CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Daniel Mareš

25. 02. 2021

0 komentářů

Postpandemická ekonomika bude vypadat jinak

 


 

Celková investiční aktivita byla během pandemie silně negativně ovlivněna zvýšenou nejistotou a uvalením restriktivních opatření k zamezení šíření viru. Z odvětvového pohledu byly nejvíce postiženy podniky v oblasti služeb, u kterých bude investiční aktivita pravděpodobně velmi slabá i v tomto roce.

„Naopak hrubá přidaná hodnota v průmyslu po jarním propadu dynamicky oživila. Vzhledem k již nadprůměrně využitým výrobním kapacitám v průmyslu lze očekávat zvýšenou ochotu k investicím do jejich udržení, či rozšíření,“ uvádí pro investujeme.cz Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí.

Jednoznačný posun v rámci digitalizace

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa pro investujeme.cz podotýká, že koronakrize jistě vynesla na světlo nové šampiony nebo přinejmenším potvrdila postavení některých dosavadních šampionů. „Týká se to oblasti IT, jako je například tvorba softwaru a poskytování hostingu na internetu, a také kurýrních služeb,“ popisuje. Podle Skořepy by se mohlo zdát, že hvězdná hodina kurýrních služeb přišla právě až s pandemií. Přinejmenším v rámci české ekonomiky, ale tento obor zažíval velký rozmach i předtím.

Každá krize, včetně té pandemické, přináší příležitosti a předznamenává budoucí vítěze. Podle hlavního ekonoma Komerční banky (KB) Jana Vejmělka, je zřejmé, že vývoj v posledním roce má zásadní dopady do struktury a fungování ekonomiky. Ta postpandemická bude vypadat jinak.

Jednoznačným trendem je posun v rámci digitalizace. Z tohoto pohledu lze pozitivní kroky zaznamenat i ve veřejném sektoru. Změnil se způsob práce mnoha nemanuálně pracujících, významným způsobem se změnila logistika. „Zatím nejsou k dispozici čísla za celý loňský rok. Z dat za první tři čtvrtletí roku 2020 vyplývá, že se postupně rozbíhaly zejména investice do informačních a komunikačních technologií, strojů a zařízení, na straně domácností pak do obydlí,“ popisuje Jan Vejmělek.

REKLAMA

Asie se s viry naučila žít

Jak obecně z negativní situace ven, tak aby se začalo dařit i dalším segmentům ekonomiky a svět se vrátil do normálu? Podle analýzy České národní bank (ČNB) je potřeba se naučit s koronaviry žít a odbourat negativní očekávání lidí. Jakoby nakalibrovat ekonomiku na koronaviry. Respektive vyřešit tradeoff mezi mírou restrikcí od vlády v případných dalších vlnách nebo při jiné nemoci, kapacitou zdravotnictví a ekonomikou.

Dále se dočteme, že pozitivní efekt na odbourávání negativního očekávání lidí mohou mít i nedávno zveřejněné skvělé výsledky testů nadějných očkovacích vakcín (Pfizer, Moderna, Astra-Oxford), které jsou od přelomu roku aplikovány ve většině vyspělých zemí. Nutnost hospitalizace a riziko komplikací u nakažených pacientů by již brzy mohly snížit nová antivirotika (Regeneron, Eli Lilly).

S viry se podle ČNB naučila žít především Asie. I tam probíhají různé vlny nemoci. Nicméně v Asii je od počátku epidemie covid-19 počet zemřelých na 1 milion obyvatel minimální proti Evropě nebo USA. Asie v posledních 20 letech zažila SARS a MERS – lidé se naučili šíření virů zpomalovat při vypuknutí epidemie sami od sebe nošením roušek, omezováním osobních kontaktů anebo prací z domova. Zkušenost z Hongkongu je taková, že koronaviry se brzdí především přirozenou změnou chování lidí, omezením osobních kontaktů bez spoléhání se na stát, že jakoby zázrakem zabrání šíření viru.

 

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *