CZK/€ 24.755 -0,08%

CZK/$ 22.926 -0,10%

CZK/£ 28.793 -0,65%

CZK/CHF 25.258 -0,26%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 07. 2023

0 komentářů

Proč je zdravotní sektor stabilním pilířem portfolia?

 

Žijeme ve světě, kde se zdravotní péče stala prioritou pro mnoho zemí. Investice do zdravotního sektoru jsou nejen morálně správné, ale také ekonomicky výhodné. Zaměříme se na důležitost investic pro dané odvětví a představíme aktivně řízený fond a 2 ETF, které sdružují desítky zdravotnických firem, jakou je například společnost Johnson & Johnson.

Loading



 

Investice do kvality života

Investice do zdravotního sektoru jsou klíčovým faktorem pro zajištění kvalitní zdravotní péče. Vývoj léčiv, výstavba nemocnic či péče o seniory jsou oblasti, které vyžadují pravidelné finanční injekce. Investor tedy nejen že participuje na pohybu ceny akcií, ale navíc pozdvihuje kvalitu zdraví populace.

Aktuální trend stárnutí

Japonsko a některé evropské země se potýkají s výzvou spojenou se stárnutím populace. V těchto regionech je stárnutí obyvatelstva velmi výrazné, což vyžaduje důkladnou péči o seniory, nebo osoby s dlouhodobými onemocněními. Společnosti zdravotnického sektoru zde hrají zásadní roli při poskytování specializované péče a podpory v době stárnutí.

Goldman Sachs Global Health Care

Jedná se o fond, který celosvětově investuje do společností ze sektoru zdravotnictví. Jeho portfolio je diverzifikované a zahrnuje společnosti aktivní v oblastech zdravotnického vybavení, služeb, výzkumu, vývoje, výroby a biotechnologických produktů. Fond uplatňuje aktivní správu (AŘF) a zaměřuje se na společnosti s dobrým skóre na základě systematického investičního procesu.

DoporučeníV případě, že investor míří na investiční horizont 5 – 7 let, tento fond je díky své nízké volatilitě schopný výnosově mířit na krátkodobé cíle. Při horizontu nad 10 let však tento fond ztrácí efektivitu kvůli manažerským poplatkům, které jsou za aktivní správu účtovány.

REKLAMA

ETF SPRD Health Care Select Sector (XLV)

V rámci zdravotnického sektoru se XLV řadí mezi největší na světě. Jeho hlavním cílem je přesně sledovat výkonnost indexu S&P Health Care Select Sector. V současné době má portfolio ETF 63 společností. Největší podíl tvoří farmaceutické firmy, následují biotechnologické společnosti, poskytovatelé zdravotnických služeb a výrobci zdravotnického zařízení pro nemocnice, klinické laboratoře a jiné.

Doporučení – Investiční horizont by měl být nejlépe více než 10 let, což také závisí na aktuálním ekonomické situaci a aspektech, které mají dopad na zdravotnický sektor. Jelikož se jedná o ETF, instrument vykazuje vyšší volatilitu než v prvním případě a může se tedy jednat o složku růstového portfolia, které má za cíl plnit dlouhodobé cíle.

Fond Vanguard Health Care Index Fund (VHT)

Jedná se o ETF, který investuje do akcií amerických firem v sektoru zdravotní péče, zahrnující jak velké, střední, tak i malé společnosti. Tento sektor se dělí na dvě hlavní skupiny. První skupina zahrnuje firmy zabývající se výrobou zdravotnických zařízení, spotřebního materiálu, poskytující základní zdravotnické služby, provozující zdravotnická zařízení a organizace. Druhá skupina zahrnuje společnosti zaměřené na výzkum, vývoj, výrobu a prodej farmaceutických a biotechnologických produktů. VHT se odlišuje od předchozího ETF tím, že nabízí širší diverzifikaci a investuje do 291 titulů. Největší podíl v portfoliu tvoří farmaceutické společnosti a biotechnologie.

Doporučení – Díky rozložení mezi velké, střední a malé společnosti VHT vykazuje nejvyšší volatilitu ze všech výše zmíněných instrumentů. Výzkum a vývoj je zde zastoupen z velké části, což otevírá prostor pro silné cenové výkyvy. Investiční horizont by měl být delší než 10 let a vzhledem k povaze VHT je vhodné kombinovat jej s technologickými společnostmi, protože synergie mezi těmito dvěma sektory vytvoří dynamické portfolio pro nadprůměrné výnosy.

Závěr

Investice do zdravotního sektoru jsou nejen morálně správné, ale také výnosné. Zdravotnické společnosti hrají klíčovou roli při zajištění kvalitní zdravotní péče a reakci na aktuální výzvy spojené se stárnutím populace, což může investora ubezpečit, že s největší pravděpodobností nepřijde o vložený kapitál. Zmíněné investiční příležitosti však nejsou vhodnou alternativou pro všechny investory a je nutné na ně pohlížet chladnou myslí a analytickým okem, protože stejně jako u ostatních AŘF a ETF se jedná o balíček dat a ukazatelů, které je ve většině případů nutné konzultovat s odborníkem, aby investor splnil své dlouhodobé cíle.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Stát tedy nově umožňuje čerpat daňovou podporu celkem na čtyři produkty. Ke stávajícímu penzijnímu připojištění a životnímu pojištění přibyl DIP a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Bitcoin se vrací zpět na úroveň 60 000 USD

Bitcoinu se nepodařilo navázat na dynamiku z předchozího týdne, přičemž jeho cena nebyla schopna dosáhnout „vyššího maxima“ nad hranicí 66 800 USD. Místo toho jsme byli svědky ústupu k hranici 60 000 USD, která byla od března opakovaně testována.

Text: Redakce

14. 05. 2024

Přehledně: Nejdůležitější změny v reformě penzí schválené vládou

Vláda pod vedením Petra Fialy přišla s „reformou“ penzí. Je postavená na šesti základních bodech – postupném zvyšování důchodového věku po roce 2030, jistém minimálním důchodu, snížení výpočtu nových důchodů, výchově dětí a péči o blízké, sdílení vyměřovacích základů manželů a vdovských a vdoveckých důchodech.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *