CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Pojď mámo, jdeme hledat bankomat

 


 

Sociální karta by měla nahradit klasické složenky, kterými se peníze posílají teď.  Kartu důchodci dostanou zdarma a zpoplatněn nebude jen jeden výběr z bankomatu měsíčně. Zdarma bude také možnost zjistit si zůstatek na účtu a příjem peněz na účet.

Půjde o běžnou síť bankomatů, nebudou budovány žádné nové bankomaty pro výplatu penzí. Prostředky bude možné, byť za běžný bankovní poplatek, vybrat u kteréhokoli jiného bankomatu nejen u bankomatu vítěze obchodní soutěže, tedy na zhruba 3 500 místech,“ doplňuje Viktorie Plívová, tisková mluvčí MPSV.

K čemu karta bude sloužit

Kromě platební funkce bude karta sloužit k identifikaci na úřadě nebo například u lidí se zdravotním handicapem jako průkazka spojená s řadou zvýhodnění. Třetí je funkce autorizační, karta umožní z domova realizovat činnosti spojené s veřejnou správou. 

Zdroj: MPSV

Opravdu karta pomůže?

Někteří důchodci z vesnic, malých měst, ale i okrajů větších měst nemají bankomaty zrovna při ruce. Často je také trápí omezený pohyb, takže se pro penzi budou dostávat velmi těžko. Vzhledem k tomu, že je zdarma pouze jeden výběr z bankomatu měsíčně, důchodci si budou chtít vybrat co nejvíc peněz najednou. To také nahrává zlodějům a podvodníkům. Penzisté pravděpodobně nebudou při výběru peněz tak obezřetní.  Pomoci jim bude muset rodina nebo sousedé.

Tohle se mi vůbec nelíbí. Bydlím sice ve větším městě, ale nevím, kde bankomaty jsou a jak se z nich vybírá. Chodím o holi a dojít si na nákup přes ulici mi trvá celkem dlouho. Nedokážu si představit, že bych si jezdila někam do centra pro peníze. Taky bych se bála, aby mě někdo u bankomatu neokradl,“ svěřuje se důchodkyně Anna.

Nemalá část seniorů běžný účet v bance nemá a nikdy neměla. Proto se budou s bankomatem v podstatě seznamovat. Pokud však někdo osobní účet vlastní, není problém oba účty v podstatě sloučit. „Převod peněz z účtu karty na osobní účet penzisty bude dle předpokladu podmínek prováděn zdarma, bez jakýchkoli nákladů příjemce. Toto bude možné nastavit automaticky,“ doplňuje Plívová.

Donáška peněz domů bude za poplatek

Možnost donášky peněz domů u osob soběstačných či mladších určité věkové hranice bude zachována, byť bude zpoplatněna,“ uvádí Plívová a dodává, že donáška peněz domů bude i předpokládána u osob upoutaných na lůžko, či osob nad určitou věkovou hranici.

Od příštího roku dostanou sociální kartu nezaměstnaní, invalidní důchodci a lidé na rodičovské dovolené.

Zatím se neví, jaká banka bude tuto službu poskytovat. Vítěz tendru nejspíš získá dvanáctiletou smlouvu, kterou MPSV chce mít podepsanou do konce září. Soutěž je pro banky zajímavá. Vítěz bude mít na poskytování sociální karty monopol.

Tímto způsobem chce stát ušetřit až miliardu korun na poštovném za složenky. Už v příštím roce by měl stát ušetřit zhruba čtvrt miliardy korun. Debata o kartě bude nadále pokračovat, protože je mnoho aspektů, které zatím nejsou známy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *