CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Traxler

05. 08. 2008

104 komentářů

Paraziti se živí IŽPéčkem

 


 

V diskuzi se objevila tradiční reakce, že klient potřebuje investování s dozorem a že za tuto službu není ochoten zaplatit přímo. Skutečně je to klient, kdo potřebuje IŽP? Nepotřebují ho spíše tisíce pojišťováků a dalších bouchačů, kteří se maskují finančním poradenstvím?

Žádný racionálně uvažující člověk, kdyby měl dostatek objektivních informací, by nesáhl po IŽP jakožto investičním produktu. (Nemluvím o potřebě pojištění, ale o zneužívání IŽP jako rezervotvorného produktu.)

Ovšem má to jeden háček. Málokdo má dostatek objektivních informací, a tak se IŽP vesele prodává jako na běžícím pásu. Zprostředkovatelé všeho druhu IŽP potřebují jako sůl. Ona by totiž tahle branže poctivou prací založenou na skutečných výsledcích a ne pouze na slibech nikdy 3 mld. Kč za rok nevydělala. A co víc, 95 % “poradců“ by se neuživilo. Snad by se alespoň věnovali něčemu užitečnějšímu. Jo, to by byl na Zemi ráj.

Vypsat pár kolonek v průpisném formuláři dovede i desetileté dítě. Ale umět skutečně poradit, např. do čeho investovat, to už vyžaduje určité know-how a zkušenosti. Jenže myšlení bolí a prodávat IŽP je přeci daleko jednodušší, tak proč se namáhat.

Věřte nebo ne, i finančně nevyspělá populace je z velké části ochotná zaplatit přímo za poradenství. Ale bavíme se skutečně o poradenství od slova poradit, ne od slova prodat pojištění. Cítíte v tom rozdíl?

REKLAMA

„Strach Petra z kanclu, že zase půjde jen o nové výdaje a zejména do předražených produktů bez odpovídající přidané hodnoty poradce," jak se píše v jednom příspěvku, je naprosto oprávněný. To není chyba Petra. To je logický důsledek počínání téhle branže.

Kdybyste si stále dokola nenamlouvali, jak je veřejnost finančně nevzdělaná a neochotná platit za služby, tak už by Petr naopak čekal nedočkavě ve frontě, až si na něj konečně uděláte čas. Ano, veřejnost je finančně nevzdělaná. Ale když je někdo v nějakém oboru nedostatečně vzdělaný či informovaný, tak to ještě neznamená, že je blbec.

Samozřejmě že i v naší zemi žije spousta s prominutím blbců. Ale taky spousta slušných a chytrých lidí, na kterých ovšem nechutně parazituje stádo bouchačů prostřednictvím IŽP a dalších nesmyslných hybridů, jejichž hlavním účelem je oblbnout veřejnost a tahat z lidí peníze.

Až budete skutečný poradce, budou si vás lidé vážit, budou vás vyhledávat, budou se vámi pyšnit u svých známých… dokud na nich ale parazitujete, nemůžete se divit, že jste v jejich očích pouhý parazit.

REKLAMA


Důležité poznámky:

1) Nechci tím na nikoho adresně útočit. Myslím to v obecné rovině. Zde na Investujeme.cz se pohybuje stále více skutečných poradců, kteří na klientech neparazitují.

2) Mluvím zde o IŽP, ale nejde jen o IŽP, jde o princip.

Loading

Vstoupit do diskuze 104 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • L.Petřík

    5 srpna, 2008

    tvrdě pravdivá slova, za která vás místní bouchači ukamenují ať to myslíte jakkoliv upřímě…

    Odpovědět

  • Jarda BNS

    5 srpna, 2008

    … si myslím, že tento problém by měl být mnohem víc „propírán“ v médiích, která čte široká veřejnost a nikoli jen na stránkách, které čtou zpřevážné většiny zprostředkovatelé (nikoho se nechci dotknout a pokud se v odhadu složení čtenářů pletu, opravte mne).
    Výsledkem by snad poté bylo, že se lidé začnou více zajímat, jaké jsou alternativy.
    Jakýkoli článek tohoto typu samozřejmě vítám všema deseti, ale o reálném dopadu na změnu si nedělám iluze… 🙁

    Odpovědět

  • Anonym

    5 srpna, 2008

    Medializace akorat nici duveru lidi. S timhle by se spise meli poprat poradci sami.

    Odpovědět

  • Jarda BNS

    5 srpna, 2008

    Na tom něco bude. Důvěra veřejnosti není velká a ohrožovat ji asi nestojí za to (obzvláště, když si uvědomím sílu negativní reklamy v některých médií). Je však otázkou, zda je zájem ze strany poradců, kterým na prodeji IŽP stojí jejich vlastní existence, s tím něco udělat.
    Bezhlavá důvěra v někoho, kdo má na vizitce „nezávislý finanční poradce“ apod. určitě oboru neprospěje. Hlavně až za dva roky přijde někdo jiný, polovinu smluv označí za nevyhovující a na druhou polovinu najde lepší alternativu (což je s ohledem na neustálý vývoj trhu poměrně logické).
    A co je potom menším zlem z dlouhodob. pohledu…
    Nedokáži ze své pozice posoudit, co je lepší či horší. S vysokou pravděpodobností máte v tomto nepoměrně větší zkušenosti a mě nezbývá nic víc než Vám věřit.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 srpna, 2008

    dobrý článek, více by jich bylo třeba, hlavně v médiích, jak píše p. Jarda.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    5 srpna, 2008

    Zdravím Vás Jene,nechci se Vás nijak dotknout,ale nenalezl jsem v tomto článku nic nového.Ani nová data,ani nové myšlenky.Říkáte,že nerad diskutujete na téma IŽP,protože to nikam nevede.V tomhle máte pravdu.Prázdné diskuse jsou k ničemu.Projekty jako TANK nebo PER nediskutují,ale předkládají fakta.Raději napište něco o investičních příležitostech.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 srpna, 2008

    Ondreji, tohle je editorial – ten nema prinaset fakta, ale myslenky. A par jich tam je (i kdyz mozna pro Vas nejsou nove). Jen hledejte. 😉

    Odpovědět

  • Adraj

    5 srpna, 2008

    Pane Traxlere, doposud jsem si Vašich názorů poměrně cenil. Tenhle článek je ovšem zbytečně agresivní úlet, zkuste si den dva dát oddech a pak se nad finančním poradenstvím komplexně ( s čistou hlavou ) zamyslete. Jsem zvědav jestli pak minimálně nezmírníte svůj ostrý tón.

    Odpovědět

  • Anonym

    5 srpna, 2008

    Tenhle uzky pohled na tvrdou realitu se me drzi jako kliste uz pres dva roky, mozna uz to budou i tri roky, ani nevim. Takze ulet to asi nebude.

    Odpovědět

  • Adraj

    6 srpna, 2008

    OK, a co jste delal pred tim ? Nebo chcete rict, ze jste na financni trh skocil rovnyma nohama a hned zacal delat certifikaty ? Vec je pomerne slozitejsi. Dnes uz jsou IZP, ktera se nakladove blizi OPF, takze zde bych problem prilis nevidel, samozrejme pokud do nich poradce nenacpe veskerou disponibilni castku klienta… Pokud chcete vyrazne usetrit na nakladovosti, nezbyva nez jit do certifikatu, nebo ETF. Jenze si zkuste uvedomit, ze normalni poradce (na rozdil od vas) musi mit prehled take v dalsich oblastech jako jsou hypoteky, rizikova a majetkova pojisteni a dalsi. Navic pri prechod na podil na zisku z investovani, je nutne vyuzit i sofistikovanejsi produkty, ktere portfolio ochrani, pokud trhy padaji (jinak by si take poradce nemusel nekolik let vydelat, ze). Chci tim rict, ze investovani je takova vyssi skola, kterou kazdy hned nezvladne. Vy jste si vybral vlastni cestu, to je sympaticke, ale nevidim duvod, proc hazet tak tvrde spinu na ostatni. Podle meho ma pravdu spis pan Hanzl, nebo pan Piták, jehož prispevek je vyse.

    Odpovědět

  • Anonym

    6 srpna, 2008

    Pred tim? To jsem byl jeste mladej, blbej a nezkusenej… asi tak.
    A ted par vecnych pripominak
    1) spojeni „delat certifikaty“ zni hrozne
    2) nejde ani tak o nakladovost, naklady samozrejme hraji dulezitou roli, ale primarni je finalni uzitek (napr. radeji vydelam s petiprocentnimi naklady 20%, nez abych s jednoprocentnimi naklady vydelal 5%)
    3) Proc by tech sofistikovanejsich produktu mel vyuzivat jen poradce pracujici za podil na zisku jako ja? Proc by jich nemohl vyuzivat jakykoliv poradce, at uz pracuje za jakkoliv nastavenou odmenu?
    4) Jestlize zacinajici poradce jeste dostatecne nerozumi investicni problematice, tak ma „prodavat IZP“??? Potom je mi lito vsech jeho klientu i jeho samotneho, az mu casem dojde, jak se veci maji.

    Odpovědět

  • I. Balon

    8 srpna, 2008

    :-)))Pane Traxlere, obávám se, že život lidský funguje tak, že svou první větu výše zopakujete naprosto stejně třeba i za 20 let. Navíc Vám to i přeju, jinak byste si mohl připadat po těch 20 letech jako zakrnělá „hvězda“ z r. 2008. 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    8 srpna, 2008

    Na tom neco bude. 😉

    Odpovědět

  • I. Balon

    9 srpna, 2008

    🙂

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    9 srpna, 2008

    Dlouho ses tu neukázal. Tedy – nedal o sobě vědět.

    Odpovědět

  • I. Balon

    9 srpna, 2008

    Jsem tady pořád:-)
    Jen některé věci neřeším, protože jednak nemám vůbec čas a druhak se k některým názorům nechci vyjadřovat, protože jsem dost vznězlivý:-)))
    Ale je pravda, že ve tvém případě (názorů) bych docela uvítal tu dlouho oboustranně slibovanou osobní schůzku.:-)))

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    9 srpna, 2008

    Nicméně i já jsem vznětlivější povahy, takže by případné setkání by mohlo být velmi zajímavé.:-)))

  • I.Balon

    9 srpna, 2008

    🙂 Tebe si jako vznětlivého nepamatuju:-)

  • char0n

    6 srpna, 2008

    „Jenze si zkuste uvedomit, ze normalni poradce (na rozdil od vas) musi mit prehled take v dalsich oblastech jako jsou hypoteky, rizikova a majetkova pojisteni a dalsi“…………
    Adraji, prepacte ze budem na vas teraz tvrdy,ale toto je presne problem, kamen urazu preco to tak zalostne vyzera jak vyzera. Podla mna kazdy by si mal vybrat oblast ktorej sa chce venovat a urobit pre to vsetko aby bol v nej najlepsi. Ked niekto robi pojistky,tak nech sa laskavo nepcha do investic,pretoze tomu vobec nerozumie (cest vynimkam) a naopak.
    Povedzte mi ako mi moze niekto z OVB,AWD,Partners atd. poskytnut nadstandartne komplexne poradenstvo, ked len vo vlastnej ponuke na hypoteky, spolupracuju s 10 bankami,s 15 pojistovnami , s niekolkymi stavebnymi sporitelnami a ktomu x penzijnych fondov a o OPF uz ani nehovorim……To je strasna kvantita informacii, ktora sa meni kazu chvilu a nomalny clovek to nemoze usledovat. Je potom logicke ze to ide na ukor kvality.
    Mal som uz neskutocne mnozstvo schodzok s poradcami z tychto fin.skupin….ale ti napr. o fondoch a kapitalovom trhom ako takom NEVEDIA NIC…ale DOSLOVA NIC !! ( oni si myslia ze vedia dost-ale je to zalostne maalo ) A preco ? Pretoze nie su nuteny to doma studovat..naco aj..ved staci tresnut IZP -vid hvezda a vzor vydelku pro mlade poradce z OVB pan Stork ( ale nasiel som uz aj cestnych pojistovakov-to musim priznat :))
    Ruku na srdce vsetci: Ked si chcete kupit poriadne lyze, tak si ich pojdete kupit do TESCA ? Kde maju vsetko a dokopy nic ? Alebo si vyberete specializovany obchod s lyz.potrebami kde vam urcite skor poradia co kupit a co nie..
    Ked sa budem chciet pojistit tak pojdem za specialistom na pojistky. Ked budem chciet investovat,pojdem za specialistom na investice..A nie za tym co robi tzv.komplexne poradenstvo !!!
    Ja se nestydim za to ze pojistky neumim.Delam jenom investice a pokud se chce klient pripojistit, vim za kym ho mam poslat.
    Aby som to cele zhrnul: firmy OVB,Partners atd. nie su sami o sebe zle, urcite maju dobre produkty i v ramci OPF. Ale co z toho ked ich tam nikto nepredava a o nich nic nevie ! Vsetko je to o ludoch..
    Ako raz niekto povedal: System je perfektny, ale jakmile date do toho systemu ludi, je to v p….
    VSetkym prijemny zbytok dna

    Odpovědět

  • Marek

    6 srpna, 2008

    char0n
    „Povedzte mi ako mi moze niekto z OVB,AWD,Partners atd. poskytnut nadstandartne komplexne poradenstvo, ked len vo vlastnej ponuke na hypoteky, spolupracuju s 10 bankami,s 15 pojistovnami , s niekolkymi stavebnymi sporitelnami a ktomu x penzijnych fondov a o OPF uz ani nehovorim……To je strasna kvantita informacii, ktora sa meni kazu chvilu a nomalny clovek to nemoze usledovat. Je potom logicke ze to ide na ukor kvality.“
    A k čemu je pak analytické zázemí společnosti, která monitoruje finanční trh? To jsem od Vás nepochopil.

    Odpovědět

  • Loki

    8 srpna, 2008

    Od toho je ale centrála. Aby tyto produkty probrala, udělala srovnání, vypíchla výhody a nevýhody různých produktů, pár modelových situací, kdy se který produkt hodí atd. Kdybych si toto všechno měl dělat sám, tak pak nevidím jediný důvod pracovat pod hlavičkou některé poradenské společnosti, která by tímto pro mě neměla žádnou přidanou hodnotu a raději si nasmlouvám společnosti napřímo.
    A co se týče tohoto článku, tak mi přijde, že pan Traxler zbytečně háže všechny do jednoho pytle. Asi jako kdyby někdo napsal, že by si lidé měli dávat pozor na investiční společnosti typu APL, finez investments a edbusy.

    Odpovědět

  • Anonym

    6 srpna, 2008

    Mimochodem v lednu jsem byl jeste tvrdsi v editorialu nazvanem \“Pratele, pohrbete uz konecne IZP\“. Doporucuji k precteni a zejmena naslednou diskuzi, sice extremne rozsahla, ale velmi zajimava. 😉
    http://investujeme.cz/clanky/editorial-ze-dne-14-1-2008-180/

    Odpovědět

  • FL

    5 srpna, 2008

    jednostranne zamereny, vemte si z ceho ma zit poradce, toto ma prvni roky dotovat? A co loupezivy fondy,to nemuzou dat konkurence schopny provize,pricemz jim akorat platime (klienti),za to ze ztraci penize? jak ma porad zit s izp na uraz za 400 kc + par korun na investice?

    Odpovědět

  • poradce

    5 srpna, 2008

    Zavist je zavist. jenom me stve, ze sem se nenarodil pred 10 lety, kdy tady ta vsedobredelajici moudra elita, ktera se dnes povazuje za poctive a eticke poradce, co u klientu pracuji pomalu zadarmo, tu bouchali tehdy jedno kzp za druhym, crnkali na zvonky, buch sem, bouch tam, ser kliente na to, kam ty prachy dam, a vydelavali tisice na provizich za tyto nejnakladovejsi produkty. A dnes tu budou machrovat a hazet klacky pod nohy zacatecnikum, kteri jsou radi, ze sou radi. Stydte se za to!!! Myslim, ze je na klientovi, zda si zvoli IZP nebo OPF. Tak tady porad neplivejte na to, co jste sami delali. Kazdy ma pravo zivit se tim, co ho firma nauci, myslim, ze lidem IZPcka neublizi, to ze jsou na trhu levnejsi varianty, to si ma klient dohledat. Je to jako kdyz jde kupovat nakup do obchodu, taky neoblita 10 obchodu a koupi si to nejlevnejsi. Tak uz se na ty clanky o IZP vykaslete, skodite tim jenom celemu podnikani ve financich. Vice, nez bouchaci svyma IZPckama. Radeji mate zacatecnikum pomoct a napsat o IZP neco pozitivniho.

    Odpovědět

  • Jiri Hlisnikovsky

    5 srpna, 2008

    Skutecnym z. poradcum clanek hodne pomuze.

    Odpovědět

  • Radek

    5 srpna, 2008

    To myslíte vážně? A slyšel jste někdy jméno „Štork“?

    Odpovědět

  • FL

    6 srpna, 2008

    Poklona Storkovi, spis ten by mel psat clanek “ Jak carovat s mysli klientskou “ 😉

    Odpovědět

  • Sporic obrazovky

    6 srpna, 2008

    Klient si to ma obehat sam???? A co je pak praci toho cloveka, ktery se zivi jako provizni prodejce, ale na vizitce ma napsano „poradce“? Vyplnit formular? A za to provize v (deseti)tisicich? To je hnuj teda. To muzu bezet na prepazku a formular mi tam vyplni krasna slecna. Tomuhle rikate podnikani ve financich? A tohle neni podnikani ve financich, to je editace papiru firemni propiskou!

    Odpovědět

  • Anonym

    6 srpna, 2008

    No a máme to tu zase, diskuzi o IŽP. Většinou se k těmto diskuzím nevyjadřuji, protože jsou tak rozsáhlé, že se v nich člověk ani neorientuje, samotné příspěvky některých přispěvatelů nebudu raději ani komentovat.
    Co říci k tomuto článku? Asi to, že pan Traxler má i nemá pravdu. Svět totiž není černobílý. Jak už jsem to v dávné minulosti v některé diskuzi o IŽP zmiňoval, přestože osobně se považuji za agresivního investora, který své finanční prostředky spravuje sám již několik let a o finace jako takové se zajímám přes 12 let, v mém finančním portoliu najdete kromě certifikátů otevřený podílový fond, penzijní připojištění se státním příspěvkem i zde zmiňované investiční životní pojištění. Proč? Každý produkt má své místo a od každého očekávám něco jiného, i když jejich finálním účelem je max. zhodnocení finančních prostředků. Je nutné si uvědomit, že takzv. nejefektivnější řešení není v každé situaci nejlepší řešení. Záleží na mnoha faktorech, v prvém případě na volném kapitálu. Velké peníze lze spravovat efektivně přímo na finančních trzích, pro malé peníze je nutné nalézt alternativy, které nejsou vždy úplně optimální. Pro malé peníze není nejefektivnější řešení takové jako pro velké peníze, už třeba jen z pohledu transakčních nákladů. Dále je nutné nahlížet na rizikový profil daného člověka, někdo by nesvěřil své finanční prostředky někomu jinému než bance na termínovaný nebo běžný účet či pojištovně. Věřte, je to tak, vím o čem mluvím, např. svého tatínka jsem přemlouval na založení stavebního spoření několik let, na penzijní připojištění přes 10 let. Promiň tati, jestli to budeš někdy číst. 🙂
    Vybrat optimální produkt není jednoduchá záležitost, vždy je nutné brát v potaz majetkovou situaci klienta, jeho rizikový profil a potřeby.
    Občas je navíc lepší nějaké řešení než žádné.
    Přeji dobrou noc.
    S pozdravem Miroslav Piták

    Odpovědět

  • TM

    6 srpna, 2008

    Cením si Vašeho příspěvkum, má logiku a nadhled. Což tu velmi často v diskuzích postrádám, děkuji.

    Odpovědět

  • Zdenál

    6 srpna, 2008

    Výstižně, nezaujatě a bez emocí řečeno. Ono totiž v těch nekonečných a hodně polarizovaných debatách zaniká to, že největší nešvar ižp je NADUŽÍVÁNÍ na investice na mnohatisícové částky měsíčně. Mohou nastat ale i situace, kdy ižp pomůže u člověka se zdravotním záznamem v kartě (dnes už i vyléčený), ale pojišťovna se prostě obává (nebo má „nalajnováno“ od zajišťovny). Rizikovku třeba dvojnásobně zdraží anebo úplně odmítne.

    Odpovědět

  • char0n

    6 srpna, 2008

    Pan Traxler..som velmi rad ze ste to povedal takto na rovinu tak jak to je.. Zrovna dneska som mal 3 schodzky a je mi spatne z toho ake kraviny-„investice“ maju ludia. Dennodenne riesim stejne problemy jak v CR tak SR a je mi do placu..Sláva vsetkym pojistovakom typu Stork,Borkovec,Lukes a spol…..asi jim zacnu rikat Investicni Makleri….no comment

    Odpovědět

  • antichar0n

    6 srpna, 2008

    co mate proti maklerum? nepouzivejte toto slovo pejorativne, spousta z nich si to nezaslouzi!

    Odpovědět

  • Pavel

    6 srpna, 2008

    Dělám investička běžně a dělám jich hodně a vůbec se za to nestydím, ba naopak. Zásadně je koncipuji jako zajištění pro případ nenadálých životních situací a nejlepší na současném trhu se mi osobně jeví FLEXI a FLEXI Invest od Pojišťovny ČS. Investice jako takové dělám prostřednictvím podílových fondů. Na rovinu říkám, že kdybych klientům nesjednával IŽP, tak jsem na 20 – 30% stávajícího příjmu. Je mi jedno, co si o mě kdo myslí, IŽP prostě sjednávám a kdo tvrdí, že je nesjednává, tak nemluví pravdu, protože živit se v dnešní době pouze investicemi při výši provize u OPF se může pouze pár lidí formátu pana Traxlera (kloubouk dolů) a je zapotřebí mít taktéž bonitní klientelu. A ruku na srdce, neznám ze svojí téměř desetileté praxe v našem oboru nikoho, kdo by svůj příjem získal na základě sjednávání OPF…ba naopak, z 98% se vždy jednalo o IŽP a i dnes tomu není jinak. Takže ano, sjednávám IŽP a sjednávám ho hodně, měsíčně cca 6 – 8 ks. Mějte se fajn, jdu sjednávat opět nějaké to IŽP. Pavel

    Odpovědět

  • Veronika

    6 srpna, 2008

    Bohužel, je to tak. IŽP je dnes stále produktem, na kterém je možno získat nejvyšší provize. I já ho používám. Vždy však s rozmyslem. IŽP je primárně pojistný produkt a tak ho klientovi i prezentuji. Osobně nikdy nedělám IŽP na více než 1000,- Kč + připojištění/měsíc. Někdy se však stane, že si klient přeje další své prostředky investovat také právě do IŽP. Pokud jsem si jistá, že rozumí tomu, kam peníze chce dát a proč je nechce dát jinam, není to více než 2000,-Kč/měsíc a nejsou to jeho veškeré volné prostředky, nezakazuji mu to. Je přece také třeba respektovat klientův vlastní rozum. Já jsem tu od toho, abych zhodnotila jeho potřeby a možnosti řešení a potom mu to podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vysvětlila. Rozhodnutí musí udělat klient sám. Souhlasím s názorem, že IŽP není primárně dobré nebo špatné. Stejně jako nejsou poradci všichni jen dobří nebo špatní. Existují nedouci, dokonce i hyeny (ještě dnes mě straší vzpomínka na klientku s IŽP za 7000,-/měsíc), ale existují poradci, kteří dělají kvalitní portfolia a mimo jiné používají i IŽP. Takže problém určitě není v tom, jestli IŽP ano nebo ne, ale v tom, kdo ho klientovi zprostředkovává. O tom by se mělo debatovat – proč neexistuje možnost kontroly (není náhodou v našem zájmu tenhle problém zvěřejňovat, aby se klietela stala ostražitější, ne však zaujatá?), jak směřovat poradenství, aby bylo vždy děláno ve prospěch klienta i poradce… o tom piště, prosím.
    Na závěr: házet do jednoho pytle Štorka s Lukešem a Borkovcem mi přijde přinejmeším odvážné.

    Odpovědět

  • char0n

    6 srpna, 2008

    Veroniko, pokial je pravda to co pises, tak klobuk dole pred tebou. Som rad su medzi nami poradcami i ferovi a inteligentni ludia. Osobne si myslim ze IZP do 1000 kc este ma zmysel 🙂
    ..Ale co ked raz zazijes financnu tiesen a budes surne nejake penize potrebovat ? Ver mi ze potom predat IZP i za vyssiu sumu ako 1000kc nebudes mat problem. Vsetci to robime kvoli peniazom.
    Co sa tyka Lukesa a Borkovca a pana Storka: Je to jedno a to iste: Videl som portfolia robene tymito panmi: zarucene nikde nechybalo IZP. A ver mi ze bolo vyssie nez 2000 kc/mesiac. Na com si myslis ze vybudovali karieru v OVB ? Na izp pod 1000 ?? Myslim ze si o tom nemusime rozpravat
    V kazdom pripade ti prajem vela uspechov. Studuj,bud objektivna a ludia si ta budu vazit

    Odpovědět

  • ondras

    6 srpna, 2008

    char0ne, opravdu jste viděl portfolia od Lukeše a Borkovce? dejte kopie na edisk. od Borkovce snad ještě možná, ale od Lukeše?? co to blábolíte?????? portfolio od něj neviděl snad vůbec nikdo, protože on snad ani nikdy žádný neudělal. dávám vám jeden velký LOL, protože jste mě neskutečně pobavil…….

    Odpovědět

  • char0n

    6 srpna, 2008

    aha..partners nebo OVB telem i dusi :))
    Mate pravdu, Storkovo som videl na strankach ako kazdy,a pak Lukosovo nebo Borkovcovo…naozaj sa nepamatam, tak sa nehadam. Portofolio to ozaj nebolo, bola to pojistka..
    A Ondrasi….neprehanejte to stou loajalitou 🙂

    Odpovědět

  • OVBák

    9 srpna, 2008

    Jestli chcete vidět portfolio od Lukeše, tak se obratte na Hummela, který kdysi v OVB žurnálu (někdy z jara 2006) „pěl“ chvalořeč na Lukešovo portfolio. To bylo pro něj tak inspirativní, že se Hummlík rozhodl okamžitě spolupracovat s OVB.
    Rád bych ten zázrak také viděl.:-)

    Odpovědět

  • Veronika

    7 srpna, 2008

    Není nutné řešit možnost finanční tísně větším „výdělkem“ na jednom klientovi. Jdu spíše cestou rozšiřování klietely. Jen je potřeba víc pohnout zadkem ;o) Ale dnes už si přece nikdo nemyslí, že poradenství je dobře hodnoceno za nic, že ;oP
    O Lukešovi a Borkovcovi se dohadovat nebudu – znám jejich současnou práci a vážím si jí, ale jejich minulost neznám…
    Na závěr – děkuji, snažím se :o)

    Odpovědět

  • Jan Valachovič

    6 srpna, 2008

    Kdyby jste si tak jako většina prodejců ižp nelhala do kapsy…
    Co Vám brání využít mimořádné pojistné? Pokud se Vám investice skrz Ižp jeví jako báječný krok, tak 500/měs. a zbytek mimořádným pojistným, ale to by byla x krát menší provize že…

    Odpovědět

  • Veronika

    6 srpna, 2008

    No možná je to pravda, co píšu (ještě dodám, že mimořádný vklad na IŽP jsem nikdy nedělala), a možná kecám…Ale o tom bychom se mohli dohadovat donekonečna – vaše slovo proti mému – ale to tu asi nikoho nezajímá, že…

    Odpovědět

  • Jan Valachovič

    6 srpna, 2008

    Přečtěte si mojí 1. reakci ještě jednou, možná že pak Vám dojde, kde jste se teď „sekla“.
    Nejde o to, že něco jiného děláte a něco jiného zde píšete (to je skutečně jen prázdné tlachání), ale o rozpor v tom co zde píšete. Právě mimořádné pojistné Vám umožňuje využít výhod Ižp (ačkoli si o nich myslím své…) a větší užitek klienta.
    Rozdíl mezi Vámi a Štorkem je pak jen v míře poškození (de facto krádeže), je to stejné jako rychlost v obci – Vy jezdíte 60, Štork lítá 110 (oba porušujete pravidla, byť prase je zde jen jedno).

    Odpovědět

  • Veronika

    7 srpna, 2008

    Omlouvám se, vážně jsem vaši reakci pochopila špatně.
    Přesto s vámi nesouhlasím. O IŽP jako o produkt se velmi zajímám (právě pro jeho spornost) a zatím mne nic nepřesvědčilo, že by pro jistou skupinu klientů nebylo dobře nastavené IŽP vhodným řešením.
    Každopádně fakt, že jste mne právě obvinil z okrádání klientů a, ač mou práci detailněji neznáte,jste ji srovnal s prací p. Štorka, je pro mne celkem silný kafe…

    Odpovědět

  • pojišťovák

    6 srpna, 2008

    Vážený pane, po nahlédnutí do obchodního rejstříku jsem pochopil jedovatost Vašeho elaborátu. Jako 23-letý majitel pardubického sro, které se pokouší o úspěch na finančních trzích ani nemůžete uvažovat jinak. Slušnost a objektivita je základem každého podnikání. Plivnout na jakoukoli profesi je známkou nevyzrálosti nebo ubohosti. Doufám, že Vaši klienti (a o jejich získání Vám v podstatě jde), budou hodně zvažovat svěření svých peněz do rukou amatéra. Přeji hodně štěstí.

    Odpovědět

  • lol

    6 srpna, 2008

    Tak tohle je dobra rana! Jsem zvedav, jestli bude nasledovat clanek … 😀

    Odpovědět

  • :)

    6 srpna, 2008

    Solidni kudla do zad !!! Konečně dobrý příspěvek. Pojištovak ma bod !!!

    Odpovědět

  • Zdenál

    6 srpna, 2008

    Lze říci, že máte pravdu v tom, že plivat obecně není zrovna košer. Ale problém je širší, jeho základ leží v tom, když se prodejce (často jen jedné – dvou institucí nebo fin. skupin) vydává za nezávislého poradce napříč trhem. To není nic proti prodejcům-zprostředkovatelům z principu, ale mystifikovat lidi-klienty a vydávat se za něco, co nejsem, není o nic lepší než plivat. Navíc zástupci pojišťoven nejsou cílovou skupinou toho článku…

    Odpovědět

  • Anonym

    6 srpna, 2008

    Je to Vas nazor, ja Vam ho vyvracet nebudu. Ale musim rict, je docela zajimave sledovat, jak vytvarite usudek na zaklade 3 udaju z obchodniho rejstriku. 😉
    Jeste si dovolim polozit jednu protiotazku, co vede Vas k „plivani“ na cloveka, ktereho vubec neznate? Ze by slusnost a objektivita?
    Hezky vecer
    P.S. Castecne mate pravdu. Stale se mam co ucit. Podivam-li se treba na Warrena Buffeta, jsem porad hodne velky amater.

    Odpovědět

  • Náhodný kolemjdoucí.

    7 srpna, 2008

    Vážený pane autore,
    úsudek o lidech lze vyvodit i z článků, které zde publikujete. A ruku na srdce, nyní jste lehce přestřelil a asi si neuvědomil, že plavete ve stejném finančním rybníku a není příliš košer křičet na kapry, že patří jenom štikám.
    Jako podnikatel musíte konkurenci ctít, přestože se Vám jejich obor činnosti nemusí líbit. Jinak si kolemjdoucí klienti mohou myslet, že jde pouze o PR či jiný marketingový článek.
    PS: ve finančním rybníku nedělám.

    Odpovědět

  • Anonym

    7 srpna, 2008

    Tak to jste myslenku asi ne zcela pochopil. Stika nekrici, ze rybnik patri jenom stikam. Stika kapry cti, nema nic proti kaprum jako takovym, pouze krici, ze se chovaji jako pijavice a ne kapri. A stika se taky snazi vysvetlit kaprum, ze dokud se budou chovat jako pijavice, budou je lide povazovat za pijavice a ne kapry. V tom je hlavni problem.
    Jiste ze by bylo pohodlnejsi mlcet, zit si spokojenym zivotem stiky a nechat kapry, at si pro me za me delaji co chteji. Ale jelikoz jsem si prosel zivotem kapra i stiky, vim, o cem mluvim a citim povinnost to kaprum rict (ne kolemjdoucim klientum, ale kaprum). Spousta kapru me za to nebude mit rada, kolemjdouci si taky budou myslet sve… co nadelam… ale ja budu mit aspon klid v dusi, ze jsem se s tim snazil neco udelat. Mozna jsem naivni, mozna je to z me strany nepragmaticke, mozna je to neprofesionali… presto mi to za ten klid v dusi stoji.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    7 srpna, 2008

    Čistá duše 🙂

    Odpovědět

  • Jiri Hlisnikovsky

    7 srpna, 2008

    Vzhledem ke znecisteni a premnozenym kaprum jsou clanky J. Traxlera velmi dobre. Ohanet se neobjektivnosti je nesmysl, mineni verejnosti o financnich poradcich je alarmujici. Kazdy, komu zalezi na teto profesi, by mel bojovat za ocisteni.

    Odpovědět

  • :)

    8 srpna, 2008

    Nevim, zda se člověk ve 23 letech muze ohanet tak jako pan Traxler. Myslim, že by si měl uvědomit, že ne každý je parazit, a když už chce druhe parazity nazyvat,tak at se podiva do zrcadla. Je sam take parazit, ktery ale neparazituje s IZP, ale s jinymi nastrojy. Parazite jsme potom vsichni, prarazitujeme jeden na druhem a cilem kazdeho z nas je prezit na ukor druheho. Opravdu bych doporucoval zmenit obsahy clánků na tomto serveru. Myslim, ze bychom meli verejnosti ukazovat tu dobrou stranku financniho trhu, a ne tvrdy konkurencni boj mezi obchodaky.

    Odpovědět

  • Jiri Hlisnikovsky

    8 srpna, 2008

    Podle meho soudu jste nepochopil obsah clanku J. Traxlera.

    Odpovědět

  • :(((

    13 srpna, 2008

    Z toho si nic nedelejte. Pan je totiz obycejnej „pojistovak“…a to mluvi samo za sebe

    Odpovědět

  • Anonym

    7 srpna, 2008

    Tak, tak slušnost je základem všeho, zřejmě proto zde vystupujete pod nic neříkajícím nickem pojišťovák.
    Osobně jsem si pro správu svých pár peněz zvolil p. Traxlera, jeho články působí seriozně a osobní jednání s ním mě v tom utvrdilo, nehledě na to že jeho služby vyjdou levněji. Také jsem kontaktoval pár MLM společností a pokud jsem dotyčným zprostředkovatelům-poradcům neřekl že mám určité znalosti o investování nabízeli mi vskutku zajímavé věci. Rozepisovat se zde nebudu, ale z hlediska odborných znalostí na mě nejlépe zapůsobil p. Traxler.
    Mimochodem, článek p. Traxlera neplive na profesi pojišťováků, ale na způsob použití IŽP.

    Odpovědět

  • drobek

    7 srpna, 2008

    Pracuji v oboru pojišťovnictví již 9 let. Jsou různé produkty, ale IŽP považuji za zdařilý produkt. Provize jsou v naší společnosti stejné jak u ŽP, ale je zde zájem obchodníka, nabídnout klientovi něco lepšího. Dá se říci, že prodej těchto produktů u spol. u které pracuji, je tak půl na půl. V republice patřím od nástupu do spol. k top 50 každý rok a ujišťuji Vás, že 25% nových smluv mám na doporučení již stávajících klientů. Z toho jasně vyplývá o čem tato práce je: o spokojeném klientovi, kdyby nebyl spokojen, tak mi nikoho nedoporučí, že jo. Můžete produkty hanět jak chcete, když si najdete s klientem společnou řeč, vždy jsou obě strany spokojené.

    Odpovědět

  • zinfo

    12 srpna, 2008

    Sladká nevědomosti. Připomíná mi to nadšené sektářství kolem družstevních záložen. Stávající družstevníci horlivě bránili vedení, že to nemohou být podvodníci, když jim doteď vypláceli 25% ročně. Málokdo přizná svoji chybu, zvlášť když znamenalapodstatný propad jeho možné životní úrovně.

    Odpovědět

  • FL

    12 srpna, 2008

    Klienti jez maji nabouchano jsou samozrejme stastni ptz „jim to ten pan v kravate rekl ze to je nejlepsi“ ..tak co by nedoporucovali 🙂

    Odpovědět

  • Petr Novotný

    7 srpna, 2008

    Je velmi zábavné pozorovat, jak se komunita prodejců životních pojistek poměrně rychle a hlavně jednoznačně sjednotila proti panu Traxlerovi.
    Možná by nebylo od věci si oddělit dojmy a pojmy. Jediný nezávislý finanční poradce je mezi vámi všemi právě J. Traxler, který si za svoje služby účtuje poplatek a de facto tak svoji kůži na trh nese mnohem více, než kdokoliv z vás.
    Vy jste naopak všechno jenom ne nezávislí, tím méně poradci … jste naopak výsostně závislí PRODEJCI. Navíc prodejci, kteří se tváří jako vrchol ctnosti a čestnosti a při tom – přiznejme si to upřímně – skrýváte před svým klientem skutečnou cenu toho, co mu prodáváte. A že si na Vás ještě nikdo nestěžoval ? – počkejte, až se pokusí tu super výhodnou pojistku zrušit a zjistí, že hodnota jeho „spoření“ je hluboko pod jeho kontribucí, třeba proto, že za nákup fondu peněžního trhu platí 5% vstupní poplatek.
    Vyndejte si ze svého portfolia pojistky a pak se teprve začněte prsit…

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    7 srpna, 2008

    „za nákup fondu peněžního trhu platí 5% vstupní poplatek. “
    Buďte prosím konkrétní.U kterého investičního produktu?

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    7 srpna, 2008

    Např. zde:
    http://www.produktovelisty.cz/clanky/pojisteni-osob/dle-ctenosti/34-pojisteni-osob/106-generali-future-z67.html
    http://www.produktovelisty.cz/clanky/pojisteni-osob/34-pojisteni-osob/125-ing-investor-plus-t150.html
    Výše poplatků nezávisí na zvoleném fondu, alespoň mi to není známo, a to mám ING Investor T150.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    7 srpna, 2008

    Například ČP Invest to má rozlišeno podle fází,ale to není IŽP.Oni ty peněžáky v IŽP ale stejně moc nebývají.Většinou se tam dá globální akciový nebo smíšený fond.

    Odpovědět

  • Anonym

    7 srpna, 2008

    „Většinou se tam dá globální akciový nebo smíšený fond.“
    Bohužel, bohužel. Pokud má být IŽP zajimavé z hlediska výnosu, je třeba ho nastavit dynamicky, což by při horizontu 20-30 let nebo dokonce více neměl být problém z hlediska tržního rizika.

    Odpovědět

  • Jiri Hlisnikovsky

    7 srpna, 2008

    urcite?

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    8 srpna, 2008

    Ten ČP invest to tak má.Každá fáze má jiné složení portfolia.Jiné TERy,jiné vstupáky.To je ale life cycle.

    Odpovědět

  • Ondřej K.

    8 srpna, 2008

    Pane Novotný, budete-li prodávat životní pojištění svým klientům primárně jako krytí rizik, nikoliv jako „výhodné spoření“, pak se domnívám, že můžete mít zcela klidné spaní. Pokud to takto klientovi prezentuji s tím, že drtivá většina peněz jde na krytí rizik, pak se klient skutečně nebude při případném zrušení divit, kam se poděly jeho „naspořené“ peníze. A k té nezávislosti…99% všech poradců či prodejců jsou závislí, a je jedno, jestli se jedná o MLM typu Partners, OVB nebo AWD. Nezávislý může být jen ten, kdo si nechá za svoji radu zaplatit, ať už doporučí produkt u jakékoliv finanční instituce. Nicméně k nezávislému poradenství má tato země a mentalita jejich obyvatel ještě velmi, velmi daleko. Žil jsem pár let v Londýně a světe div se, i v tak rozvinuté zemi a kolébce pojišťovnictví jako je stará dobrá Anglie, se dnes 99% obchodů dělá na základě provize proplacené od konkrétní finanční instituce…za rady při správě investic si zde nechávají radit jen ti nejbohatší…to jest ono zbylé procento. Jinak tyto články jsou neustálým omíláním jednoho a téhož dokola, nikam to nevede, upřímně je mi líto případných klientů, kteří nedejbože tyto komentáře čtou, musejí nás mít následně velmi rádi a v obrovské úctě :0)

    Odpovědět

  • Anonym

    9 srpna, 2008

    Honzo, bohužel se musím se připojit. V editorialu jsem nenalezl nic nového a celý článek mi připadá velmi zjednodušený a jednostranný. Myslím si, že se zde omílají pořád ty stejné věci. Navíc mám u tebe pocit, že stále jen utočíš buď na nějaký ten konkrétní produkt nebo i poradce (společnost), s tím, že ty produkty nebo poradce (společnost) nesnášíš. Přitom málokdy přihlížíš k okolnostem za kterých byly tyto produkty sjednány (potřeba pojištění, kapitál, zkušenosti, rizikový profil apod.). Píšeš, že nemluvíš o potřebě pojištění, ale o zneužívání IŽP jako rezervotvorného produktu. To je ale už dnes snad tisíckrát rozebrané téma, které není potřeba dále rozebírat (dočteš se o tom na nejednom finančním serveru). Stejně jako i samotný prodej IŽP, který se v ničem neliší od neseriozního přístupu kdekoliv v obchodě. No a poslední věcí je to, co dobře napsal p. Piták ve svém příspěvku pod tvým editorialem: „Svět opravdu není černobílý a nejefektivnější řešení není v každé situaci nejlepší řešení.“ Shrnu-li to, editoriál na mě působí tak, že ti kdo prodávají IŽP, prodávají jen nesmyslný hybrid a jejich hlavním účelem je jen oblbnout veřejnost a tahat z lidí peníze. S tím ale nemůžu souhlasit. Stále potkávám dost klientů, kteří využijí IŽP tak jak sami potřebují, tedy s potřebou pojištění, rizikovým profilem a přiměřenou návratností vložených prostředků. Sláva

    Odpovědět

  • Anonym

    9 srpna, 2008

    Slavo, ja s Tebou i panem Pitakem souhlasim. Svet neni cernobily. Mozna editorial vyznel az prilis cernobile a zjednodusene, jenze to jinak nejde… kdybych se mel snazit nic nezjednodusovat a prihlizet ke vsem okolnostem, tak to bude na knizku a ne na kratkou uvahu.
    Nedavno jsme tu zhave diskutovali o LCF. Slibil jsem, ze se k tomu vratim a vysvetlim to podrobneji. Je z toho sest stranek a i tak je tam aspon deset poznamek o zjednoduseni. Proste popsat neco komplexne nejde v nekolika malo odstavcich.
    Bohuzel vetsina ctenaru vcetne Tebe asi pochopila editorial jen jako utok na IZP a poradce. To nebylo zamerem, nemam duvod na nikoho utocit. Psal jsem to i v poznamkach k clanku, ze nechci na nikoho utocit a ze nejde ani tak o IZP, jako o princip. Hlavni poselstvi editorialu je v posledni vete.

    Odpovědět

  • Anonym

    9 srpna, 2008

    Honzo, měl jsem z tvého editorialu takový zvláštní pocit. Samozřejmě, že jsem nečekal žádný minuciózní přístup, nýbrž jsem předpokládal celkový nadhled, nové informace a něco co mě vede k zamyšlení. Myšlenka mě tolik nedráždila, jako styl podání. Ale je to jen subjektivní pocit, na základě kterého jsem reagoval tak jak jsem reagoval. Dobrou noc. Sláva

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Svět není černobílý, jenže tady díky IŽP se děje něco podobného, jako kdysi např. odkupování akcií z kupónové privatizace se slevou překupníky a jejich následný prodej na trzích.
    Vzhledem ke stavu, který je alarmující, působí výzvy k objektivnosti směšně.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Dobrý den pane Hlisnikovský. Nevýhodné finanční produkty, které slibující více než-li mohou splnit najdete snad ve všech finančních oblastech. Stejně tak i samotný prodej těchto produktů se v ničem neliší od neseriozního přístupu kdekoliv v obchodě. Chápu vás, že nechcete jen tak nečinně přihlížet, jak je legálně okrádáno statisíce střadatelů, ale pochopte i vy, že kdokoliv kdo chce něco kritizovat tak by se měl sám nejdříve dobře seznámit se všemi aspekty a to ještě před tím, než začne na něco nebo na někoho „útočit“. Neobjektivní kritikou se totiž často páchá stejná škoda akorát, že na něčem nebo na někom jiném. V tomto případě jsou to všichni dobří a slušní poradci. A promiňte, to že napíšu v zápatí, že se nechci žádného poctivého poradce dotknout, je k ničemu, když jim svojí neobjektivitou poškozuji, jak dobrou pověst, tak i obchody. Víte, vždycky když si přečtu nějakou neobjektivní kritiku, pokládám si dvě otázky: „Proč to autor napsal?“ a „Kdo na tom vydělá?“ Někdy je dokonce odpověď na druhou otázku i odpovědí na tu první 🙂 V prvním případě může být skutečně snaha upozornit na nevýhodný finanční produkt a nekalé obchodní praktiky některých poradců, ale v druhém případě mi to spíše připadá jako snaha se zviditelnit i odlišit, bohužel však na úkor druhých, tedy i dobrých a slušných poradců. To si možná Honza neuvědomuje. Dle mého názoru je Honza investiční specialista, který by měl z logiky věci pochopitelně nabízet lepší služby a to v dané úzké finanční oblasti bonitnějšímu a menšímu počtu klientů, ale rozhodně by se neměl srovnávat s finančními poradci, kteří poskytují jiné – komplexnější finanční služby, kterým třeba Honza ani nerozumí. Ale vraťme se ještě zpět, k radikálnímu způsobu podání. Opravdu si myslíte, že když vidíte špínu, tak nejlepším co je, je vylít vaničku i s dítětem?

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Zdravím Vás.
    Vaše odpověď je obsáhlá. Popíši Vám některé výchozí body mého smýšlení.
    Když jsem v roce 2004 začal působit jako poradce, divil jsem se, že výdělky finančních poradců nezáleží na vědomostech a schopnostech poradit nejvýhodnější řešení. Naopak – čím více kdo věděl, tím to bylo více na obtíž. Jinak řečeno, čím méně někdo respektoval zájmy klienta a uměl prodávat, tím více vydělal. Nemusím dodávat, že hlavním nástrojem byla KŽP a IŽP.
    Druhým bodem byla stávající portfolia klientů, se kterými jsem se setkal. V podstatě šlo o přelévání peněz klientů do poradcovy kapsy díky IŽP.
    Dále – hovořil jsem např. v pohodě s potenciálním klientem, v tom přišla manželka a řekla – mě poradci nesmí přes práh. Celkem chápala, že nejsem zlatokop, ale v povědomí národa jsou finanční poradci vnímání jako póvl. Nejde o ojedinělý jev, ale téměř o standart.
    Vzhledem k tomu, že odpovědná místa se tváří, že se nic neděje, MIFiD se zprostředkovatelů také netýká IŽP, články Jana Traxlera jsou tím posledním, aby se některým poradcům rozsvítilo.
    Pokud se vrátím na začátek, kdy jsem se podivoval nad tím, kdo se v branži uživí, pro klienty by mnohdy bylo lépe, pokud by dotyční poradci neměli možnost si vydělat a klientům uškodit. Pokud by nebylo IŽP a KŽP, tuto možnost by asi neměli.
    Jistě – jsou zde bankovní domy, kde na přepážkách sedí také neználkové schopní nabídnou totéž. Oprávněně na ně poukazuje např. pan Hanzl.
    Nejsem v principu proti IŽP. Ale zneužívání IŽP narostlo do takových rozměrů (kolik lidí živí?), že se Janovi T. vůbec nedivím a chápu ho.
    Víte, pojem stavovská čest, apod., je to, co mi chybí. Asi by to chtělo zavést nezávislou certifikaci a najít způsob, jak odlišit a podpořit dobré poradce.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Dobrý večer pane Hlisnikovský, odpovím vám tak jako vy mně a možná trochu navíc. Také já jsem si procházel různými obdobími a můj pohled se na finanční branži měnil s tím jak mi přibývaly zkušenosti a znalosti. Možná proto se dnes snažím být více nestranný, věcný a někdy i úzkostlivě opatrný ve všem co napíšu či řeknu. Co se týká vašich zkušeností, tak s vámi souhlasím, protože mám obdobné zkušenosti. Nejsou to však jediné zkušenosti jiné mě zase vedly k tomu, že jsem si své klienty začal vybírat. Moji klienti obvykle nemají více zkušeností a znalostí v oblasti financí, ale rozhodně jsou zvídavější, pracují na sobě a ve svém životě už něčeho dosáhli. Jejich portfolia obsahují nejrůznější finanční produkty s tím, že si za poradenství v oblasti správy investic mohou připlatit. Finanční produkty volím opatrněji, ale svou práci si nechám dobře zaplatit. Podle okolností pak za mé služby zaplatí finanční instituce a nebo klient. Současně s tím se snažím vybudovat finančně poradenskou společnost, podle možností které mám a podpory které se mně dostává. Nejsem nepřítelem finančních institucí (jsou to mí partneři), ale nedoporučuji to, co se mi zdá nevýhodné. Proč? Jednoduše proto, že si nechci zkazit jméno a věřím tomu, že korektní a individuální přístup, se dlouhodobě vyplácí. Stejně tak nejsem i nepřítelem IŽP a LCF. Jak už jsem napsal, záleží na okolnostech za kterých byly tyto produkty sjednány. V neposlední řadě nechci a nepotřebuji být mediální hvězdou, ale spíše se dobře se cítím v komunitě, jako je například tato a vůbec všude, kde se rozebírají témata o penězích. Pro mé profesionální štěstí mi úplně stačí, když se budu moci neustále zlepšovat a poskytovat tak dlouhodobě lepší a kvalitnější služby za které budu i dobře ohodnocen. Nemluvě o tom, že mě tato práce baví. Pojem stavovská čest nepoužívám, snad proto že mi stačí ta moje 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Děkuji za odpověď. Váš přístup bych popsal, jako zdravě pragmatický.
    Zajímalo by mě, kolik poradců, jaké procento pracuje, jako Vy?
    Jsem si vědom, že ani Jan, ani já a kdokoli nezmění zaběhnutou praxi. Ovšem pokud si potenciální klient nebo pravdu hledající poradce přečte tyto články, zjistí, že se musí spolehnout na vlastní rozum, musí si uvědomit vlastní odpovědnost. A o to tady jde. Vždy budou zlatokopové, ovšem při informační asymetrii to mají přece jen jednodušší.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Všem přeji příjemné nedělní ráno.
    Rád bych se podělil o pár postřehů. Je-li panu Traxlerovi skutečně 23 let, pak má můj hluboký obdiv za rozsah svých vědomostí, konzistenci názorů a kultivovaný projev. Dokonce i radikalita tohoto editorialu mi nevadí – aspoň se trochu rozčeří hladina…
    Další postřehy jsou trochu obecnějšího charakteru. Často je v článcích a komentářích opomíjen dle mého základ všeho, a to je užitek pro klienta. Například často odsuzované penzijní připojištění, které vám prodělá v třicetiletém horizontu mnoho peněz díky inflaci blablabla, je geniálním nástrojem zhodnocene menších částek (cca do 2000 Kč měsíčně), pokud vám stejnou či podobnou sumou přispěje zaměstnavatel. Pak pokud vám tři roky zaměstnavatel přispívá pětikilo a vy si také platíte pětikilo a po třech letech smlouvu zrušíte (třeba proto, že změníte zaměstnání a nový zaměstnavatel už nepřispívá), dosáhnete luxusního zhodnocení. To je podle mého rozdíl mezi teoretickým přístupem k realitě a hledáním užitku pro klienta.
    Nenabídnu klientovi fondy peněžního trhu, když mu vyšší užitek přinese spořící účet. Nevím, jestli bych doporučil pro menší částky investice do fondu obligací, když mám stavební spoření s garantovaným výnosem cca 6 % čistého p.a.
    Nevím, jestli bych pro větší částy doporučil podílové fondy, při existenci certifikátů a dalších nástrojů… Jinými slovy jediné, co mě jako klienta zajímá, nakolik mi daný nástroj přinese užitek…
    A teď se dostáváme k jádru věci. Neexistuje nejkrásnější žena na světě. Pro někoho je to sošná blondýna, pro někoho žhavá zrzka, masochista pak ocenění úplně jiné parametry než člověk fixovaný na ladné nožky… Tedy neexistuje obecné optimální řešení financí pro všechny klienty. Porovnávání produktů z hlediska predikce koncové částky za 40 let je k smíchu, pokud chcete být boháčem do deseti let… No a protože ideální řešení neexistuje, tak můžeme neustále probírat vady na kráse jednotlivých řešní a hájit své pravdy.
    Na druhou stranu pro mě, jakožto racionálního klienta, který od správy peněz očekává maximalizaci výnosu vzhledem ke svému investičnímu profilu, je přístup pana Traxlera nejsympatičtější z toho, co mohu na Investujeme.cz aktuálně nalézt.

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    10 srpna, 2008

    Máte pravdu. Ovšem vše, co píšete, předpokládám automaticky.
    Pochopitelně, že s příspěvky zaměstnavatele se situace částečně mení. Ale opět, proč dávat PePř, když IŽP je lépe ohodnoceno. A nejlépe B150 s pojistnou částkou 30.000 CZK (není nutné zkoumat zdravotní stav, klient si ale myslí, že je pojištěný) a se dvěma lety počátečních jednotek. Vždyť provize je to hlavní.
    Víte, kolik firem je takto „ošetřeno“? S tím, že si majitel myslí, jak svým zaměstnancům nevyšel vstříc? A zatím „poradce“ se chechtá na dovolené u moře…

    Odpovědět

  • poradce

    10 srpna, 2008

    a vy tiše zavidíte, že takto nemate ošetřeny své firmy, pokud nejake mate. Místo toho sedíte u vaseho compoteru a čtete tyhle jednostrane zamerene clanky.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    🙂
    Řekl bych, že je rozumnější čekat dva roky.

    Odpovědět

  • poradce

    11 srpna, 2008

    těmi 2 roky myslíte rucení za provize? Jestli ano, tak vas uprimne lituji, za provize na izp rucim adekvatne, takze se 2 roky netrepu jako ostatni 🙂

    Odpovědět

  • kolemjoduci

    10 srpna, 2008

    Rad bych jen upozornil, ze vetsina 23 letych poradcu ma stejne vedomosti. Moc noveho a nadvedomostniho tu pan Traxler nepredvedl. Slozit takovýté editorial dokáže kde kdo.

    Odpovědět

  • Anonym

    10 srpna, 2008

    Editorial ano, ale dalších minimálně 10 článků o investování pro tyhle stránky už ani náhodou :-). Pouze za takovýto editorial bych se o panu Traxlerovi pochvalně nevyjádřil :-).

    Odpovědět

  • FL

    10 srpna, 2008

    neni nad to prijit do rodiny, kde je totalne nabouchano, Manzel + manzelka po dvou izp ( jedno na sporeni druhy na uraz) + 2 deti dalsi izp na sporeni, v rodine 6 izp celkem za 6tisic mesicne, 100tis ze stavebka hozeno do OPF a poradce ma vydelano

    Odpovědět

  • poradce

    12 srpna, 2008

    Klienti si to tak přali, jinak by nepodepsali povinne informace.

    Odpovědět

  • Luděk

    23 srpna, 2008

    Klienti si to přáli?! Teď jsem u známýho narazil na starší IŽP 20 000,- měs. Axa, IŽP. Chtěl to na spoření, prý je to investice. Taky podepsal, když to pán tak pěkně vysvětlil. Poradce, nějaký p. Pihera, nevím zatím odkud je.Radíme se. Jít na ČNB?

    Odpovědět

  • Aleš Trs

    23 srpna, 2008

    Pihera je z OVB od Křena. Doporučuji stížnost na AFIZ i ČNB. Další Štork a vše od Křena. Takoví kazí jméno OVB.

    Odpovědět

  • JIŘÍ PIHERA

    23 srpna, 2008

    Vážený pane Trs, protože jste stále v OVB, tak mě překvapuje, že si dopředu neověříte informace o svém kolegovi …
    Touto cestou se šíří tolik pomluv. A i vy jste se právě stal šiřitelem pomluvy.
    Asi se na vás budu muset informovat u vaši ředitelky slečny Dity Slezákové.
    S pozdravem Jiří Pihera

    Odpovědět

  • JIŘÍ PIHERA

    23 srpna, 2008

    Vážený pane Luďku, nevím kde jste přišel na klienta, kterému jsem zainvestoval 20.000,-/měs. do IŽP. Pokud jste o tom 100% přesvědčen, rád s vámi půjdu na AFIZ, kde to jistě vysvětlíte. Kdybych tuto věc totiž udělal, musel bych se hanbou propadnout. Sám jsem byl vždy zastáncem toho, aby každý poradce, který udělá klientovi IŽP na větší platbu než 2.500,-/měs., musel zdůvodnit své rozhodnutí ve své firmě – v mém případě OVB Allfinanz. Rád si s vámi na toto téma promluvím. Já vás pane Luďku neznám a proto bych rád znal celé vaše jméno, neboť vy moje příjmení používáte na veřejných stránkách. Můj mail je jiri.pihera@ovbmail.cz.

    Odpovědět

  • Hana Dostálová

    24 srpna, 2008

    Vážený pane Pihero!
    Proč zrovna 2 500 Kč měsíční platby do IŽP by měla být jakási mezní hodnota mezi „prásárnou“, kterou není potřeba ještě své mateřské firmě vysvětlovat a „rozumně nastavenou smlouvou“. Otázkou zůstává,jestli máte v produktové nabídce OVB vůbec levnější prostředky k zajištění rizika smrti.

    Odpovědět

  • JIŘÍ PIHERA

    24 srpna, 2008

    Vážená paní Dostálová,
    nemám rád tyto diskuse, protože ve většině případů je to pouhé tlachání a ztráta času, ale musel jsem reagovat na nepravé obvinění.
    Toto bude moje poslední reakce k tomuto tématu.
    Nastavení ŽP nebo IŽP závisí vždy na konkrétním klientovi a konkrétní situaci klienta !!!
    Proč 2.500,-/měs. = rovná se to totiž už opravdu velmi dobrému zajištění bonitního klienta (smrt, smrt úrazem a plná invalidita úrazem na 1.000.000,-; trvalé následky s progresí 1,5-7,5mil.; denní odškodné úrazem 500,-/den; denní dávky při pracovní neschopnosti 500,-/den).
    Toto ukazuji jako příklad – není to žádný konkrétní klient.
    Pokud víte více o OVB, tak zastupuji kromě jiného 10 pojišťoven, ze kterých je vždy možné vybrat pro určitého klienta (úrazové pojištění, rizikové ŽP, IŽP, KŽP).
    Přeji vám mnoho úspěchů.
    Pihera
    Přeji

    Odpovědět

  • Teplice OVB

    24 srpna, 2008

    ..ano,v ovb dá se vybírat..ale když pak příjdete s poradkem za vedoucím(zrovna náš bývalý Pihera)a on : „hmm,za to bude tak 40 BJ, udělej investičko(jak na spoření,základ bydlení,penze-no na vše..) tak a tak a budeš mít 90 BJ ..to je práce v ovb,něco málo pro klienta a honba za Bankáčema“ aby bylo z čeho žít..
    Navíc p.Pihera není zrovna seriozní osoba,ať o plnění slibů,tak ve výplatě provizí nováčkům po zkreslování info..

    Odpovědět

  • Beeee

    24 srpna, 2008

    Jirku znam a myslim si, ze sice muze v detailech nekdy ujet, ale v zasade je velmi korektni…

    Odpovědět

  • ex baarovka

    18 října, 2008

    Pane Pihero,
    to je lež. Dělal jsem na centrále. Měl jste vysoký investička, limit nemáte. Měl jste prý kvůli tomu problém ve vašem LD. Málem jste skončil u Afizu. Konečně vás vyškrtli!Samoregulační systém v Baarovce neni a nebyl.To je blábol pro noví lidi.

    Odpovědět

  • Pavel

    13 srpna, 2008

    A tak u nás funguje finanční poradenství. Smutný obrázek.

    Odpovědět

  • Danča

    15 prosince, 2011

    Nejem v OVB jsou spinavci, ji u AXY jeden takový je..dejte si pozor co podepisujete. moje zklamání neleznete na
    http://www.penize.cz/pojisteni/29439-investicni-zivotni-pojisteni-prilis-drahe-sporeni
    Rádoby poradce je IVO LORENC Hustopeče – POZOR NA NĚJ!!!!

    Odpovědět

  • DerGraf

    20 srpna, 2008

    Dobrý den pane Traxlere, když už jste se dostal k bezpředmětnosti IŽP.. Nebudu to dál rozvádět a zeptám se přímo. Jak dlouho jste Vy prodával IŽP než jste dospěl k závěru špatnosti tohoto produktu a naučil se čerpat a užívat informace ohledně skládání portfólií akciových nebo dluhopisových? Můj předpoklad je cca 1 rok. Děkuji Vám za odpověď.

    Odpovědět

  • Radek

    20 srpna, 2008

    IŽP není špatný produkt. Je ale špatný investiční produkt. Na zajištění rizika může být skutečně lepší než rizikovka. Viz třeba na http://www.investujeme.cz/clanky/pojistit-potapece-v-cesku-obtizne/
    a PČS. Tam mě pobavila naspořená částka ;-).
    Ostatně, p. Traxler je proti užívání IŽP jako investičního nástroje.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 srpna, 2008

    Presne tak.

    Odpovědět

  • Anonym

    20 srpna, 2008

    Presne nula dni. Pokud si dobre pamatuji, tak jsem IZP nikdy zadne nezprostredkoval ani v dobe, kdy jsem se jeste zabyval komplexnim poradenstvim, a tedy i pojistenim. V dobe, kdyz se zacalo prodavat IZP, uz jsem nastesti mel dost rozumu na to, abych IZP nepouzival.
    Abych byl ale uprimny, na uplnem zacatku praxe mi cca ten rok trvalo, nez jsem pochopil a posunul se do levelu, o kterem pisete. Tou dobou se ale jeste prodavaly kapitalovky. Par jich na svedomi taky mam.

    Odpovědět

  • FL

    20 srpna, 2008

    Mate pravdu, ono vracet provize po tom co skoncite s poradenstvim a jeste dva roky potom za to zaplivane izp je velmi mile

    Odpovědět

  • DerGraf

    20 srpna, 2008

    Zcela chápu, děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Anonym

    24 srpna, 2008

    cafte. Neviete nahodou nieco o poistovni deutscher ring a jej IZP ci je to dobry produkt?? ako si stoji napr v porovnani s ostatnimi poistovnami co sa tyka poplatkov napr. s AXOU atd pripadne ake su jeho slabe stranky??

    Odpovědět

  • Liška

    18 srpna, 2010

    Mám 20ti letou praxi v Komerční bance. 3 letou praxi jako finanční poradce. Mám VŠEkonomickou.
    IŽP ani KŽP bych si sama neuzavřela.
    Situaci v „poradenství“ vidím jako krysí závod. Závod o nejvyšší tučné konto „poradce“.
    Každý kdo nabízí klientovi IŽP a KŽP tak by měl říci provizi, kterou z toho má on a potom by to nechal na selském rozumu klienta. Klient by si sám posoudil, kdo zaplatí tučné provize prodávajícího. Je mi líto, že někteří lidé jsou bezmocní vůči krysám. Někdy také tomu říkám Hyenismus. Ale ten se teď vyskytuje nejenom ve finančnictví

    Odpovědět