uvolňování. Před několika lety stačilo k nastartování ekonomiky a investorů snížit úrokové sazby o několik desítek bazických bodů a účinek byl prakticky okamžitý. Dnes to vypadá tak, že ani stovky miliard dolarů, kterými centrální banky zaplavují trhy, nestačí k tomu, aby byl na trzích nastolen pořádek, resp. takové podmínky, s nimiž by byli všichni spokojeni. A je možné, že se těchto podmínek již nikdy nedočkáme.

QE kam se podíváš

První kolo kvantitativního uvolňování mělo za úlohu vrátit důvěru na finanční trhy, zastavit strmý propad cen a dát investorům signál, že peníze na investice se vždycky najdou. Na něco jako nedostatek likvidity nebyly trhy zvyklé a tak jim bylo potřeba nějak pomoci. Druhé kolo QE mělo za cíl opět zvednout náladu investorům a pomoci akciovým trhům k růstu, protože něco jako dlouhodobý medvědí trend zkrátka nevypadá dost „PR friendly“.A to přesto, že akcie se z toho nejhoršího v té době již dávno dostaly. Kromě toho měly obě kola pomoci americké ekonomice, které hrozí propad do recese a na to si ekonomové a investoři také již jaksi odvykli. Všichni si zkrátka zvykli na to, že ekonomika musí růst a i pouze riziko toho, že růst HDP nebude pozitivní, se zdá jako něco, co v dnešní ekonomice nemá místo.  

Třetí kolo QE pak má pomoci ekonomice a vyřešit růst nezaměstnanosti, ale jeho opodstatnění pozná pravděpodobně pouze šéf Fedu. Akciové trhy jsou na několikaletých maximech a nemají daleko k tomu, aby se opět dostaly na historická maxima (asi jde o prevenci před tradičními zářijovými propady), komodity na tom také nejsou nejhůř. Ani ekonomika USA na tom není tak špatně, i když pozitivních zpráv je stále pomálu. Kdy toto kolo QE skončí, nikdo neví, ale jak připomínají analytici, vzhledem tomu, že první dvě kola měly pouze krátkodobý efekt, může mít hodně dlouhé trvání.

Problémem je, že důvody pro další kola QE se zdají stále banálnější a nakonec si na něj investoři i ekonomové a politici zvyknou tak, že se stane něčím úplně samozřejmým. Tisk peněz v době, kdy k tomu nejsou prakticky žádné závažné důvody, nemůže vést k ničemu pozitivnímu a když v budoucnu nastane situace, která si bude vyžadovat rozhodné řešení, nebude po ruce žádný nástroj, který by situaci jakž takž uklidnil.

Po pádu Lehman Brothers se mnozí analytici, ekonomové a investoři nebáli přirovnávat situaci na finančních trzích ke konci světa. Krok, který tento konec světa před lety dokázal odvrátit, tak v předvečer výročí této události možná bude znamenat skutečný konec finančních trhů, jak je známe dnes. Poté, co centrální banka ohlásila svůj záměr neomezeně poskytovat trhům likviditu ve formě 40 miliard dolarů měsíčně prostřednictvím nákupů cenných papírů krytých hypotékami, se tato myšlenka objevuje v médiích poměrně často a odborníci se vesměs shodují, že Fed, společně s ECB svým kroky ničí svobodné finanční trhy. Společně s dalšími, již probíhajícími operacemi to bude znamenat, že americká centrální banka uvolní měsíčně likviditu o objemu 85 miliard dolarů, což je skutečně nevídané množství peněz, které prakticky ztrácejí hodnotu a svou funkci. David Rosenberg ze společnosti Gluskin Sheff, míní, že pokud bude pokračovat Fed v tom co dělá, a podle něj v tom pokračovat určitě bude, nakonec to skončí tak, že americká centrální banka bude „vlastnit celý trh“.

REKLAMA

Konec centrálních bank?

Pokud nebude stačit současné QE 3, přijde na řadu další kolo kvantitativního uvolňování, po něm další a další. Důvody k těmto krokům budou dávat stále menší smysl a nakonec bude situace taková, že finanční trhy bez pomoci centrálních bank prakticky nebudou moci existovat. Co přijde pak, to si nikdo neumí představit, ale buďto skončíme bez lesů (podle Jima Rogerse na světě není dostatek stromů a to, aby stačily na vyřešení problému Bernankeho stylem), nebo zkrátka bez centrálních bank (opět Jim Rogers, který již před nějakou dobou řekl, že když selhaly dvě centrální banky USA v minulosti, může padnout i ta dnešní). Máme se na co těšit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *