CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 11. 2023

0 komentářů

NASDAQ a NYSE – klíčové rozdíly pro investory

 

V oblasti amerických finančních trhů představují newyorská burza (NYSE) a burza NASDAQ dva giganty s odlišnými osobnostmi a jedinečnými přístupy k obchodování. Tyto dvě burzy, které patří k největším na světě, jsou již dlouho předmětem srovnání pro investory, kteří se snaží pochopit jejich klíčové rozdíly a podobnosti.

Loading



 

Kromě rozdílů je obzvláště zajímavé prozkoumat, jakým způsobem přistupují ke společnostem kategorie blue-chip, což poskytuje cenný vhled do dynamiky těchto finančních mocností. Tento článek se zaměřuje na burzy NYSE a NASDAQ, jejich historii, provozní filozofii a přístup ke společnostem typu blue-chip, a pomoc investorům zorientovat se ve složitostech těchto lídrů trhu.

NYSE (New York Stock Exchange)

Newyorská burza neboli NYSE vznikla 17. května 1792. Toho dne podepsalo 24 newyorských burzovních makléřů a obchodníků před budovou na Wall Street 68 dohodu Buttonwood Agreement a založilo burzu. Buttonwood Agreement dostala svůj název podle toho, že ji všechny strany podepsaly pod knoflíkovým stromem.

Na burze se nyní denně zobchoduje přibližně 50 miliard dolarů (Zdroj). Díky tomu je přední burzou na světě. Na newyorské burze se obchoduje s akciemi 2300 společností, které se pohybují od blue-chipů až po nové, rychle se rozvíjející společnosti. Každá společnost kótovaná na NYSE však musí splňovat přísné požadavky. NYSE má pověst burzy, která obchoduje se silnými a kvalitními cennými papíry. Její požadavky pomáhají tuto pověst udržovat.

Hlavními představiteli na burze NYSE jsou specialisté a makléři. Specialisté a makléři vytvářejí systém, který investorům poskytuje konkurenční ceny na základě nabídky a poptávky. Makléři jsou zaměstnáni u investičních firem a obchodují jménem své firmy nebo jménem klientů své firmy. Makléři přinášejí specialistům příkazy k nákupu a prodeji.

REKLAMA

NASDAQ

Jako elektronická burza nemá fyzické obchodní prostory. Proto zde nikdo nemusí být osobně přítomen, aby mohl uzavírat obchody. Místo toho burza NASDAQ využívá k uzavírání obchodů automatizované počítačové sítě. Burza NASDAQ je trhem dealerů, což znamená, že makléři nakupují a prodávají akcie prostřednictvím tvůrce trhu, nikoliv mezi sebou navzájem. Tvůrci trhu obchodují s určitými akciemi a mají ve svých knihách jistý počet akcií. Proto když chtějí makléři nakoupit akcie, mohou je nakoupit přímo od obchodníka s cennými papíry.

Na burze NASDAQ se denně uskuteční obchody v celkové hodnotě přibližně 90 miliard dolarů (Zdroj), což je více než na kterékoli jiné burze ve Spojených státech.

Klíčové rozdíly mezi NASDAQ a NYSE

Newyorská burza cenných papírů (NYSE) a burza cenných papírů NASDAQ vykazují významné rozdíly v provozní filozofii a zaměření trhu. Newyorská burza NYSE s bohatou historií si zachovává tradici fyzického burzovního podlaží (trading floor), kde obchodníci zprostředkovávají transakce prostřednictvím aukčních metod.

Naproti tomu burza NASDAQ funguje jako dealerský trh a spoléhá se na elektronické obchodní systémy. Je pozoruhodné, že si NASDAQ vytvořil mezeru jako preferovaná destinace pro technologické startupy, což odráží jeho příklon k inovacím a digitálnímu věku. Naproti tomu NYSE udržuje širší spektrum kotací, které zahrnuje různorodá odvětví mimo technologický sektor. Tato dichotomie v přístupu k obchodování podtrhuje jedinečné profily těchto burz, z nichž každá se zaměřuje na odlišné segmenty trhu.

Burza NASDAQ se může pochlubit impozantním seznamem více než 5500 kotací, což signalizuje její přitažlivost pro širokou škálu společností, zejména z technologického sektoru, které se snaží získat kapitál a přístup k širší investorské skupině. Naproti tomu na newyorské burze NYSE je kótováno přibližně 2300 společností. Tento rozdíl v počtech naznačuje nejen otevřenost burzy NASDAQ při přijímání většího množství podniků, ale také zdůrazňuje pozici NYSE jako instituce pro zavedenější a větší společnosti. Tento fakt hraje roli při volatilnosti na jednotlivých burzách – NASDAQ má díky otevřenému přístupu volatilnost značně vyšší.

REKLAMA

Obě burzy hostí významné burzovní etf fondy, které utvářejí investiční prostředí. NASDAQ je domovem indexů NASDAQ Composite a NASDAQ-100, které jsou proslulé svým technologickým složením. Naproti tomu burza NYSE je spojena s indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average. Tyto indexy zahrnují pestřejší škálu odvětví, což přispívá k pověsti NYSE jako burzy s nižší celkovou volatilitou.

Níže je uveden graf ceny indexu NASDAQ-100 za posledních 5 let.

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom Finance Europe, uvádí, jaké jsou hlavní rozdíly mezi kotací na Nasdaqu a NYSE:

  • Typ trhu: NYSE je aukční trh a Nasdaq je dealerský trh. Na aukčním trhu kupující a prodávající zadávají své příkazy specialistovi, který porovnává nejvyšší cenu s nejnižší nabídkovou cenou. Na dealerském trhu kupující a prodávající obchodují přímo s tvůrci trhu, kteří nakupují a prodávají akcie na vlastní účet.
  • Požadavky na kótování: NYSE má přísnější požadavky na kotaci než Nasdaq. Například společnosti musí mít minimální počet akcionářů a tržní kapitalizaci, aby mohly být kótovány na NYSE. Nasdaq má méně požadavků na kotaci, takže je přístupnější menším a novým společnostem.
  • Objem obchodů: Objem obchodů na Nasdaqu je vyšší než na NYSE. To je pravděpodobně způsobeno tím, že na Nasdaqu je umístěno velké množství technologických a růstových akcií, které se obchodují aktivněji než tradiční hodnotové akcie.
  • Poplatky: Poplatky za kótování a obchodování na Nasdaqu jsou obecně nižší než poplatky za kótování a obchodování na NYSE.

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *