CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

20. 10. 2021

0 komentářů

Masterworks, aneb přístupné investování do umění

 

Foto: Shutterstock

Investování do akcií, měn či komodit je díky firmám jako Robinhood či eToro již nějakou dobu velice přístupné široké veřejnosti. Stačí si založit účet a za pár minut si můžete koupit své první akcie. To však dlouho neplatilo o investování do umění. To se rozhodl změnit Newyorský start-up Masterworks.

Loading



 

Pokud jste chtěli člověk dříve koupit obraz jako investici, museli jste se připravit zaplatit přinejmenším několik desítek tisíc korun, Vytvoření vybalancovaného portfolia se pohybovalo minimálně v milionech. Nyní je to však možné už od dvaceti tisíc.

Jak to funguje?

Jako první vyberou analytici Masterworks zajímavá díla k investici. Soustředí se na ta takzvaná „blue chip“ díla – neboli díla od umělců, kteří dlouhodobě rostou na hodnotě a na aukcích se prodávají za vysoké ceny. Právě investice do těchto děl jsou totiž běžným lidem nejméně přístupné.

Sledují také, jaké umělecké směry v současnosti nejvíce lákají investory. Například ceny obrazů z druhé poloviny 20. století rostou několikrát rychleji než díla starých mistrů, například Rembrandta. Poté, co analytici Masterworks najdou zajímavé dílo, firma jej za vlastní kapitál koupí a následně získá povolení od SEC prodávat investorům podíl v daném díle.

Zatímco je dílo několik let uskladněno na bezpečném místě, mohou investoři prodávat a kupovat jeho akcie na sekundárním trhu a Masterworks se pro něj snaží najít kupce. Po prodeji díla dostane každý investor svůj díl výdělku. Pokud se Masterworks nepodaří do 3 až 10 let najít kupce, který by byl ochoten koupit dílo za uspokojivou cenu, dá se dílo do aukce.

REKLAMA

Proč používat Masterworks?

Je celá řada důvodů, proč může pro člověka nabídka Masterworks být zajímavá. Prvním z nich je samozřejmě fakt, že umožňuje lidem vytvořit portfolio uměleckých děl s nízkou úrovní rizika, bez potřeby investovat velké množství finančního kapitálu. Často to jsou totiž ti nejdražších umělci, jako například francouzský malíř Oscar-Claude Monet, u kterých je nejjednodušší předpokládat budoucí vývoj ceny.

Dalším velkým benefitem je fakt, že umožňuje lidem investovat čistě po internetu. Pro mnoho lidí může být nepříjemné muset jít do galerie či na aukci a vybírat dílo ke koupi, zvláště pokud o umění zatím příliš mnoho neví. S Masterworks může člověk vše vyřešit přes jednoduchou webovou aplikaci, a navíc vybírá pouze ze zúženého výběru děl, která analytici označili jako dobrou investiční příležitost. Koupě akcií díla vám také umožňuje v případě potřeby prodat pouze část své investice, a ne nutně celé dílo a navíc nemusíte řešit problémy spojené s uskladněním a pojištěním drahého díla.

Nevýhody

Samozřejmě s kupováním akcií díla místo koupí díla samotného je spojeno hned několik problémů. Prvním z nich je fakt, že registrace na platformu Masterworks stále není tak jednoduchá, jako například registrace na eToro, jelikož je nutný rychlý telefonický pohovor. Na ten si však člověk musí nějakou dobu počkat. Investování do umění navíc stále není tak finančně přístupné jako investování do akcií, protože Masterworks vyžaduje minimální investici tisíc dolarů (tu však můžete rozložit mezi několik uměleckých děl).

Podstatnou nevýhodou jsou také poplatky. Prvním z nich je každoroční 1,5% poplatek, který pokrývá transport, skladování, pojištění a administrativní výdaje spojené s obchodem s uměním. Druhý je 20% poplatek, který si Masterworks strhne z profitu po prodeji díla. To je faktor, který může mít značný vliv na to, zda je pro člověka výhodnější investovat přes Masterworks nebo raději jinak.

REKLAMA

Minimálně to však ukazuje, že je i v jejich zájmu nakupovat pouze díla, která se zhodnotí. Důležité je také zmínit, že tímto způsobem můžete koupit maximálně 10 % jednoho díla, což může odradit některé investory, stejně jako fakt, že takto koupené dílo si člověk nikde nevystaví a pravděpodobně jej nikdy ani fyzicky neuvidí.

Proč investovat do umění?

Existuje několik důvodů, proč může být investice do umění zajímavá. Podle Indexu Art Price 100 vyrostla za posledních patnáct let „blue chip“ díla o 250 % více než akciový index S&P 500. Investice do umění může také být úžasnou příležitostí, jak diverzifikovat své investiční portfolio, protože cena umění má velice nízkou korelaci s cenou akcií a jiných aktiv.

Je však potřeba být opatrný, jelikož umění je vysoce nelikvidní typ aktiva, který je někdy třeba držet několik let, než se najde kupec. To částečně platí i v případě Masterworks. Jejich sekundární trh je stále, v porovnání s trhem akciovým, malý a s prodejem celého díla také čekají několik let.

Autor: Šimon Skoumal, analytik ECONET, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *