CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

04. 08. 2016

3 komentáře

Máte vklady pojištěné?

 


 

Průzkum finanční gramotnosti ministerstva financí ukázal na závažné neznalosti české populace. Jednou z nich je i představa o pojištění vkladů. Přestože lidé požadují především jistotu návratnosti uložených úspor, kterou pojištění vkladů bezesporu zvyšuje, nevědí, kde vklady pojištěné mají a kde nikoli.

Nejlepší představu mají lidé u bank. Vklady z nich za pojištěné považuje 83 % respondentů průzkumu Ministerstva financí ČR pořádaného agenturou ppm factum, který je součástí mezinárodního průzkumu finanční gramotnosti OECD. Pouze 6 % dotázaných se domnívalo, že vklady v bankách pojištěné nejsou.

Graf 1: Pojištění peněz u finančních institucí
pojisteni-vkladu-01

Zdroj: MF ČR, Výsledky měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky 2015

Ani u bank nejsou ale pojištěné veškeré peníze. Na bankovní přepážce lze pořídit investici do podílových fondů (včetně zajištěných) či do rezervotvorného životního pojištění (prodávaného s cílem splnit plán) či obdobné investice, které do pojištění vkladů nespadají. Kolik lidí je přesvědčeno o opaku, ovšem průzkum již neuvádí – tak detailní není.

REKLAMA

Pojištění vkladů u družstevních záložen není v příliš širokém povědomí. A navíc v loňském roce dostalo povážlivou trhlinu. Pro nové vklady od 1. 7. 2015 nesmí kampelička úročit tu část vkladu, která přesáhne desetinásobek členského vkladu do družstva. Pro všechny vklady, i pro ty již dříve uskutečněné, pravidlo začne platit od 1. 1. 2018. Pokud chce mít střadatel úročen např. 1 mil. Kč, musí jako členský vklad vložit 100 tis. Kč – a tímto vkladem se podílí na ziscích a ztrátách celé záložny. Pokud by kampelička zkrachovala, mohl by o svůj vklad přijít. A pravděpodobně by o něj i přišel.

Do družstevních záložen ovšem vkládá své peníze spíše menší část populace, tudíž je pochopitelné, že ostatní se o pojištění vkladů v kampeličkách příliš nezajímají a správnou odpověď „netrefili“. Totéž platí i u pojištění vkladů u obchodníků s cennými papíry, kde se počet drobných investorů počítá v řádu desítek tisíc. Mnohem víc znepokojivé jsou ale výsledky o pojišťovnách a penzijních fondech.

Vklady u pojišťovny nejsou pojištěné!

Přesvědčení o pojištění vkladu u pojišťovny vyplývá z (chybného!) tvrzení, že peníze jsou u pojišťovny, a tudíž jsou pojištěny. Nejsou. Naopak peníze u pojišťovny např. prostřednictvím investičního životního pojištění (IŽP) jsou ve větším nebezpečí než přímá investice do stejného podílového fondu. Pomineme-li poplatky, které jsou u pojištění znatelně vyšší než u investičních společností, zvyšuje riziko samotná pojišťovna.

U investice do podílových fondů je oddělen majetek investora od majetku investiční společnosti, která podílový fond spravuje. Pokud investiční společnost hospodaří špatně a zkrachuje, investora do podílového fondu se to nijak významně nedotkne. V pravděpodobném scénáři pouze přejde pod hlavičku jiné investiční společnosti, které správce konkurzní podstaty či insolvenční správce kmen klientů i s podílovým fondem prodá.

REKLAMA

Jinak je tomu u pojišťoven. Při investici do IŽP peníze sice směřují (po uhrazení všech poplatků) do stejného podílového fondu, ovšem ten je ve vlastnictví pojišťovny. Klient má pouze pohledávku vůči pojišťovně. A pokud by pojišťovna zkrachovala, klient se postaví do řady vedle ostatní věřitele pojišťovny a bude čekat, jestli na něj z majetku pojišťovny něco zbyde.

Pravděpodobnost krachu pojišťoven v Česku je poměrně nízká až zanedbatelná. To ale u bank také. Přesto se to stát může – a právě na snížení dopadů bankrotu bank a předcházení runu na banky bylo pojištění vkladů u bank zřízeno. U pojišťoven „run na pojišťovnu“ (příliš) nehrozí, a tak se tím politici (zatím?) nezabývali.

Investiční riziko, tedy riziko, že nevyjde investice a akcie či dluhopisy v portfoliu podílového fondu nevydělají, ale prodělají, je v obou případech stejné, pokud je investováno do stejného podílového fondu.

Vklady u penzijních fondů nejsou pojištěné!

Rozšířenou a průzkumem potvrzenou představou laické veřejnosti je, že vklady u penzijních fondů jsou pojištěné – přinejmenším u tzv. transformovaných fondů, které garantují návratnost vkladu. Chyba! Představa vychází z mylného přesvědčení, že když stát něco dotuje, musí to také garantovat. To ale platí možná tak v případě Čapího hnízda či obchodu se spalováním krajinotvorné řepky olejné.

REKLAMA

Penzijní fondy pojištěné nejsou. U transformovaných fondů (dřívějšího penzijního připojištění) je sice dána povinnost připisovat každoročně nezáporné zhodnocení, tuto povinnost a „garanci“ za ni ovšem zákon ukládá na provozovatele penzijního fondu – penzijní společnost. Pokud ta zkrachuje, může si zákon říkat, co chce… ale kde nic není, ani finanční úřad nebere.

Jaká je výše pojištění vkladů

Pojištění vkladů v bankách je na 100 % vkladu až do výše 100 tis. EUR (či ekvivalentu v českých korunách). Toto ale ví pouze 16 % dotázaných. Dalších 20 % si myslí, že pojištěno je jen 50 tis. EUR.

Graf 2: Představa o výši pojištění vkladů
pojisteni-vkladu-02

Zdroj: MF ČR, Výsledky měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky 2015

Navíc od 1. 6. 2016 platí další novinka. Ve vybraných případech jsou vklady pojištěny na 3 měsíce až ve dvojnásobné výši, tedy 200 tis. EUR. Vyšší náhrada bude přiznána, pochází-li peníze z

  • prodeje nemovitosti,
  • vypořádání společného jmění manželů,
  • pojistného plnění pro případ úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti,
  • dědictví,
  • jednorázového vyrovnání doplňkového penzijního spoření,
  • odstupného při výpovědi z pracovního poměru,
  • náhrady či pojistného plnění z újmy z trestného činu,
  • náhrady škody způsobené rozhodnutím o vazbě, trestu nebo o ochranném opatření nebo
  • peněžité pomoci oběti trestného činu.

U obchodníků s cennými papíry je situace s pojištěním horší. Pojištěn je pouze majetek do výše 20 tis. EUR a na 90 % jeho hodnoty. Na druhou stranu obchodníci nesmějí využívat klientské prostředky k vlastnímu obchodování a jejich majetek je (má být) oddělen od majetku klientů. Občas ale docházelo k využívání klientského majetku obchodníkem, což se zpravidla projevilo až v případě jeho krachu. A klienti tak přišli často zkrátka.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Václav Košťálek

    8 srpna, 2016

    Je dobré mít u jednoho obchodníka s cennými papíry majetek jen do pojištěných 20 tis EUR? Nebo je to jedno?

    Odpovědět

  • Radek

    8 srpna, 2016

    Záleží na tom, jestli vám záleží spíš na službách, nebo na pojištění. Pro mě je poměrně nepraktické mít účty u více obchodníků. Ale pravda, o moc víc než 20 tis. EUR tam nemám…

    Odpovědět

  • xmart

    22 srpna, 2016

    Fond pojištění vkladů nově Garanční systém finančního trhu má na svém kontě necelých 30 miliard korun. Avšak jistí přes 2,5 bilionu. O tom se raději ve většině článků o pojištění vkladů vůbec nemluví.

    Odpovědět