CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Milan Vodička

22. 04. 2021

0 komentářů

Průměrný český investor dosáhl za první čtvrtletí zhodnocení 3,38 %

 

Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters   

Loni se podílové fondy v České republice dokázaly poměrně rychle zotavit z jarních propadů. Nakonec dosáhly podle Indexu českého investora CII750 na průměrné zhodnocení 5,86 %. Do roku 2021 fondy vstoupily také s velmi slušnou výkonností. Za první čtvrtletí zaznamenal index průměrné zhodnocení 3,38 %.

Loading



 

„Pro konečný kladný výsledek prvních tří měsíců letošního roku se jako stěžejní ukázal růst akciových a smíšených fondů,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Zdroj : Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2019

V lednu se dařilo fondům zaměřeným na akciové trhy rozvíjejících se ekonomik. Těm výrazně pomohla i slušná ekonomická kondice Číny, která zveřejnila velice dobrá makroekonomická data. Ztrátu si z ledna odnesly fondy držící v portfoliu akcie vyspělých trhů, ale i převážná část dluhopisových fondů.

„Za čtvrtletním kladným zhodnocením fondů stojí značně turbulentní vývoj. Poslední lednový týden se o rozruch postarali drobní investoři, kteří se rozhodli hromadně spekulovat na pár vybraných aktiv. To mělo za následek nucené výprodeje hlavních akciových gigantů, což se projevilo i na poklesech předních akciových indexů,“ komentuje vývoj Richard Bechník.

REKLAMA

Akciové trhy v únoru velice pozitivně vnímaly pokračující úspěšnou realizaci vakcinačních programů v USA a Velké Británii. K dobré náladě na trzích přispělo i očekávání plánovaného amerického fiskálního balíčku v hodnotě zhruba dvou bilionů dolarů. Oproti tomu dluhopisový trh se i nadále ocital po tlakem, když se moc nedařilo bezpečnějším dluhopisům, rizikovější High Yield dluhopisy zhodnocovaly jen lehce. Obdobný vývoj jsme viděli i v březnu.

 „V druhé půli února jsme zažili strmý pád růstových akcií, zvláště pak technologických společností. Daný sektor akcií, který byl poslední roky hlavním motorem růstu, těžce nesl pokračující růst výnosů dluhopisů. Ve výsledku se nedařilo ani technologickým fondům, ani fondům bezpečných dluhopisů. Naopak prostředí svědčilo fondům hodnotových akcií,“ dodává Richard Bechník.

Ve čtvrtletním porovnání se na předních místech umisťovaly fondy z oblasti hodnotových akcií, jako jsou finanční a energetické tituly. Díky velkému zastoupení daných sektorů se z vysokého zhodnocení mohly těšit evropské akciové trhy. Dobrou výkonnost pak předvedly i fondy investující například do japonských akcií.

Celkově to bylo horší čtvrtletí pro dluhopisové fondy. Zde ale můžeme pozorovat výrazné rozdíly, a to jak mezi konkrétními typy dluhopisů, tak výkonnostmi jednotlivých fondů. Určité zisky si připsaly rizikovější high yield dluhopisy, a to 0,9 % v případě oblasti US a 1,5 % v případě regionu Evropy. US státní dluhopisy ztratily přes 4 %. Evropské státní dluhopisy odepsaly mírnějších 2,3 %.

REKLAMA

V rámci zaměření na ostatní třídy aktiv slušně zhodnotily komoditní fondy. Zvláště se dařilo těm orientovaným na průmyslové kovy a ropu.  Dané komodity ve svém růstu odrážely optimismus, že globální poptávka brzy silně poroste díky znovuotevírání ekonomik. Naopak horší výkonností si prošly fondy, které svoji hodnotu odvíjí od ceny zlata.

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů za první čtvrtletí roku 2021.  Tabulka ukazuje na umístění fondů podle jejich čtvrtletní výkonnosti přepočtené do české koruny.


Zdroj : Swiss Life Select a Thomson Reuters   

Index českého investora (CII750) sestavují analytici společností Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters za použití informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou pro českého investora na domácím trhu běžně dostupné. Při jeho výpočtu odborníci sledují nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. Pro nastavení vah jsou využívána data ze čtvrtletních zpráv o podílových fondech v ČR, které vydává Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT). Index je vypočítáván od 1. 1. 2018, kdy je jeho základní hodnota na 100.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *