CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

06. 02. 2023

0 komentářů

Kryptokoment – u bitcoinu stále trvají pozitivní signály

 

Začátek února byl pro bitcoin složitější a jeho cena během sedmi dnů mírně klesla, ale podle klíčových ukazatelů se trh dostal do „contanga“ (viz níže) a pro největší světovou kryptoměnu přetrvávají i další pozitivní signály.

Loading



 

Bitcoin zahájil minulý týden těsně nad hranicí 23 500 USD. Začátkem týdne se ale přehoupl pod 22 500 USD, než se zase vrátil zpět. Poté však cena klesla a od dnešního rána se usadila na 22 500 dolarech.

Ether se během sedmi dnů obchodoval beze změny, ačkoli v průběhu týdne zaznamenal určitou volatilitu, přičemž se cena na začátku týdne dotkla hranice pod 1530 USD, než se vyšplhala nad 1675 USD, což je nejvyšší úroveň od listopadu loňského roku. Později v průběhu týdne se trh poněkud stáhl a token se nyní pohybuje kolem 1620 USD.

Bitcoin v „contangu“ – cena financování na nejvyšší úrovni od roku 2021

Míra financování bitcoinu – která měří budoucí cenu bitcoinu vůči spotové ceně, je podle Glassnode na nejsilnější úrovni od prosince 2021, přestože cenová hladina vypadá mnohem nižší.

Současné podmínky na bitcoinovém trhu připomínají cenové „contango“ u komodit – kdy je cena futures vyšší než spotová cena daného aktiva. To se obvykle stává u komodit, jako jsou ropa nebo měď, kdy jsou obchodníci ochotni zaplatit za aktivum v budoucnu více, než aby na sebe vzali náklady na přenos při aktuální ceně.

REKLAMA

U bitcoinu tato situace nastala díky short squeezu a prolomení nadprůměrné ceny výběru mnoha investorů na trhu. Glassnode poznamenává, že v současné době existuje řada dalších pozitivních ukazatelů pro bitcoin, včetně neutrálních odlivů z burzy a nejsilnějšího měsíčního výkonu ceny tokenu v lednu od října 2021.

Upgrade Etherea Shanghai se blíží

Vývojáři Etherea se přiblížili ke spuštění nového testování před upgradem na Shanghai a Shapella fork hodlají spustit na testnetu Zheijang kolem 7. února.

Sloučení bylo obrovským krokem ve způsobu fungování sítě Ethereum, ale stále ještě jako dosud chybí některé klíčové funkce. Upgrade Shanghai zavede výběry etherů ze stakingu, což institucionálním i retailovým investorům poskytne možnost vzít si své tokeny ze stakingu podle potřeby.

V současné době je staking funkčně podobný věčnému dluhopisu, kdy investoři dostávají za svůj stakovaný token výnos. Zavedení výběru však uživatelům umožní vybírat a funkčně se bude mnohem více podobat účtu se snadným přístupem. I když nejlepším místem pro tokeny může být stále staking v síti, poskytne to stakerům jistotu, že jejich kolaterál je kdykoli návratný.

Společnost Visa přechází na zúčtování plateb v kryptoměnách

Podle vyjádření výkonného ředitele Cuy Sheffielda na konferenci StarkWare Sessions 2023 v Tel Avivu Visa hledá způsoby, jak do své sítě integrovat vypořádání kryptoměnových transakcí.

Globální platby jsou stále z velké části vypořádávány prostřednictvím bankovní sítě SWIFT a fiat měny, které se pohybují přes hranice, jsou povinny projít tímto procesem. Otevření cest pro zúčtovávání plateb v kryptoměnách má významný potenciální dopad, protože by se tím uvolnily významné možnosti zahraničních plateb.

Visa je hlavním pilířem globálního finančního systému. S rostoucím počtem stablecoinů a jejich přijetím, které je klíčovou příležitostí v sektoru pro rozšíření využívání kryptoměn, je potenciál pro jakýkoli růst síťových efektů této technologie pozitivní. Stablecoiny jsou pro uživatele kryptoměn klíčovým výměnným místem s fiat měnami a mohly by být klíčovou součástí jakéhokoli procesu standardizace mezinárodních plateb.

Autor: Simon Peters, analytik trhů s kryptoměnami společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *