CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

0 komentářů

Komodity: Nadějné vyhlídky nebo růst ve stínu AI?

 

Jsou komodity na pokraji toho, aby se opět staly nejžhavějším tématem ve financích, nebo zůstane v centru pozornosti umělá inteligence? Co nás čeká u zlata, stříbra, ropy, kovů a plodin?  

Loading



 

Rok trvající korekce v komoditním sektoru vykazuje známky obratu

Zdá se, že komoditní sektor zahájí třetí čtvrtletí na pevnějším základě poté, co v červnu došlo k částečnému obratu po měsících oslabování. K silným ziskům přispělo více událostí, z nichž některé vycházely z očekávání a některé ze skutečného vývoje, přičemž nejdůležitějšími z nich jsou obnovení oslabení dolaru v důsledku snižování rozdílů v úrokových sazbách, aktivní řízení produkce a cen ropy ze strany OPEC, dosud nerealizovaná vyhlídka na zvýšení podpory ekonomiky ze strany čínské vlády a v neposlední řadě riziko vyšších cen potravin na podzim, kdy několik klíčových pěstitelských regionů bojuje s horkým a suchým počasím.

Navzdory přetrvávajícím obavám o poptávku, které vyvolávají obavy z recese v USA a Evropě, se energetický sektor drží – podporuje ho jednostranné snížení produkce Saúdskou Arábií, rostoucí rafinérské marže do vrcholící letní poptávkové sezóny a víra spekulativních obchodníků a investorů ve vyšší ceny, které jsou blízko nejslabším hodnotám za více než deset let, což snižuje riziko dalších agresivních výprodejů souvisejících s makroekonomickými faktory. Jinde pozorujeme horké a suché počasí, které vyvolává obavy v zemědělství, a zároveň zvyšuje poptávku po zemním plynu po celém světě od výrobců energie směrem k chlazení.

Rally drahých kovů se během druhého čtvrtletí vyčerpala, protože rostoucí akciové trhy snížily potřebu alternativních investic, zatímco centrální banky pokračovaly ve zvyšování sazeb, aby dostaly inflaci pod kontrolu. Inflace může dále klesat, ale stále více vidíme riziko, že dlouhodobá inflace zůstane vysoko nad cílovou oblastí 2 % až 2,5 %. Spolu s rostoucím rizikem bubliny v akciích, pokračující silnou poptávkou centrálních bank a případným vrcholem krátkodobých sazeb, jakmile FOMC změní své zaměření, vidíme další růst drahých kovů ve druhé polovině roku.

Z nedávného vývoje cen v různých sektorech vyplývá, že bychom mohli být svědky prvních známek dosažení dna trhů. Současné úrovně přitom již zohledňují některé z nejhorších scénářů růstu. Údaje o americké ekonomice stále ukazují, že hospodářská aktivita je pod trendem růstu. Zároveň ale nevykazují dynamiku recese a od zahájení výsledkové sezóny za 1. čtvrtletí v polovině dubna se výrazně zvýšily odhady zisků, a to zejména v Evropě. Potenciál dalších zisků však bude záviset především na tom, zda Čína dokáže poskytnout další stimuly, a podpořit tak poptávku po klíčových komoditách od ropy po měď a železnou rudu. Klíčový bude také vývoj počasí na severní polokouli v nadcházejících týdnech a jeho dopad na produkci plodin.

REKLAMA

Zlato si dává pauzu, ale cílem zůstává nové rekordní maximum

Po silném růstu cen od listopadu a krátkém dosažení nového rekordního maxima zlato většinu druhého čtvrtletí konsolidovalo. Sentiment je v současné době zpochybňován nedávnou rally na akciových trzích a vyhlídkou na další zvyšování sazeb v USA, což oddaluje načasování vrcholu sazeb podporující zlato.

Ačkoli tedy krátkodobý výhled ukazuje na další konsolidaci pod hranicí 2000 dolarů za unci v očekávání příchozích ekonomických údajů, zachováváme celkově býčí výhled pro zlato a stříbro, mimo jiné díky:

  • pokračujícímu oslabování dolaru;
  • zpomalování ekonomiky, které činí současné zisky na akciových trzích neudržitelnými, což vede k nové poptávce po drahých kovech jako bezpečném přístavu;
  • pokračující poptávce centrálních bank, která poskytuje trhu spodní hranici;
  • lepkavé inflaci v USA, která se snaží dosáhnout 2,5 % dlouhodobý cíl stanovený americkým Federálním rezervním systémem (a pokud bude realizován, pravděpodobně vyvolá přecenění reálných výnosů na nižší hodnoty podporující zlato);
  • multipolárnímu světu zvyšujícímu geopolitickou teplotu.

Kromě toho může stříbro těžit z další síly průmyslových kovů, díky čemuž by mohlo překonat zlato. Celkově a na základě uvedených očekávání a předpokladů vidíme potenciál, že zlato dosáhne do konce roku nového rekordu nad 2100 dolarů.

Dr. Copper: Budování základů

Měď strávila většinu druhého čtvrtletí v defenzivě poté, co komoditně slabší oživení v Číně narušilo očekávání silného nárůstu poptávky po klíčových průmyslových kovech. V průběhu června však vyhlídka na další hospodářské stimuly v Číně a pokles zásob v burzovně sledovaných skladech na pětiměsíční minimum pomohly vyvolat změnu nálady hedgeových fondů, které do té doby obchodovaly s mědí s krátkou tendencí.

Ať už existují dodatečné čínské stimuly nebo ne, považujeme současné oslabení mědi za dočasné, protože téma zelené transformace v nadcházejících letech bude i nadále poskytovat silný vítr do plachet pro takzvané zelené kovy, mezi nimiž kraluje měď – nejlepší elektrovodivý kov potřebný v bateriích, trakčních motorech, výrobě energie z obnovitelných zdrojů, skladování energie a modernizaci sítí. K tomu se přidávají obtížné vyhlídky výroby, protože těžaři očekávají nižší kvalitu rudy, rostoucí náklady na výrobu, změnu klimatu a vládní zásahy, jakož i zaměření na ESG, které snižuje dostupný investiční pool poskytovaný bankami a fondy.

REKLAMA

Ze současné úrovně hluboko pod 4 dolary vidíme, že kontrakt High Grade se nakonec posune výše a dosáhne nového rekordního maxima, potenciálně však až v novém roce, kdy se výhled globálního růstu a zaměření centrálních bank na snižování sazeb změní na zvyšování.

Ropa – obavy z poptávky kompenzují snížení nabídky Saúdské Arábie

Zdá se, že obchodování s ropou WTI a Brent ve znamení bočního trendu, bude pokračovat i ve třetím čtvrtletí, kdy obavy z globálního hospodářského růstu budou nadále kompenzovány ochotou klíčových členů OPEC+ obětovat příjmy a podíl na trhu, aby podpořili cenu. Celkově se domníváme, že se ceny blíží minimu cyklu, ale nelze vyloučit několik dalších náročných měsíců, především kvůli obavám, že se nepodaří dosáhnout výrazného zvýšení poptávky, jak předpovídá OPEC a IEA. To je možná důvod, proč Saúdská Arábie krátce poté, co skupina oznámila snížení produkce, učinila bezprecedentní krok a oznámila navíc i jednostranné snížení produkce.

To vše dohromady by mohlo pro OPEC znamenat několik náročných měsíců, zejména pokud by se Saúdské Arábii nepodařilo oživit poptávku, což by zvýšilo tlak na ostatní producenty, aby omezili produkci. Faktickému vůdci OPEC se prozatím podařilo vyslat signál podpory, který může pomoci zabránit hlubší korekci, zatímco případné oživení, k němuž podle našeho názoru dojde, připraví půdu pro vyšší ceny.

Do té doby bude ropa Brent pravděpodobně setrvávat na hladině 70 dolarů, než se ke konci čtvrtletí nakonec prolomí zpět nad psychologicky důležitou úroveň 80 dolarů, čímž se současné rozpětí 70-80 dolarů posune o 5-10 dolarů výše, kde se bude obchodovat před koncem roku.

Riziko snížení produkce plodin v souvislosti s rostoucími obavami z počasí

Po ročním ústupu se sektor obilovin připojil k rally, která se již dobře rozvinula napříč klíčovými futures na měkké komodity od cukru a kakaa po kávu a pomerančový džus. Odvětví obilovin znovu ožilo v souvislosti s obavami z možného škodlivého dopadu sucha v klíčových produkčních oblastech na severní polokouli, kde byly zaznamenány neobvykle suché podmínky v některých klíčových pěstitelských oblastech od Černého moře po severní Evropu a v neposlední řadě i v USA. Týdenní údaje ukazují, že stav všech tří hlavních plodin, pšenice, kukuřice a sóji, se zhoršil, a pokud suché podmínky brzy nezmění deště, mohou se pod ceny před sklizňovou sezónou podepsat obavy o konečné výsledky produkce.

K tomuto vývoji dochází v době, kdy jsou trhy ve vysoké pohotovosti před možným dopadem vracejícího se El Niño, a protože se zformoval o měsíc nebo dva dříve než většina El Niños, vedoucí úřadu NOAA pro předpověď El Niño/La Niña uvedl, že mu dává prostor k růstu, což zvyšuje riziko silné události v nadcházejících měsících. El Niño výrazně vychýlí Austrálii směrem k sušším a teplejším podmínkám, přičemž severní země Jižní Ameriky – Brazílie, Kolumbie a Venezuela – budou pravděpodobně sušší a jihovýchodní Argentina a části Chile pravděpodobně vlhčí. V Indii a Indonésii bývá v období El Niños sucho i v srpnu.

Kromě toho by celosvětovou konkurenci o tuto žádanou plodinu mohla zvýšit vyhlídka na vleklou válku na Ukrajině, která by mohla ohrozit dodávky z černomořské oblasti, a Čína, která se po problémech s počasím na domácím trhu stala největším dovozcem pšenice na světě – zejména v roce, kdy může vlivem jevu El Niño dojít ke snížení produkce v Austrálii, která je zdaleka největším dodavatelem pšenice do Číny.

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *