CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

0 komentářů

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

 

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale „půlení“ a proč k němu dochází, na to odpovídá Josh Gilbert, australský tržní analytik společnosti eToro?

Loading



 

Co je to Halving bitcoinu a jakou roli hraje v měnové politice bitcoinového ekosystému?

Halving bitcoinu je klíčovou událostí, ke které dochází zhruba každé čtyři roky, kdy se odměna za těžbu nových bloků sníží na polovinu, čímž se sníží rychlost vytváření nových bitcoinů. Tento mechanismus, který je nedílnou součástí struktury bitcoinu, zajišťuje řízenou a postupnou emisi bitcoinů, dokud nebude kolem roku 2140 dosaženo maximální nabídky 21 milionů kusů.

Halving pomáhá regulovat nabídku bitcoinu, čímž napodobuje vzácné zdroje, jako je zlato, a má zásadní význam pro jeho měnovou politiku, protože potenciálně vede k možnému zvýšení ceny snížením tlaku na nabídku. Přestože snižuje odměny těžařů, což by mohlo ovlivnit těžební aktivitu, snížená nabídka by mohla vytvořit tlak na růst ceny, pokud poptávka zůstane silná.

Jak těžaři přispívají do sítě Bitcoin a jaký dopad má halving na jejich motivaci a ziskovost?

Těžaři zabezpečují síť Bitcoin tím, že validují transakce a přidávají je do blockchainu, za což získávají odměny bitcoin. Událost půlení snižuje tyto odměny na polovinu, což má dopad na ziskovost těžařů, zejména pokud se cena bitcoinu nezvýší, aby kompenzovala snížené odměny.

V reakci na to těžaři často přechází na výkonnější těžební hardware, aby si udrželi konkurenceschopnost a ziskovost. Někteří méně ziskoví těžaři mohou z odvětví odejít, což vede k dočasnému snížení míry hlasování v síti, dokud se zbývající těžaři nepřizpůsobí. Celkově může půlení motivovat k technologickému pokroku a zvyšování efektivity v těžebním odvětví.

REKLAMA

Mohl byste blíže popsat historický kontext událostí spojených se snížením ceny bitcoinu na polovinu a jejich dopad na ceny bitcoinu?

Historicky byly události, kdy došlo k půlení bitcoinu, spojeny s výrazným nárůstem ceny. Každé půlení snižuje rychlost, při které se vytvářejí nové bitcoiny, čímž se snižuje nabídka. První půlení v roce 2012 a druhé v roce 2016 předcházelo výrazným býčím sériím.

Při půlení v roce 2020 podobně došlo k výraznému růstu cen v následujícím roce. Ačkoli tyto události nejsou způsobeny výhradně halvingy, mnozí investoři je považují za býčí signály kvůli očekávanému omezení nabídky. K těmto trendům je však třeba přistupovat s opatrností, protože minulé výsledky nemusí nutně předpovídat výsledky budoucí a ceny silně ovlivňují i širší tržní podmínky.

Kromě bitcoinu, jak se dají srovnat události spojené s půlením jiných kryptoměn s událostmi spojenými s půlením bitcoinu, pokud jde o dynamiku trhu a náladu investorů?

Případy, kdy se odměna za vytěžení nových bloků snižuje na polovinu, se vyskytují v různých kryptoměnách a obecně odrážejí dopad bitcoinu, protože snižují nabídku a potenciálně zvyšují ceny. Účinek na jiné kryptoměny však může být méně výrazný kvůli rozdílům ve velikosti trhu, těžařských ekosystémech a povědomí veřejnosti. Například menší kryptoměny mohou ve srovnání s bitcoinem zažívat větší volatilitu těžebního výkonu a menší mediální humbuk.

Těžaři i investoři na těchto trzích se často dívají na halvingy bitcoinu, aby si vytvořili strategii a předvídali posuny v ziskovosti a pohybech cen, ale měli by vzít v úvahu jedinečné aspekty každé kryptoměny.

Jakou roli hrají institucionální investoři při formování narativu a reakce trhu na události spojené s půlením bitcoinu?

Všechny halvingy jsou stejné, ale liší se, když uvážíme, kdy k nim dochází. Právě teď jsme svědky největšího institucionálního zájmu v historii bitcoinu, protože v lednu 2024 byly spuštěny nové spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF). Tyto nové ETF zaznamenaly obrovský zájem s přílivem desítek miliard dolarů během několika prvních měsíců obchodování, spolu s masivními institucemi, jako je Blackrock, které nakupují bitcoin po kýblech, což toto aktivum vyhnalo na nová historická maxima.

REKLAMA

To nepochybně mění situaci před půlením a zvyšuje význam snižování nabídky v době, kdy jsme svědky tak velkých nákupů ze strany obrovských institucí. Nemusí to mít přímý dopad ze dne na den, ale v budoucnu to bude hrát obrovskou roli.

Jak se vyvíjí ekosystém bitcoinu mezi událostmi halvingu, pokud jde o technologický pokrok a škálovatelnost sítě?

Mezi půlením bitcoinů dochází v síti často k významnému technologickému pokroku a zlepšení škálovatelnosti a efektivity. Mezi klíčové novinky patří upgrady, jako je Segregated Witness (SegWit), který zvýšil kapacitu bloků a připravil půdu pro řešení druhé vrstvy, jako je Lightning Network, což zvýšilo rychlost transakcí a snížilo náklady.

Pokroky v těžebních technologiích, jako jsou energeticky účinnější těžební stroje ASIC, navíc přispívají k odolnosti sítě tím, že udržují ziskovost a bezpečnost těžby, protože odměny po ukončení těžby klesají. Tato technologická vylepšení pomáhají bitcoinu zvládat zvýšené objemy transakcí a udržovat robustní zabezpečení, čímž zajišťují trvalou životaschopnost sítě a její schopnost reagovat na rostoucí požadavky uživatelů.

Jak obvykle reagují regulační orgány na události spojené s půlením bitcoinu vzhledem k celosvětovému regulačnímu prostředí kolem kryptoměn?

Regulační orgány obvykle nereagují přímo na události půlení bitcoinu, protože jsou předvídatelné a zabudované do protokolu bitcoinu. Investoři by však měli být informováni o všech vyvíjejících se regulacích kryptoměn, které by mohly mít dopad na jejich držení.

Jak události spojené s půlením ovlivňují širší trh s kryptoměnami mimo bitcoin?

Události spojené s půlením bitcoinu mají často pozitivní dopad na širší trh kryptoměn a vytvářejí býčí náladu, která se může přelít i na altcoiny. Obvykle platí, že pokud cena bitcoinu po halvingu vzroste, zvýší se zájem investorů o kryptoměny, což často podpoří ceny altcoinů, protože noví i stávající investoři diverzifikují své kryptoměnové podíly.

Historické údaje ukazují, že po každé události půlení bitcoinu zaznamenaly altcoiny značný růst, ale tato aktiva mohou být často mnohem volatilnější než bitcoin a investoři by měli před investicí provést důkladný průzkum jakéhokoli aktiva.

Jaké jsou některé potenciální dlouhodobé důsledky událostí, které v ekosystému kryptoměn způsobily snížení hodnoty bitcoinu na polovinu?

Budoucí půlení bitcoinu může omezit nabídku, což může potenciálně zvýšit ceny, pokud poptávka přetrvá, a tím přilákat větší počet mainstreamových přijetí. To by mohlo podnítit inovace v oblasti blockchainu a finančních služeb a posílit dynamiku trhu a infrastruktury. Půlení může také ovlivnit širší finanční politiku, protože kryptoměny se více integrují do globálních trhů.

Zbývá méně než 3000 bloků, myslíte si, že nyní nastal čas, aby se těžaři kryptoměn přiklonili k udržitelné těžbě kryptoměn?

Halving má na těžaře skutečně velký dopad, ale již nyní vidíme, že velká část z nich přechází na obnovitelné zdroje energie. Poloviční snížení nepochybně povede k další efektivitě, protože těžaři budou nadále zvyšovat ziskovost, a klíčem k této efektivitě může být v dlouhodobém horizontu více obnovitelných zdrojů energie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *