CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Fejtek

02. 12. 2012

1 komentář

Listopad fondů aneb Večírek končí

 


 

Investoři tedy zřejmě do dluhopisů vystříleli hodně munice – čerstvou i tu inkasovanou předtím ze zajištěných fondů, dokonce lidé v říjnu přestávají krmit bankovní spořicí účty. Není se co divit, protože „předvánočnímu“ výnosu státních spořicích mohly konkurovat jen kampeličky.

I mezi našimi fondy se na špici nejoblíbenějších už zcela s velkým náskokem usadily také ty dluhopisové. Jen za 3. čtvrtletí se jejich majetek podle statistik AKAT zvýšil o skoro 10 % (tj. 6,5 miliardy) na víc než 74 miliard korun. Peněz do nich ovšem tolik nepřiteklo, značný podíl na růstu majetku (možná až poloviční) měl krásný nárůst výnosů. Období dalšího poklesu výnosů totiž vyhnalo ceny již nakoupených dluhopisů do historických výšin.

Mejdan skončil? Kdo ví, pravdou je, že mnohé emitované zeměmi s vysokým ratingem nabízejí nominální výnosy do splatnosti blízko nule a dosahují často záporných reálných výnosů i u delších durací. Dluhopisy zadlužených zemí jsou zas značně rizikové, na korporátních dluhopisech se také začínají projevovat znaky nafukování bubliny.

Ostatně o „matce všech bublin“ v USA hovoří již i renomovaní ekonomové a blížící se fiskální útes (už 3. ledna) nejistotu zvyšuje, zejména když zatím to vypadá, že k dohodě je ještě daleko… České státní dluhopisy jsou ale světových zemětřesení daleko – a tak je lidé považují za bájný safe heaven. Leč pozor, večírek také finišuje, výnos 10letého dluhopisu české vlády klesl o dalších 5 bps na rekordní dno 2,18 %.

Zmínili jsme odliv ze zajištěných fondů, který sice za 3. čtvrtletí dosáhl podobných téměř 10 %, ale v penězích šlo jen o něco přes 4 miliardy a segment se tím dostal pod 40miliardovou sumu. Trend je však setrvalý – od začátku roku odešlo již 10 miliard. Také o dalších 6 miliard přišly od začátku roku i fondy peněžního trhu.

REKLAMA

Přesto třetí čtvrtletí přineslo fondbyznysu určité uklidnění a dokonce snad zvrat, kdy z celkem 224 miliard začátkem roku a po pololetnímu poklesu majetek narostl na 225,5 miliardy korun.

Určitý podíl na tom mají smíšené i akciové fondy, když oba segmenty přidaly po dvou miliardách. Pohled na akciové trhy je také začátkem prosince o něco optimističtější, než byl ještě nedávno. I po celkem příjemném růstu amerických indexů zůstává P/E (na S&P aktuálně 13,7) na nižší úrovni, než po býčích fázích od Reaganových časů. YTD Nasdaq je 15,5 % i S&P 12,6 %, podobný výnos ukazuje 12měsíční období (15,9 % a 14,7 %). Ani pražský index PX není k zahození: YTD 9,5 % a 12M výnos dokonce přes 14 %.

Uvidíme tedy, co přinese Mikuláš a vánoční nálada. Možná by to alespoň část i našich investorů mohlo trochu léčit z kolektivního šokového stavu investorů, o kterém hovoří výzkum a zpráva BlackRock. Považte, prý i 77 % britských investorů „sedí na hotovosti“. Analytik fondu BlackRock varuje i před považováním hotovosti za absolutního krále a podceňováním vlivu inflace: „Jen 3 % vám za 25 let sníží kupní sílu na polovinu.“

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr

    12 prosince, 2012

    Osobně mám spravované finance týmem obchodníků, kde nejsou žádné vstupní poplatky a dělí se pouze generovaný zisk, čímž se eliminuje morální hazard.

    Problém u nás je ten, že investoři se k těmto programům určeným převážně pro institucionální klienty dostanou jen zřídka. Petr , pesek1299@seznam.cz

    Odpovědět