CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Stuchlík

18. 09. 2008

12 komentářů

Máte pojistku u AIG? Nepanikařte!

 


 

Mnoho Čechů zaregistrovalo globální problémy finančního sektoru až se zprávami o nestabilitě největší světové pojišťovny AIG, která je v ČR známá pod názvem AMCICO. Platit si desítky let životní pojištění a pak o ně přijít kvůli krachu pojišťovny… To už je oprávněný důvod k obavám. Naštěstí se čeští pojištěnci nemají čeho obávat.

AIG při prodeji svých pojistek často zdůrazňovala, že je největší americkou pojišťovnou, jejíž mezinárodní rating (schopnost dostát svým závazkům) je vyšší než třeba rating České republiky. Globální finanční krize posledních měsíců mimo jiné odhalila slabost ratingových agentur, nic to však nemění na tom, že vláda Spojených států se včera za AIG postavila a padnout ji nenechala. AIG je opravdu příliš velká na to, aby mohla jen tak padnout.

Paradoxem je, že pád americké AIG by uškodil více jiným finančním ústavům než její české vnučce, pojišťovně AMCICO. Americká AIG je globální obr, který má intenzivní obchodní vztahy prakticky s každou větší bankou či pojišťovnou. Pád AIG by znásobil současné problémy mnoha dalších finančních institucí, a je proto dobře, že se za ni americká administrativa postavila.

České AMCICO je vnučka, tj. dceřiná společnost relativně zdravé dceřiné společnosti koncernu, která se věnuje životnímu pojištění. Především však musí splňovat podmínky kladené českou legislativou, což podle České národní banky bez problémů plní. Například kapitál je třiapůlkrát vyšší, než ČNB požaduje. České klienty může rovněž uklidnit, že klientské peníze z ČR nesmějí být použity pro krytí ztrát americké AIG.

Pojišťovnictví je velmi tvrdá branže, takže se už po dvou dnech nejistot kolem AIG setkáváme s případy, kdy konkurenční pojišťovny či neprofesionální „poradci“ zneužívají tuto informaci. Velmi nevybíravě vybízejí klienty k přechodu do jiné, „spolehlivější“ pojišťovny. Klient by však měl vědět, že právě na změně životní pojišťovny prodělá nejvíc. Vydělá nová pojišťovna, vydělá zprostředkovatel, původní pojišťovna předčasným vypovězením smlouvy neprodělá – ovšem klient tvrdě vše zaplatí. Stejně tak klient krvácí na předčasném ukončení smlouvy, zvláště v dnešní době otřesených finančních trhů.

REKLAMA

Obavy nejsou na místě, AMCICO, česká vnučka AIG, je zdravá a stabilní pojišťovna. Nepanikařte, protože na vaší panice ve financích vždy vydělá někdo jiný.

Článek vyšel též v MF DNES.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    18 září, 2008

    Pozor.AIG je mj. i velká zajišťovna a její problémy by se mohly řetězit v celém pojistném byznysu obecně.Pojišťovny jistě doufají,aby dopadl ten obchod s Munich Re.

    Odpovědět

  • alen1

    18 září, 2008

    Asi mi něco uniklo, jaký obchod s Munich Re?
    Díky

    Odpovědět

  • Mario

    18 září, 2008

    NEW YORK (dpa-AFX) – Der amerikanische Versicherungsriese American International Group (AIG) steht nach der Rettungsaktion durch die US-Notenbank vor einem Ausverkauf umfangreicher Konzernteile. Zu den möglichen Käufern zählen besonders die deutschen Branchengiganten Allianz und Münchener Rück. Die neue AIG-Führung prüfe bereits eine Zerschlagung, berichtete die ‚New York Times‘. Die Fed hatte der in einer dramatischen Kreditklemme steckenden AIG in letzter Minute ein Megadarlehen von 85 Milliarden Dollar gewährt. Sie erhält im Gegenzug 80 Prozent der Anteile

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    18 září, 2008

    Centrální banky mohou uvolnit až 247 000 000 000 USD! Je vidět, že strach z kolapsu trhů je obrovský.

    Odpovědět

  • Ladislav

    25 května, 2017

    Telefonoval jsem na informace o poistne události,paní mě řekla že se jedná o České klienty a odporucila mě do poistovny Kolonet.co mám dělat?

    Odpovědět

  • Ladislav

    25 května, 2017

    Telefonoval jsem ohledně poistne události,paní na informacích mě řekla že AIG v Česku končí a odporucila mě do poistovny Kolonet,co mám dělat?

    Odpovědět

  • Jandová Lenka

    6 června, 2017

    Čísla které nemám v seznamu neberu.Pořád někdo volá,proto se Vám nepovedlo se semnou spojit.Takže Vás kontaktuju takto,na základě Vaší SMS.

    Odpovědět

  • Jan Zikl čps. 6402003605

    30 srpna, 2017

    Dobrý den, mám u Vás pojistnou smlouvu č.6402003605. Prosím o informaci ohledně dalšího postupu. Děkuji.

    Odpovědět

  • JANA SMAŽINKOVÁ

    29 října, 2017

    Neberu cizí čísla a v práci ani nemám možnost telefon brát.Ráda bych od vás chtěla vědět nové podmínky,zaslané emailem,děkuji

    Odpovědět

  • Anonym

    27 prosince, 2017

    Hanba, hanba a zase hanba.

    Odpovědět

  • Anonym

    27 prosince, 2017

    Nejlepší pojistka je ta kterou nikdy neuzavřete.

    Odpovědět

  • Jana Hofferova

    10 února, 2019

    Dobrý den,mám uzavřené dvě pojistky,tento měsíc mi na účet přišel nějaký přeplatek..To se ještě nikdy nestalo?? Mám to chápat tak,že i když platím,tak se mi pojištění zrušilo??? Děkuji za odpoved

    Odpovědět