CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Milan Vodička

Foto: Amundi

14. 07. 2022

0 komentářů

Nový Amundi fond chce investovat do evropských nemovitostí „zítřka“

 

Nový realitní fond společnosti Amundi si klade vysoké ambice. Jedná se o nový přírůstek do rodiny realitních fondů, které se v ČR těší poměrně velké oblibě. O zaměření fondu, očekáváném výnosu nebo konkrétních projektech, do kterých fond již investoval, jsme mluvili s Francoisem de la Villeonem, ředitelem pro realitní fondy v investiční společnosti Amundi.

Loading



 

Na jaké typy nemovitostí se fond zaměřuje?

Náš nový fond Amundi Realti se zaměřuje na investice do zelených, ekologických budov. Spektrum nemovitostí, které nás zajímají, je velice široké. Zajímají nás prakticky všechny realitní segmenty po celé Evropě a primárně se zaměřujeme na současné trendy. Mění se například podoba a funkcionality současných kanceláří, které ještě před několika lety vypadaly úplně jinak. Rovněž vnímáme, že současné budovy chtějí odrážet i sociální změny, které probíhají ve společnosti.

Naším cílem je investovat do nemovitostí, které jsou nemovitostmi zítřka. Jsou to tedy nemovitosti, které nejsou jen zelené, ale jsou i sociální, začleněné do okolí, chytré, ať už se jedná o nové kanceláře nebo residenční budovy. Zajímá nás ale také logistika, protože i obchod prochází velkými změnami.

Soustředíme se na budovy zítřka, chceme investovat do budov, které mají přispět nově nastavené energetické politice EU

Bude se fond zaměřovat primárně na výnosy z nájmů, nebo bude nemovitosti spíše nakupovat a prodávat podle vývoje na realitním trhu?

Chceme investovat do projektů, které jsou ve výstavbě a které budou součástí budoucí infrastruktury. Přibližně 80 % v portfoliu fondu budou tvořit nové projekty nebo rekonstrukce stávajících objektů. Zbývajících 20 % budou představovat investice do standardních finančních produktů.

Cílem není kupovat reality a ty následně se ziskem prodávat podle aktuální situace na nemovitostním trhu: Nechceme spekulovat.

REKLAMA

Kde podle vás budou pro tento fond největší investiční příležitosti?

Příležitosti budeme hledat ve všech segmentech. V některých zemích budeme více investovat do rezidencí, jinde naopak do kancelářských projektů nebo logistických center. Budeme se rozhodovat podle toho, kde se budeme domnívat, že najdeme ty nejlepší příležitosti. Proto tento fond chce investovat po celé Evropě. V Polsku a Německu budeme investovat do logistických center, ve velkých evropských městech bude potřeba řešit nové kancelářské budovy a jinde, kde bude cena příznivá, se můžeme zase soustředit na bydlení.

Bude to vypadat tak, že předem koupíme vybraný zajímavý projekt a domluvíme se s developerem na konečné ceně ještě před začátkem stavby. Peníze budeme uvolňovat postupně v několika splátkách. Zaměřujeme se na dlouhodobé projekty.

Máte už nějakou konkrétnější představu o rozložení portfolia v rámci Evropy?

Předpokládáme, že přibližně 45 % portfolia budou tvořit velmi likvidní trhy, tedy Německo, Francie a Španělsko. Je přirozené, že příležitosti nejsou všude stejné. Například v Itálii, Beneluxu nebo Skandinávii se zaměříme více na projekty určené k ubytování, zdravotnictví či vzdělávání. Potom jsou tu další země – Velká Británie, Česká republika a Polsko, kde už také máme vyhlídnuté některé zajímavé projekty, třeba v oblasti logistiky. Chceme, aby fond byl flexibilní, abychom dokázali investovat podle toho nejlepšího, co na trhu uvidíme.

Bude fond investovat přímo i do residenčních projektů?

Rezidenční projekty jsou pro nás velice zajímavé. V poslední době došlo v tomto segmentu k řadě změn. Více času jsme trávili doma, mnoho lidí pracuje na home office, na nějakou dobu jsme se museli sociálně distancovat od ostatních lidí Zároveň jsou zde nové trendy jako společné bydlení. Sledujeme velký nárůst nájemního bydlení. Budeme investovat do residenčních projektů, které nějakým způsobem odrážejí tyto aktuální trendy.

Jaký je předpokládaný roční výnos fondu pro českého investora?

Základním zdrojem výkonnosti je cílený výnos z nemovitostí a aktiv v portfoliu. Jeho výše by se měla pohybovat dlouhodobě na úrovni 3,7 % p. a. Druhým zdrojem konečné výkonnosti je výnos z měnového zajištění, jehož výše je proměnlivá a závislá na rozdílu úrokových sazeb v ČR a eurozóně. Aktuálně výnos z měnového zajištění přesahuje úroveň 6,0 % p. a.

REKLAMA

Jaké jsou poplatky fondu?

Odměna za obhospodařování fondu činí 1,3 % p. a. Vedle toho investoři musí počítat se vstupním a výstupním poplatkem, které kompenzují náklady za distribuci a realizaci transakcí, nákup a prodej nemovitostí v portfoliu.

Proč by se investoři měli zajímat o tento fond?

Naše zásadní výhoda je ve velké diverzifikaci, tedy investic do projektů po celé Evropě a nových budov, které budou splňovat ta nejpřísnější kritéria.

Náš fond chce investovat do budov, které jsou pro budoucnost, do nejlepších budov na nejlepších místech. Tím, že investujeme do toho nejlepšího, očekáváme menší riziko. Je tu tedy zajímavý poměr mezi výnosem a rizikem.

Můžete uvést nějaké konkrétní projekt, do kterých fond už investoval?

Mohu zmínit dva konkrétní projekty. Tím prvním je komplex dvou budov s celkovou plochou 43 700 m2  ve Frankfurtu nad Mohanem na dohled od hlavního vlakového nádraží. Významným nájemníkem je vlastník a provozovatel německé železniční sítě společnost Deutsche Bahn s podepsanou nájemní smlouvou na 20 let.

Druhým projektem je Max & Moore Office v Amsterdamu. Budova disponuje například solárními panely na střechách a fasádách nebo systémem geotermálního vytápění.

Máte ve výběru již nějaký konkrétní projekt v ČR?

V tuto chvíli nemáme žádný konkrétní projekt, který bych nyní mohl zmínit. Máme vytypované některé projekty, které sledujeme a o které bychom měli zájem z oblasti rezidenčního bydlení a logistiky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *