CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

20. 01. 2022

0 komentářů

Microsoft posiluje na herním trhu

 

Zdroj: pixabay.com

Herní trh byl tento týden vcelku překvapivé transakce. Microsoft oznámil nákup známé vývojářské společnosti. Co to znamená pro herní odvětví?

Loading



 

Herní průmysl je jedním z mála odvětví, kterým se v poslední době dařilo. Není divu, během koronavirových lockdownů byly hry vítaným rozptýlením. Za minulý rok segment vydělal přes 180 miliard dolarů a podle odhadů v dalších letech částka ještě vzroste. Toho si  samozřejmě všímají i technologičtí giganti.

Microsoft hned zkraje roku oznámil svou doposud největší akvizici, až do letošního roku to byl šest let starý nákup profesní sociální sítě LinkedIn (za 26 miliard dolarů). Akvizice americké herní společnosti Activision Blizzard však tento nákup o mnoho převyšuje. Microsoft za ni zaplatí téměř 69 miliard dolarů.

Největší herní transakce

Pro příklad – zmíněný herní vývojář stojí třeba za známými (i pro člověka, který není zrovna nadšenec do her) tituly Call of Duty, Diablo nebo Candy Crush. Své hry nabízí na počítačích, konzolích i mobilních telefonech. O společnosti se v poslední době mluvilo v souvislosti  nezdravou atmosférou a skandály jejího šéfa, ovšem po oznámení transakce ceny akcií rostly.

A nejedná se jen o největší akvizici v historii Microsoftu, ale i v historii celého herního segmentu. Ještě ji tedy budou muset schválit regulátoři. Zavedený technologický gigant už mezi největší světové giganty herního trhu dávno patří, vlastní například konzole Xbox a nákupů v tomto segmentu bylo obecně v posledních letech více. Svou pozici ale Microsoft v příštím účetním roce s podporou Activision Blizzard  ještě posílí, stane se třetím největším hráčem za čínským Tencentem a společností Sony. Výrobce Playstationu je také pro majitele Xboxu velkým konkurentem.

REKLAMA

„Hry jsou dnes nejdynamičtější a nejzajímavější kategorií zábavy napříč všemi platformami a budou hrát klíčovou roli v rozvoji platforem metaverza,“ řekl podle Reuters šéf Microsoftu Satya Nadella, s odkazem na virtuální svět, o kterém se aktuálně velmi hovoří.

Obavy pro majitele Playstationu?

Už jen to, že se na konzoli Microsoftu objeví oblíbené díly Call of Duty by mohlo mezeru trochu ztenčit. Akcie Sony minulou středu klesly o více než desetinu, patrně kvůli obavám, že Microsoft stáhne z nabídky Playstationu hry Activision. „V podstatě se snaží vytvořit obra,“ řekl Reuters Serkan Toto, zakladatel poradenské společnosti Kantan Games v Tokiu. „Nemyslím si, že Microsoft utratí 70 miliard dolarů, aby se stal dodavatelem softwaru pro platformy Sony,“ dodal. Týdeník The Economist ovšem upozorňuje, že když  Microsoft koupil ZeniMax Media (za mnohem menší balík), respektoval již existující smlouvy vývojářské společnosti, o nových kouscích se ale už mělo jednat.

 

 

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *