CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 06. 2023

0 komentářů

Nenápadný odrazový týden pro bitcoin

 

Po několika týdnech poklesu se cena největšího světového kryptoaktiva bitcoin minulý týden nenápadně odrazila a vrátila se nad úroveň 26 000 amerických dolarů.

Loading



 

Bitcoin zahájil týden na platformě eToro kolem 25 600 dolarů, přičemž od konce května byl převážně na ústupu, ale tento trend se mírně obrátil a během sedmi dnů kryptoměna vzrostla přibližně o 2 %. Trh pravděpodobně těžil z náznaku, že se zvyšování sazeb v USA pozastavuje, ale reakce byla celkově mírná.

Ether takové oživení nezaznamenal, během týdne klesl o zhruba 1,4 % a nyní se obchoduje kolem 1700 dolarů, což je méně než na začátku minulého týdne. Ether skončil relativně beze změny, ale uprostřed týdne zaznamenal velký propad, nicméně do konce víkendu se cena poněkud zotavila.

Britcoin o krůček blíže

CBDC neboli „digitální měny centrálních bank“ jsou v kryptosféře již nějakou dobu velmi diskutované, ale zatím vzniklo jen několik málo významných verzí. Verze britské libry, takzvaný „Britcoin“, se však zdá být o krok blíže realizaci.

Bank of England provedla experiment s Bankou pro mezinárodní platby (BIS) nazvaný Projekt Rosalind, který zkoumá životaschopnost britské digitální libry. Studie zjistila, že taková CBDC by mohla pomoci zlevnit a zefektivnit platby pro jednotlivce, zatímco firmy by mohly nabízet nové druhy finančních produktů a snížit výskyt podvodů.

REKLAMA

Je snadné spojovat CBDC s širším trhem s kryptoměnami, ale v podstatě si nejsou příliš podobné, zejména pokud jde o procesy, jako je decentralizace a podkladová hodnota. CBDC jsou do značné míry centralizovanou reakcí na rostoucí trh s kryptoaktivy, a i když by se mohly ukázat jako užitečné, nejsou v zásadě stejné jako kryptoměny, jako jsou bitcoin nebo ether.

Tok směnných transakcí s těžaři bitcoinů dosáhl pětiletého maxima

Podle společnosti Glassnode, která poskytuje kryptografická data, dosáhl objem kryptoměn těžařů bitcoinů na burzách pětiletého maxima.

Tento posun naznačuje, že velký počet těžařů chce zpeněžit své kryptoměny a připravují se na to tím, že na burzu umisťují svá aktiva. Je těžké interpretovat, zda je to pro trh dobrý nebo špatný signál – těžaři se možná snaží zpeněžit před očekávaným poklesem hodnoty, nebo možná sázejí na růst ceny kryptoměn a chystají se toho využít.

Jak již bylo řečeno, těžaři stále drží velké množství bitcoinů v hodnotě zhruba 50 miliard dolarů. Údaje společnosti Glassnode naznačují, že odliv z bitcoinových burz předbíhá příliv na tříměsíčním minimu, což by naznačovalo, že investoři celkově zatím drží své kryptoměny pevně v rukou.

Společnost BlackRock žádá o založení bitcoinového ETF na spotové bázi

Významný globální správce aktiv BlackRock požádal o uvedení ETF se spotovou cenou bitcoinu na burzu v USA. Není první finanční institucí, která tak učinila, a pravděpodobně ani poslední, ale možná má větší šanci než jiné menší subjekty uspět při plnění regulačních překážek.

Potenciál bitcoinového spotového ETF rozhýbat trh není zatím jasný a závisí na poptávce. Společnost BlackRock však spravuje ohromující množství světového kapitálu, takže úspěch spotového ETF by mohl uvolnit obrovské množství likvidity na trhu s bitcoiny.

Spotové ETF od této firmy přichází s některými docela závažnými výhradami, jako je například zahrnutí sdílení dat z dohledu, aby se zabránilo manipulaci s trhem. Zastánci bitcoinu se pravděpodobně budou ohrazovat proti tomu, že je to proti duchu decentralizovaného aktiva, ale může to být pravděpodobně cena za to, že se takový produkt dostane na trh.

Autor: Simon Peters, analytik kryptorhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *