CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 03. 2023

0 komentářů

Kryptoměny zaznamenaly průlom

 

Kryptotrhy zaznamenaly minulý týden průlom a bitcoin dosáhl nejlepšího výkonu od začátku roku 2021. Vzhledem k přetrvávající nejistotě na širších kapitálových trzích je však stále příliš brzy na to, abychom mohli říci, že jsme z nejhoršího venku.

Loading



 

Bitcoin začal týden kolem 22 000 USD, ale díky úterním údajům o americkém indexu spotřebitelských cen si výrazně polepšil a poprvé od loňského léta se znovu dostal nad 25 000 USD. Potenciálně podpořen také likvidací krátkých futures pozic, což zvýšilo další nákupní tlak, se v pátek vyšplhal na více než 27 000 USD, kde se obchodoval i dnes ráno.

Ethereum následovalo jeho příkladu a v úterý se na platformě eToro dostalo na šestiměsíční maximum nad 1700 USD a o víkendu dosáhlo maxima nad 1800 USD. V době přípravy tohoto textu se stále obchodovalo kolem úrovně 1700 USD.

Ozvěny GFC vyvolávají povídání o oživení bitcoinu

Zatímco přesný rozsah a důsledky současné bankovní krize v USA se teprve ukáží, nevyhnutelné ozvěny z roku 2008 nechávají mnohé očekávat změnu osudu investorů do kryptoměn a zejména oživení bitcoinu.

Michael J. Casey z CoinDesku patřil mezi komentátory, kteří minulý týden připomněli, že bitcoin je dítětem globální finanční krize a jeho blockchain se vynořil z trosek na Wall Street jako alternativa k centralizovanému finančnímu systému, jehož kontrolní mechanismy byly shledány nedostatečnými.

Vzhledem k tomu, že se všechny pohledy upírají na rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách během této středy, je prozatím jasné, že výkonnost bitcoinu v prostředí vysokých sazeb zůstává silně zaklíněna politikou centrální banky.

REKLAMA

Nicméně po měsících utlumené aktivity na trhu s kryptoměnami již události uplynulého týdne přesvědčily mnoho nových i stávajících investorů, že filozofie bitcoinu – a DeFi obecně – zůstává dnes stejně aktuální jako kdykoli předtím.

Vývojáři Etherea se zaměřili na 12. duben pro upgrade v Šanghaji

Vývojáři Etherea ve čtvrtek stanovili oficiální cílové datum 12. dubna pro očekávaný hard fork Shanghai, odborně označovaný jako „Shapella“.

Upgrade dokončí dlouho očekávaný přechod Etherea na síť proof-of-stake (PoS), který byl zahájen v září sloučením, kdy se přešlo na konsensuální mechanismus PoS využívající validátory místo těžařů.

Až dosud museli tito validátoři pro vstup do blockchainu stakovat 32 ETH, ale nemohli tyto vklady ani související odměny vybrat. To se má 12. dubna změnit.

Po Shapelle se validátorům odemknou jejich stakované ETH a je jen na nich, jak s nimi naloží: zda je budou držet, prodávat nebo je přesunou do jiné likvidní stakingové služby.

REKLAMA

Ačkoli nemůžeme spekulovat o konkrétních tržních tlacích, které mohou tato rozhodnutí za čtyři týdny ovlivnit, tato událost přirozeně vyvolává možnost velkých žádostí o zpětný odkup, a tak by investoři ETH měli mít v té době na paměti možnou volatilitu.

Změna rozložení nabídky ETH ukazuje, že se žraloci blíží velrybám

Když zůstaneme u Etherea, další pozoruhodnou událostí minulého týdne byly údaje analytické společnosti Santiment, které ukázaly, že se za posledních dvanáct měsíců výrazně změnilo rozdělení aktiv mezi velké investory ETH.

Více o jejich zjištěních si můžete přečíst zde, ale podstatné je, že takzvaní „žraloci“ (držící 10 až 10 000 mincí) dosáhli za poslední rok čistého nárůstu aktiv, zatímco „velryby“ (držící 10 000 až 10 000 000 mincí) dosáhly čistého poklesu – čistého „prodeje“.

Velryby stále drží přibližně 51 % celkové nabídky ETH, takže rovnováha vlivu na tržní ceny se ještě neobrátila, ale rozdíl je dostatečně malý na to, aby si zasloužil pozornost.

Autor: Simon Peters, analytik kryptorhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *