CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Nastává čas derivátů. Znáte je?

 


 

Bonus certifikát
Bonus certifikáty nabízejí neomezenou a úplnou participaci na pozitivním vývoji podkladového aktiva; při splatnosti dojde k výplatě nominální hodnoty a bonusu, jestliže se hodnota podkladového aktiva certifikátu během celé doby trvání nedotkne nebo neklesne pod stanovenou hranici.

Basket certifikát
Basket certifikáty jsou cenné papíry, které zobrazují hodnotový vývoj akciových košů, takzvaných baskets. Do koše vybírá emitent většinou pět až 20 akcií, a to podle předem stanovených kritérií jako jsou likvidita, růstové šance nebo tržní kapitalizace.

Discount certifikát
Je finanční instrument, který umožňuje investorům dosahovat zisků i na stagnujících trzích. Hodí se tedy pro investory, kteří v budoucnosti očekávají méně dynamický růst akciových trhů. Discount certifikáty se vyznačují tím, že emitent poskytne investorovi při nákupu slevu (diskont) z kurzu podkladového aktiva (například akcie, indexu), ale díky tomu může investor profitovat na růstu pouze do předem stanovené výše.

Garantovaný certifikát
Garantovaný certifikát umožňuje investorům ochranu proti kurzovním poklesům zvoleného podkladového aktiva (většinou akcie nebo indexu). I když hodnota podkladového aktiva během doby trvání poklesne, bude při splatnosti vyplacena původně investovaná suma, a to v plné výši.
Indexový certifikát
Indexové certifikáty přesně zobrazují vývoj největších světových indexů. Hodnota indexového certifikátu může být kdykoliv přesně odvozena z aktuální hodnoty příslušného indexu.

Twin-win certifikát
Díky inteligentní struktuře, která se za certifikátem skrývá, dosahuje zisku jak při vzestupu, tak i při poklesu indexu. Při posílení indexu participuje držitel na výnosech s pákovým efektem například 140 procent. Proti ztrátě je do určité míry nejen ochráněn, ale dokonce může na poklesu indexu vydělat, jestliže podkladové aktivum, nejčastěji index, do konce platnosti nikdy nepoklesne například o více než 30 procent.

REKLAMA

Tematické certifikáty
Na rozdíl od indexových a strategických certifikátů jsou podkladovými aktivy oborových certifikátů akciové indexy, popřípadě akciové koše (baskets), které obsahují pouze cenné papíry, jež vykazují mezi sebou nějaký vzájemný vztah, například příslušnost k určitému odvětví či oboru.

Převzato z týdeníku EURO.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *