CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Roman Dvořák

24. 01. 2008

0 komentářů

O původu druhů na finančním trhu

 


 

Podle jedné z teorií se "medvědi" říkalo obchodníkům, kteří spekulovali na pokles ceny, za kterou nakupovali medvědí kůže od lovců. Druhá strana dostala název býci, protože obě zvířata spolu v minulosti bojovala v arénách.

Podle jiné teorie je zase označení odvozeno od způsobu, jakým obě zvířata útočí na nepřátele. Zatímco býk se snaží nabrat protivníka na rohy a vyhodit ho do vzduchu, medvěd ho sráží k zemi.

Královna Alžběta měla ráda krvavé sporty, proto se na její zahradě často pořádaly zvířecí zápasy jako divadelní představení.

Jedna z atrakcí například spočívala v tom, že oslepeného medvěda přivázali za krk nebo za nohu řetězem ke kůlu a poštvali na něj smečku podrážděných psů.

Že by se takhle ve středověké Anglií mstili za budoucí "oběti" medvědích akciových trhů? To je nepravděpodobné, protože stejně nešetrně zacházeli i s býky.

REKLAMA

Nejpopulárnější byly právě medvědo-býčí zápasy, které později pořádali také v Kalifornií během zlaté horečky.

Z dochovaných záznamů vyplývá, že měl španělský býk proti grizzlymu jen malou šanci. V některých případech dokonce býkům před zápasem uřezávali špičky rohů, aby svého soupeře nerozpárali. Medvěd grizzly tak poměrně snadno rozdrtil býkovi lebku nebo mu zlomil vaz.

Naštěstí na akciových trzích býkům rohy neuřezávají. Jejich šance porážet medvědy jsou větší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *