CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

O sebevědomých investorech a pomoci, kterou potřebují

 


 

Investoři by mohli přijít o miliardy euro na ušlých výnosech z investic z důvodu přeceňování vlastních schopností porozumět svým investicím.

Studie o globálních investorech (Global Investor Study) společnosti Schroders z roku 2016 zjistila, že pouhých 13 % investorů na světě by připustila, že investicím rozumí podprůměrně. Podle studie jsou k takovému myšlení nejvíce náchylní investoři v Německu, USA a Velké Británii.

51 % investorů dotazovaných společností Schroders po celém světě se domnívá, že investicím rozumí lépe než průměrný investor, což ukazuje na přehnanou sebedůvěru.

Takové přesvědčení se však může prodražit. Předchozí studie totiž zjistila, že víra investorů ve své vlastní investiční schopnosti je za posledních 20 let připravila o zhruba 300 miliard dolarů na investičních výnosech.

Máme zde velkou černou díru ve výši 300 miliard dolarů, kterou je potřeba ucpat, zejména pokud investoři budují majetek a připravují plány na důchod, a to ve světě pomalejšího růstu a nízkých úrokových sazeb. Solidní porozumění světu investic by při naplňování těchto cílů bylo výhodou. Přesto 63 % koncových investorů na světě nedokázalo správně určit, čím se zabývají investiční společnosti.

REKLAMA

Viníkem jsou investoři na vyspělých trzích

Studie o globálních investorech společnosti Schroders z roku 2016 zjistila, že nejpravděpodobněji sebedůvěru v oblasti porozumění investicím projeví investoři v Německu, USA a Velké Británii.

Investoři ve dvou nejlidnatějších zemích světa rovněž měli tendenci přeceňovat vlastní schopnosti. Čína i Indie, kde se postupně rozrůstá střední třída a kde roste potřeba lepšího finančního plánování, mají bezprecedentní víru ve vlastní investiční úsudek.

Arogance (či nevinnost) mladých

Výsledky průzkumu zároveň ukazují, že investoři z generace Y (Millennials), tedy ve věku 18 až 35 let, mají ještě větší sklon k přehnané sebedůvěře než investoři ve věku 36 a více let. 61 % příslušníků generace Y se domnívá, že investicím rozumí lépe než průměrný investor. Naproti tomu u investorů ve věku 36 a více let je to pouze 45 %.

Tato skutečnost by mohla mít rozhodující význam pro jejich budoucí finanční plánování a schopnost budovat majetek.

REKLAMA

Statisticky nemožné

Přesvědčení, že jsme všichni lepší než průměr, přitom není nic neobvyklého. Zjištění Studie o globálních investorech společnosti Schroders z roku 2016 totiž dospěla k podobným závěrům jako švédská psychologická studie z 80. let 20. století, která zkoumala vnímání řidičských schopností. Ta zjistila, že přes tři čtvrtiny lidí zařadily sebe sama do lepší poloviny řidičů.

Studie společnosti Schroders ukazuje, že těsná většina investorů na světě (51%) se domnívá, že investicím rozumí daleko lépe nebo o něco lépe, než průměrný investor.

Proč na tom záleží z hlediska vašich finančních cílů

Studie zároveň zjistila, že investoři mají potenciálně nerealistická očekávání zisku, který jim investice přinesou.

V průměru totiž očekávají ziskovost ve výši 9,1 %. A to v době, kdy většina dluhopisů na vyspělých trzích vyplácí výnosy v blízkosti nuly a dividendové výnosy z akcií se pohybují pouze okolo 3 %.

REKLAMA

Tato očekávání v oblasti ziskovosti odpovídají zjištěním studie, podle nichž jsou investoři až příliš přesvědčeni o tom, jak dobře investicím rozumí, což může přispět k nenaplnění jejich dlouhodobých finančních plánů.

Bostonská společnost Dalbar, která se zabývá výzkumem trhu, přičemž měří a hodnotí postupy využívané firmami působícími v oblasti finančních služeb, zjistila, že za posledních 20 let individuální akcioví investoři zaostali za trhem o téměř 300 miliard dolarů.

Tato společnost přitom zjistila, že hlavní příčinou nižších výnosů bylo vlastní chování investorů, například prodej v panice či bujaré nákupy v nesprávnou dobu.

Mylné přesvědčení o vlastních investičních schopnostech by mohlo nabourat dlouhodobé plány, kdy se investorům nepodaří naplnit vlastní cíle a v pozdějším věku budou nuceni na poslední chvíli provést změny, aby rozdíl oproti plánu vyrovnali, nebo budou muset pracovat déle.

A teď na optimističtější notu – investoři stále mají chuť prohlubovat své znalosti.

Editorial FECIF.

Loading

Vstoupit do diskuze 16 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Barry Hamilton

    1 prosince, 2016

    Jste obchodní muž nebo žena? Potřebujete peníze začít svůj vlastní
    firma? Potřebujete úvěr uhradit svůj dluh nebo splatit své účty
    nebo začít pěkný podnikání? Potřebujete peníze pro svůj projekt? Nabízíme
    zajištěné úvěry na libovolnou částku a kdekoliv na světě (jednotlivci,
    podniky, nemovitosti i právnické osoby) v naší sazbou ve výši 2%
    vynikající. Z odpovědí aplikací a odeslat Více informací k
    následující e-mailová adresa: (barryhamilton­funds@gmail.com)

    Odpovědět

  • Barry Hamilton

    1 prosince, 2016

    Potřebují naléhavou půjčku splatit svůj dluh? Potřebujete půjčku začít nový podnik? Potřebujete osobní půjčku? Nabízíme všechny druhy úvěrů s úrokovou sazbou ve výši 2%. Kontaktujte nás ještě dnes na e-mailu: (barryhamilton­funds@gmail.com)

    Odpovědět

  • Mr Cole Knis

    18 prosince, 2016

    Dobrý den, já jsem žena (Cole se Kins) ze Spojených států amerických, zůstal jsem v Alabamě, a mám rozpis společnostech, e-mailovou společnost, která mi umožní získat úvěr podniky a zatím jsem blahopřeji pro tento krátký znamená, že výše uvedené společnosti pro rychlé peníze a bezpečí, oni mě bez jakékoli formy záruky, i 500.000USD připraven zachránit společnosti mé podnikání, a více jsem ji viděl poštu na internetu, každý vždy svědčí o tom, co udělali, a pak jsem rychle kontaktován a všichni všechno, co jsem byl poslán do mého stresu a své peníze na mém účtu o 24 hodin později překvapen a teď se cítím šťastná nyní standardní firemní řídicí důstojník, který mi pomohl, budu se radit, které potřebují urgentní půjčky oni dál, colegookins @ yahoo.com, to je kontaktovat člověk sám bůh, a já vím, že bude okamžitě pomoci, je .. níže je připravena povzbudivá slova. Pro věřitele Jste finančně dolů a potřebujete úvěr? Potřebují úvěry na půjčky a vyrovnání dluhu? Potřebují finanční prostředky pro své vlastní podnikání? Potřebují úvěry na realizaci velkých projektů? Potřebují studentské půjčky? Potřebují finanční prostředky na různé jiné procesy? E-mail: colegookins@y­ahoo.com

    Odpovědět

  • Barry Hamilton

    19 prosince, 2016

    Jste obchodní muž nebo žena? Potřebujete peníze začít svůj vlastní
    firma? Potřebujete úvěr uhradit svůj dluh nebo splatit své účty
    nebo začít pěkný podnikání? Potřebujete peníze pro svůj projekt? Nabízíme
    zajištěné úvěry na libovolnou částku a kdekoliv na světě (jednotlivci,
    podniky, nemovitosti i právnické osoby) v naší sazbou ve výši 2%
    vynikající. Z odpovědí aplikací a odeslat Více informací k
    následující e-mailová adresa: (barryhamilton­funds@gmail.com)

    Odpovědět

  • Mrs. Ceren

    8 ledna, 2017

    Do you need Financial Assistance?
    Do you seek funds to pay off credits and debts?
    We give out loan with an Interest rate of 1.00%
    Please, contact us for more information: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com

    Odpovědět

  • Mrs. Ceren

    8 ledna, 2017

    Do you need Financial Assistance?
    Do you seek funds to pay off credits and debts?
    We give out loan with an Interest rate of 1.00%
    Please, contact us for more information: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com
    Please contact us for your secure and unsecured Loan at an Interest rate of 1.00%, Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com

    Are you a business man or woman? Are you in any financial mess or do you need funds to start up your own business? Do you need a loan to start a nice Small Scale and medium business? Do you have a low credit score and you are finding it hard to obtain capital loan from local banks and other financial institutes?
    Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com

    WE OFFER ALL KIND OF LOANS – APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

    Our commitment is to make business ownership a viable career for individuals who struggle to raise finance. We provide affordable loans and mentoring to help these individuals to start up and succeed. We offer low-interest personal loans to help fund your business ideas and free businesses support to give you the confidence to succeed.

    We offer a wide range of financial services which includes: Business Planning, Commercial and Development Finance, Properties and Mortgages, Debt Consolidation Loans, Business Loans, Private loans, Home Refinancing, Hotel Loans student loans with low interest rate at 1.00% , If you are interested to get a loan then kindly write us with the loan requirement.

    Please, contact us for more information: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com
    Yours Sincerely,
    Mrs. Ceren Kelly
    PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com

    We look forward to hear from you ASAP

    Interested applicants should Contact us via email: PergoCF@gmail.com , PergoCF@quali­tyservice.com , PergoCF@aol.com

    Odpovědět

  • PergoCF@qualityservice.com

    16 února, 2017

    Do you need Financial Assistance?
    Please, contact us for more information: PergoCF@gmail.com
    Do you seek funds to pay off credits and debts?
    Please, contact us for more information: PergoCF@quali­tyservice.com
    We give out loan with an Interest rate of 1.00%
    Please, contact us for more information: PergoCF@aol.com

    Odpovědět

  • Kesby Karen

    17 února, 2017

    Wow its been years since this happen to me but for the sake of good memories i will just go ahead and say what i want to say. I was just browsing through the internet and i saw a couple of comments made by a United state woman called Deborah and other people about Wema S Sundars and how she helped them solve their financial problems by granting them loans to be financially free from debts and to pay there bills. All i could i couldn’t not believe it, i mean i felt happy to know she still does her good work for different people around the world by granting them loans to get there bills and debts cleared with just her 3% loan interest rate. She is the first and only loan lender that use her loan firm to help people and don’t ask for anything in return just your gratitude. The kind of loans she render is just collateral and non-collateral loans to all her customers and what make me more surprise is that she has an FBI office that investigate customer filled out loan form before calculating to them the loan terms and conditions. Her loan process is so short and simple to meet with, Else you are not the serious type that really wish to get a loan to get your bills and debts cleared off and pay just in one loan. I got to meet her 15 years ago for help when i was working in Africa. Then there was no forums like this where all this comment are being posted. If you want someone like Mrs Wema S Sundars, CEO Wema Loans and Mr Primo Samakard her personal assistant you will have to search for them with all you got. I got her to help me with the sum of $450000 dollars after i have been on the internet to get loan and was ripped off of $7000 dollar. Wema Loans is a loan firm that has really come to prove that there are still real and reliable loan lenders online that are ready to grant loan. Wema Loans is a registered loan firm that grant loans to all in the world as this is not just mere saying, Because i got my loan from them as it is real. To everyone out there that is reading this comment, At first when
    i contacted this loan firm called Wema Loans, I was like thinking this will not work out, But what gave me more confidence was because i was applying for this huge loan amount in person in there office. Firstly was they said i should give them my identity card and just one passport to attach to the loan form that they will give to me to fill right about there in there office before i will go back home. I followed there instructions and get the loan form filled out and gave them my identity card also which they duplicated and said to me that i can now go home as they will call me on the phone number that i filled on the loan application form in the 22 working hours. I was in my place of assignment here in Africa one morning and my phone was ringing which i picked and to my greatest surprise, It was the personal assistant that called me called Mr Primo who said i should come to there office that day as my loan amount has been approved and the loan terms and conditions is out. He also asked me if i think am too busy to come to there office, That i can text them my email address so as they can email it to me and i will read through it with much understanding and get back to them on the option i am going with out of the collateral and non-collateral loans that was the condition. I choosed the non-collateral loan process. And all the process of the loan transaction was done, In just there days and half, I got my loan from this loan firm and i was so shocked and surprise that i drove down to there office with thanks and praises to them for there good and reliable services and i promised to pay off the total loan amount when the time duration expires. To be really open to everyone, I was so sucked with so much bills and debts to the extent that the people i own money were telling that they will take me to court before i reached out to Wema Loans that was been talked about everywhere online and we met in real time { I mean face to face }. I must say that there services was pretty nice to me,
    Because the CEO who is the person of Mrs Wema took me as her own sister when i complained to her how i was ripped off by some scam loan firm online. Believe me that was it on the third day after all the loan process was done i got my loan amount on my banking information’s and a mail was sent to my bank were such fund gets into my banking information’s to avoid me been charged for money laundry.I was lucky to have met her in real time but you can still use this email contact to reach her to see how true my above testimony is to me. All they just require from you is seriousness that you really need your loan from them and follow up with there procedures and i assure you, You will and must get your loan from them. There email address is /// mrswemaloans@roc­ketmail.com . Also i will be using my identity card to post this testimony to let you all know that i am serious about all i have said. All out there that need a real loan lender that will not rip you off your hard earned money, Contact Mrs Wema and get your loan.

    Odpovědět

  • PergoCF@qualityservice.com

    18 února, 2017

    WE OFFER ALL KIND OF LOANS – APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.
    Do you need Financial Assistance? We can help you
    We give out loan with an Interest rate of 1.00%
    Please, contact us for more information: PergoCF@gmail.com
    Kindly write us back with the loan information;

    • Complete Name:
    • Loan amount needed:
    • Loan Duration:
    • Purpose of loan:
    • City / Country:
    • Telephone:
    • How Did You Hear About Us:

    If you are interested to get a loan then kindly write us with the loan requirement.
    Please, contact us for more information: PergoCF@quali­tyservice.com
    Yours Sincerely,
    Mrs. Ceren Kelly
    PergoCF@aol.com
    We look forward to hear from you ASAP.

    Odpovědět

  • Potřebujete půjčku? Pokud ano, e-mail: (dakany.endre@gmail.com) pro více podrobností.

    24 července, 2017

    Chcete si půjčit peníze? Pokud ano Kontaktujte nás dnes e-mailem: (dakany.endre gmail.com)

    Nabídka úvěru je naléhavá.

    Odpovědět

  • Affordable Loan Offer (Dellloan@aol.com)

    31 července, 2017

    Hello, Are you in search of a legit loan lender, tired of being turned down by banks and mortgage,are you tired seeking Funds to finance your Business, or are you financially embarrassed that you cannot pay up your Debt and Bills, Do you think of getting a Financial Help ? while don’t you hurry now and Grab your Guaranteed and Unsecured Loan today at Dell Loan, we give out the best service ever to all our customer, and will are working towards and beyond our customers reach and expectation, as we Render out all kinds of Loans. to Loan seekers, Individuals, Cooperate Organization’s, Companies, and so on.We give LOANS at the range ?10,000.00 and ?10,000,000,000. 00, Pounds, Dollars, Euros Max. with an interest rate of 1%.So do you need a loan today to finance your budget. (Dellloan@aol.com)

    DO YOU NEED 100% FINANCE? we give out loans with an affordable interest rate of 1% (Dellloan@aol.com) aims is to provide Excellent Professional Financial Services.

    Odpovědět

  • Potřebujete půjčku? Pokud ano, e-mail: (dakany.endre@gmail.com) pro více podrobností.

    14 srpna, 2017

    Potřebujete půjčku? Pokud ano, e-mail: (dakany.endre(a)gmail.com) pro více podrobností.

    Naléhavá nabídka půjček.

    Odpovědět

  • Gary Derek Beckett

    23 ledna, 2019

    If you are seeking a Bank Guarantee (BG), SBLC for Lease or Purchase, we are the best financial institution to help you to secure verifiable and easily monetized BG, SBLC and other financial instruments. At SPOT FINANCE, we are a group of experienced bankers, seasoned brokers with years of experience in the financial instrument industry. We deal directly with reliable Providers of BG, SBLC, MT109, MT799, MT760, Loans, Sale and Lease of Financial Instruments issued by Top rated global banks.

    Our procedure is TIME SAVING and transparent. With us, you can secure any denomination of BG / SBLC from 10M to 10B (EURO / USD) in time for use in Heavy / Light project financing anywhere in the world.

    Basically, we are here to help you move your business to the next level.

    Anticipating your interests,
    Email: info.spotfinanceltd@gmail.com
    Skype: spotfinanceltd

    Sincere regards,
    Gary Derek Beckett
    SPOT FINANCE LTD

    Odpovědět

  • darvis

    30 května, 2023

    Speciální nabídka rychlé půjčky \Dobrý den, jsem fyzická osoba nabízející půjčky po celé ČR. Mít kapitál, který bude použit na poskytování krátkodobých i dlouhodobých půjček mezi fyzickými osobami v rozmezí od 40 000 Kč do 80 000 000 Kč všem vážným lidem, kteří to opravdu potřebují, úroková sazba je 3% Poskytuji půjčky Finanční, Home půjčka, investiční půjčka, auto, osobní půjčka. Jsem připraven uspokojit své zákazníky maximálně do 1 dne od obdržení vaší přihlášky. E-mailem: darvismontes3@gmail.com

    Odpovědět

  • Svitlana

    7 června, 2023

    Nabídka soukromé půjčky ihned
    Dobrý den, chcete si půjčit peníze za výhodnějších podmínek než v bance nebo nebankovní společnosti? Pak by vás mohly zajímat půjčky za výhodných podmínek od soukromých investorů. Půjčit si můžete až 50 000 Kč, až 900 000 000 Kč na 360 měsíců s 2% úrokovou sazbou. A to je něco, co vám žádná banka nenabídne. E-mail: orossv041@gmail.com nebo Whatsapp +420 728 595 643

    Odpovědět

  • obermajer

    8 června, 2023

    Legální a spolehlivé půjčky do 24 hodin
    Nejrychlejší půjčka od 50 000 Kč ze soukromých zdrojů, bez registru a bez poplatků předem. Rychlé jednání, osobní přístup a peníze vyplácíme ihned při podpisu smlouvy. Platíme další půjčky a exekuce. Možnost předčasného splacení. Do 100 000 Kč bez zajištění, při vyšších částkách se zajištěním. V případě zájmu nás kontaktujte na +420 723 117 429 nebo na email: obermajerjosef701@gmail.com (napište mi své jméno, tel. číslo a požadovanou částku)

    Odpovědět