CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Lucie Pěchová: Finanční poradenství je perspektivní obor, nesmíte to ale vzdát

 


 

Jak dlouho se věnujete finančnímu poradenství?
Finančnímu poradenství se věnuji od roku 2008. Nejprve 1,5 roku pro OVB Allfinanz, do Fincentra jsem nastoupila začátkem roku 2010. Od roku 2009 se více než práci s klientelou věnuji managementu a vedení lidí.

Mají to podle vás ženy v tomto odvětví těžší?
Každá mince má dvě strany.  Jsou činnosti, ve kterých to my ženy máme těžší a naopak také ty, ve kterých to máme lehčí. Z mého pohledu finanční poradenství pro klientelu má v počátcích lehčí žena než muž. Žena většinou působí důvěryhodněji, umí se velmi dobře vcítit do požadavků druhé strany, má přirozenou potřebu pomáhat lidem a to jí usnadňuje prvotní cestu finančního poradenství. Oproti tomu však stojí menší cílevědomost a sebevědomí, hůře se vyrovnáváme s neúspěchy, od kterých se často velmi špatně odprošťujeme, jelikož je vnímáme více emotivně.

Z hlediska managementu a vedení lidí, tuto roli spíše přisuzujeme mužům a raději se do ní nepouštíme. Pokud se do naší role přidá péče o domácnost a rodinu, máme jasno v tom, že management nemůžeme zvládnout J. Milé dámy, věřím, že opak je pravdou, jelikož nevyhraje ten, kdo stráví v práci více času, ale ten, kdo bude efektivní. Neustále mi to dokazuje několik úspěšných žen, které kolem sebe mám. Naše nejlepší poradkyně v týmu je žena, zároveň oblastní ředitelka a zároveň matka ročního dítěte. Držím palce všem ženám, které se do tohoto oboru pustí. Pevně věřím, že zde mají a vždy budou mít své místo a pokud budou chtít, mohou být stejně úspěšné jako muži.

Co vás na finančním poradenství baví?
Práce s lidmi. Náš tým, kolegové a nadřízení, se kterými mohu pracovat. Předávání zkušeností a dovedností, dosahování vlastních úspěchů skrze úspěchy lidí v našem týmu. Dělá mi radost, když vidím jejich růst a vývoj, to jak na sobě pracují a neustále se posouvají. Zároveň zajímavý, smysluplný, perspektivní obor v souladu s kvalitní prací pro klienta, co víc si přát?

A naopak. Byla chvíle, kdy se vám nedařilo a chtěla jste to vzdát?
Ano, těchto chvil bylo několik a myslím, že se s tím dříve nebo později setká každý. Nebyly to lehké situace a dodnes na ně vzpomínám s určitým respektem. Vím, že tyto momenty byly a opět být mohou. Dnes se však na ně dívám jako na chvíle, které nás učí, posouvají a díky nímž jsme silnější. Každý člověk, v každém oboru, pokud chce být úspěšný, zažije nespočet pádů, aby se mohl zvednout a být zase o kus dál než dříve.

REKLAMA

Co byste poradila začínajícím finančním poradcům?
Najít si dobrého vedoucího, od kterého se může nováček učit, dobrý tým a firmu ve které funguje systém zapracování a zázemí. Klíčové však je chtít, pracovat na sobě a vydržet.

Je teď nějaký trend ve finančním poradenství?
Trh se profesionalizuje a zkvalitňuje. Pryč jsou doby, kdy finanční poradenství bylo hezkým přivýdělkem. Dnes se vyžaduje spousta znalostí, dovedností a práce na plno, jinak si troufám říci, že poradce nemá šanci uspět. Je potřeba se neustále vzdělávat a dávat jak klientům, tak svým poradcům tzv. stupeň navíc. Něco, čím se odlišíte od zástupů poradců a manažerů, kteří již zde byli.

Na druhé straně, stoupá zájem o to být finančním poradcem?
Celkově si myslím, že stoupá zájem o kvalitu. A to jak z hlediska požadavků uchazečů o práci, tak z hlediska manažerů na vybírané adepty. Uchazeči chtějí pracovat pro firmu, která má dobré veřejné povědomí a kvalitní zázemí. Na pohovory již uchazeči chodí více informovaní než dříve. Fincentrum tyto aspekty plně splňuje a to vnímám jako velkou podporu v našem oboru.

Jak by si lidé měli správně vybrat finančního poradce?
Dle komplexnosti. Správný finanční poradce má mít zájem pomoct klientovi ve všech oblastech a se všemi produkty. Mezi jasný ukazatel kvality patří poradenství v oblasti majetku, ať už pojištění aut, nemovitostí, domácností či odpovědností, tak v oblasti krátkodobých a střednědobých investic a v neposlední řadě také hypotečních úvěrů. Pokud narazíte na poradce, u kterého všelékem na veškeré řešené oblasti je životní pojištění, berte nohy na ramena.

REKLAMA

Myslíte, že podle chování klientů už je krize pryč?
O krizi se často mluví v souvislosti s nedostatkem práce a strachem lidí utrácet peníze. Žiji a pracuji převážně v Praze, avšak pracovně navštěvuji i lokality Teplicka a Benešovska. Součástí naší práce je i personalistika, přijímání nových lidí. Neustále mě překvapuje, že lidé, byť jedním dechem mluví o krizi a nedostatku práce, druhým odmítnou vstoupit do nejlépe placeného oboru na trhu. To mě přivádí k zamyšlení, zda práci skutečně nemohou sehnat, či sami nechtějí? Z hlediska klientely vnímám „finanční krizi“ jako naši příležitost. Klienti více přemýšlí o tom, kam své peníze uložit a vyhledávají vyšší kvalitu a informovanost než před několika lety, avšak potenciál volných prostředků a chuť utrácet vidím velmi podobně jako dříve. Stačí se podívat do víkendových nákupních center, plné nákupní košíky a nemožnost najít místo na přilehlém parkovišti mě vedou k přesvědčení, že lidé nemají strach utrácet a tím pádem se o krizi nedá hovořit. Osobně vnímám krizi v ČR převážně jako mediální záležitost.

Kdybyste měla dnešní zkušenosti, pustila byste se do finančního poradenství znovu?
Nedávno jsem četla statistiky ohledně spokojenosti lidí se svou prací. 50 % lidí v ČR není spokojeno se svou prací. Ať už finančně, kariérně, časově, náplní či vztahově. Většina z nás tráví v práci minimálně 8 hodin denně, zhruba 40 let produktivního věku, to znamená velký podíl celého našeho života. Já jsem vděčná za to, že spadám do druhé poloviny populace a mám práci, která mě baví, naplňuje, obohacuje a velmi slušně živí. Pokud mohu první polovině doporučit, nebojte se udělat změnu, velká část vašeho života za to víc než stojí. Tudíž má odpověď zní ANO, šla bych do tohoto oboru znovu a jsem šťastná, že jsem tuto příležitost dostala.

Rozhovor původně vyšel v časopisu Reportér ve vydání pro společnost Fincentrum.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 27 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • nejlepší poradce v kraji

    25 listopadu, 2014

    Polykáte? Obě? Nebo jste úplně zbytečné? Jako tenhle „článek“ a finanční „poradenství“ jako takové?

    Odpovědět

  • Negouš

    25 listopadu, 2014

    Chcípni hňupe. Beztak jsi zbytečný já seriály.

    Odpovědět

  • Tomáš Hudeček

    26 listopadu, 2014

    Alespoň se podepiš, ty internetový hrdino :)

    Odpovědět

  • Petr S.

    25 listopadu, 2014

    Takže, co nám z toho plyne: Poradce by měl být schopen prodat klientovi všechny produkty, ne jen životko, pak bude lepší „poradce“, než „šmejdi“ od OVB. Je lepší samozřejmě náborovat lidi, tak budeme v MLM úspěšnější. A na závěr se podivíme, že i na taky přesyceném trhu, jako ten v ČR je, nechce víc lidí pracovat jako prodejci fin. produktů..Kam tenhle obor spěje..

    Odpovědět

  • 25 listopadu, 2014

    Článek vnímám jako protiváhu článkům z poslední doby, kde se hodně psalo o poolech. Stačí se podívat na poslední, hojně diskutovaný článek „Nový broker pool na českém trhu… vyšší výnos, nebo riziko?“, kde máte anketu, zda propráci finančního poradce považujete jako vhodnější alternativu MLM nebo broker pool. Stav nyní MLM 19 bodů, broker pool 464 bodů, to snad nepotřebuje komentář.

    Odpovědět

  • On

    25 listopadu, 2014

    Je to hlavne tim, ze pooly dnes maji mnoho fanatickych obdivovatelu. Ti radeji diskutuji nez pracuji. Jak si jinak vysvetlit, ze vsechny ty „bezva super“ pooly jsou mnohem mensi nez treba Partners?

    Odpovědět

  • Jiříx

    25 listopadu, 2014

    Třeba tím, že to není MLM? Někdo asi nechápe systém MLM firem a poolů.

    Odpovědět

  • Radek

    25 listopadu, 2014

    Jasně, chci-li si založit vlastní MLM, půjdu do poolu, protože se se mnou finanční instituce nebudou bavit ;-).

    Odpovědět

  • Jiří

    26 listopadu, 2014

    Ale v Poolu si moc velký MLM neuděláte. V poolu MLM systém není uznávaný a má hodně daleko od společností, které známe jako MLM firmy.

    Odpovědět

  • PS

    26 listopadu, 2014

    Nemyslím si že v poolech není MLM systém uznávaný. Spíše jde o to, že kdo jde do poolu, nejde tam většinou dělat MLM systém. Pokud bych chtěl jet MLM rallye, půjdu radši do Partners nebo Fincentra… Jinak platí co jste psal, převažující plochý systém zastoupený v poolech nemá tak agresivní růstový potenciál, podstata je někde jinde.

    Odpovědět

  • Poradce

    25 listopadu, 2014

    Po 15 letech praxe jsem opustil koncept rodinného poradce a jdu dál dle mého jedinou správnou cestou a to cestou specializace.

    Odpovědět

  • PS

    25 listopadu, 2014

    No tak tohle je velkej nářez. Takhle vycvičené poradce nemaj snad ani v Partners. Odpovědi jak z MLM učebnice :)

    Odpovědět

  • Sherlock Holmes

    25 listopadu, 2014

    Je to prosté, milý Watsone. Nejvíc poradců v poolech je z Partners. Ti neúspěšní z Partners. Cvičenou opici nezměníš.

    Odpovědět

  • 26 listopadu, 2014

    Ještě jste zapomněl napsat, že ti úspěšní v Partners zůstávají, rostou tam, vzkvétají, budují struktury pod sebou, úspěšně náborují a jsou za to excelentně zaplaceni. No, dobrá tráva, od koho ji berete ? Pozvěte na kávu kteréhokoliv manažera z Partners a vyslechněte si, jak poněkolikáté znovu a od podlahy buduje svoji skupinu, která se mu rozutekla buďto úplně pryč, z oboru, nebo do broker poolů. Poslechněte si, kolik jim tam v lednu nastoupí nováčků a kolik jich zbyde v červnu téhož roku…poslechněte si, jaké to je co kvartál obhajovat provizní post, jak se kšeftuje s tím nebo oním kvůli obhajobě postu a provizí. A když pak chcete odejít, tak si poslechněte, kolik set tisíc korun po Vás budou chtít za údajné vzdělávání a know-how, které máte všude jinde zdarma nebo za pakatel. Poradci žijí z vizí, my z jejich provizí…já u Parťáků pracoval, dnes jsem již druhým rokem v poolu, naštěstí jsem stačil odejít před zavedením nové mandátní smlouvy. Těch, co ji podepsali, je mi dost líto, ale co, jejich svobodná volba se všemi důsledky.

    Odpovědět

  • Jiří

    26 listopadu, 2014

    Všichni, kteří neuznávají otrokářskou práci jsou podle Vás neúspěšní, někdo chce podnikat svobodně, už to pochopte.

    Odpovědět

  • 26 listopadu, 2014

    Za takový krásný PR článek by se nemusel stydět ani Joseph Goebbels :0) bere dneska vůbec někdo ještě podobné články vážně ? Vždyť pro drtivou většinu lidí je jen slovo MLM jak rudý hadr před býkem a je jedno, jestli se prodávají IŽP nebo šampóny a vitamíny. Paní v článku je vizuálně pěkná, ale osobně jí nevěřím ani slovo, přesně v duchu přísloví „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ aneb „každá liška chválí svůj ocas“. Ale třeba to myslí upřímně, stejně jako svého času Standa Gross :0)

    Odpovědět

  • Artur

    26 listopadu, 2014

    Paní by stála za hřích, nevypadá špatně. Klidně bych si pak u ní zařídil investičko na spoření.

    Odpovědět

  • ps not pj

    26 listopadu, 2014

    no jo – Lucka je navic chytra a uzasna
    femme fatale aux fctr

    Odpovědět

  • Drbnol

    26 listopadu, 2014

    No, údajně se něco se povídá o tom jakým způsobem se stala zemskou ředitelkou a co za tím bylo, my nesmíme ani naznačovat ale byly v tom i jiné přednosti než ostrý bouchání životek.

    Odpovědět

  • 26 listopadu, 2014

    Aha:0) tak to je jiná…cesta k úspěchu :0)

    Odpovědět

  • Tomáš Hudeček

    26 listopadu, 2014

    E-mail už je výše uveden, Arture! Stačí si domluvit schůzku a hned bude patrné, jestli jsou sympatie vzájemné 😉

    Odpovědět

  • Lucie

    26 listopadu, 2014

    Jelikož jsem autorka článku, dovolím si také vstoupit do diskuse, která je jak vidím velmi obohacující a plodná :-).
    Očekávala jsem spoustu reakcí a některé výše uvedené předčily má očekávání. Jsem člověk, který nevidí svět černo-bíle a ráda se nechám obohatit novými pohledy na věc. Budu ráda, když lidé, kteří tvrdí, že v článku nevěří ani slovu, či ti, kteří tvrdí, že moje pozice je zasloužena jinak než prací se mi představí osobně a budeme mít prostor k vzájemné debatě. Uvádím zde proto svůj e-mail a věřím, že ti, kteří se zde tak odvážně vyjadřují, budou mít také kuráž zkontaktovat přímo mě a potkat se osobně. Děkuji všem za reakce a těším se na osobní schůzku. lucie.pechova@fin­centrum.com

    Odpovědět

  • Jiří

    26 listopadu, 2014

    Co by jste čekala na investujeme.cz? Z mého pohledu jste se vyjádřila k věcem, stejně jako dalších stovek manažerů a ředitelů. Nic nového pod sluncem. Váš článek může tak maximálně obohatit úplné nováčky, ne ostřílené zprostředkovatele, kteří vědí, jak se věci mají.

    Odpovědět

  • pavel-hanzl

    26 listopadu, 2014

    Paní či slečno kolegyně, nic si z toho nedělejte. Bohužel vám nikdo jiný z čtenářů vašeho článku úspěch nepřeje. Neodpustí vám ani to, že jste napohled velmi krásná a sympatická. Dokonce jeden chudák vám položil neslušnou otázku. Neodpustí vám ani to, že pracujete v dobré silné firmě, protože je to MLM. Budujte své ředitelství a žijte naplno. Přeju vám, abyste byla úspěšná. Jděte na to eticky, aby vám úspěch vydržel. Práce s lidmi je nesmírně těžká a provize si zasloužíte.

    Odpovědět

  • Lucie

    26 listopadu, 2014

    Pavle, děkuju moc za podporu, jste člověk, který něco dokázal, svou práci děláte kvalitně a o to víc si Vašeho názoru cením. Držím Vám palce ať se daří.

    Odpovědět

  • Honza

    28 listopadu, 2014

    Tak si skomírající pojišťováci z rozpadajícího se fitcentra či jiných společností zamáčkli slzu a na týden se namotivovali k další „práci“ s přeboucháváním už tak podvodných IŽP, prodejem paskvilů zvaných program životního cyklu a vůbec s nalháváním si, že pohádka o finančním poradenství ještě neskončila…

    Těm soudnějším možná dojde, že roky podvodů a prodeje pro klienty ztrátových produktů jsou ty tam a že smršť storno poplatků a žalob od poškozených klientů bude zesilovat. Pojem finanční poradce, coby rádoby nezávislý všeználek, je dnes už příliš profláklý na to, aby tomu věřil člověk s vyšším, než nedokončeným základním vzděláním.

    Ano, trh se profesionalizuje. Znamená to, že pohádka o finančním pordenství skončila a nebudou už existovat „zdarma“ pracující agenti s teplou vodou, dělající svým firmám de facto bílé koně. Až budou majitelé těchto firem na Bahamách či v dalších lokalitách, zatímco agenti podepsaní na smlouvách v lepším případě „jen“ v exekucích, i těm posledním zarputilcům dojde, jakého podvodu se zúčstnili.

    Abych nebyl negativní, ve financích se dá uspět. Ale ne s produkty, které mají skryté poplatky, likviditu v řádu měsíců, nulové výnosy, resp. dlouhodobou ztrátu, nesou rizika zneužití obchodníkem atd. atd.

    Odpovědět

  • Master

    2 prosince, 2014

    … když se podívám na fotky dotyčné na FB tak fotka nad článkem musela projít dost výrazným fotoshopupgradem… věřím slečně že tu karieru neudělala přes postel ale poctivě to napsala na výhodných IŽP a předplacených OPF ;-)

    Odpovědět