CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jan Lener

03. 02. 2009

0 komentářů

Nový rok na Slovensku s eurem

 


 

Bankovní sektor

Síť bankomatů ve Slovenské republice byla plně funkční a schopná vydávat od nového roku eura. Z 2 258 bankomatů bylo 31. 12. 2008 funkčních 99,7 % a vydávalo slovenské koruny. Z toho 95 % bankomatů mělo připravené kazety s korunovými i s eurovými bankovkami.

Občas docházelo i ke kuriózním situacím, jako například v jedné nejmenované bance. Klient se podíval po novém roce na výpis z účtu a v panice začal křičet, že mu někdo ukradl peníze. Zaměstnance banky velmi pobavil. Nevšiml si, že sumy jsou uvedené v eurech.

Po skončení duálního oběhu bude možné bezplatně vyměnit korunové bankovky za eura v bankách do konce roku 2009, mince do června 2009. Národní banka Slovenska bude bezplatně měnit bankovky bez časového omezení a mince 5 let po zavedení eura.

Národní banka Slovenska v těchto dnech dává do oběhu 2,5 miliónu pamětních dvoueurových mincí vyražených při příležitosti 10. výročí Evropské hospodářské a měnové unie, která přinesla novou evropskou měnu euro. Tato pamětní mince bude zároveň i platnou oběhovou mincí. Stejnou minci s identickým motivem vyrazili i v dalších 15 státech eurozóny. Lišit se budou jen názvem státu ve vrchní části mince.

Námět mince vybrali obyvatelé eurozóny v internetovém hlasovaní z 5 návrhů. Vítězný návrh vytvořil George Stamatopoulos z Řecka a znázorňuje, že přijetí eura je výsledkem dlouhé historie změn ve světě obchodu od prehistorického výměnného obchodu, který mince připomíná svojí primitivní kresbou, až po hospodářskou a měnovou unii.

REKLAMA

Každý členský stát eurozóny má právo jednou ročně vydat jednu pamětní eurominci, která má stejně jako běžné   euromince   společnou evropskou stranu. Liší se jen stranou národní, na které je vyobrazen zvolený pamětní motiv.  

Duální oceňování

V obchodech bylo možné do 16. 1. 2009 platit jak ve slovenských korunách, tak v eurech, peníze se však měly vracet už jen v eurech. Realita byla ale hlavně od Bratislavy směrem na východ trochu jiná. Přijímaly se platby ve slovenských korunách a zpátky se vracelo také v nich. S eurem si až do 16. 1. těžkou hlavu nedělali.

Starší i mladší sem tam vzali eurokalkulačku a přepočítávali si správnost vydaných peněz, převážně mincí. Humorné bylo, když někdo zaplatil část nákupu v slovenských korunách, doplatil v eurech a pro zpestření dal i gastro-lístek.

Co legislativa?

Povinnost duálního zobrazovaní platí na Slovensku do 31. 12. 2009 v pořadí EUR/SKK ve smyslu generálního zákona. Vztahuje se na smlouvy uzavřené v tomto období, korespondenci, výpisy, dokumenty, sazebníky, upomínky a jiné dokumenty, letáky, informace o fondech, výpisy z účtů, které jsou určeny klientovi – fyzické osobě, nepodnikateli.

REKLAMA

Duální zobrazení peněžní sumy v SKK má jen informační charakter a je nutné, aby byl na každém dokumentu uvedený směnný kurz 1 EUR = 30,1260 SKK.

Zobrazovaní hodnot jen v EUR

Pouze v eurech se uvádí peněžní sumy výlučně ve vztahu právnických osob, dále u příkazů k úhradě, žádostí, tiskopisů, které vyplňují klienti anebo jsou vyhotoveny podle údajů poskytnutých klientem a u výpisů z investování do investičních nástrojů jiných než v národní měně.

Zaokrouhlování

Základní všeobecné pravidlo platné při zaokrouhlování je následující: sumy EUR přepočítané na SKK se zaokrouhlují na 2 desetinná místa, například 30,55 EUR = 920,35 SKK.

  1. Hodnota podílu v podílovém fondu a hodnota důchodové jednotky se zobrazuje v eurech na 6 desetinných míst, ve slovenských korunách na 4 desetinné místa. Příklad: 1,1717 SKK = 0,038893 EUR.
  2. Jednotkové ceny uvedené v eurech mají 4 desetinná místa, v SKK 2 desetinná místa. Příklad: nákupní cena = 5,0505 EUR (152,15 SKK).
  3. Při zaokrouhlování platí matematické pravidlo: setinové hodnoty v rozmezí 0 – 4 se zaokrouhlují dolů a hodnoty 5 – 9 nahoru. Příklad: 151,25 7 43 = po zaokrouhlení 151,26.

Používaní pojmů

Názvu měny „slovenská koruna“ odpovídá název „euro“. Zkratka „SK“ odpovídá ekvivalentu „€“. Kódu „SKK“ odpovídá pro euro kód „EUR“.

Přepočítávání z eura na slovenskou korunu funguje ještě v podvědomí každého Slováka. Bratislavané začínají porovnávat ceny se sousedním Rakouskem, jižní Slovensko s Maďarskem a obyvatelé východní části Slovenska s Polskem. Někdo hledá výhody v zavedení eura a někdo naopak řeší dilema, jak si uloží ty drobné centy a euromince do peněženky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *