CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Zbyněk Drobiš

06. 10. 2015

0 komentářů

Ochrana spotřebitele: Rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách

 


 

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů stanovuje, že sjednává-li se rozhodčí smlouva pro řešení sporů ze spotřebitelských smluv, musí být sjednána samostatně a nikoliv jako součást podmínek, jimiž se řídí smlouva hlavní, jinak je neplatná. Zákonodárce tedy vymezil k ochraně spotřebitele, že v případě spotřebitelských smluv a řešení sporů z nich vyplývajících musí být rozhodčí smlouva stanovena samostatně, nikoliv „skryta“ v rámci mnoha článků dlouhých obchodních podmínek. Cílem úpravy je zachování možnosti svobodné volby spotřebitele, zda bude souhlasit s pravomocí rozhodčího soudu k projednání případného sporu.

Rozhodci, kteří jsou oprávněni pro rozhodování sporů ze spotřebitelských smluv, jsou vedeni v seznamu rozhodců Ministerstva spravedlnosti, který lze naleznout na www.justice.cz. Zákon dále deklaruje, že rozhodci se vždy řídí ve sporech ze spotřebitelských smluv právními předpisy stanovenými na ochranu spotřebitele.

Náležité vysvětlení

Spotřebiteli dále zákon poskytuje právo, aby obdržel s dostatečným předstihem před uzavřením rozhodčí doložky od podnikatele náležité vysvětlení všech následků rozhodčí doložky tak, aby spotřebitel byl schopen posoudit důsledky, které pro něho mohou nastat z uzavření rozhodčí doložky. Podnikatel tedy musí náležitě, přesně, pravdivě a dostatečně vysvětlit spotřebiteli použití rozhodčí doložky a všech následků s tímto spojených.

Výčet povinných informací

Zákon o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů přímo vymezuje, že rozhodčí smlouva uzavřená v rámci řešení sporů ze spotřebitelských smluv musí obsahovat pravdivé, přesné a úplné informace o:

  • rozhodci nebo o tom, že rozhoduje stálý rozhodčí soud;
  • způsobu zahájení a formě vedení rozhodčího řízení;
  • odměně rozhodce a předpokládaných druzích nákladů, které mohou spotřebiteli v rozhodčím řízení vzniknout a o pravidlech pro jejich přiznání;
  • místu konání rozhodčího řízení;
  • způsobu doručení rozhodčího nálezu spotřebiteli; a
  • tom, že pravomocný rozhodčí nález je vykonatelný.

U stálých rozhodčích soudů je požadavek na výše uvedený výčet splněn rovněž odkazem na statuty a řády stálých rozhodčích soudů. Stálým rozhodčím soudem je např. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky.

REKLAMA

Vzhledem ke složitosti problematiky doporučujeme před uzavřením rozhodčí smlouvy konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu s ohledem na vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Ondřej Tichota: Pomáháme spotřebitelům ve sporech s obchodníky z jiných zemí EU

Doba dovolených se nezadržitelně blíží a spotřebitel se může setkat s řadou problémů v zahraničí. Zrušené a zpožděné lety, problémy se zavazadly a nákupy přes internet, problémy s ubytovacími službami, spory s cestovními kancelářemi a autopůjčovnami, reklamace zboží zakoupeného v kamenných prodejnách v zahraničí… Evropské spotřebitelské centrum může spotřebiteli pomoci. Jak? Odpovídá Ondřej Tichota, poradce pro komunikaci u Evropského spotřebitelského centra ČR.

Text: Zbyněk Drobiš

21. 06. 2016

Ochrana spotřebitele? Jenom když se to zrovna hodí!

Ochrana spotřebitele je v poslední době skloňována ve všech pádech, mimo jiné i v souvislosti s připravovanou rozsáhlou novelou zákona 38//2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích. Legislativa důchodové reformy však jasně ukazuje, že nejde o žádný koncepční prvek naší legislativy, ale že je používána zcela účelově jenom tam, kde se to zrovna hodí.

Text: Petr Šafránek

18. 05. 2012


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *