CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Limitní obchody – postrach všech pozičních obchodníků

 


 

V jednom z minulých článků jsme zmiňovali gapy v cenových grafech některých komodit, které mohou být jak postrachem pro některé obchodníky, tak i zajímavou možností pro obchodníky pro otevření pozice. Nejlépe si můžeme osvětlit situaci na konkrétním případě, který v současnosti ovlivnil mnoho obchodníků obchodujících zemědělské komodity, zejména pak rýži.

Zprávy o rekordně vysokých cenách rýže a nedostatku této plodiny plní titulky finančních novin. Největší světoví producenti rýže, jako je Čína, Vietnam a Egypt, přistoupily k omezování vývozu rýže z důvodu vysoké domácí poptávky a nízkým zásobám. Spekulanti na rozkolísaných finančních trzích navíc volí komodity jako bezpečný přístav pro svoje investice.

Obchodování na Chicagské burze s jednotlivými komoditami má svá pravidla a omezení. Například při obchodování rýže platí, že není možno obchodovat za cenu o 0,5 USD/100 liber nad či pod zavírací cenou předchozího dne. Což je cena o 1000 USD za kontrakt vyšší či nižší. Velikost jednoho kontraktu je 2000 centů rýže, což se rovná 200 000 liber nebo taky 100 tun v USA. Pokud tedy cena během jednoho dne vzroste o 0,5 USD, pozastaví se obchodování.

Dále platí, že pokud dva nebo více obchodovaných kontraktů v prvních šesti obchodovaných měsících s odloženým termínem dodání (nebo zbývající kontrakční měsíc v roku sklizně) uzavřou na limitní prodejní či nákupní ceně, denní limity pro všechny obchodované měsíce se další obchodní den zvýší na 0,75 USD. Posléze je za stejných podmínek možné navýšit cenový limit z 0,75 USD na 1,15 USD. V situaci, kdy cenový limit se již nachází na 1,15 USD a žádný z obchodovaných kontraktů nezavírá na limitní prodejní či nákupní ceně, denní cenové limity pro všechny obchodované měsíce se další den obchodování vrátí na cenový limit 0,75 USD. Stejným způsobem se mohou cenové limity snížit další den na nejnižší cenový limit 0,5 USD.

Pozastavení obchodování s rýží jsme byli často svědky v minulém týdnu. Cena květnového kontraktu vzrostla v pondělí na 21,42 USD, tj. o 0,5 USD z páteční zavírací ceny 20,92 USD. Obchodování muselo být pozastaveno, neboť za vyšší cenu již nebylo možno obchodovat. V úterý se tedy zvýšil denní cenový limit na 0,75 USD a taktéž byl naplněn, proto se obchodování pozastavilo a ve středu se již obchodovalo s cenovým limitem 1,15 USD/100 liber. Vyšší cenový limit ulehčil tlaku poptávky na trhu a cenový limit byl poté ve čtvrtek snížen na 0,75USD.

REKLAMA

hodinový graf rýže dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Problémem u obchodníků, kteří jsou v čase pozastavení obchodování v trhu, je fakt, že v tomto čase není možné vstupovat, ani vystupovat z trhu, nefungují stop lossy apod. Investor je prakticky odříznut od obchodování a namůže s tím prakticky nic udělat. Po znovuotevření trhů se pak cena může nacházet úplně jinde, než byla před uzavřením a to může vést k velkým ztrátám (v tom lepším případě naopak k nečekaným ziskům), u obchodníků s velmi malými účty pak i ke ztrátě všech investovaných peněz.

Cena rýže byla tlačena v minulých dnech především kvůli obavám z poptávky převyšující nabídku  na světových trzích. Největší producenti rýže na světě začali omezovat export z důvodu, aby si především uchovali zásoby pro vlastní obyvatelstvo. Poptávka po americké rýži proto roste. Cena květnového kontraktu se vyšplhala během pátečního obchodování až k 24,35 USD/100 liber, když ještě před rokem se rýže obchodovala přibližně za 10,50 USD. Cena rýže se tak více než zdvojnásobila asi jako cena pšenice, která dosáhla svého vrcholu začátkem března letošního roku, a taktéž překračovalo obchodování cenové limity den za dnem. Důvodem tehdy bylo špatné počasí, které srazilo světovou produkci a světové zásoby se tak ocitly na nejnižších hodnotách za posledních 30 let. Chicagská burza tak byla nucena dokonce navýšit minimální denní cenový limit z 0,30 USD na 0,60 USD.

Pozastavení obchodování pšenice probíhá na stejném principu jako u rýže, s tím, že denní limit je nastaven na již zmíněných 0,60 USD za bušl. Denní cenový limit může být za stejných podmínek jako u rýže navýšen na 0,90 USD za bušl a maximální denní limit je 1,35 USD za bušl.

REKLAMA

4hodinový graf kukuřice ve dnech od 20. února do 7. dubna

Zdroj: X-Trader

V dalším článku se pokusíme přiblížit, jakým způsobem se dají ztráty z limitních pohybů omezit, resp. jakým způsobem se proti nim zajišťovat.

Na trhu s měnami dnes bylo jednou z nejdůležitějších zpráv, která výrazně ovlivnila obchody zejména s britskou librou, oznámení Bank of England o pomoci bankám postiženým hypoteční krizí. Investoři zřejmě očekávali výraznější opatření (díky čemuž koncem minulého týdne libra výrazně posilovala) a mnozí odborníci si tuto zprávu vysvětlili jako uznání špatné situace v ekonomice a vytvoření dalšího prostoru pro snižování úrokových sazeb, které by odvrátilo hrozbu dalšího zpomalování ekonomiky. V každém případě byla ohlášená opatření signálem k zahájení výprodejů libry a výraznému oslabení měny (z 1.9997 v osm hodin ráno až na 1.9810 ve 12:40), který prakticky stále pokračuje.

4hodinový graf GBP/USD dnes v 17:30

Zdroj: X-Trader

REKLAMA

Euro dnes opět nabralo směr nahoru k ceně 1.6 dolarů, když investoři využili páteční korekci k tomu, aby prodávali drahý dolar. Euro se sice opět dostalo nad cenu 1.59, momentálně však hladina 1.6 stále odolává. Kurz se nachází blízko vrcholu trojúhelníkové formace, a řešení nejisté situace může přijít už zítra, kdy bude zveřejněn údaj o prodeji domů v USA, který může dolarovými páry výrazněji zamávat.

4hodinový graf EUR/USD dnes v 17:00

Spoluautorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers

Investujeme.cz je mediálním partnerem soutěže.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • akovi

    21 dubna, 2008

    Ahoj, jsem investor-začátečník a chtěl bych se zeptat, jaký používáte software pro správu portfolia? Myslel jsem, že si jako „amatérský“ investor do (převážně českých) fondů a akcií vystačím s webovými aplikacemi (e-broker, i-fondy), ale … jsou nespolehlivé, nefunkční, nekonfigurovatelné … občas téměř nepoužitelné 🙂

    Odpovědět

  • Michal Kára

    22 dubna, 2008

    A co byste od takoveho SW ocekaval? 😉 Vetsinou si clovek vede obchodni dennik v Excelu.

    Odpovědět

  • jiri.cerny2

    22 dubna, 2008

    Já osobně mám exelovský sešit kam si jednou za týden převádím dení ceny fondů a na to mám navázaný různý grafy a tabulky s různými výpočty. Je ale pravda, že některé výpočty bez hlubší znalosti exelu (popřípadě VisualBasicu) nezvládnete.
    I-Fondy znám, na základní přehled dobrý, ale když chte dělat nějakej rozbor (proč, jak, když) tak jste druhej.
    Když ale nakupujete fondy tak technické indikátory stejně nepotřebujete a klouzavé průměry, lineární, logaritmické, exponenciální a pár dalších jsou v exelu v grafech rovnou jako funkce.

    Odpovědět