CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Pavel Bambásek

17. 10. 2016

1 komentář

Pětiprocentní růst firmy zdvojnásobí její hodnotu aneb Jak se oceňují akcie

 


 

Akcie vyjadřuje vlastnictví podílu na firmě

Akcie je podíl na firmě. Je to vlastnictví firmy rozdělené na malé kousky. Firma s jedním majitelem by se dala v akciích vyjádřit jako firma s jednou akcií, jejímž vlastníkem je jeden člověk. Pokud podnik vydá 1000 akcií, jedna akcie představuje podíl jedné tisíciny.

Když znáte cenu podniku, tak ji stačí vydělit počtem akcií a cena akcie je na světě.

Cenu akcie firmy s hodnotou milion korun a sto akciemi vypočítáte snadno:
1 000 000 Kč : 100 = 10 000 Kč

Jak se počítá hodnota podniku?

Existuje asi deset metod ocenění hodnoty podniku, ale celý Wall Street včetně Warrena Buffetta používá především jednu jedinou: metodu diskontovaných peněžních toků (anglicky Discounted Cash Flow, zkratka DCF).

Podle metody diskontovaných peněžních toků se hodnota firmy rovná veškeré hotovosti, kterou dokáže vygenerovat od teď až do nekonečně vzdálené budoucnosti. Ve výpočtu hodnotu hotovosti každý rok snížíte o tzv. diskontní sazbu. To je v podstatě sleva za inflaci a riziko. Peníze za deset let budou mít nižší hodnotu, než mají dnes. Firma ale také může s určitou pravděpodobností zkrachovat. Obojí se ve výpočtu projeví.

REKLAMA

Dejme tomu, že chcete ocenit firmu, která každý rok vydělá tisíc korun. V dnešní době je inflace prakticky nulová, ale tak tomu nebude navždy, a proto ji do výpočtu zahrnout musíte. Dále existuje určité riziko, že firma zkrachuje.

Tisíc korun letos má hodnotu 1000.
Tisíc korun vygenerovaných příští rok má hodnotu 1000 : 1,1 = 909
druhý rok 909 : (1,1×1,1) = 826
třetí rok 826 : (1,1×1,1×1,1) = 751
a tak dál, až do nekonečna.

Sečtením všech peněz, které naše hypotetická firma vygeneruje dostanete částku 9999,99, což je její hodnota.

A teď si představte, že taková firma každý rok poroste o 5 %. To s výpočtem značně zamíchá. Pět procent nevypadá jako moc, ale když je to každý rok až do vzdálené budoucnosti, vytvoří se zcela jiná částka.

REKLAMA

Letos firma vygeneruje tisíc korun, které mají hodnotu 1000, to je jednoduché:
Příští rok vygeneruje 1050 korun, které ale mají hodnotu 1050 : 1,1 = 954
druhý rok 1102 : (1,1×1,1) = 911
třetí rok 1157 : (1,1×1,1×1,1) = 870
a tak dále.

Sečtením dostaneme zhruba 20 000. „Běžný“ růst 5 % ročně vytvoří dvojnásobnou hodnotu firmy!

Při ohlášení výsledků hospodaření firma také prezentuje své výhledy do budoucna. Proto, i když jsou výsledky dobré, může akcie klesnout.

Při ocenění firmy hraje obrovskou roli odhad vzdálené budoucnosti. Jedno procento ročně výsledek značně změní. Proto hraje roli mnoho faktorů, mezi které patří:

REKLAMA

kvalita managementu firmy a firemní kultura, která zaručí kvalitní management a pracovní výkony i v budoucnu;

  • situace v celém odvětví;
  • hospodářská situace celé země i světa;
  • růst firmy a jeho udržitelnost;
  • konkurenční výhoda a její unikátnost.

Jak odhadnout, kolik hotovosti firma vygeneruje?

Odhadovat budoucnost je velmi těžká věc. Investování je označované spíš za řemeslo, než za exaktní vědu. Truhlář může studovat deset let, ale pokud nemá cit pro dřevo, šikovné ruce a jeho práce ho nebaví, nikdy z něj nebude mistr.

Warren Buffett označuje za nejdůležitější vlastnost investora schopnost nenechat se ovlivnit a stát si za svým rozhodnutím. Jedna věc je umět vytipovat dobrou investici, druhá věc je umět si za svým rozhodnutím stát i ve zlých dobách, doslova proti celému světu. Když se trhy hroutí a v novinách začnou o vaší akcii psát, že je před krachem, je velmi těžké stát si za svou investicí a nepanikařit.

Do vývoje firmy se může promítnout ledacos. Čekají nás v dohledné době autonomní (samo řídící) auta? Znamená to, že všechny taxikářské firmy zkrachují a nemají prakticky žádnou hodnotu? A co dopravní firmy – nahradí řidiče náklaďáků počítače?

Při vývoji podniku nehraje roli jen samotná firma, ale celé odvětví a leckdy i zdánlivě nesouvisející věci z odvětví zcela jiného. 

Pavel Bambásek je opční stratég (vyvíjí opční strategie a obchoduje opce) a bloguje na webu BlueTrader.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář k akciovým trhům: Investoři by měli zůstat velmi selektivní

Buffettův valuační indikátor globálních akciových trhů je nyní na úrovni 111 %. Tato hodnota výrazně převyšuje úroveň dlouhodobého mediánu s hodnotou 87 % a je dokonce poměrně výrazně i nad další klíčovou úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 105 %. Globální akciové trhy jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *