CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Lener

24. 01. 2008

199 komentářů

Kdo je finančním poradcem

 


 

Zkusme vymezit pojem finanční poradce, protože to určitě není ten, kdo si zřídí příslušná oprávnění. Označení finanční poradce sice může nést každý, kdo si jej natiskne na vizitku, obrazně řečeno, ale v našem, klienty žádaném upřesňujícím pohledu, je poradcem ten, kdo jako poradce jedná a jehož výsledky práce lze označit jako výsledky práce finančního poradce.

Jak jedná poradce? Popsat práci poradce a nedopustit se zbytečného zúžení definice, je poměrně těžké. Proto bude vhodným postupem určit pouze základní znaky, pravidla, principy. Pokud se od nich člověk mající na vizitce "finanční poradce" odchýlí, honosí se titulem "finanční poradce" jen pro zmatení svého okolí.

Finanční poradce musí vždy detailně zanalyzovat situaci klienta. Finanční poradce nikdy nenese smlouvu na první schůzku. Musí zjistit jeho potřeby, přání, výhledy. Poradce též musí zjistit klientův rizikový profil, vztah k riziku a výnosu. Poradce se musí vždy plně dotázat na smlouvy, které již má klient uzavřené.

Poradce musí též zpracovat a vzít na vědomí data o nákladech a příjmech klienta. Měl by též s klientem posoudit pohyb těchto veličin a jejich stabilitu ve více časových horizontech. Poradce vždy pečlivě naslouchá klientovi a získává potřebné informace vhodně formulovanými dotazy. Poradce od klienta zjišťuje stav majetku a finanční rezervy. Je to velmi důležitá část jeho práce.

Finanční poradce na první schůzce nehovoří o možných řešeních, stejně jako nehodnotí finanční produkty. Nehodnotí konkurenci.

REKLAMA

Klient je od poradce vždy poučen o principu vytváření portfolia, tedy finančního plánu. Náležitosti dobrého plánu a povídání o nich převyšují rozsah toho článku. Hlavní determinantou finančního poradce je jeho činnost směřující k usměrnění klientova chování k dostatečně odpovědnému chování, což je plně v klientově zájmu.

Poradce tedy musí opravdu "radit", nikoliv pouze mlčky plnit přání klientů. Příkladem budiž situace, kdy poradce odradí klienta od nákupu spotřebního zboží na úvěr a doporučí mu pojistit stávající majetek a vytváření rezerv. To vše samozřejmě za situace, kdy má klient možnost platit buď to první, nebo to druhé. Poradce je tedy v oblasti financí klientovi takříkajíc koučem, učitelem, nikoliv služebníkem. Stejně tak jako lékař, který zakáže pacientovi kouřit a nezačne mu prodávat cigarety, které mu tak chutnají.

Poradce musí upozornit klienta na rizika, která klientovi hrozí, musí se seznámit s realitou vyplácení důchodů. To vše pravdivě, důsledně, stravitelnou formou.

Poradce na základě analýzy klientovi situace a profilu připravuje finanční plán. Tedy principielní rozložení a naplánování peněz a zajištění. To jsme zase ovšem opět u atributů dobrého finančního plánu. To přesahuje možnosti tohoto článku. Jen krátce tedy. Nezávislost, odbornost a sledování zájmu, tedy užitku klienta jsou klíčové pojmy. Nákladově nejvýhodnější řešení nemusí být to optimální. Malé náklady jsou však také zásadní položkou dobrého finančního plánu. Právě dobrý finanční plán je tím zmiňovaným výsledkem, tedy druhou determinantou finančního poradce.

REKLAMA

Finanční poradce musí být schopen do řešení použít všechny základní typy produktů. Tedy pojištění, bankovní produkty (úvěry, konta), penzijní připojištění, stavební spoření jeho úvěry, hypoteční úvěry, investice do otevřených podílových fondů. Poslední dobou též vzniká nutnost použití investičních certifikátů a aktivní správa začíná být i pro retail významná.

V případě provizních poradců by měl disponovat produkty alespoň šesti institucemi v každém segmentu, aby mohl posuzovat výběr produktů dostatečně objektivně.

Odměňování finančního poradce se děje dvojí cestou. Provizí, pokud je součástí poradenství zprostředkování finančního plánu, nebo přímou platbou od klienta. Kombinaci můžeme také na trhu spatřit. Všechny tyto možnosti vnímáme za vhodné. Je však třeba si uvědomit, že opravdu špičkovou hypotéku zajistí pouze firma, která na to "má obrat" a umí zajistit nadstandardní podmínky, nikoliv poradce, který si nechá třeba i královsky přímo zaplatit.

U provizně placených poradců může dojít ke střetu zájmů mezi výší výdělku a vhodností řešení pro klienta. Tento problém však opět odstraní pravidla dobrého finančního plánu, které vydají na samostatný článek.

Zvláštní kategorií poradců, zprostředkovatelů jsou investiční poradci, pojišťovací makléři a hypoteční makléři, tedy specialisté. Ti většinou neposuzují klientovu situaci komplexně a nemohou tak vyhovět definici poradce. Přesto jsou schopní v konkrétních případech přinést špičková dílčí řešení, která mohou být teoreticky v důsledku i lepší než od finančního poradce. Jejich profesní omezenost je možné kompenzovat spoluprací mezi více specialisty.

Zásadní známkou finančního poradce je to, že na klienty nenaléhá při realizaci řešení. Zdánlivě protichůdnou známkou finančního poradce je schopnost dovést klienty k realizaci řešení, které je pro ně přínosné a potřebné. Poradce dnes musí být také dobrý obchodník. Pravidlo pro určení finančního poradce to však není, ale zvyšuje to kvalitu jeho práce pro spoluobčany.

Závěrem tedy shrňme, že poradce je poradcem, pokud tak jedná, což zahrnuje skutečnost, že umí přimět klienta k odpovědným rozhodnutím, a pokud je výsledkem jeho práce dobrý finanční plán, který klient realizuje, přičemž je jedno, jak je poradce placen. O tom, jak se má vytvářet plán a co má obsahovat však budeme hovořit jindy.

Loading

Vstoupit do diskuze 199 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Milo Havrann

    30 listopadu, -0001

    Při přečtení nadpisu článku mne hned napadlo: „Ach jo? a už je to tady zase?“ Opět se bude polemizovat, meditovat a chytračit, kdo vlastně je a kdo není „finanční poradce“? Opět se budou tahat trumfy té či oné strany, až k osobním útokům? Občas mi to připadá, že „problematika ? finanční poradce a jeho charakteristika“ je takovým perpetum mobile, které udržuje diskusi na tomto serveru při životě.

    Pane Lener! Docela podrobně popisujete, co „MUSÍ“ finanční poradce. Lze se v kontextu Vašeho článku na celou problematiku podívat i z druhé strany a to co „MUSÍ“ klient? Co si o tom myslíte vy, kolegové diskutéři? Odpověď, že klient NEMUSÍ nic, od vás neočekávám. Ale děkuji za případné názory.
    MH

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    30 listopadu, -0001

    Pane kolego, klient nemusí nic, ale může si natlouci ústa, když bude odmítat nezávislé poradce. To, že klient nic nemusí je draze zaplaceno jeho ztracenými příležitostmi něco vydělat nad inflaci a pokračováním ve zřejmé finanční neefektivitě a pasivitě, která tolik vyhovuje finančním ústavům. Přeji pěkný večer.

    Odpovědět

  • Anonym

    30 listopadu, -0001

    Klient si musí dát pozor, aby nenaletěl bouchačovi, co mu narve do portfolia několikatisícovou IŽP.

    Odpovědět

  • Milo Havrann

    30 listopadu, -0001

    Dobrý den, pane Hanzle!
    S klienty je to, jak jinak, těžké.
    Příklad z praxe.

    Můj spokojený klient mne doporučil svému známému z práce. „Milej“ táta od rodiny, pětatřicet let, před rokem nastoupil k bezpečnostní službě ? jezdí u tzv. „zásahovky“. Můj spokojený klient mu při nástupu do práce vysvětlil, že se může při výkonu služby, ale i na silnici, cokoliv stát a že by měl „zabezpečit“ manželku a své dvě dcerky. Docela slušně vydělává, chce si něco odložit na horší časy, tak proč to neřešit. Shodou okolnosti byl v té době „milej“ táta kontaktován „finančním poradcem“. Tak si nechal poradit. A uzavřel si důchodové pojištění u Kooperativy ? kapitálovku označovanou jako 41RG. Rodinný rozpočet mu to nezatíží ? 517,-Kč měsíčně, 300,-Kč na spoření, zbytek na vážné onemocnění a „pracovní neschopnost“. A v důchodu na přilepšení 1000,-Kč měsíčně. Ale žádná podstatná věc ve vztahu k jeho zaměstnání ? žádné krytí pro případ smrti úrazem, pro úraz nebo trvalé následky!
    Nedávno se „zásahovka“ při zákroku vybourala. Nic vážného, jenom pomačkané plechy a nějaká ta boule na hlavě. Ale o to horší zjištění, že kdyby zůstal na invalidním vozíku, rodinu nezabezpečí!
    Dlouho jsme diskutovali. V rodině všichni zdraví jako „řípa“, u doktora byl naposledy před devíti lety, nebýt těch boulí, ani neví, jak vypadá ordinace. Tak se rozhodl, že chce pořádnou úrazovku a že si konečně udělá i „životku“, ale se spořením. Doporučil jsem mu, že až to všechno dobře zváží, že se za ním zastavím a „sepíšeme“ to. Pak půjde a kapitálovku zruší. Těch ušetřených 517,-Kč použije na nové smlouvy.

    Jeho pani nelenila a druhý den šla a na přepážce Kooperativy chtěla kapitálovku zrušit. Už jsme se nesešli. Potencionální klient mi oznámil, že „ta pani v Kooperativě“ manželce řekla, že ta smlouva není přeci tak zlá, že kdyby zůstal na invalidním vozíku, tak to za něj budou platit až do důchodu, (kdyby nedej Bože umřel, nevím, jak by na tom finančně byla ta manželka a děti). Že stárneme a nevíme, jaké nemoci nás čekají, ale že každý si něco „uženeme“ (přitom je to na přesně vyjmenované nemoci ? tzn. sázka do loterie). A že „něco“ proplatí? To přeci není tak strašné, vždyť tam má garantováno 2,4% zhodnocení ze zákona a to se už vyplatí ? ne? (Jakáže byla minulý rok inflace?)
    Prostě, manželka řekla ne, protože pani z Kooperativy řekla, že je to dobré. A další peníze z rozpočtu „vyhazovat“ nebude. (Přitom chtěla nějaký termínovaný vklad nebo spořící účet, protože „kam s těmi osmi tisíci, co nám měsíčně zbývají?“) A tak inteligentně na mne ta pani svými neustalými, všetečnými dotazy působila!
    Co dodat? Jak to píše pán „Zdenal“ : „Klient si musí uvědomit sám vůči sobě, co vlastně v životě chce.“ A dále: „“… a vrcholem klientovy ochoty komunikace je představa levnějšího povinného ručení, tak je to ztráta času pro obě strany. “
    Je mi líto té manželky, je mi líto těch dětí. Je mi líto, že se ve škole děti ještě pořád neučí finanční gramotnosti (stačí se podívat do učebnice šesté třídy, předmět „Výchova k občanství“ ? co se tam mluví o bankách). Je mi líto té pani u přepážky, že si tak pohrává s osudem jedné rodiny. O to těžší mi ta naše práce i v oblasti „finanční osvěty“ připadá a Pán Bůh zaplať za každého „poradce, prodejce či finančního poradce“, který prošel školením třebas u třípísmenové firmy a má alespoň ve svém podvědomí skutečnou snahu klientovi pomoci ? natruc všem paním na přepážkách.

    Nějak jsem se dnes „rozepsal“, ale mám volno, tak proč ne.
    MH

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Milo, asi Vás moc nepoStavanger INtěším, té rodině jste ublížil Vy, a ne ta paní z Kooperativy. Vy máte kvalifikaci, kterou ona nemá. Málo jste pracoval s myšlením celé rodiny, což byla manželka toho pána, dopustil jste, že se rozběhla na přepážku Kooperativy předčasně, výpověď jste měl napsat Vy a je toho vážně moc, co jste pokazil…. Doporučoval jste dříve, než jste něco naučil… Více mailem, protože si nepřeju útoky anonymů na mě. Jsem totiž čaroděj a s klienty musím čarovat, aby naslouchali a plnili domácí úkoly. Démon spotřeby je totiž za každým rohem. Naučím Vás to, pokud chcete. Reálně jste si nevydělal minimálně 30 k CZK i v případě, že jste nepoužil ani jednu rezervotvornou pojistnou smlouvu……. Zdravím všechny kritiky takových smluv, i když právě v této rodině by pasovaly jak ulité. Jak vidíte Milo, ohrozil jste tu rodinu jen vlastní neschopností. Sekundárním efektem je, že jste ohrozil své příjmy a zvýšil počet rodin, které se radují z důchodovky od Kooperativy, nejlépe přes Kapitol (41 RG je jejich dítě). Přeji pěkný víkend!

    Odpovědět

  • Milo.Havrann

    6 října, 2007

    Dobrý den, pane Hanzle!
    Vy tedy umíte „rejpnout“! A provokovat! A máte spisovatelské vlohy! (viz nadpis Vašeho příspěvku – Jen tak pro zajímavost? jsem vrahem svých příjmů nebo klientových výdajů???)
    Vaši nabídku, naučit mne něco nového, přijímám, ale? Ale Vy by jste byl ochotný jen tak „mirnix-tirnix“ učit člověka z jiné firmy? A co z toho budete mít?
    O těch „30K“ mi v tuto chvíli nejde. (To je až tolik? :-)) )? ) Jde o to, že celá věc je nedořešená. (Už jsem to dál v tom příspěvku nechtěl rozpitvávat, byl by moc dlouhý.) „Milému“ tátovi se můj návrh líbí a tak se sejdeme ještě jednou. U nich doma. Jak jsem mu řekl, všechno manželce „zargumentuji“, a pak ať si to udělá třeba u té Kooperativy. Ale „mé ego“ (jak občas píše mr. Burns) přeci nemůže dovolit, aby ta rodina zůstala „nezabezpečená“. Hlavně když už teď znám „rodinnou situaci“ ve vztahu ke klientové práci a je to kamarád mého „spokojeného“ klienta. Já už jsem to totiž zažil, kdy mne klient „vyprovodil“ se slovy „u mne si, pane, nevyděláte“ (nevraživost z minulé práce) a za necelý rok se vyboural a dnes je bez nohy a o francouzských holích. Kdyby tenkrát alespoň využil informace a šel někam na přepážku.
    Takže, když nic jiného, tak „milého“ tátu k té úrazovce „dotlačím“. Hlavně nechtějte, abych Vám tady podrobně rozepisoval komunikaci s klientem.
    Zbytek v emailu.
    Hezký den!
    MH

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    A proč ne, milý Milo? Pomůžu Vám, pan šéfredaktor Zámečník si bude mnout ruce nad novým článkem o Vaš-naší duši a duši klientově…. to že pracujete v jakési jiné firmě MLM je pro mě zcela sekundární. Pro mě jste pan Havrann, dobrý poradce, co potřebuje pomoci. Vlastně pomůžu těm Vašim klientům a to mi stačí. PS: nedělám to pro peníze, těch mám nadbytek. Nepotřebujete něco k tapetování? :-))

    Odpovědět

  • Zdenál

    30 listopadu, -0001

    Klient si musí uvědomit sám vůči sobě, co vlastně v životě chce. V kratší i delší době. Pokud nějaké představy a životní cíle tedy vůbec má. Pokud je nemá, poradce mu může je pomoci společně „definovat“ a naznačit, co pro to nutno dělat. Obnáší to často i sdělování nepříliš radostných zpráv. Pokud je to spíše boj s někým, kdo nic řešit nemíní, protože má pocit, že mu poradce bere nějaké svobody nebo spotřební radovánky, všechno je podvod a „..že nějak bylo, nějak bude“… a vrcholem klientovy ochoty komunikace je představa levnějšího povinného ručení, tak je to ztráta času pro obě strany.

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    ,,Finanční poradce nikdy nenese smlouvu na první schůzku.´´

    – je mnoho klientu, kteri nepotrebuji 10 strankove portfolio ale napr. pro zacatek chteji konkretni pojisteni – nevidim duvod proc neusetrit sobe i klientovi cas….mnohokrat se mi to osvedcilo.

    ,,Finanční poradce na první schůzce nehovoří o možných řešeních, stejně jako nehodnotí finanční produkty.´´

    – stejne tak je i mnoho lidi, kteri chteji hned vedet nazor poradce, casto i cilenymi otazkami poradce proveruji a chteji minimalne nastinit reseni. Nevidim reseni v mlcenlivosti. Financni gramotnost populace rok od roku stoupa a lide proste chteji vedet, zda-li poradce vi, o cem mluvi nebo jestli jen ,,sbira informace´´ pro ,,vedouciho´´.

    Tyhle dve vety do nas vstipovali v ABC a je to z jako jejich ,,manualu´´ dle mne se jednoznacne jedna o prezitek nesourodici s denni praxi.

    Preji pekny den

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    30 listopadu, -0001

    Pane Lenere, Váš článek se mi líbí, ale také bych se trochu přiklonil k názoru Mr. Burnse:). Klienti jsou různí. Ať už typičtí nebo netypičtí. Když jsem začínal v OVB, bylo mi také vštěpováno se držet „osvědčených metod práce“. Jenže to, co fungovalo před lety a hlavně v dobách, kdy ještě nebyl internet, nemusí dokonale fungovat v současné době. Řada klientů nepotřebuje poslouchat hovadiny na téma „finanční doktor“, „jen ty nejlepší produkty na trhu a to jen těch nejlepších partnerských společností“ apod. Poradce může méně sofistikované finanční plány udělat už i na prvním termínu s klientem na notebooku. Proč neušetřit čas sobě i klientovi?? Argumenty typu „já to pro Vás do příště připravím to nejlepší řešení, protože to budu případně také konzultovat s odborníky na tu či onu oblast“ mnohdy může vyznít jako trapný vtip.

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    Zdravim,

    jsem rad, ze na tomto poli panuje shoda (s tim fin. doktorem jste me rozesmal:D

    Od p. Lenera jsem cekal neco trochu jineho, novatorskeho – progresivniho. Misto toho je to jen PR, ktery po pulce prestanete cist…vylozene usmevne. Takze si myslim, ze clanek ,,v rovine reality a soucasneho stavu trhu´´ je tak trochu zabrouseni do historie. Mate pravdu, dnes je trh nekde uplne jinde a diki internetu se urcita sfera populace stava daleko informovanejsi a tudiz i narocnejsi na sluzby, produkty…

    Odpovědět

  • Adam Holý

    30 listopadu, -0001

    Aha, zamyslete se trošku pane Šafrovec. Myslíte si, že každý poradce, ať už začínající nebo pokročilý má notebook? Myslíte si, že začínající poradce dokáže na prvním termínu připravit finanční plán? To by musel mít první termín 4 hodiny, nemyslíte? Pouze sběr dat, cílů, přáních atd zabere skoro 2 hodiny. Znáte snad klienty, kteří jsou ochotní se s Vámi na 4 hodiny v kuse sejít? Já si myslím, že nikoliv. Navíc je lepší celé řešení připravit v klidu i s nadřízeným, který má více zkušeností a třeba začínajícího poradce zaučuje! A proč nesrovnávat FP s lékařem? Aspoň si lidé uvědomí, že potřebují finanční gramotnost, kterou jim poradce vštípí. Hezký večer.

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    Dobry vecer p. Holy,

    svym prispevkem jste sem vnesl jistou davku socialniho smysleni, nicmene uvedomte si, ze klienta at uz soukromeho ci korporatniho zajima silny partner – clovek, ktery se svymi schopnostmi a vedomostmi dokaze o klienta 100% postarat od A do Z, ne nejaky ,,poradce´´ ktery prave skoncil 3 mesicni skoleni ABC a Vami recene ,,cile a prani´´ klienta resi bouchanim IZP atd, jde preci o penize … bavime se zde o poradcich. Dovede si predstavit napr. jednani s predsedou predstavenstva akciove spolecnosti na tema optimalizace danoveho zatizeni spolecnosti a vykladat mu neco o ,,financnim doktorovi´´ ??? V dnesni dobe jiz tito lide neziji ve vzduchoprazdnu.

    Osobne si myslim, ze tihleti ABC poradci, co do dvou let hledaji praci nekde jinde poradcum, co opravdu kultivuji trh akorat spini jmeno a delaji praci tezsi a tezsi. To je ten hlavni rozdil mezi financnim trhem napr. v USA a nasim.

    A duvod proc Vam to pisi? Protoze Vas prispevek presne vykazuje aspekty nazoru zmanipulovaneho poradce, co pred 6 mesici ukoncil certifikaci ABC…

    Odpovědět

  • Adam Holý

    30 listopadu, -0001

    Tady jde o něco jiného pane Burnsy. Podle toho, co zde píšete, tak Váš finanční poradce by musel na trh vstoupit po minimálně ročním školení a ještě s vysokou školou, titulem. Ale myslíte Vy vůbec na začínající poradce, kteří se chtějí stát právě „Vaším poradcem?“ Kteří nemají vysokou školu, ale třeba jen střední školu? Každý kvalitní poradce začínal od nuly a Vy je tu diskreditujete.

    Jinak klienti, kteří nepotřebují vysvětlovat finančního lékaře a jsou vysoce postavení, třeba v akciové společnosti, je jen velmi málo, max. 5% a ti si stejně raději vyhledají placené poradenství, protože vědí, za co platí. Obyčejný retailový klient ale neví za co platí a proč by měl platit. Takže stejně většina poradců bude kvalitně radit jako finanční lékař za provizi a třeba prodávat IŽP, protože je lepší, aby klient měl něco, než-li nic a na tom se shodneme.

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    Presne tak pane Holý, ja se totiz nebavim o mlm srackach (prominte z ten ostrejsi vyraz) co behaji po meste s izp v kapse. Prosim tyhle lidi neoznacujte jako zacinajici poradce ale jako zmanipulovane ovce.

    Jeste k tomu lekari: S tim predsedou predstavenstva jsem to nadnesl. Nicmene jakykoliv clovek, ktery ma prumerne IQ a vzdelani, prece tohle nepotrebuje vysvetlovat – Vam to neprijde stupidni? S temi max. 5% – Vite jak kdo, jsou poradci, co resi max 5% soukromou klientelu a zbytek korporatni.

    Omlouvam se za drsnejsi retoriku, nicmene me nazory na ABC jsou pevne a tvrde. Kdy uz konecne nekdo udela opravdu odborny web, kde se clovek docte ruzne analyzy a zpusoby reseni popripade legislativni klicky a hacky, na kterem budou diskutovat fundovani odbornici a ne ,,TO´´, co obcas zavita sem???

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Pane zavedená značko anonyma, pan Holý je sice začínající poradce, ale nestydí se podepsat a pracuje na sobě. Co kdybyste toho vulgarismu nechal? Pro sobotní uvolnění adrenalinu Vám navrhuji diskusi pod bulvárním člíánkem, třeba na blesk.cz, nebo aha.cz. Přeji pěkný den!

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    Zdravim, ja se za tu ,,vulgaritu´´ predem omluvil…takze si sve ritolezectvi prosim nechte…..Uz jsem Vam jednou psal, ze me unavujete. Poradce Vaseho typu bych hazel do Vltavy….kazdy tady vi proc.

    Udelame dohodu, ja si pujdu zadiskutovat na blesk a Vy zase na http://www.bouchacbezpriciny.cz

    ok?

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    9 října, 2007

    Pane Burnsi, jste sice místy trochu neurvalý diskutér, ale nemůžu Vám zase na druhou stranu ve všem nedat za pravdu. Jsem také OVBák, tedy pocházející z MLM sračky, jak říkáte, nicméně žádný poradce není povinnen vytvářet vlastní strukturu. Já jsem se stal vedoucím (GST) daleko později než např. někteří moji kolegové, kteří kvůli kariéře sekali jedno IŽP za druhým. V prvním roce jsem trávil víc času studiem odborné literatury než lanařením spolupracovníků. Přiznávám, že to ale nebylo jednoduché.

    Odpovědět

  • mr.burns

    9 října, 2007

    Dobry den,

    mel jsem to velice podobne, proto jsem odesel….Velice rychle jsem zjistil, ze mam na vic nez zivit ty masy nademnou a navic stale poslouchat: tak co vase ,,firma´´??? 😀 Hlavne jsem se chtel o klienta postarat od A do Z a proniknout hloubeji nez by mi bylo umozneno … Nic pro me…

    Jsem si vedom, ze svymi prispevky urazim spoustu lidi, nicmene konkretne Vam se omlouvam pokud jsem se Vas nejak dotknul – Vy ovsem nejste typicky pripad MLM ovce…

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    11 října, 2007

    Pane Burnsi, mě jste neurazil, spíše naopak- v jednom z příspěvků jste mě podpořil:)
    Já jsem chtěl říct, že s Vámi v řadě věcí souhlasím. V MLM každý začíná jako pěšák a časem má možnost se vypracovat. Problém je v tom, že potřebujete čas na vzdělávání a ten Vám kradou mnohdy stupidní školení o „ničem“. Já jsem byl vždy kontrariánem a nikdy jsem nedodržoval „osvědčené“ metody práce. Proto jsem se často hádal se svým vedoucím. Naštěstí mám dnes v týmu podobně smýšlející lidi, a proto jsem u OVB zůstal.

    Odpovědět

  • klient OVB

    11 října, 2007

    Vážený pane. Věřím, že v OVB se najdou kvalitní lidé, včetně Vašich spolupracovníků. Bohužel kvalita lidí je zřejmě v dolních strukturách, pro kvalitu lidí na centrále není adekvátní výraz. I kdybych znal zástupce OVB desítky let, už z principu bych veškeré nabídky odmítl, neboť to, co bylo OVB předvedeno v případě Helvagu, nemá obdoby. Je smutné, když schopná část OVB pracuje a vydělávavá na méně schopné, bezcharakterní a arogantní jedince. Slavný projev Frahnerta na Slovensku se stává legendou, tvrzení OVB o ztracených smlouvách mezi Helvagem a OVB vyvolávají nejprve smích a posléze vztek mezi poškozenými. Do dneška všichni oceňují profesionální pomoc při zjišťování majektu skupiny Helvag, při bezplatném zajištění zahraniční advokátní kanceláře a další úsměvné plky OVB. Tolik lživých tvrzení v několika dopisech právničky Doležalové jsou dlouho nečetl a zřejmě už číst nebudu. Je s podivem, že podvedení Helvagem tvrdí, že OVB je neseriozní firma, Uplynulo něco vody a totéž tvrdí AXA. Je chyba v investorech nebo v AXA ?, nebo jde o odraz chování OVB, resp. jejího vedení ke svým partnerům ? Co říci na závěr : Vy jako profík by měl pracovat u profíka /ideální situace/ nebo dělat sám na sebe. Myslím, že si OVB nezaslouží kvalitu Vaší práce a Vy si nezasloužíte OVB. Zkuste se nad tím zamyslet, je škoda mrhat vlastní schopnosti pro někoho, kdo Vám za to nestojí a je v části veřejnosti v hlubokém opovržení. Váš případný klient. Ps: stále čekáme, až někdo z OVB zvedne z kožené sesle zadek a bude seriozně jednat o skvělém produktu zn. Helvag. Dočkáme se ?

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    12 října, 2007

    Dobrý večer kliente OVB!
    Já znám kauzu Helvag pouze z „vyprávění“ našeho oblastního ředitele, který tvrdil, že nikdo z LD Mirka Šafra ( tehdy ještě samozřejmě RD) Helvag neprodával. Tato investice prý vybočovala z běžného produktového portfolia OVB a prodávali to pouze „Žemlovci“. Nic víc opravdu nevím.
    K OVB jsem přišel až ve svých 35 letech. Chtěl jsem budovat MLM, ale rozhodně ne jako AVON lady (tedy AVON man:)) a ani jsem netoužil se přidat k Šárce Grossové do Amwaye. V podstatě díky své původní profesi jsem si vybral finanční produkty. Navíc jsem byl klientem OVB a můj vedoucí byl právě předtím můj rodinný poradce.
    Přestože je to profesionál, později jsme se začali rozcházet názorově – zejména v přístupu ke klientovi. Mně se příčilo dělat z klientů totální debily. Dále mi pak vadilo, že i partnerské společnosti ( „finanční žraloci“:) ) nám neprezentovali finanční produkty objektivně. Sám jsem také na začátku sprasil řadu finančních plánů v dobré víře, že klientovi připravuji to nejlepší. V řadách OVB se také dá dělat kvalitní finanční poradenství. Jen se musí člověk víc ovládat.
    Na druhé straně je nutno si přiznat, že ten, kdo se chce věnovat jen finančnímu poradenství, by vůbec neměl do OVB lézt.
    Jeden nejmenovaný oblastní vedoucí mi kdysi popisoval v silném alkoholovém opojení klíč k úspěchu “ Udělej tak 2 KŽP a IŽP měsíčně, abys zavřel hubu svému nadřízenému a pak zbytek času věnuj jen náboru nových spolupracovníků – ti musí makat na TEBE! Vždyť víš, co píše Kiyosaki“

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    30 listopadu, -0001

    Drahý kolego,
    od člověka,který začíná v oboru a který to myslí vážně se čeká,že nepůjde dokonce ani na první schůzku nepřipraven.Nestačí pouze absolvovat motivační školení a Hrr na klienty řečeno parafrází skvělého rockového alba J.Schillingera.Jsem přesvědčen o tom,že připravený poradce zelenáč je schopen alespoň u základních finančních produktů poradit si i na prvním sezení.Pokud poradce neovládá základ,nemá dle mého názoru u klienta co pohledávat.Ty by si pak nemohl divit,že dopadne „jako sedláci u Waterloo“:-)

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    30 listopadu, -0001

    Bitva u Waterloo 18.6.1815 byla poslední a rozhodující bitvou napoleonských válek, ve které se střetla francouzská a spojenecká (britsko-nizozemsko-pruská) vojska. Tam žádní sedláci nebyli ;-). Vy jste ale asi měl na mysli rčení: „dopadli jako sedláci u Chlumce“ (dle potlačené selské rebélie z roku 1775 ;-).

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    7 října, 2007

    Strasně se mi libi Váš analytický přístup,ale hledal jste ve špatných vodách kolego.Vaše znalost vojenské historie je více než slušná,ale máte rezervy z oblasti české hardrockové scény:-)

    Jestli chcete,mohl bych Vám poskytnout placené poradenství v oblasti poslechu dobré hudby.Specializuji se na retail posluchače,kteří ještě nepřišli na chuť dobrému rocku.
    Nejdřív si v trimanu pořiďte kvalitní hifi,doporučuji revox:-)

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    8 října, 2007

    Pokud jste v tomto oboru profesionál a své rady nesete i odpovědnost tak souhlasím. Pošlete mi návrh smlouvy 😉

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    8 října, 2007

    My hudební profesionálové bohužel zatím nedosahujeme takové profesionality jako finanční poradci.Zatím se budeme držet toho ,že se pod pojmem placené poradenstí v tomto oboru rozumí,že mě pozvete na lahvinku něčeho peprného:-)

    Odpovědět

  • Pavel Zachrdla

    9 října, 2007

    Je vidět,že pod pojmem profesionální poradenství se dá skrýt leccos (i jen takové nezávazné pokecání při lahvince ;-). Doufám, že Vaše finanční poradenství je lepší, než to hudební. Budete-li mít cestu do Brna, zastavte se (na lahvinku :-).

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    9 října, 2007

    Tak to Vás mohu ubezpečit.Velmi rád:-)

  • OVB Šafrovec

    30 listopadu, -0001

    Dobrý večer pane Holý,
    nevím, z jaké struktury OVB pocházíte, ale pohádka o „finančním doktorovi“, tak jak jsme se ji učili my, uráží důstojnost klienta. Nebudu to tady rozebírat. Moji kolegové již naznačili, že je potřeba přistupovat ke každému klientovi zcela individuálně.
    Zkušený finanční poradce , který by měl mít patřičné znalosti o produktech v portfoliu dané poradenské firmy, je schopen klientovi (pokud na tom klient bezpodmínečně trvá) sdělit např. i přibližné výše pojistného. Nás učili vedoucí ve struktuře částku nikdy neříkat, jen jí z klienta „vytáhnout“. Jenže řadu klientů zrovna v případě pojistného zajímá, kolik je to bude stát. Argumentace v duchu „já to teď nevím, ale do příště pro Vás připravím tu nejlepší variantu – jen mi,prosím, sdělte, kolik chcete na tento cíl vynaložit“ se nemusí vždy vyplatit. Navíc většina finančních plánů není zas tak složitých. Je jasné, že je potřeba pomoci klientovi definovat jeho cíle, neboť např. mnozí klienti nejsou ochotni si vytvořit rezervu na stáří nebo si tuto nutnost ani neuvědomují. Na druhé straně se najde klient, který chce konkrétně vědět, kolik si musí měsíčně odkládat, aby měl v důchodu naspořeno třeba 5 000 000 kč. Tento člověk to chce řešit okamžitě a vůbec ho třeba ani nezajímá, z jaké třípísmenkové nebo jiné poradenské společnosti jeho fin. poradce pochází. Doba už je opravdu jiná. Kdo lpí fanaticky na zkostnatělých manipulativních frázích, které se mnohdy považují za know-how, bude čím dál tím víc spíš klienty odrazovat než si získávat jejich důvěru.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    30 listopadu, -0001

    ???
    Já bych se tedy na první schůzce nic konkrétního klientovi sdělit neodvážil. Moje dobré jméno je až příliš cenné, než ho poškodit mylnou informací. A přibližnou výši mohu sdělovat jen pokud používám stále ty samé produkty a znám je jak vlastní boty. To ale není náš styl, používáme to, co se klientovi hodí. A závidím Vám, že umíte hned na analýze provést riskmanagment. Finanční plán je docela zásadní věc. A myslím, že si každý klient rád 1 schůzku počká na pořádné informace. A jaké pohádky o panu doktorovi máte namysli?

    Odpovědět

  • Milo Havrann

    30 listopadu, -0001

    Dobrý den, pane Lenere!
    Můj názor je, že většina „poradců“ nabízí pořád ty stejné produkty (které domluví jejich centrály) a z toho vyvozuji, že „poradce“ tyto produkty zná. A měl by je znát skutečně „jako své boty“. Navíc je musí dokázat porovnat s produkty konkurence a to ve smyslu kladů a záporů ve prospěch klienta. Pakliže to nedokáže, tak je to jenom „prodejce“, který pouze vychvaluje to své „zaručeně nejlepší“. V dnešní době skoro každý „něco má“ – nějaký produkt. A často konkurenční a často už zastaraly. A v tom množství různých produktů se „finanční poradce“ musí umět orientovat. To chce ale hodně, hodně studovat a porovnávat! Za orientaci a řešení pro klienta určitě nepovažuji to, že se mu zruší všechny stávající smlouvy a přijme se jakýsi „finanční plán“ a samozřejmě „skutečně nejlepší“ pro něj (pro klienta). Myslím si, že „finanční poradce“ by měl s klientem především rozebrat jeho stávající smlouvy a dopídit se, proč si je klient vlastně uzavíral. Pak mu ukázat, co má „dobrého“ a do čeho „zbytečně vráží peníze“ a co mu jako náhradu navrhuje. Co tím klient získá, co mu to přinese. Rámcově klientovi sdělí i cenu ? co ho to bude stát. Pokud má sebou notebooke (a já to považují za nezbytné) a v něm různé „kalkulátory“ , může klientovi nastínit, jak asi bude jeho „finanční plán“ vypadat. A pokud jste opravdu dobrý „finanční poradce“, tak se Vám u toho musí hned v hlavě formovat ten Váš „riskmanagment“. Předběžně si s klientem odsouhlasí další postup a pak v klidu doma ten „finanční plán“ vypracuje.
    Píšete, cituji: „To ale není náš styl, používáme to, co se klientovi hodí.“ Obdivuji Vaši sebejistotu. Chcete tím naznačit, že máte „skutečně to nejlepší“ , co je na trhu? To je dost polemické. Máte pouze to, co domluvila Vaše „centrála“. Vy to ale umíte „velice“ dobře prodat.
    MH

    Odpovědět

  • Milo Havrann

    30 listopadu, -0001

    A ještě Vám, pane Lenere, uvedu perličku „finančního plánu“ z praxe. Před měsícem jsem se seznámil s mladým klukem – středoškolákem, který hraje fotbal. Tento týden ve středu mi volal, že má „problém“ jestli mu s tím pomohu. Doma mne přivítal o berlích. V nedělním zápase si přivodil „těžký výron“. A jeho problém? Ten spočívá v tom, že na začátku minulého týdne podepsal „finanční plán“ připravený „finančním poradcem“ od OVB. Tento „odborník“ mu doporučil zrušit kapitálové spoření od České pojišťovny ? za co budiž pochválen, ALE TAKÉ úrazové pojištění u té samé pojišťovny! Místo toho mu připravil „finanční plán“, kde mu „nasolil“ stavební spoření u Wustenrot-u za 1000,-Kč měsíčně (přitom tento student v nejbližších deseti letech nepomýšlí na koupi bytu, protože chce vycestovat do zahraničí a najít si tam v oboru IT nějakou práci ? („ale ten pán říkal, že je tam docela dobré zhodnocení 2,1% a státní podpora až 3.000,-Kč na rok“ ? jaksi mu ten pán ale zapomněl říci, že inflace za rok 2006 byla 2,5%). Dále mu „sjednal“ IŽP „Perspektiva“ od Kooperativy, ale bez jakéhokoliv rizikového krytí!!! Abych nebyl nespravedlivý – ve smlouvě Perspektiva mu zaškrtnul okénko u „vážných onemocnění“. Tak toto je ten „finanční plán“ ve prospěch klienta? Připravený odborníkem ? „finančním doktorem“? Tak to Vám řeknu, že to už mi je milejší „bouchač“, který kapitálovku „vymění“ za IŽP ? když neumí nic jiného.
    Pro začátek jsem mu poradil, ať úrazovku neruší a „peláší o berlích“ pro tiskopis o úrazu a o tom „finančním plánu“, o té tisícovce na stavebko a vážných onemocněních si ještě promluvíme. Čest odborníkům, kteří takto připravují finanční plány a „masírují“ mozky klientů! :-))
    MH

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    Co na to rict 😀

    Odpovědět

  • Adam Holý

    30 listopadu, -0001

    Dobrý den pane Havrann. Váš problém je, že házíte všechny „finanční doktory“ do jednoho pytle. FP se přece může srovnávat s doktorem, když odvádí kvalitní práci a připravuje komplexní finanční plán šitý na míru klienta.

    K tomu Vašemu příkladu z praxe. Je to smutné, ale to stavebko proč ne, efektivní zhodnocení tam není 2,1%, ale u něho si troufám tvrdit, že tak kolem 3,5-4%, takže to s přehledem pokryje inflaci. Ovšem to, co mu doporučil pan poradce z OVB bohužel není finanční koncept, který by mladý pán potřeboval.

    Odpovědět

  • Milo.Havrann

    6 října, 2007

    Dobrý den, pane Holý!
    Já s finančními doktory problém nemám. Já je totiž neuznávám. Já dokonce tvrdím, že existuje jenom několik málo jedinců, kteří jsou „finanční poradci“. To jsou ti, kteří s klientem mimo smlouvy podepíši i „nějaký smluvní vztah“ a plně ručí za „přidanou hodnotu“, kterou mu ve vypracovaných „finančních plánech“ nastavili. Jinak všechno okolo (nedovolím si uvést procenta) jsou jenom prodejci. Opakuji, prodejci! A jsou prodejci špičkoví, průměrní a tzv. „bouchači“. Bez ohledu, co mají napsáno na vizitkách. (Kolegové šli do vývrtky, když jsem si na vizitku nechal vytisknout „zprostředkování prodeje pojišťovacích a finančních produktů“.) A špičkový prodejce Vám dokáže prodat právě to, co potřebujete. Prodejce totiž musí být psycholog a musí proniknout do té klientovy dušičky a zjistit, co skutečně potřebuje. A ne zrušit mu staré smlouvy (i když to je také někdy nutné) a narvat mu to, z čeho má největší provize. A hlavně ? prodejce musí být charakter! Musí skutečně myslet „na blaho“ klienta a ne na svoji provizní listinu.
    Už se Vám stalo, že jste odešel od klienta aniž by jste tam cokoliv uzavřel, protože už „všechno“ mněl? A pochválil jste konkurenci? Doporučil mu, aby si v té konkurenční smlouvě upravil platby? Pakliže ano, tak všechna čest. Svědčí to o tom, že jste klientovi přišel skutečně pomoci. A že se vyznáte i v konkurenčních produktech. A že svoji práci ve vztahu ke klientovi děláte s láskou a odpovědně. Ale z toho se nenajíte, že?

    Tu práci přeci děláme především pro peníze, ať si to někdo připouští nebo ne! To je ten hnací motor, který žene všechny prodejce kupředu, ať už prodávají cokoliv! To je ten hnací motor, který zvedá zisky „centrál“ i samotním prodejcům! To je ten hnací motor, který zvedá zisky jednotlivým pojišťovacím domům (jak často píše Fredy ? finančním žralokům)! Protože ty, na samém vrcholu prodejního procesu, podnikají za účelem zisku a likvidace konkurence! A o tom podnikáni je, ne o nějaké charitě. Je jenom na Vás jakými prostředky a postupy toho dosáhnete. To jenom ti dolu, co „odmakají“ práci v terénu, si častokrát myslí, že zachraňuji klienty z jejich „finančních nemoci“ jako nějací zázrační „finanční doktoři“. Je to jenom boj, kdo z koho a boj o peníze klienta. A uprostřed tohoto boje se „zmítá“ klient, často „finančně nevzdělaný“ (neměl se kde naučit?, a když ten pán to tak hezký říkal?, nebudu to rušit, ta pani by musela vracet provizi?,). Je jenom na Vás, jestli v této branži chcete jenom „vydělat“ peníze a jít zase o dům dál (dělat něco jiného, popřípadě do další „poradenské firmy“). Je jenom na Vás, jestli se v tom Vašem regionu chcete s klidným svědomím dívat lidem do oči po pěti, deseti, dvaceti letech nebo „chodit kanaly“. Je jenom na Vás, jestli vsadíte do sázky své jméno nebo Vám je jedno, co si o Vás budou lidé povídat (?“to je ten, co u mne otravoval s kapitálovou na Štědrý den dopoledne“? :-)) ). Je to vždy pouze o Vás a Vašem charakteru. Protože v této branži neexistuje „nezávislé poradenství“, pokud nepodnikáte na smluvním základě s klientem. A i pak jste závislý na nabídce od Vašich „chlebodárců“, které zastupujete.

    Až když v každém okamžiku budete skutečně myslet na blaho klienta a další a další potencionální klienti Vám začnou sami volat nebo Vás vyhledávat, protože jste skutečně dobrý, pak bych možno připustil, že jste „finanční doktor“. Ale tomu ještě dlouho, dlouho tak nebude. Zatím Vy musíte klienty vyhledávat, protože klienti jsou „finančně nevzdělaní“, ale hlavně, a to i díky „bouchačům“ a těm „hodným pánům, co tak hezký mluvili“ a té „hodně pani na přepážce“ docela znechucení, znechucení, znechucení.
    MH

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    Pane Lenere nechte toho PR, tohle Vam opravdu neberu …

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    5 října, 2007

    Pane Lenere, já vůbec nepochybuji o Vašich kvalitách v oblasti finančního poradenství. Četl jsem řadu Vašich příspěvků a s řadou se určitě ztotožňuji. Stejně tak se mi líbí i příspěvky Pavla Hanzla. Nepochopil jsem ale, proč by jste si neodvážil už na prvním termínu prezentovat nějaké řešení. Uvedu Vám příklad z vlastní praxe.
    Koncem srpna mi volal sám jeden klient, který chtěl řešit své finance. Kterého poradce by takový telefonát nepohladil po duši, viďte?:). Když jsem prováděl analýzu, tak jsem zjistil, že jediný finanční produkt, který klient využíval, byl „spotřebák“ od Home Creditu na domácí kino. Klient ovšem chtěl, abych mu sjednal nějak další úvěr (prý mám asi v bankách známosti, když jsem jeho kámošovi zařídil hypotéku:)). Po kalkulaci měsíčních příjmů a výdajů, jsem se dopracoval asi k disponibilní částce 1100 Kč. Trvalo mi téměř hodinu, než jsem ho dotlačil všemožnými argumenty alespoň k úrazovce a rozmluvil mu další zadlužování. Další půjčku by si musel sjednat už jen přes Financial Provident. Žádná banka by mu totiž tak jako tak nic nepůjčila. Ještě ten večer jsem vypsal smlouvu a jel s klientem zaplatit první pojistné na poštu v Jindřišské. Co byste udělal Vy, pane Lenere?:) Připravoval by jste doma nějaké jiné sofistikované řešení?:)

    Odpovědět

  • Anonym

    5 října, 2007

    Prodej tak trochu jinak. Přemlouvat klienta hodinu na úrazovku, to je tedy etika. A ještě s ním jet na poštu? Tomu se říká finanční osvěta 😀 Kdo z místních FP vodí klienta až na poštu, či do bank zadat TP?

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    6 října, 2007

    Nemusíte mě poučovat o etice.Kdybych s ním býval tehdy nešel na poštu, tak by býval nejspíše zavolal té „hezké paní“ z Providentu, která nosí peníze až domů. Víte, někdy musíte myslet trochu za klienta. Zajímalo by mě, z čeho by ten klient ty své dluhy platil, kdyby se mu něco stalo. Je to zedník.

    Odpovědět

  • Jan Rettich

    30 listopadu, -0001

    Musím se pánové přiznat, že i my v Top Consultant občas odbočíme od zajetých standardů. 🙂 Částečně tedy souhlasím s panem Burnesem i OVB Šafrovcem. Já třeba minulý měsíc podepsal na první schůzce s klientkou, která přišla s konkrétní představou, penzijní připojištění a úrazové pojištění. A Honza Lener mě za to neukamenoval. :-))) Teprve na další schůzce jsme se detailněji zabývali plánem obsahujícím převážně investice.

    Myslím tedy, že ke klientům se musí přistupovat individuálně. Ne podle univerzální šablony, tak jak je možné se s tím ještě dnes i v rádoby nezávislých poradenských firmách setkat….

    Odpovědět

  • mr.burns

    30 listopadu, -0001

    btw. trosku starsi prispevky, obavam se ze strarsi nez ja osobne 🙂

    Odpovědět

  • Gargamel

    30 listopadu, -0001

    Tak už je tady zase?! Ta pidi firmicka TOP CONSULTANT s bossem s velkým nosem nebyla ještě rozebrána? 🙂

    Odpovědět

  • Zdenál

    30 listopadu, -0001

    Tyhle pidifirmičky přinášejí lidem často efektivnější řešení než třípísmenkové kolosy. Záleží, na čem majitelé malých firem staví a jak dlouhodobě přemýšlejí. Říkal jste si někdy, jak je v kolosech dosahováno těch enormíních nárůsů obratů, kterými se honosí, zvyšování „efektivity poradenství na klienta“ apod. …. a přitom ti lidé v terénu nejedou většinou za honorář ? Myslíte, že ty peníze firmě a často „bouchačům“ padají z Marsu ? 😉

    Odpovědět

  • ófaubák Jirka

    10 října, 2007

    Podívejte se, nechte si ty kecy o třípísmenkových kolosech, dělejte svoji práci kvalitně, my budeme taky a všichni snad potom budeme spokojeně těžit z rostoucí důvěryhodnosti finančního poradenství.
    Opravdu mě dostává, jak někteří lidé dokáží jednoduše hodit všechny do jednoho pytle a nazdar. Myslete, když jste takový bedny…

    Hezký den, jdu pracovat, nemám čas na vykecávání v diskusích podobné této.

    p.s.: díky za článek

    Odpovědět

  • Adam Holý

    10 října, 2007

    pan Jiří Dufek?

    Odpovědět

  • Jan Lener

    30 listopadu, -0001

    Celý den jsem se tak suprově nezasmál. Ne, to je vážně povedený.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    30 listopadu, -0001

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    30 listopadu, -0001

    Pane kolego Lenere, upřímně smekám nad Vaším článkem. Lépe bych to nedokázal napsat ani já a to se umím vyjadřovat docela obstojně. To hlavní cenné je v tom, že si plně uvědomujete, kdo je to finanční poradce, tedy univerzální finanční odborník, rádce a učitel. Moc děkuji za Váš text, nepochybně jste dobrý finanční poradce. Díky.

    Odpovědět

  • Don Trouble

    30 listopadu, -0001

    Vážení, stále tady hovoříte o prodeji poradenským způsobem, nikoliv poradenství. Do doby, než „poradce“ ponese přímou odpovědnost za své „rady“, nemůže být o poradenství vůbec řeč. Poradesntví je třeba o tom, koho na jaká rizika a na jaké pojistné částky pojistit. Vyplývá to z risk managementu klienta a jeho domácnosti. Samozřejmě to musíte nejprve umět nacenit! Toto písemně zaznamenáte, klient podepíše a nesete za to odpovědnost. Potřebuje-li klient zhodnocovat svůj kapitál, tak opět dle jeho požadavků, preferencí, obav, atd. navrhnete strategickou strukturu portfolia v rozložení na dynamickou a konzervativní složku, požadavky na očekávaný výnos, volatilitu, likviditu, atd. Toto písemně zaznamenáte, klient podepíše a nesete za to odpovědnost. Teprve poté nastupují ti všichni bouchači jako jste vy tady, kteří mají jako pojišťovací nebo investiční zprostředkovatelé najít ty produkty, které vyhovují zadání. Zde máte své záznamy z jednání PPZ a investiční dotazníky IZ, které již předpokládají, že klient ví co chce…

    Odpovědět

  • JAn

    30 listopadu, -0001

    Ouu jehéé. Pro 2% klientů ok. Pracujeme na tom.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    30 listopadu, -0001

    oprava podpisu. 🙂

    Odpovědět

  • Don Trouble

    5 října, 2007

    Ano, máte pravdu. Možná pouze pro 1%. Proto je zbytečné si hrát na poradce, když pro poradenství není na trhu potenciál. Přemýšlet, zdali poradce nebo prodejce … nestyděl bych se za ten prodej. Rozdíl je pouze v tom, co prodávám. Zdali produkty finančních žraloků nebo produkt svůj … tedy moji službu pomoci s výběrem vhodného finančního či pojistného produktu, nebo jeho vytvoření na míru dle potřeby klienta. Kde si nevystačíte s konfekcí, musíte šít na míru. Na rozdíl od oděvního průmyslu je však konfekce ve financích daleko dražší než šití na míru!

    Odpovědět

  • David

    5 října, 2007

    Nejhorší stádium demagogie finančního poradce je, když si myslí, že musí klientům pomáhat a když je přesvědčen o tom, že se klient bez jeho vzácných rad vůbec nemůže obejít.
    V takovém případě je třeba ukončit bouchací profesi a rychle vyhledat psychologa.

    Jakmile čtu něco o tom, že klient prodělává, když nemá od bouchače IŽP a nebo KŽP, či PePř (jak to trefně nazývají bouchači od Nejedlého), tak se mlátím smíchy, až mě břicho bolí.

    Konečné stádium finančně poradenské demagogie, těsně před zešílením, je když bouchač chce určovat to, co MUSÍ dělat každý klient. Především MUSÍ s radostí přijmout bouchače a se zájmem jej vyslechnout. Pak MUSÍ se vším souhlasit a vše, co mu bouchač předloží, tak MUSÍ podepsat. Kdyby mu přeci jen bylo něco nejasného, tak MUSÍ stejně akorát držet hubu.

    Jo, pan MUS, to je velký pán 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    5 října, 2007

    Vy si vážně myslíte, že člověk, který nemá nic, je lepší než klient, který má buď IŽP nebo KŽP? Je rozhodně lepší mít alespoň KŽP nebo IŽP než nic! Pak by klient opravdu prodělával, kdyby nic neměl!

    Odpovědět

  • Don Trouble

    5 října, 2007

    Ale ono je vážně lepší nemít nic, než IŽP nebo KŽP. Kdo vám nakukal, že mít tyto produkty je IN. Pojišťovny? Nebo jste na to přišli sami?

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Předpokládám, že to nemyslíte vážně a chcete jen podpořit diskuzi 🙂
    Pokud to myslíte vážně, tak mi vysvětlete a doložte na konkrétním případě, co prodělávám, když nemám KŽP a IŽP? Děkuji.

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    6 října, 2007

    Davide, pokud máte pasivní příjem, který alespoň pokryje Vaše životní náklady (popřípadě náklady Vaší rodiny), tak opravdu nepotřebujete žádný finanční produkt. Leda bych Vám bouchnul nějakou majetkovou pojistku :). Nebylo by dobré, aby např. nájemní dům, který Vás živí, třeba někdy lehnul popelem nebo ho podemlela velká voda:):):). Co Vy na to ?? Vy ale raději zajdete do kameného domu, kde Vám pojišťovák tak jako tak vnutí slevu na pojištění majetku, když si k tomu vezmete i životku.

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Pane Lenere, Váš článek je určen bouchačům, aby se z nich stali měnší bouchači. nebo-li bouchači s přidanou hodnotou. Myšleno bouchače, kteří vidí dál, než jen na svoji poslední provizní listinu….
    A co klient? Na toho jste, jako vždy a jako většina vašich kolegů, zapomněl. samozřejmě že jste o klientovi psal, ale nikoliv o tom, co skutečně potřebuje, ale co potřebujete hlavně Vy a vaši kolegové. Tedy psal jste o jeho penězích z nichž si chcete ukrojit kousek pro sebe.
    Zkuste si položit otázku trochu jinak. Trochu z pohledu klienta. Co klient vlastně potřebuje? Zapomeňte, že jste poradcem (což půjde asi těžko, že?) a uvažujte se mnou.
    Běžný klient má peníze. Některý více, některý méně. Většinou má nějaké příjmy buď ze zaměstnání, či podnikání. Má často rodinu a jedno až dvě děti. Někdy manželku na mateřské dovolené. Žije spokojeně (v rámci svých možností) s tím, co má. Než potká bouchače, tak je vše v pořádku. Ale něco mu přesto chybí, že? Pokud má majetek, tak nějaké jeho pojištění. Což je záležitost běžná a do doby, než se „narodili“ finanční poradci, tak i slušně nabízená pojišťováky, které skoro každý znal. Tudíž co vlastně obyčejný klient potřebuje?
    1)pojištění majetku.
    V některých případech je na klientovi závislá další osoba, či osoby. Pokud nemá dostatečnou rezervu, širší rodinu, přátele a dobrého zaměstnavatele a pokud by z nějakého důvodu nemohl vydělávat peníze a ani by nespadal do kategorie sociální sítě, tak by měl uvažovat o nějaké formě RIZIKOVÉHO a případně ÚRAZOVÉHO pojištění.
    2)rizikové a úrazové pojištění.
    To je vše a toto mu zabezpečí každá pojišťovna (některá lépe, jiná hůře) a vždy dostatečně. Na to nepotřebuje žádného finančního poradce.
    V některých případech zůstane klientovi nějaká část peněz, které momentálně nepotřebuje. Pokud on sám nenajde řešení, jak s nimi naložit, tak pak by se mohl obrátit na nějakého INVESTIČNÍHO poradce. Ten by mu měl jednak poradit a případně i zařídit, kam peníze investovat. A to vše s osobní zárukou a s tím, že poradce si vezme odměnu z výnosů.

    Vidíte v této úvaze někde potřebu nějakého finančního poradce ? bouchače? Vidíte v tomto někde nějaký náznak, že by běžný klient nutně potřeboval KŽP, či IŽP? Prozradím Vám, že nic takového nepotřebuje. A pak je tu tedy otázka: „Kdo vlastně potřebuje tyto podvodné produkty, když ne klient?“ Už víte, kdo? Pokud ne, tak se podívejte do zrcadla a totéž doporučte svým kolegů. Ano, JEN finanční poradci ? bouchači potřebují rezervotvorné životní pojistky. A samozřejmě jejich chlebodárci, kteří tím tvoří obrovské zisky pro své akcionáře.

    Odpovědět

  • Pavel Storož ml.

    6 října, 2007

    Kde je původ Vašeho úzkého pohledu? Špatné zkušenosti nebo něco jiného?

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Myslíte úzký z pohledu bouchače, nebo klienta?

    Odpovědět

  • Jan Lener

    6 října, 2007

    Pavle Storoži, Honzo, Pavle Hanzle, i ostatní, tak nezbývá než si přiznat, že se náš povídavý annonym David stal obětí jednoho z největších omylů spatřitelného na investujeme…myslí si, že žijeme v pohádce.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Davide, Vy jste ve vší úctě tragéd. Prokazujete, že jen zlomek tušíte o objektivních potřebách každého klienta. Poučte se u Fredyho, nebo u jiného anonyma, jehož příspěvky alespoň cosi říkají o jeho odbornosti. Což takhle Vaši rozpálenou etiku a mizivou odbornost zabalit do frází, kde se občas vyskytne termín „finanční žralok“ a jeho „ploutev“? Vaše názory nejsou jediné na trhu, jsou naopak velmi rozšířené a to lze obecně pojmenovat jako kořeny finanční negramotnosti a jejich důsledky pro českého klienta.

    Děláte vskutku radost všem jednobarevným distribučním sítím. Klient si tedy z pěti špatných řešení postupně vybere to nejméně špatné – nečekejte, že přepážky disponují nějakou uspokojivou odborností či přehnanou etikou a že něco své klienty opravdu naučí. Zato čekejte, že jejich klienti zaručeně dostanou řešení, za která by se většina bouchačů styděla. A to ani nemluvím o těch slušných poradcích, ty zřejmě chcete ignorovat, jak je libo. Přeji krásný víkend!

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Vážený pane, jen velmi málo lidí, kteří si říkají finanční poradci, vědí, co POTŘEBUJE klient. Vy mezi ně, zatím, nepatříte. Kdy to, možná, přijde? Až si přiznáte, že vaším krédem je být bohatý na úkor klientů. Jinak to totiž není možné. Nikdo jiný vás neplatí. Jedině naivní, zmanipulovaní, klienty jsou pro bouchače dobrým zbožím.

    Víte, jaký je rozdíl mezi předraženým nádobím Zepter a vámi prodávaným IŽP? Prozradím vám to. Skoro žádný. V obou případech prodejci nejdříve vyvolali u klienta potřebu, že to musí mít. Je to tzv psychologický nátlak na naivitu lidí. V obou případech pak klient za čas zjistí, že to nepotřebuje. Že peníze vyhodil zbytečně a že tím akát namastil prodejcovu kapsu. Jen u nádobí mu to dojde podstatně rychleji.

    Odpovědět

  • Jan Rettich

    6 října, 2007

    Davide,
    mám na Vás několik otázek, mohu?

    1) Jaké je Vaše celé jméno?
    2) Jste poradce nebo ne?
    3) V případě, že na otázku 2 odpovíte ano, z jaké jste společnosti?

    K bodu 2 z Vašeho textu. Hrozně se mýlíte. Zkuste si zajít na pobočku nějaké pojišťovny s tím, že chcete rizikové a úrazové pojištění a pak nám sem napište jak jste dopadl.

    Pěkný víkend

    Jan Rettich

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Můžete 🙂

    1) Není nutné a s věcí nesouvisí.
    2) Ne
    3) Žádné

    V bodě 2 se nemýlím. Není myšleno to, že musí běžný klient na přepážku pojišťovny. Patrně jste mě nepochopil. Preferuji POJIŠŤOVACÍ a INVESTIČNÍ poradce. To ostatní je jen podvod.
    Pokud běžný klient potřebuje osobní pojištění a nebo pojistit majetek, tak si nejdříve zjistí, jak která pojišťovna dokáže plnit své sliby. Budete se divit, ale tyhle reference, které kolují mezi lidem, jsou vlastně to nejdůležitější. Osobní příklady těch, kteří nějakým způsobem využili služeb pojišťovny. Bouchači o tomto vědí jen sporadicky a když ano, tak o tom stejně nemohou mluvit. Pomluvili by si svoji živnost.
    Dnes čím dál více lidí má přístup na internet a tudíž si může vyhledat porovnání různých produktů jednotlivých pojišťoven. K tomu si přečte doprovodné diskuze, které také dost napoví.
    Stejné je to v případě rizikového a úrazového pojištění.
    Když už má jasno, která pojišťovna to bude, tak si pozve JEJICH poradce. Nejlépe takové, který to dělá již delší dobu, nemění dresy, a bydlí nedaleko. Chápu, že i tento poradce bude mít sebou v aktovce mnoho zbytečného balastu. Ale k tomu stačí být jen nad věcí a hnedle ze začátku si nalít čistého vína. A víte že takto to funguje na západ on našich hranic a čím dál více i u nás?

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Pane kolego Rettichu, jak je zřejmé, anonym David evidentně není poradce, ale má nutkavou potřebu všem poradcům i klientům sdělit, že on o naší práci ví všechno nejlépe. Protože současně jeho jméno ani nestojí za zmínku, nutno konstatovati, že tento pán nám všem jen krade čas.

    Na Vaši slušnou žádost aby se identifikoval používá dlouhý nos, protože si myslí, že člověk bez tváře je bezpečný a když se tady začne zaštiťovat zájmy jakéhosi ideálního klienta (nový vývojový druh, kterého za svého života ještě nepotkáme), má právo plivat nám všem do očí. Navrhuji, že mu to nebudeme tolerovat a začneme jej ignorovat. Zlatý Fredy, ten alespoň ví o naší práci to důležité. Myslím, že celé této branži jen škodí, když odborný server pro poradce toleruje plošné nazývání finančních poradců bouchači a zloději. Přátelé, tento server je otevřen i klientům, ale ne ubožákům s vulgarismy a s potřebou urážet bez důkazu.

    Navrhuji všem, kdo cítí nutkavou potřebu sdělit nám cosi o etice, aby se laskavě PŘEDSTAVILI A SDĚLILI ALESPOŇ občas ve svých příspěvcích SVŮJ FUNKČNÍ MAIL. PRÁVĚ TEĎ MÁM VELMI SILNOU POTŘEBU APELOVAT NA ŠÉFREDAKTORA, ABY NEPODEPSANÉ URÁŽEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY A OSOBY Z NOVĚ ZALOŽENÉHO BLACKLISTU DŮSLEDNĚ MAZAL…. pane Zámečníku, je to až takový problém, zavést filtry?

    Odpovědět

  • david

    6 října, 2007

    Poradce, který se bojí kritiky a vše svádí na anonymitu, je jednak ve skutečnosti slaboch a pak nezasluhuje moji pozornost.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Slaboch jste Vy, Davide. Já tady mám své jméno i fotografii. Máte možnost diskutovat pod svým pravým jménem, nebo alespoň slušně jako podepsaný anonym, ale to jste nevyužil. Náš obor tady poškozujete, tím ubližujete hlavně klientům, co na svého nezávislého finančního poradce teprve ještě neuvědoměle čekají. Takto jste jen škodná, kterou je třeba bez milosti odstřelit. A docela uvítám, pokud tady budete už jen číst – mě číst nemusíte, moc děkuji!

    My, pane Srabe, denně jdeme s kůží na trh a tady riskujeme veřejnou popravu. Vy, pane Ubožáku, jen střílíte ze zálohy a jediné co jste tu předvedl, byla nenávist.

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Jsem jedním z klientů, kteří se nechali kdysi napálit podobnými „záchranci“, za které se vydáváte. Naštěstí jsem se včas poučil a tudíž mé ztráty nebyly tak velké. Jiní takové štěstí neměli. Tehdy jsem řekl, že půjdu po každém bouchači, který bude okrádat naivní a neznalé klienty. Samozřejmě slušně a bez násilí. To používají jen neřádi a slaboši.

    To, že se jmenujete Pavel Hanzl a máte své foto nic nemění na tom, že vás neznám a tudíž jste pro mě jedním z anonymních bouchačů. Vaše prosba na pana Zámečníka je směšná a jen dokazuje vaši slabost. Říká vám něco svoboda vyjadřování? Bojíte se kritiky? Bojíte se o své ovečky, nebo o svoji čest a svědomí? Bojíte se, že čím dál častěji budete narážet na nezájem, nechuť a posměch od naháněných rádoby klientů? Bojíte se, že budete muset nést osobní i materiální garance za své nereálné sliby? Pak se bojíte správně.

    Pokud mé názory považujete za poškozování vašeho (sic!) oboru, tak jsem se trefil dobře.

    PS: Opravte si text na svých stránkách Fincentra v FAQ

    Vyplatí se mít kapitálovou životní pojistku či ne?
    Jako vždy u finančních produktů záleží na individuální situaci klienta. Obecně není moc výhodné spořit s pojišťovnou, ale nabízená ochrana může být velmi potřebná. Velkou výhodou kapitálového životního pojištění je možnost pojistit se proti finančním následkům invalidity plynoucí z nemoci (nelze pojistit samostatně) nebo zproštění od placení.

    Buď to vyřaďte celé a nebo opravte, jsou tam lži. Schválně jestli poznáte kde?
    Děkuji David

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Davide, Vy se vážně tragicky mýlíte. Vám podobní ve středověku ukazovali na všechny výjimečné, protože toužili po jejich majetku, aby je dostali před inkviziční soud a na hranici. Hoří z Vás touha ukázat se jako zachránce. OK, staňte se kolegou a vychutnejte si v praxi, jaké to je. Pak se tu objevte znovu a já budu bojovat za Vaše právo promluvit. OK? Nestačí jen plivat. Takto opravdu ubližujete klientům.

    Nejste tu správně, tady se scházíme, abychom si vyměňovali zkušenosti s kolegy poradci a něco se od nich, třeba konkurenčních, naučili. Když sem zavítá klient, rádi mu věnujeme čas a vysvětlení. Ale Vy se chováte spíše jako zhrzený neúspěšný kolega. Klienti, ano i ti zklamaní a někým okradení, netráví čas příspěvky Vaší průměrné délky a s Vašimi znalostmi, na odborném serveru. Opravdu tohle nemůžete vyhrát, i když to třeba myslíte dobře. Urazil jste tu mnoho kolegů, kteří patří k tomu nejlepšímu na trhu (tedy z těch, kdo se rozhodli publikovat své názory zde). Už mnoho Vám podobných to vzdali. Tak Vám docela přátelsky radím, abyste si stoupl před vchod nějaké pojišťovny a rozdával letáky proti KŽP. Díky za Váš čas. Nejspíš tam sestárnete, ale alespoň Vám nikdo nebude říkat, že jste škodná. Poskytovatelé finančních produktů takové podivíny spíše přehlížejí. Přeji úspěch.

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Žádný z nás není neomylný. Já jsem se kdysi mýlil, když jsme uvěřil slibům vašeho kolegy. Vy se mýlíte tím, že tyhle sliby provozujete dál za klientovi peníze.

    Právě to, že si tu vyměňujete zkušenosti a že vám do toho občas někdo vnese pohled z druhé strany je poučný. Pro obě strany.

    Vaše chyba je v tom, že jste na sebe moc pyšný a že myslíte hlavně na sebe. Vaše trochu arogantnější reakce mě nevadí, spíše tím odhalujete nemocnou duši. Vy se považujete za uraženého tím, že jsem si dovolil zpochybnit účelovost některých druhů produktů? Od profesionála bych očekával něco jiného.

    Odpovědět

  • Zdenál

    7 října, 2007

    Oč Vám vlastně obecně jde ? V branži poradců jsou lidé odvádějící práci dobrou i špatnou. Je to úplně stejné jako v jiných oblastech života. Dobré i mizerné „kusy“ najdete mezi lékaři právníky, učiteli, dělníky ….. Vás bych tipnul na investici do Pioneeru v dobách růstu před rokem 2000 metodou „zpětného zrcátka“. Spousta lidí, co na tom pak ujeli leckdy statisíce má „jasno“ – vše je podvod a všechny je třeba varovat za cenu toho, že naplivete komplet na všechny , co se kolem financí pohybují. Vím, jak to poradci tehdy prodávali (protože jsem na tom sám taky něco prodělal), ale doba je dnes už jinde. Solidní poradce především neslibuje tam, kde slibovat nelze. Hovoří otevřeně o výhodách , ale i nevýhodách nebo rizicích. Pokud o nich nemluví sám, není problém se normálně zeptat – jaké nevýhody má navrhované řešení, určitě nějaké ano ? Pokud hodláte strávit zbytek života v ublíženosti, tak si nijak moc nepomůžete, ale to je Vaše věc a problémek. Co Vy ? Jste mizerný lékař, mizerný právník, mizerný automechanik, mizerný svářeč ? Znamená to snad, že příště už nepůjdu k lékaři, k právníkovi, opravit si auto a budu hanět komplet všechny z oboru ? Víte, vy ty mizerné poradce budete přitahovat a jiní na Vás , bohužel, nezbudou. Protože dobrý poradce Vám s Vaším přistupem čas věnovat nejspíš nebude. Světe div se, on to totiž dělá pro peníze (jako vy svou práci – nebo půjdete zítra do práce zadarmo? ) a s negativními lidmi, kteří mají všechno jasné a vychytané je těžké pořízení a ztráta času. Přitom paradoxně vlastní špatná zkušenost by Vám mohla pomoct při výběru, protože už lépe víte, na co se ptát nebo si dát pozor….

  • David

    7 října, 2007

    ……. Oč Vám vlastně obecně jde ? V branži poradců jsou lidé odvádějící práci dobrou i špatnou. Je to úplně stejné jako v jiných oblastech života…….

    To jste trefil. Nedělám nic jiného, než že poukazuji na špatné produkty, které prodávají tudíž špatní poradci. Tohle je ublíženost?

    ……. Světe div se, on to totiž dělá pro peníze (jako vy svou práci – nebo půjdete zítra do práce zadarmo? )…….

    Do práce již dávno nechodím, ale jinak vám rozumím. Děláte poradenství za peníze, tedy necháváte si od klientů, za své rady, zaplatit. Pokud boucháte pojistky za provize, tak to zajisté řeknete svým klientům. Přece oni to rovněž platí.

  • Karel Jaroš

    7 října, 2007

    Takže senior samotář, který se doma nudí a nemá nic jiného na práci, než chodit po internetových diskusích a negovat.

  • s.kozusek

    7 října, 2007

    Pane Davide, ačkoliv jsem přes týden v nemocnici a řekl jsem si, že o víkendech, které trávím doma s rodinou nebudu diskutovat na žádném fóru, pro tentokrát udělám výjimku. Myslím si, že by jste měl opravdu trochu ubrat v tom poukazování na špatné poradce. Bouchači nejsou všichni se kterými zde diskutujete a produkty, které prodávají nemusejí být za všech okolností špatné produkty. Mám pocit, že vás vaše negativní zkušenost natolik ovlivnila, že postrádáte nejen objektivní náhled na konkrétní osoby, ale i na dané téma (věc). Zdenál podle mě není FP, i když se podle jeho rozhledu, znalostí i kultivovaného projevu dá usuzovat, že v dané oblasti by mohl být i profesionálem. Stejný názor mám i na pana Hanzla, kterého na rozdíl od jeho nevybíravých oponentů znám osobně a se kterým jsem již spolupracoval a k jeho práci neměl žádných podstatných výhrad. To, že nejsem poradcem Fincentra, OVB ani Partners již víte a tak doufám, že mě nebudete podezírat z hájení klubových barev.

    S pozdravem
    Sláva Kožúšek

  • Miroslav Piták

    7 října, 2007

    Přeji Vám pane Kožúšek brzké uzdravení.

    Občas mám také velké nutkání reagovat na zdejší diskuze, ale říkám si, že je lepší nereagovat. Naštěstí stojím na jiné straně, a proto raději se zúčastním, byť méně rozsáhlých diskuzí týkajících se oblasti investic, které jsou méně kontroverzní.

    S pozdravem M.P.

  • s.kozusek

    14 října, 2007

    Pane Pitáku, děkuji za přání 🙂 Chvíli to však ještě bude trvat. K těm diskusím. Také mívám nutkání se účastnit zdejších diskusí. Důvod je prostý, nemám rád pomluvy, intriky a tak se někdy „i proti své vůli“ zapojím. Co se týká diskusí okolo investic, čtu je asi tak jako vy, avšak moc do nich nezasahuji. Preferuji více nějaké ty články, je to praktické a navíc si vše mohu lépe promyslet. V případě potřeby jsem k dispozici na svém emailu. Přeji vám pěkný den.

    S pozdravem
    Slavomír Kožúšek

  • Staňa Ohlasný

    8 října, 2007

    Vážený pane jsem poradce, nicméně musím s Vámi v mnoha věcech souhlasit, ale v mnoha už méně.
    Například tvrzení špatní poradci a prodávají špatné produkty je sice hezké, nicméně jsou různé typy lidí a pokud vezmu typického poradce v ČR který je z firmy ABC nebo Parchants je to člověk většinou max. 25 let, který toho ještě mnoho nezná, je vybírán tak aby byl silně motivován a v prvních obdobích je masírován informacemi typu budete podnikatel, vlastní týp, vlastní firmu, vyděláte obrovské peníze, budete mít luxusní auta apod. Nedej bože produkty jsou naprd, důležitá je firma. No a pak Ti nadšeně pracuju, a zas tak moc nepřemýšlí nad tím co je lepší co horší, co je tragické a neetické a někdy ani nemůžou srovnat a vyhodnotit. To puzzle se jim začne spojovat až později, ale při tom ví, že je ten typ práce baví a stále věří, ovšem hledají informace, vyhodnocují a zjišťují že je to trošku jinak(ovšem tím klesá jejich produkce a motivace). A tak přejdou třeba do jiné ABC a nebo s tím skončí úplně.
    Ovšem i v ABC jsou slušní lidé, odborníci, kteří svoji práci dělají víceméně dobře ovšem pokud nemají dostatečně dobře nastavenou strukturu tak aby se uživili musí bouchat, nebo mít mraky nových klientů. Což ale není cílem. Takže poradenství ano, ovšem placené.(nebudu řešit podrobnosti placeného poradenství, podpora centrály firmy, výše provizí popř. výše úplaty za finanční plán, za aktivní správu, smluvní vztahy atd.)

  • Ondřej Záruba

    8 října, 2007

    Davide vy se prezentujete jako Blade,který místo upírů loví bouchače,ale na mě jste rozhodně takový dojem neudělal.Vemte si příklad ze skutečného lovce bouchačů Vítka Kalvody.Ten nejde do boje na rozdíl od Vás balíkem urážek pro každého,ale bojuje čísly.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    Souhlasim s Davidem. Pouze bych doplnil jeste treti dulezitou osobu – uveroveho poradce. Preci jen, pojisteni a investice na vsechno nestaci. 😉 A dale bych doplnil i ctvrtou osobu – financniho poradce – ale nazval bych ho financnim planovacem. Poradenstvi jak je u nas zvykem vnimam jenom jako urcity zpusob prodeje. Ale financniho planovace vidim jako velmi dulezitou osobu. Akorat se musi skutecne venovat planovani a ne prodejem produktu.

    Pavle Hanzle, Vas prosim, abyste na tento muj prispevek nereagoval, protoze jinak bych se s Vami musel opet pustit do nekonecne diskuze. Ale na to nemam cas ani chut a navic jsem Vam slibil, ze Vas necham par tydnu na pokoji.
    Dekuji a preji vsem hezky sobotni vecer.

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    souhlas

    Odpovědět

  • Jan Lener

    6 října, 2007

    Honzo, nemůžu si pomoci, ale stále více se mi zdá, že tohle slovíčkaření s fiančními plánovači a atd…je jenom marketing a snaha o vyčlenění a skryté pomlouvání konkurence…:-) Nic ve zlém…

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Zase ma p. Traxler pravdu. Vycleneny je. Ma uplne jine znalosti nez vy a pise uplne jine clanky nez vy 😀 Nechal bych si poradit radeji od nej nez od vas.

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    Ze by tady nekdo uhodil hrebicek na hlavicku 😀 ??

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    Pane Tomasku, dekuji za uznani. Vycleneny asi trochu jsem. A me znalosti asi skutecne budou jine nez u Honzy Lenera. Ale nejde rict, ze lepsi. Jsou proste jine. Urcite budu mit vetsi prehled v investovani a ve financnim planovani. Na druhou stranu Honza Lener bude mit zase daleko vetsi prehled nez ja v uverech a pojisteni. Jeho znalosti a schopnosti bych rozhodne nesnizoval. A navic je mi sympaticke, ze se pustil do budovani vlastni firmy. Firmy, ktera po kvalitativni strance uz nyni vycniva a troufam si tvrdit, ze postupem casu bude znacka Top Consultant priznakem vysoke urovne poradcu a vysoke kvality sluzeb. I kdyz mame s Honzou casto odlisne nazory, tak bych mu to pral, uz jen pro jeho odvahu.

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Investice a fin. planovani je asi daleko podstatnejsi nez hypoteky a pojisteni. Na hypotekach a pojistkach zase nic tak tezkeho neni 🙂 Schopnosti p. Lenera snizovat urcite nechci. Urcite je dobry poradce vseobecneho prehledu, ale prece jen v aktivni sprave investicniho portfolia si nejsem jisty. Jeho firma jde urcite dobrym smerem a poradci Top Consultant jsou vyssi urovne.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    6 října, 2007

    Jene Traxlere, nechci Vás popichovat a rozvíjet nekonečnou debatu, ve které Vy byste mlel svá jablka a já své hrušky pořád dokola. Vy nejste finanční poradce, právě jste se jasně vymezil jako specialista na investice a takové ambice my univerzální poradci nemáme, protože by nás brzy museli izolovat na uzavřeném psychiatrickém oddělení pro přepracované workoholiky. Je možno souhlasit s názory, že pojišťovací poradce, úvěrový poradce a investiční poradce je právě tak specializace, která od nás odděluje realitní poradce a daňové či účetní poradce. A tu je jádro problému. Zdánlivá vysoká odbornost (protože jde o specializace) nepřináší obecně nejvyšší užitek klientovi. Do očí bijícím jevem je to, že pojišťovací poradce nepojišťuje, ale fušuje investičnímu poradci do investic tím, že bouchá kapitálovky. Investička bych mu i prominul, pokud to umí správně. Nikdo z nás tu nesnižuje to, že jste velmi schopný v investicích, … prosím, zůstaňte specialistou a neporovnávejte finanční poradce s investičními odborníky, právě tak prosím, abyste lépe vážil svůj nadšený souhlas s názory těch, kdo tu jen škodí. Dík za chápavý úsměv, víte přece, že nesnáším komáry…..?

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    7 října, 2007

    Mam v hlave dobrych deset poznamek k tomu, co jste zde napsal. Ale radeji si je necham pro sebe a jdu konecne spat.
    P.S. Nejste prvni ani posledni, kdo me dava privlastek doterneho hmyzu. Vasi smulou ovsem je, ze na me repelenty nezabiraji. ;-))

    Odpovědět

  • Adam Holý

    7 října, 2007

    Pan Hanzl má pravdu. Vy se nemůžete srovnávat s finančním poradcem. Je pravda, že Vaše znalosti v investicích jsou rozsáhlé, ale ne každý klient, člověk chce investovat a ne každý klient potřebuje to, co Vy nabízíte. Vy se specializujete pouze na klienty, kteří si Vás vyhledávají a platí Vám za to, tudíž srovnávat Vás a finančního poradce je jako srovnávat jablka s hrušky 🙂

  • Jan Lener

    7 října, 2007

    Tak jo, nechte si od něj poradit, vypracovat plán, spočítat mnoho čísel, ušetřete mi spoustu práce a pak přiďte, já Vám zprostředkuji realizaci plánu. 🙂
    Nezlobte se, ale z mé pozice nemůžu psát články o investicích, porovnání produktů atd…Ne, že bych nemohl kvůli znalostem…
    Také se všechny odborné články a vyjádření pro noviny snažím předat naším poradcům. Jsou odborně velmi vybavení. Jediné co musím ještě hlídat, je styl projevu.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    Honzo (Lenere), oba vime, ze jen tak z nudy sem diskutovat nechodime (i kdyz nevim jak Vas, ale me to docela bavi). Je to samozrejme soucasti me i Vasi marketingove strategie. Zaroven jde o moznost, jak se priucit neco noveho a jak sve znalosti a zkusenosti predavat druhym a prispivat alespon necim k rustu kvality financniho poradenstvi. Myslim, ze v tomto smeru mame podobne cile.

    Jinak o „skryte pomlouvani konkurence“ z me strany nejde, alespon ja to tak necitim. Pro me je konkurenci privatni bankovnictvi, ne zprostredkovatelske firmy – ty se zabyvaji uplne jinou cinnosti nez ja. Na uroven a pridanou hodnotu financniho poradenstvi mam velmi kriticky nazor a nijak ho neskryvam.

    Tim ale rozhodne nechci pomlouvat Vas. Sice se mi nekdy nelibi Vas styl vyjadrovani a nekdy nesouhlasim s Vasimi nazory, presto TC povazuji na poli financniho poradenstvi za jednu z firem, ktere dovedou svym klientum nejakou pridanou hodnotu prinest. Pokud jste me prispevky nekdy vnimal jako skryte pomlouvani Vas (resp TC), tak se Vam omlouvam, nebylo to mym zamerem.

    Preji Vam mnoho uspechu a nyni hlavne nicim nerusenou noc.

    Odpovědět

  • Jan Lener

    7 října, 2007

    První odstavec souhlas
    Druhý odstavec je asi spíše sporem o to, kdo a co je pod pojmy jmenovanými. Privátní bankéři jsou rozhodně dobří, ale nemyslím si, že lepší. Spíše naopak. Nemají motivaci, ani odpovídající plat…Věřte, pár jich znám. A přidaná hodnota? Vůči čemu?

    Třetí odstavec sice vypadá přátelsky,Honzo, ale zní mi velmi (překvapivě od Vás) nabubřele. „nějakou tu přidanou hodnotu“? Díky našemu zázemí, komplexnosti a možnosti opravdu i zprostředkovat přináší velmi vysokou. Nehledě na to, během pár měsíců uděláme v oblasti investic kvalitativní skok. Přesto už nezvýšíme přidanou hodnotu o víc, než 10%, protože to nejde.

    Nicméně Vaše poadenství vnímám pozitivně a třeba někdy zúročíte své zkušenosti v nějaké firmě, kde se Vaše zkušenostin převedou na více lidí jako klientů. Mějte se hezky.

    Odpovědět

  • Jan Rettich

    6 října, 2007

    Ještě mi Davide řekněte, co sledujete Vašimi příspěvky zde, na i.cz? Pochopil jsem, že jste zklamaný klient, který kdysi koupil něco, co asi koupit nechtěl. 🙁
    Vy jste to koupil od pana Hanzla? Nebo Lenera? Nebo Retticha? Nebo někoho jiného zde?

    Aby jsme měli jasno, je Rettich bouchač? Lener? Kalvoda? Hanzl? Valachovič? Kožůšek?

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    6 října, 2007

    Já bych řekl že si odnese nabídku na rizikovku a úrazovku. Samozřejmě dotyčný,-á osoba za přepážkou bude plkat jakési pohádky o tom jak je výhodné mít kapitálovku či investičko, ale předpokládám že onen hypotetický klient je částečné poučen o rozdílech mezi pojistkami a na jejich pohádky nenaletí.
    Ostatně, já postupoval stejně, a slyšel jsem spoustu pohádek. Na obranu těch prodejců zase musím napsati že někteří byli o své pravdě přesvědčeni a s některými se dalo diskutovat i o jiných spořících produktech než zmíněné životky

    Odpovědět

  • Jan Lener

    6 října, 2007

    Váš příspěvek má pro mě dvě velké vady. Nepřekonatelné a pro Vás deklasující. Nepodepsal jste se a vypustil jste do světa tvrzení, že můj článek je pro bouchače. Na Vaše tvrzení máte právo, nicméně stejně můžu já tvrdit, bez argumentů, že zítra bude zatmnění slunce. A zbytek příspěvku je jen do očí bijící manipulace. Zajímavé by byly Vaše motivy…Proč píšete tak dlouhý příspěvek o tom, že celý jeden obor je zbytečný a snažíte se vecpat čtenářům, že já, majitel firmy s 8-15% podílem rezervotvorných pojištění na počtu smluv a 32% podílem rizikových pojištění na počtu smluv, jsem nějaký bouchač? Pomlouvat je lehké, čísla však moc okecat nejdou, víte?

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    6 října, 2007

    Podívejte Davide, v posledním roce jsem se při finančních analýzách u klientů setkal s řadou KŽP a IŽP na poměrně vysoké měsíční částky (4000 – 7 000 Kč). Tyto smlouvy byly většinou uzavírané právě na různých „detašovaných“ pracovištích pojišťoven (zejména Kooperativa, Allianz, Česká poj. a Generali). Když jsem s klienty probíral důvody k založení těchto smluv, jednalo se téměž vždy o „spoření“ na důchod + zajištění. Tragédií bylo, že ty smlouvy ani dostatečně nekryly základní rizika. Kde berete tu jistotu, že klasický pojišťovák, ještě k tomu vázaný na jednu pojišťovnu, odvede lepší práci než nezávislý finanční poradce??

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    A co jste těm klientům poradil? Aby ty hloupé a prodělečné KŽP a IŽP zrušili, dokud na tom prodělají méně, než v budoucnu? Případně zredukovat, podstatnou část vybrat, co je možné a zbytek převést do splaceného stavu, pokud je to nutné z důvodu daní? Pak jste jim vysvětlil, že nalítli bouchačům na jejich nereálné sliby, za které neručí, ale o to větší profit s toho mají? Navrhl jste jim, pokud to nutně potřebují, nějaké rizikové a úrazové pojištění? Pokud nemají samozřejmě jiné likvidní zdroje pro překlenutí nenadálých situací. Vzhledem k vysokým měsíčním splátkám bych ty zdroje i viděl. Pak jste jim vysvětlil, že „toužit“ po bohatém důchodu, pomocí pojišťoven, je ten největší nesmysl posledních let? Vypočítal jste jim kolik v které době budou nutně potřebovat k přežití a kolik by museli měsíčně dávat stranou, s přihlédnutím k budoucí hodnotě peněz, aby toho dosáhli? Prozradil jste jim co znamená inflace, průměrná mzda, nejisté daňové zákony, které se mění jako počasí? A na závěr jste jim poradil, aby se hlavně soustředili na solidaritu v rámci rodiny, která bude v budoucnu hrát opět hlavní roli? A když jste odcházel, tak jste jim poradil, že je zachrání jedině snaha o vyšší příjmy, vyšší vzdělání své a hlavně svých potomků a případně investice s vyšším rizikem?

    Pokud jste vždy odpověděl ano, tak jste patrně moc nevydělal, klientům hlavně pomohl, a u mě jste PROFÍK….

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    6 října, 2007

    Myslím, že bych byl ve Vašich očích podle stávajícího výčtu asi tak na 70% profík:):)
    Ušetřené peníze ze zmražených kapitálovek jsem převedl na další žraloky – CONSEQ a PIONEER:):):)

    Odpovědět

  • Adam Holý

    6 října, 2007

    Zamyslete se člověče. Kdo by mohl takovou práci dělat? Kdo bude dávat tyto rady zdarma? Když mě tak napadá, tak jediný kdo by to mohl dělat je sám BŮH a jelikož na něj nevěřím, tak nikdo takový není a nebude. Nikdo přeci nechce pracovat zadarmo!
    Nejhorší na Vás je, že jste hrozně tvrdohlavý. Máte svoji pravdu za kterou si stojíte a nikoho si do ní nenecháte kecat. Bohužel pro Vás Vy pravdu nemáte, protože nevíte jak to na finančním trhu a hlavně u klientů chodí!

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Právě že jsem se zamyslel. Jsem tvrdohlavý a pro jsem dnes svobodný a nezávislý. Nemusíte dělat zadarmo. Pokud budete JEN pojišťovákem, tak si také vyděláte. Pokud budete INVESTIČNÍM poradcem a budete klientům obhospodařovat smluvně jejich peníze za podíl na výnosech, tak si také vyděláte. A věřte že hodně.

    Pokud budete chtít nadále podvádět naivní klienty, tak zůstaňte finančním poradcem – bouchačem. Jak to u klientů chodí vím velice dobře. Psychologie prodeje a obchodní dovednosti jsou hlavní zbraní každého „úspěšného“ bouchače.

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    Dobry den Davide,

    chtel jsem Vam jenom rict, ze v leccem jsem na Vasi strane, protoze tady jse na webu bouchacu a jedni z nejtragictejsich typu Hanzl se do Vas pousteji….drzte si svuj nazor a nedejte se….Jen at panove konecne vidi, ze existuji lide, kteri jim to jejich bouchacstvi neberou a maji svuj jasny nazor…..

    Pekny vikend

    Odpovědět

  • Adam Holý

    6 října, 2007

    Promiňte, ale troufám si říct, že finanční poradce je mnohem více erudovaný a fundovaný než pojišťovací agent. POJIŠŤOVÁKY bývají většinou ti „bouchači“, které tak nemáte rádi!
    Je vidět, že jste v životě narazil, bohužel jste narazil na vyjímku, která nepotvruzuje pravidlo. A to, že jste potkal člověka, který si hrál na finančního poradce!

    Odpovědět

  • David

    6 října, 2007

    Nikoliv, narazil jsem na „odborníka“, který se později stal dokonce vyšším šéfem v OVB. Dnes už je zase jinde šéfem. Protože jsem člověk mírumilovný a chápající, tak jsem mu odpustil. Nakonec se z nás stali přátelé. Díky jemu a později i jiným okolnostem jsem nahlédl do kuchyně této profese. Proto znám i mnoho zdejších přispěvatelů a jejich historii. Je až úsměvné, jak se ten finančně – poradenský svět nemění. Stačí když se na trhu ohlásí nová společnost, která hlásá, že vše bude dělat tak nějak „jinak, čistěji a spravedlivěji“ a o nové poradce nebude mít nouzi. Bouchací turisté si již balí bágle a vyráží na novou štaci. Už proto nemůže být společnost Partners jiná, než Fincentrum, které zase není jiné než OVB. Jen třeba prodávají méně kapitálovek a více investiček.

    Budete se divit, ale nedávno jsem slyšel o jednoho známého, který se ve světě financí nevyzná, že si na netu vybral pojišťovnu pro pojištění svého nového domku. Pak zavolal ne jejich centrálu a dohodl se, že mu pošlou poradce, který s ním uzavře konkrétní produkt. To se stalo a poradce ani nic dalšího nenabízel, byl rád, že klient se o produktu dost dozvěděl předem. Proto už jen řešili detaily a vše proběhlo rychle a ke spokojenosti obou. Stejný člověk si podobným způsobem dohodl správu svých akcií. Když jsem se ho ptal, proč nepoužil služeb nějakého finančního poradce, tak se mě ptal a proč by měl? Co by mu to mělo přinést? Poslouchat nacvičené keci o tom, jak je blbý, že nemá to, co většina národa? Na to prý své peníze nevydělává. A já mu dávám za pravdu.

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Pane Davide, vase nazory jsou zajimave, mate dokonce i v necem pravdu. Vetsina lidi na tomto serveru muzou byt bouchaci a nekteri nikoli a snazi se delat svou profesi dobre. Urcite financni poradci nebudou mit takovy prehled jako investicni poradce v investicich. Hlavne jsou jinak placeni. Tyto veci se nedaji moc srovnavat. Jak pisete, ze Partners jsou stejni jako jejich konkurenti, tak v tom s vami nesouhlasim. Jedna se o pristup centraly ke svym poradcum, informovanosti, nizsich urokovych sazbach pro klienty u hypotecnich uveru, vyse ohodnoceni atd….Je toho samozrejme vice. Partners funguji chvili na to, aby vse fungovalo jak ma. Ale urcite na trhu maji co nabidnout, jak klientum, tak poradcum. Treba poradce nepotrebujete vy, ale spousty ostatnich ano a mohou byt prinosem pro cloveka.

    Odpovědět

  • Martina

    21 listopadu, 2007

    Dobrý den,aktuálně řešíme nějakou rozumnou investici.Líbí se mi váš přístup.Můžete se mi prosím ozvat ? Děkuji.

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    21 listopadu, 2007

    Nechci bránit nutiče a bouchače. Ale vůbec s Vámi nesouhlasím v tom, že finanční poradce s nimi hážete do jednoho pytle. Snad Vám už po přečtení těchto diskuzí mohlo dojít, že existují mezi námi.
    Divím se, že Váš známý si nepozval dva pojišťováky. Ještě lépe – nesehnal si někoho, kdo má zkušenost s plněním. Protože to je to, proč se pojištění kupuje a ne jen pro pocit, že mám něco pojištěno, ale proto, že až se něco stane, tak ty peníze dostane. A tady si sám určitě neporadí nejlépe.
    Podobně správa akcií. Jak ten člověk může něco vědět o finančním zdraví obhospodařovatele, jako to vůbec funguje, kolik mu svěřit apod. Hlavně, že to nějak vyřešil a je spokojený.

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    Pane Holy,

    to snad neni mozne, Vy jste z tech motivacnich skoleni snad uplne vymasteny…z vlastni zkusenosti Vam mohu potvrdit, ze takovy metodik z pojistovny (takze clovek, ktery napr. zacinal v ING, dale jako pojistovak v dane pojistovne a nyni vede obchodni usek vi o pojisteni sveho ustavu a konkurence TOLIK, ze se Vam o tom muze jenom zdat!!! Prosim Vas, dejte si studenou sprchu na najdete si slusnou praci ponevadz jestli se VY povazujete za financniho poradce, tak s tim snad seknu ja ….

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Naprostý souhlas v tom, že pojišťovák zná perfektně pojistku kterou prodává. Nejhorší je, že když klient řekně pojišťovací poradkyni, že chce mít úrazovku na bojové umění a ona mu prodá IŽP od české spořitelny a nastaví mu, že je stolař.Kolik peněz by dostal kdyby mu někdo zlomil nohu na tréniku?……… Takže ani pojišťováci nejsou svatí a znalí.

    Odpovědět

  • Jiří Hlisnikovský

    21 listopadu, 2007

    Pojišťovat si zlomeninu je v principu blbost. Dva měsíce nikoho nezruinují, tak proč platit pojistku?

    Odpovědět

  • Poradce

    21 listopadu, 2007

    Co máte proti Flexi? Znate lepsi reseni urazu? Tak mi ho ukazte?

    Odpovědět

  • Adam Holý

    6 října, 2007

    Jdu, protože číst ty Vaše povyšující se příspěvky nemá smysl!

    Odpovědět

  • mr.burns

    6 října, 2007

    Dekuji, dekuji za sebe, za potencialni Vase klienty a za slusne poradce.

    Odpovědět

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Mě by zajímala jedna věc, když se dostanete ke klientovi pro kterého je rozpočet 1000 kč na fin. smlouvy, z toho 500 kč mu sežere úrazovka a zbytek by měl vynaložit na spoření.

    Jak byste řešily tuto situaci, lze s 500 kč investovat do nějakého portfolia? Mě cpou všichni poradci IŽP. Co si o tom myslíte?

    Popřípadě jaký je rozdíl v provizích pro poradce při výběru z několika řešeních?

    Děkuji

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Investice za 500,- jsou možné, nakombinovat s rizikovym pojistenim. IZP se vyplati pouze na dlouhou dobu s reinvestici danovych uspor, ktere uz stejne nejsou moc zajimave. Provizne je na tom lepe IZP jako jednorazovy obchod, kdyby jste spocital investice s rizikovym poj. na stejnou dobu, tak provize jsou srovnatelne snad i vyssi z dlouhodobeho pohledu

    Odpovědět

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Plánuji spořit do 60 let, což je 27 let. Snesu i riziko, takže očekávám v průměru zhodnocení 8% ročně.

    Co byste mě doporučily, IŽP Uniqa nebo nějáké fondy, popřípadě jaké? Za 500 kč lze investovat do slušného portfolia?

    Děkuji

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    No, nijak dokonale by takove portfolio nebylo, ale rozhodne by bylo lepsi nez pres jakekoliv IZP. 😉

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Souhlasim s p. Traxlerem. Docela slusne portfolio v porovnani s IZP 🙂 ,ale neporovnatelne s drazsimy fondy

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Pokud jste ochoten podstoupit riziko tak urcite se da za 500,- investovat do slusnych fondu, 500,- urcite nebude stacit na zajisteni duchodu. IZP Uniqa.Poradce OVB? Nevim o ja castky se jedna u pojisteni ani rizikove skupiny, takze tezko polemizovat

    Odpovědět

  • Anonym

    6 října, 2007

    Zajištění u pojistovny CS, nemocenská 200 kc/den, denni odskodne 200/den, trvale nas. 400 000 kč.

    Přemýšlím o částce 1000 kč, jaké portfolio byste mě doporučily a u jaké spolecnosti?

    Díky

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Jaky produkt od CS? IŽP nebo klasicke flexi kapitalovka? 🙂

    Odpovědět

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Flexi, pouze rizika. Vyslo to na 450 Kč, nevytvari se zadna kapitalova hodnota.

    Je to spatne nebo naopak dobre urazove pojisteni?

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Nevím jaká jste riziková skupina, plnění od 8. dne zpětně? Rozhodně nedávat 1000,- do takového produktu, jinak pojistka dobrá ( můj názor ), samozřejmě záleží na rizikových skupinách atd., jinak některé jiné pojišťovny vycházejí lépe.

    Odpovědět

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Ktere pojistovny jsou lepsi?

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Týká se to rozsahu krytí co vyžadujete atd…Nejsem si jist, jestli by vyšla jiná pojistka levněji a nemám nyní čas to zkoumat, protože o vás neznám žádné údaje a jestli vůbec takovou pojistku potřebujete

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Co rikate na Active invest od Conseq?

    Me se to docela líbí.

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Myslím, že active je od trošku jiných měsíčních investic 🙂

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Tak mi poradte, co je pro me vhodne.

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    Jsou veci, ktere asi neni rozumne resit primo v diskuzich. Pro doporuceni konkretniho portfolia je treba znat trochu vice informaci. Psat zde o konkretnich produktech bez blizsi znalosti Vasi situace by bylo neprofesionalni a navic by to mohlo vest k mylnym zaverum u jinych ctenaru. Pak by si tu precetli, co Vam bylo doporuceno a hned by to povazovali za univerzalni „dobre“ reseni. Jenze takove neexistuje. Pro jineho ctenare by se mohlo hodit uplne jine portfolio od uplne jine spolecnosti.

    Mimochodem docela dulezitou roli bude hrat i to, zda 500, nebo 1000 mesicne. S tisicovkou se totiz otvira par dalsich variant.

    Hezky vecer

  • Jan Traxler

    6 října, 2007

    Pro konkretni rady muzete zkusit kontaktovat nekoho ze zdejsich poradcu. Me asi ne, resp. muzete, ale predem upozornuji, ze bych to nedelal zadarmo.

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Souhlasím, můžete se ozvat na mail, pochybuji, že budu z vašeho kraje, mohu nekoho doporučit (možná), nebo hledat na zdejších stránkách

  • Anonym

    6 října, 2007

    Dobre, jsem ochoten davat stranou 1000 kč, kdyby nekdo mel zajem me poradit. Poslite me mail. Budeme to zatim resit po mailu.

  • Anonym

    6 října, 2007

    Muj email tiperrossi(zavinac)seznam.cz

    Pocitam s Vasimi radami.

  • OVB Šafrovec

    6 října, 2007

    Active Invest je určitě zajímavý produkt, akorát že v prvním roce budete muset celkově vložit alespoň 50 000 kč. Je potřeba min 2000 Kč při pravidelné investici.

  • Jirka

    17 října, 2007

    Omyl. První investice 100 000,- každá další min 5 000,-. Pro menší úložky bych spíše doporučil Horizont Invest kde první je 10 000,- další min 2 000,- a pravidelná min 1 000,-, rozhodně nepředplácet poplatky (nevyplatí se to).
    Ale osobně si myslím že nejlepší řešení je si to portfolio sestavit sám a můžete u toho využít i více správců. Je pravda že na to Vám 500,-/měs stačit nebude, ale dá se točit třeba nějaké pravidelné kolečko:)) Rozhodně stojí za uváženou se zamyslet nad slovy pana Traxlera (a samozřejmě dalších) a uvažovat o certifikátech.
    Takové portfolio je podle mě lepší ze dvouch důvodů:
    1) neplatíte správcovský polatek. Sice Vás to bude stát nějaký čas na vzdělání, ale pokud Vás investiční sféra vyloženě neirituje tak to nebude stracený čas:))
    2) když zrovna budete potřebovat peníze (nenadálá událost, …, NÉ koupě televize) můžete vybrat prostředky jenom z těch investic které jsou ziskové a ty zrovna padlé nechat žít.
    Samozřejmě že nejvýdělečnější je obchodovat akcie, komodity nebo forex, ale to je spíš práce na plný úvazek nežli spoření.

  • Jan Traxler

    17 října, 2007

    Pokud vim, tak nejde o prvni investici, ale skutecne o sumu kumalativne za poslednich 12 mesicu. Ale to neni v tomto pripade tak podstatne.

    Pro castku 500 mesicne nema cenu nad certifikaty ani uvazovat, to ma vyznam radove u stovek tisic a vyse. Vami uvadene duvody „pro certifikaty“ navic povazuji za mene podstatne, rekl bych podradne.
    1) Hlavni vyhoda certifikatu spociva v tom, ze pomoci spravne zvolenych instrumentu muzete dosahovat ocekavaneho zhodnoceni s vyssi pravdepodobnosti. Napriklad kdyz budete chtit vynos 8% p.a., tak treba s vhodnym bonus certifikatem budete mit stejny podil na rustu podkladoveho aktiva jako u podiloveho fondu (ne zcela, podilovy fond reinvestuje dividendy, bonus certifikat ne), ale zaroven budete mit jistotu vynosu 8% p.a. i v pripade, ze podkladove aktivum treba o 30% poklesne. … velmi zjednoduseny priklad pro ilustraci
    2) Druhou podstatnou vyhodou je pristup k vice zajimavym investicnim prilezitostem. Napriklad zde na webu nyni pisu serial clanku o zemich Next 11. Pro takovou investici nenajdete podilovy fond. Ale open end certifikat ano. Kdyz ocekava investor dvojciferne vynosy p.a., tak uz musi byt ochotny vice riskovat – podstoupit riziko, ze misto dvojcifernych vynosu bude mit dvojciferne ztraty. Pak je potreba portfolio strukturovat prave z ruznych velmi zajimavych a perspektivnich investic.

    Kdyz se vratime k realnemu prikladu z diskuze… v tomto pripade bych urcite sahl po pravidelne investici do podilovych fondu. Ale nevolil bych zadne prednastavene portfolio. To bych si zkonstruoval sam. I pro 500 mesicne existuji varianty, jak portfolio pomerne dobre diverzifikovat. A dale se nabizi moznost pravidelne investovat do nejakeho rizikovejsiho fondu (napr. emerging markets) a z neho pozdeji vzdy cast prostredku prevest, a tak si postupem casu portfolio vytvaret. 😉

  • Karel Jaroš

    18 října, 2007

    By mě tedy zajímalo, jak u podílového fondu diverzifikovat při 500,–p.m. Jedině snad 500,– od nějakého globálního fondu?

  • Jan Traxler

    18 října, 2007

    Treba individualni investicni program od CP Invest je na to jak delany. 😉

  • Michal Mojžíš

    18 října, 2007

    Certifikáty mám sice rád, sám do nich investuju, nicméně si je přece jen příliš idealizujete:
    1. Správcovské poplatky se platí i u certifikátů. Ne sice u všech (typicky na DAX), ale pokud chcete něco „lepšího“, tak si připlatíte.
    2. Přístup k penězům máte i u investičních programů do fondů, z čeho kolik vyberete, je jen na Vás. Brzký výběr/prodej certifikátu nemusí být zas až takové terno, vzhledem k tomu, že se u nich platí „výstupní poplatek“ – poplatek za prodej.

  • Adam Tomášek

    6 října, 2007

    Určitě se pletete v tom, že se nevytváří kapitalova hodnota, jedna se tedy o kapitalové životní pojištěné, jste riziková skupina 1 a je částečně si ji můžete odečíst od základu daně

    Odpovědět

  • Martin Pelcl

    6 října, 2007

    Jake je tedy lepsi pojisteni na uraz?

    Díky

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    7 října, 2007

    Samozřejmě úrazovka, záleží co chcete pojistit konkrétně, jestli smrt, trvalé následky, denní odškodné atd. Výběr máte velký, buď se obrátíte na pojišťovny a nebo zprostředkovatelské firmy, dejte si pozor na kombinace s rezerotvornými produkty, ty nejsou právě levné. Pokud máte zájem kontaktujte mě majlem.

  • Miroslav Fara

    3 března, 2009

    Pokud chcete na spoření opravdu vydělat, doporučuji ukládat peníze do podílových fondů. Ne každý se v podílových fondech orientuje, proto je vhodné vyhledat firmu, která se jimi zabývá. Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší firmou na českém trhu s podílovými fondy je firma Ertrag&Sicherheit s 24-letou tradicí na rakouském trhu, která nabízí možnost ukládat si peníze již od 1300Kč měsíčně nebo 75000Kč jednorázově s průměrnými ročními zhodnoceními 9-15 % na dlouhodobějších časových horizontech(5-8 let – čím déle tím lépe). Zprostředkovává investice do největších světových podílových fondů v čisté formě, nákup probíhá přímo u emitentů, jako jsou Franklin Templeton Investments, Fidelity, Blackrock, Pioneer(USA). Krom toho má exklusivitu, na fondy World Selection One u největší evropské banky BNP Paribas. Je to vlastně fond fondů – tzv. střešní fond. Tyto fondy jsou velice stabilní(nemůže se stát, že byste přišli o peníze) s průměrným výnosem 9%!!! ročně a jsou výhodné právě pro měsíční ukládání. Díky tomu se nemusíte bát, že v době krize o své peníze přijdete, naopak budete se na ní těšit, protože na ní vyděláte. Další velkou výhodou je, že neplatíte žádné skryté, depoziční a jiné poplatky, jako v bance, pojišťovně apod. Neplatíte navíc ani 15 % daň z výnosu, proč Vám řekne investiční poradce.
    Jediné co zaplatíte je základní provize firmě, která je ale mnohem menší, než kolik byste zaplatili na poplatcích v bankách a pojišťovnách.
    Přesvědčte se sami a nechte pracovat své peníze pro sebe.
    Pro více informací mě kontaktujte, rád zašlu podrobnější informace:
    Miroslav Fara
    e-mail: miroslav.fara@seznam.cz

    Odpovědět

  • Anonym

    4 března, 2009

    Asi vtipkujete, můžete sem vložit isin těchto skvělých fondů?

    Odpovědět

  • Mario

    4 března, 2009

    Normalne bych se zacal smat, ale spise je to k breku. Preju Vam, at to tvrdite klientovi, ktery si to nahrava.

    Nejvice me dostala veta „nemuze se stat, ze byste prisli o penize“. Vazeny pane, to je lez. A preju Vam uprimne, aby Vas nekdo nachytal a Vy mel z toho problem.

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    7 října, 2007

    Davide, je škoda, že jste se ani slůvkem nezmínil, v čem konkrétně Vás finanční poradce poškodil. Já osobně jsem především bouchač OPF,ale investička píšu též:):). Nezapomeňte, že řada poradců volí Ižp nebo kžp z psychologických důvodů. Klient je nucen platit pravidelně, a není zas tak jednoduché si jen tak vybírat z prostředků, které jsou určené např. pro důchodový věk. Než se klient odhodlá k částečnému, poměrně dost drahému odkupu, tak si to určitě rozmyslí. Disciplinovanost klienta nelze brát jako samozřejmost.

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    tady vám budou skoro všichni nabízet jednotlivé produkty, ze kterých mají užitek hlavně oni sami. A přitom se budou tvářit, jak vám pomáhají. Pokuste se v záležitosti osobních financí hlavně co nejvíce vzdělávat, abyste mohl být bouchačům rovnocenný partner. Pak vás nebudou opíjet rohlíkem. Spíše se zkuste zamyslet nad výší svého příjmu, jestli by s tím nešlo něco dělat. Do té doby si zařiďte ING konto a volné peníze posílejte zatím tam. Zhodnocení je sice „jen“ 2,25% p.a., ale je to slušně likvidní, jisté a bez rizika a námahy. Tohle vám žádná kapitálovka nedá. U investiček (některých) možná ano, ale za podstatně delší dobu. Musíte nejdříve nasypat prašule do hromádky zvané provize, pak hodně dlouho do hromádky zvané poplatky. Pak je ještě hromádka zvaná zdanění výnosů, o které vám raději bouchač moc nemluví. Pokud vám doporučují OPF, tak je to podobné. Jednak 500 měsíčně je málo a pak jsou tam stejně dost vysoké náklady.

    Bouchač profesionál by vám měl hlavně vysvětlit, že těch 500 měsíčně je o ničem. Pokud byste to chtěl jako program řešení svého budoucího důchodu, tak to si za to raději kupujte dobré víno a to archivujte. Pokud budete mít štěstí, tak víno získá na ceně a když ne, tak jej můžete s chutí vypít. Pokud to bude v dobré společnosti s dobrými přáteli, tak si alespoň užijete a mnohem později, v domově důchodců pak o tom budete vyprávět svým vrstevníkům, kteří nebudou mít také nic, ale z jejich pětistovek si užívali hlavně bouchači.

    Odpovědět

  • Pavel Storož ml.

    7 října, 2007

    Prosím o upřesnění výrazu „bouchač“. Poslední dobou je to možná nejčastější výraz diskuzí, tak ať v tom mám 100% jasno. Děkuji a přeji skvělou neděli. PS

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    To vymyslel patrně Fredy a podle mě to je finanční poradce, který „bouchá“ (prodává) jednu kapitálovku, či investičku za druhou. Je jedno, zda cíleně, či nevědomky. Dobrý finanční poradci (jsou tací) se těmto produktům vyhýbají…..
    To jsou ti, co radí ve prospěch lientů.

    Odpovědět

  • Zdenál

    7 října, 2007

    Budete se divit, ale i investičko se dá využít solidně, pokud se tedy používá vhodně a účelně.

    Odpovědět

  • Pavel Storož ml.

    7 října, 2007

    Myslím, že právě na tomto webu mnoho bouchačů nenajdete. A tak se mi zdají Vaše příspěvky, vůči diskutujícím, kteří uvádějí svá celá jména, zbytečně „agresivní“.

    Odpovědět

  • David

    10 října, 2007

    To záleží na úhlu pohledu. Já zde naopak vidím skoro samé bouchače. Sice velice inteligentní (o je to horší), zkušené a novými větry několika firem ošlehané finanční poradce – bouchače. Ovšem tohle některým lapeným klientům dojde mnohem později. A některým vůbec. Co v tom vidíte agresivního?

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    7 října, 2007

    S těmi OPF se krapet mýlíte ne? A s tím vínem už tuplem, za 5OO Kč měsíčně nebo 6OOO ročně toho vína moc nepořídíte.

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Proč myslíte, že se s honocením OPF mýlím?
    Co se týče vína, tak máte pravdu. Nemyslel jsem nákupy ve velkém, ale takovou malou domácí vinotéku. Budete se divit, ale i velice kvalitní víno se dá pořídit za rozumnou cenu. A pokud by kupoval jednou za rok, tak za 6000 Kč se dá pořídit 60 až 100 lahví kvalitního vína k uskladnění. A to není malý počet. Ovšem v supermarketu to nebude.

    Odpovědět

  • Mario

    7 října, 2007

    Víno je mléko starců. Raději ty OPF:-)

    Odpovědět

  • Zdenál

    7 října, 2007

    Co je na OPF tak špatného ? Ano, oproti kroku „přímo na trh“ a nakupování titulů nebo certifikátů v OPF sice platíte portfoliomanažera a většina fondů výkonem trh neporazí, ale co je na tom tak vyloženě špatného ? Bouchač profesionál ? Pokud klientovi vysvětlí to, co sám píšete a navede ho na lepší cestu, tak nevím proč všechny házet do pytle bouchačů. Archivní víno ? Máte předem absolutně jasno, že to stále poroste ? A k čemu Vám to bude, když to pak za vyšší cenu nebude možná nikdo chtít koupit anebo budete kupce dlouho hledat ? Bez prodeje je to zhodnocení k ničemu ……. ING konto srovnávat s kapitálovkou ? Pak tedy berte v potaz, že ukládáte na ING konto peníze nadlouho (jako do kapitálovky). Efektivní výnos sice bude na kontu pravděpodobně vyšší (momentálně cca 1,9 % po zdanění úroků), ale kolik že je inflace ? Většinou někde mezi 2-5 % plus minus ? 😉

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    7 října, 2007

    Hm, tak tomu se tedy divím. Kvalitní víno za pár šupů? Záleží tedy na tom kdy to víno budete kupovat, o jakou odrůdu se jedná, z jakého regionu atd.
    Za těch dejme tomu 6000 Kč nebo 200 euro toho totiž moc nepořídíte. I když budete nakupovat víno, které ještě není nalahvované těžko se dostanete pod nějakých 100 euro pod karton. Nebo ty 3000 Kč, ale nejsem si jist jestli v Čechách nebo na Moravě nějaké vinařství toto nabízí.
    Tak pár vinařství u nás nabízí vína k archivaci, ale zde se jedná o už stočené víno, pokud budete chtít maximalizovat svoje zisky budete muset nakupovat vína, která ještě nejsou stočená.
    Taktéž potřebujete určité znalosti nebo dobrého rádce, prostory ke skladování ( dají se pronajmout ) a v neposlední řadě musíte najít kupce. Nu, ale když ho nenajdete, tak to víno můžete vypít.
    A pozor, jako jiné investice, i vína mají svoji doporučenou archivaci, některá můžete skladovat 5-10 let, jiná zase déle.

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Kvalitní vína se dají koupit za rozumnou cenu. Ale jak jsem psal, ne v supermarketech, či vinotekách, kterých je poslední dobou jak hub po dešti. S vínem je to často jako s nemovitostí. To, že to je (bude) dobrá investice přece nebudete vykřikovat prodejci a všem kolem. Ba právě naopak. Stejně jako rady investičních analytiků jsou tendenční a účelové, tak keci rádoby poradců přes vína jsou cílené. Je to, jako i u finančního poradenství, o informacích a o psychologii prodeje. Pokud máte ty správné informace ve správnou dobu, tak na tom jen hlupák prodělá.

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    7 října, 2007

    Hm, s vámi se vskutku nedá diskutovat. Jenom mlžíte, a znevažujete rady jiných kteří to myslí upřímně.
    Co se týče toho vína, mít ty správné znalosti ve správnou dobu je tak trochu chiméra, nemyslíte?
    Bude té neskonalé laskavosti a poučíte mě na co se mám při nákupu vína zaměřit a kde ho případně koupit za těch 6000 Kč.

    Odpovědět

  • Zdenál

    8 října, 2007

    ano, informace jsou to nejcennější zboží, často nejdražší nebo až i nedostupné. Ovšem informace, že je nejlépe dávat delší dobu peníze na ING konto (nic proti tomu produktu, aby to nebylo zle pochopeno) je fakt skvělá informace v pravou dobu, jeden by řekl, že až k nezaplacení. Co Vy, už jste tedy něco vydělal ? 😉

    Odpovědět

  • honza k

    27 března, 2009

    Kdybych věnoval tolik námahy studiu financí… Dnes bych mohl být bouchačem. Ale já radši posledních pár let obrážím jižní moravu a občas si koupím nějaké to vínko. Takže malá rada k vínu, kdo na něm chce vydělat: poslouchejte drby na vesnici. Kdo si chce otevřít vinařství. Když přes to prosejete ty, kteří to nakonec opravdu udělají, ochutnejte od nich, co se dá. (zatím jsme u nákladů pár piv v obecní hospodě, ochutnávka pak bývá zdarma) Poslouchejte názory místního vinařského spolku na jeho víno a ta nejlepší kupte – před jeho první soutěžní výstavou. Když jde na výstavu do ciziny, kupte to, s čím tam jde. Moravská vína dnes mají velký úspěch v paříži, rusku a izraeli. Každopádně kupujte jen to co vám chutná!!! Pak to můžete sami vypit. já osobně jsem koupil několik vín k archivaci. Byly fakt dobrý, všechny sem je vypil, takže investovaného času sem fakt nelitoval..

    Odpovědět

  • Radek

    27 března, 2009

    🙂

    propít investici je fajn, jen její návratnost je špatná 😉
    ale souhlasím, v tomto případě to stojí za to 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    7 října, 2007

    Dobrý den,
    na mě to dělá dojem, jako kdyby jste si chtěl vyřídit účty se všemi finančními poradci na světě. Proč máte takovou nedůvěru k OPF? Myslíte, že jsou všichni portfolio manažeři zloději nebo nýmandi????Asi jsem měl tedy více štěstí než Vy. Většinou jsem na fondech vždycky většinou vydělal…. díky svému tehdejšímu finančnímu poradci. Když Vám nevoní investice do cenných papírů, tak zkuste investovat do nemovitostí. Hledejte podhodnocené byty v dražbách, kontaktujte rozhádané rodiny, které se nemohou dohodnout ohledně dědictví. Kdy budete mít dostatek štěstí a něco najdete, pak budete nejspíše potřebovat hypotéku, a to je také finanční produkt, který Vás bude něco stát a je úplně jedno, jestli se bude na provizi podílet úředník na přepážce banky nebo nezávislý poradce, který Vám třeba srovná více bankovních ústavů atd. Pak je tady ale další možnost, že jste už tak bohatý, že hypotékou nic financovat nepotřebujete. Hodně štěstí!!

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Proč OPF? Proč ne rovnou akcie? Ovšem akcie finanční poradci – bouchači neumějí.
    Mýlíte se, s nikým si nic nevyřizuji a to, co popisujete již dávno dělám. Proto dnes žádného finančního poradce nepotřebuji.
    Ovšem chápu, že stále ještě hodně lidí bude dobrou potravou pro lačné „záchrance“ rodinných financí. Ovšem i mezi bouchači jsou lidé slušní, kterým nechybí odbornost a hlavně svědomí. Proti těmto lidem nic nemám a mnohé z nich i doporučuji. Ti se ovšem nechlubí tím, kolik lidem naflákali investiček a jak je s nadhledem dokáží ukecat přes telefon. Jsou i tací, kteří si dokonce dali do svého programu lidem vymlouvat utrácení za spotřební věci a raději to věnovat pojišťovacím žralokům.

    Obávám se, aby nějaká bouchací společnost nespojila atak na nebohé klienty s programem hubnutí. Pod heslem „Raději než za zbytečné jídlo – udělejte si další kapitálovku“.

    PS: Tohle se netýká slušných finančních poradců.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    7 října, 2007

    Davide, Vase nazory jsou mi docela sympaticke, ale tady jste ukazal, ze s investovanim do akcii ani podilovych fondu prilis zkusenosti nemate. Ja nejsem zadny nadseny priznivec podilovych fondu, ale v tomto pripade (500-1000 Kc mesicne) nema cenu nad nicim jinym uvazovat.
    1) K dispozici by teoreticky byly pouze akcie AAA a Unipetrolu (u castky 1000 mesicne pak jeste Telefonica a Pegas).
    2) Ovsem kdyz zohlednime poplatky… v uvahu pripada tak akorat AOS/KOBOS s poplatkem 0,6% (min. vsak 60 Kc) za obchod… kdyz k tomu pripoctu spread a to, ze stejny poplatek budu muset zaplatit jeste pri prodeji…
    3) O zahranicnich akciich nema cenu uvazovat, protoze po odecteni poplatku za transakci a konverzi meny by k investovani zustalo tak 20 Kc.

    Tim, co pisete nahore, ze „podobne jako u IZP je to u OPF“, jste me skutecne nepotesil. Poplatkove to neni pravda. A pokud jde o zdaneni, tak o sestimesicnim danovem testu uz jste asi take slysel, nebo snad ne?

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Investice raději do akcií, než do OPF, jsem uvedl jako příklad. Nikoliv v případě 500 měsíčně. Tam jsem mu radil ING konto.
    Samozřejmě že OPF mají významnou cenu na finančním trhu a jsou jistě daleko lepším řešením, než „živit“ pojišťovny. Ovšem že by to byl všelék, si nemyslím. Ovšem je to můj názor a já nejsem poradcem. Dnes je na trhu přetlak nabídky různých OPF. Stačí když to běžný klient trochu sleduje na internetu, případně nakontaktuje investičního poradce. A to jen v případě, že tomu opravdu vůbec nerozumí. Sám víte, že mnoho nových fondů „startuje“ často bez poplatku.

    Odpovědět

  • Zdenál

    7 října, 2007

    Všelék to určitě není. Ale berte něco jako poměr cena /výkon resp. užitek. Lidé na to většinou nemají čas, aby sledovali něco jak P/E, zisky firem, ztráty firem, politickou situaci v Latinské Americe nebo bůhvíkde – prostě vše možné, co trhy ovlivňuje. Přece jen solidní portfoliomanažer má lepší přístup k informacím (myšleno k těm informacím, které jsou ty „potřebné“ a cenné). Ve fondech máte větší rozklad rizika. Křišťálovou kouli nemá nikdo, aby určil, že zrovna Vaše nákupy přímo titulů budou ty správné. Není špatné využít kombinaci – něco třeba napřímo nebo certifikátem, něco přes fond. U fondu navíc dost dobrá výhoda – máte zákonem zaručenu likviditu a nestane se, že se té své akcie nezbavíte. 500 měsíčně do ING konta jako proč ? Tedy pokud je řeč o delším horizontu ? Za reálný výnos nepokrývající většinou ani inflaci ?

    Odpovědět

  • Honza R.

    7 října, 2007

    Jen tak pro upřesnění. Na trhu RM-Systém je do objemu 50000 Kč poplatek 0,6% bez minimální sumy. Takže investorovi stačí si jednorázově zřídit účet u SCP a RMS za 150 Kč a pak si může nakoupit třeba 1 akcii Unipetrolu, když budeme počítat cenu 320, tak poplatek je 1,92 Kč.
    Tato změna ceníku je necelý 2 týdny stará – společně s příchodem nových akcií na RMS, ale udivilo mě, že si tohoto nikdo tady nevšiml.. Otevírá se tím pro investory ohromný prostor nakupovat si postupně z výplaty tu 10 akcií tohoto, tu jednu akcii tamtoho a zaplatí poplatek neporovnatelně nízký oproti OPF.
    viz třeba http://www.fio.cz/dokumenty.itml#ceniky

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    7 října, 2007

    Pokud jde o poplatky, tak mam tuseni, ze je tam navic jednorazovy poplatek u kazdeho aukcniho pokynu v ramci RMS 25 Kc. A nic to nemeni na faktu, ze mate velmi omezeny vyber akcii. To skutecne za tu petistovku budu radeji kupovat nejaky emerging markets fond. 😉

    Odpovědět

  • Adam Tomášek

    7 října, 2007

    Pane Davide. Zajímá mě, jak píšete, že to už děláte dlouho, tak jestli myslíte výkupy těch nemovitostí. Velmi by mě to zajímalo. Ozvěte se mi prosím na můj mail.

    Odpovědět

  • OVB Šafrovec

    9 října, 2007

    Jestli jsem Vás, Davide, dobře pochopil, tak se tedy pohybujete v oblasti investic do nemovitostí. Podívejte, ono najít v dražbě podhodnocený byt, může trvat i několik měsíců. Mně samotnému to trvalo přes půl roku a to ještě nemluvím o tom, kolik jsem do té ruiny ve Strašnicích musel zainvestovat, než se mi ji podařilo pronajmout. Pokud bych měl něco podobného doporučil klientovi, který uvažuje o koupi investičního bytu (garsoniéry) financovaného hypotékou, asi bych se hodně rozmýšlel. Aby čistý měsíční nájem plně pokryl splátku hypotéky, a případně pár „drobných“ vydělal, běžné tržní nájemné by nestačilo. Nejspíš by musel klient vybavit byt jen palandami a ubytovat tam buď ukrajinské dělníky nebo raději čínské trhovce. Ty moc výši nájmu neřeší.:) Jenže to už je spíš podnikatelská činnost. Zlaté OPF!!

    Odpovědět

  • Adam Holý

    7 října, 2007

    Davide. U Vás je chyba ta, že srovnáváte IŽP s OPF a různými jinými spořícími a investičními instrumenty. IŽP je primárně pojistný produkt, který má chránit klienta před nešťastnými událostmi, které ho mohou potkat, až sekundárně je to spořící produkt, kterým si klient může vytvářet nějakou takovou kapitálovou hodnotu třeba na základ důchodu.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    7 října, 2007

    Adame, důvodů či nedůvodů pro použití IŽP je mnohem více, než cena. Ale cena je velmi lákavým důvodem nenávisti pro všechny její kritiky, zhrzené kolegy i okradené klienty… Je přece tak snadné porovnat dvě čísla a vykřiknout slovo bouchač, že? Nikoho pak nezajímá, že jde hlavně o cíle klienta. Pak se přidá někdo s dobrou investiční reputací a sláva anonymovi, začne tu být respektován.

    Odpovědět

  • David

    7 října, 2007

    Kde jste objevil to, že porovnávám IŽP s OPF? Nic takové jsem nepsal. Napsal jsem, že běžný klient by měl raději investovat své peníze do OPF, či akcií a ne jimi krmit pojišťovací žraloky.
    Porovnávání IŽP a OPF dělají často bouchači. Je to jako porovnávat hrušky a jablka. Někde jsem četl vyjádření, že hybrid IŽP je špatné pojištění a předražená investice. Chcete-li z něj vymáčknout co nejlepší pojištění, tak je to na úkor výnosů, pokud preferujete co nejlepší výnosy s co nejmenšími náklady, tak je pojistné krytí skoro nulové. OPF je investiční nástroj.
    Pokud má něco chránit klienta, tak raději RŽP s doplňky, pokud je to nutné a zbytek investovat jinam.
    Věřte že s žádnou pojišťovnou se slušného důchodu nedočkáte.

    PS: Pro IŽP a nebo jiné spořící ŽP existuje jediná výjimka a to je příspěvek zaměstnavatele. Pokud to tedy zaměstnancům nechce dát jiným způsobem.

    Odpovědět

  • Fredy

    8 října, 2007

    Zkuste příště popsat to, co by neměl profesionální finanční poradce dělat. Schválně, zda to zvládnete 🙂
    Když čtu diskuzi, tak je to samý bouchač, antibouchač, skrytý bouchač, ochránce bouchačů, bouchač agent a lovec bouchačů, ale základní podstata článku se vytratila. Vím, že na toto téma se vypsalo již hodně klávesnic, ale ke škodě to není. Mě by spíše zajímal pohled samotných profíků na to, co by finanční poradce hlavně neměl být.
    Koukám, že mi tu vyrůstají zdatní následovníci 🙂

    Odpovědět

  • zinfo

    8 října, 2007

    Mám rovněž návrh na článek. Co klient skutečně potřebuje? Kdo napíše tento článek i s variantami produktů? Dle mého potřečbuje 1) zajištění stávající úrovně, 2) tvorba úspor a jejich zhodnocení, 3) najít zdroje úspor ve stávajících produktech typu pov. ručení, zdr. pojištovna, banka, případně i nájem atp., 4) jen někteří potřebují finanční plán, 5) a jen někteří potřebují volit úvěr či hypo.
    Jinak u běžného klienta velký zdroj příjmu pro poradce nevidím, pokud radí v zájmu klienta.
    Ale jak říká klasik: Lid chce být klamán. Nejvíc lidé zaplatí za sen. Asi proto je zde prostor pro mutanty finančních produktů, které jsou na všechno a na nic.

    Odpovědět

  • Fredy

    8 října, 2007

    K bodu 1) bych doplnil: zvyšování, případně stabilizaci stávající životní úrovně….

    Nebo-li zvyšování příjmů a nikoliv neustálá redukce a selekce výdajů. Většina finanční poradců se soustřeďuje na odčerpávání klientových příjmů, nikoliv na jejich růst.

    Jinak s dalšími body souhlasím. Ovšem toto pojmout jako celek, tak to by musel být opravdu excelentní rodinný poradce. Se znalostí podnikání, práva, daní, účetnictví, financí, investic a být solidním psychologem. Je toho na jednoho člověka celkem dost. Jaká by byla cena takového odborníka?

    Odpovědět

  • Zbyňo

    15 října, 2007

    Dobrý den, možná teď trochu odbočím od tématu, ale chtěl bych se Vás zeptat, jestli jste někdy slyšeli o firmě ertrag & sicherheit….Dik

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    17 října, 2007

    Ertrag & sicherheit je firma která se zabývá prodejem hypoték od HVB ( nově Unicredito ) v kombinaci s OPF od BNP Paribas ( jsou to fondy – LU0198587825 Worldselect One BNP Paribas First Selection, LU0198588120, Worldselect One BNP Paribas Asset Allocation ).
    Zajímal jsem se o tento produkt taky, ale nějaké konkrétnější propočty jsem z nich nedostal.
    Ve stručnosti se jedná o toto, sjednáte si hypotéku u které platíte pouze úroky a jistina se na konci splatí výnosem s OPF.
    Tento produkt může být výhodný jen za splnění těchto podmínek, musíte mít vysokou daňovou zátěž a zaplacené úroky si můžete odečítat z daní. Vzhledem ke schválené reformě bude od roku 2008 pouze jedno daňové pásmo 15%, a později možná 12,5% od roku 2009. Dále se uvažuje o zrušení odpočtu úroků z hypoték. V souvislosti s těmito změnami vám takovýto produkt nedoporučuji.
    Každopádně se obraťte na ně, kde Vám poskytnou podrobnější informace. Další informace můžete získat v HVB Bank nebo http://www.eurohypoteky.cz

    Odpovědět

  • Angel Bratovanov

    10 listopadu, 2007

    základ je v tom, že klient platí poplatky za to aby mohl investovat do fondů. Problém je , že v těch fondech platí stejné poplatky jako kdyby do nich investoval přímo! takže nulový užitek jen vytahování peněz z kapsy lidí. byl jsem si to poslechnout minuly tyden..
    v prezentaci jsem slyšel pojmy jako depo poplatky.. a navíc porovnávání, že banky si v fondech berou tyto poplatky (rozumněj manažerský polatek), ale oni ne a už to jelo v grafech a pak jsme zjistil, že jejich klienti kupuji naprosto běžnou třídu fondů s běžnými poplatky.. takže humus.. nemluvím o tom, že v porovnáních hovořili o KŽP jao o životním pojištění a o IŽP hovořili jako kapitálovém životním pojištění.. prostě dojímali mne každou chvíli.. ještě jsem si nechal poslat ty uložky do fondů, kdy mi 50% půjčí zase zpět .. v podstatě jde pak o páku, dy s tou půjčenou částkou můžu nakládat jak chci.. ty ale jsem ještě neodhalil, neboť je to v němčině a musím to nechat přeložit..

    Odpovědět

  • Pavel Kladrubský

    17 října, 2007

    Mám dvě otázky, které bych si zde dovolil položit
    1) Proč se používá nesprávný termín „nezávislý finanční poradce“, když správně je pouze „nezávislý pojišťovací agent“? Zatím jsem od žádného FP nikdy jiný návrh, než uzavření nové pojistky nedostal.
    2) V posledním něsíci jsem si provedl zajímavý test. Nechal jsem své poj. smlouvy posoudit nezávisle na sobě dvoum FP od různých společností. Výsledek byl celkem zajímavý. Jejich závěry se z 95% úplně rozcházeli. To, co jeden schválil, druhý ztrhal. Jediné, na čem se „kupodivu“ oba shodli je to, že urychleně potřebuju novou poj. smlouvu. Jak je toto možné?

    Odpovědět

  • Jan Lener

    17 října, 2007

    Buď jste nenarazil na finančního poradce, nebo tu smlouvu opravdu potřebujete. Jak jste jej hledal vlastně?

    Odpovědět

  • Pavel Kladrubský

    18 října, 2007

    Potíž je v tom, že se se oba oháněli jakými si certifikáty, které je prý k finančnímu poradenství opravňují. A jak jsem k nim přišel? Jeden se vnutil a druhého jsem si našel sám, tak nějak jako test. A že bych tu smlouvu potřeboval? No, možné to je… Ovšem, to by mi nesměli nabízet každý něco úplně jiného.
    Problém je spíše v tom, že jsem normální smrtelník, který má spoustu jiných starostí a věcí k řešení. A nemám moc možností si ověřit, jak dalece jsou jejich informace validní.
    Podotýkám, ž oba dva jsou z docela známých firem. takže jsem předpokládal určitou míru shody v navrhovaných řešeních. Takhle to bylo docela fiasko :((

    Odpovědět

  • ...

    6 června, 2008

    Ano určitě jste obyčejný smrtelník a máte mnoho a mnoho jiných věcí na řešení ale zeptám se máte rodinu? Položte si otázku..co budou dělat když se Vám něco stane?Počínaje invaliditou nebo končeje smrtí…nejde o to že někomu dovolíte vydělat ale zamyslet se nad tím komu hlavně pomůžete.

    Odpovědět

  • Fredy

    18 října, 2007

    1) Správný názor. Mě by to také zajímalo.

    2) Mám podobnou zkušenost. Jen s tím rozdílem, že jsem si postupně pozval celkem 8 různých poradců. Sledoval jsem u nich vše, od oblečení, vystupování, psychologii prodeje až po nabídku produktů. Výsledek byl také žalostný. Z těch osmi bylo pět čistých, nefalšovaných bouchačů, kteří uměli jen nacvičené nucení životních pojistek v různých mutacích. Na jakýkoliv i jednoduchý dotaz z oblasti pojišťovnictví nedokázali odpovědět. Byli naučeni na jednoduchou fintu, která z finančního „negramota“ dělá profesionálního diplomata. Poděkovali mi za dotaz, který si záhy napsali s tím, že odpověď připraví jejich analytické oddělení a on mi to pak přinese, při další návštěvě. Když jsem namítal, že je to moc komplikované, aby mi dali rovnou kontakt na jejich analytika, tak bylo po schůzce. Pouze jeden z nich mi dal kontakt na analytika, což byl, jak jsem později zjistil, jeho šéf v mlm řebříčku. Tomu jsem později zavolal a výsledek by stejný.
    Další tři byli alespoň v obraze a dalo se s nimi celkem slušně mluvit. Jeden přiznal, že jeho hlavním záběrem jsou úvěry, ale že musí udělat i pár pojistek, aby plnil plán skupiny. Další byl od jedné pojišťovny, celkem znal a když si prohlédl co mám, tak kupodivu nenutil KŽP ani IŽP, ale navrhoval různé druhy investic. Sice je nedělá on, ale dohodil by mi kámoše, který je v tomto oboru špička. Tudíž dělba o provize mezi bouchači. Ten poslední by si, jako jediný, mohl říkat finanční poradce. U každého z nich jsem do telefonu říkal, že nemám žádnou životní pojistku se spořením, či investováním a že bych v tomto potřeboval poradit. Prvních pět si přivezlo rovnou smlouvy a rovnou je vytahovali při prvním kontaktu. Ten poslední, jediný, se mě ptal, na co bych tu životku potřeboval? Když jsem říkal, že na důchod, tak se zasmál a celkem slušně mi vysvětlil, jak se věci mají. Dokonce mi ani nenavrhoval rizikovku, neboť ji prý nepotřebuji. Tento člověk, jak jsem potom zjistil, je odborník na pojištění majetku, ale dělá i investičního poradce. Pracuje nezávisle na finančních institucích, ale samozřejmě za provize, což neskrýval, ba naopak.

    Výsledek je smutný, ale nikoliv výjimečný. Je to status quo našeho finančního poradenství. Tohle si může vyzkoušet každý. Stačí jen obvolat podle seznamu jednotlivé pojišťovny a poradenské společnosti a máte o zábavu postaráno.

    Odpovědět

  • Miloš Torma

    18 října, 2007

    Dobrý den pane „Fredy“!
    Tak to jste provedl zajímavý test. Možno by to měl udělat každý klient, který cítí, že „něco“ potřebuje. Jenom mám obavu, že pokud klient nemá dostatečné znalosti (tak jako Vy), tak nebude mít „o zábavu postaráno“, ale v hlavě bude mít pořádný guláš.

    Odpovědět

  • Jirka Hlisnikovský

    18 října, 2007

    Tady je vidět, k čemu prodej maskovaný poradenstvím a MLM systém lidi tlačí, aby si vydělali. Kdo na tom hlavně profituje, ze zřejmé. Kdo ztrácí, také. Mnozí lidé se dívají na finanční poradce jako na prodejné děvky. Samotní „poradci“ by si mohli uvědomit, že k nim opravdu daleko nemají.

    Odpovědět

  • janina

    28 července, 2009

    Neházejte všechny poradce do jednoho pytle. Zajímalo by mě, jaké je vaše povolání. Nejste náhodou pasák, když se v tom tak vyznáte? Víte jakého myslím, že?

    Odpovědět

  • janina

    28 července, 2009

    Vážený pane. Vy se chodíte do nemocnice, supermarketu, autoopravny, úřady, apod. bavit? Asi ne, že? Tak nechce FP pracovat a najděte si jinou zábavu. Protože jejich práce není pro zábavu, ale má pomáhat lidem a samozřejmě se tím i živí. Pokud vy k tomu rovnou přistupujete takto, tak marníte čas svůj i jejich.

    Odpovědět

  • Jitka

    20 května, 2009

    Vroce 2004 mě oslovil poradce ze společnosti OVB a přesvědčoval, abych se u nich pojistila, že je to výhodné atd. Jenže tou dobou jsem už byla pojištěna od r.2000 u pojišťovny Amcico.On mi poradil, abych přestala platit Amcicu splátky a pak smlouvu zrušila. Jenže to nejdůležitější mi nezdělil. Když mi vyplatili zbytek peněz z pojistky tak mi vrátili o 19000kč méně. Takže jsem během chvíle přišla o hezkých pár tisícovek. Tohoto poradce OVB vyhodila a já se s nimi už přez dva roky dohaduji o náhradě škody. Asociace fin, poradců i finanční arbitr mi odpověděli, že vzniklou škodu má uhradit OVB ze svých prostředků nikoliv z pojistky. Jenže oni vůbec nekomunikují a dělají mrtvé brouky. Denně jim píši emaily a připomínám jim to, ale marně. Posílala jsem řediteli OVB doporučený dopis od advokáta- předžalobní smlouvu a do dnešního dne mi neodpověděli. Dělají si, co chtějí. Měla jsem za to, že slovo poradce je od toho, aby poradil a ne aby uškodil. Jenže jemu šlo o to, aby získal nového klienta, protože dostane určitou provizi, ale za cenu toho, že klienta finančně poškodí.

    Odpovědět

  • janina

    28 července, 2009

    Vážená paní. Nechci se zastávat OVB, nepracuji pro ně, ale pracuji pro jinou firmu stejného zaměření. Vaše informace jsou velmi zkreslené. Jednak u OVB se nelze pojistit, protože OVB je makléřská firma, která pojišťovny pouze zastupuje a pojištění zprostředkovává, takže vás může pojistit pouze u konkrétní pojišťovny, kterou doporučí. Zrušení pojistky může být pro klienta výhodné i nevýhodné, záleží na konkrétní pojistce, zda si ji klient daňově odečítal, apod. Poradce by vás měl seznámit nejen s pozitivy zrušení, ale i s důsledky, na „ztrátu“ vás upozornit. Stejně tak je to i s vámi vyčíslenou ztrátou, která může být jen zdánlivá. Píšete, že vám vrátili o 19 tis.Kč méně. Ale méně z čeho? Z toho, co jste do pojistky investovala za 4 roky? O jakou šlo pojistku? Ve většině pojistek jsou kryta určitá rizika (smrti, úrazu, trvalých následků, apod.) a částka uhrazená za tato rizika se nevrací, dále jsou zde poplatky pojišťovně, apod. Prokázat, že vás poradce skutečně poškodil by bylo velmi obtížné a musel by rozhodnout soud. Šlo by o tvrzení proti tvrzení, důležité by byly případné písemné důkazy, apod. Samozřejmě nevylučuji, že vás poradce skutečně poškodil. I poradci jsou jen lidi a lidé jsou různí.

    Odpovědět

  • Kuba

    30 srpna, 2011

    Nedávno jsem měl klienta, a když sem koukal na jeho smlouvy, vzal sem do ruky jakousi parodii smlouvy na IŽP. První co mě zarazilo bylo že chybělo číslo smlouvy, a to byl jenom začátek. Nebyla uvedena žádná připojištění, ani výše krytí na smrt,prostě nic. Navrhl jsem mu ať se zajde na pobočku dané pojištovny a zeptá se jak to vlastně je. A že nejlepší by bylo tu smlouvu vypovědět. Upozornil sem ho, ať se zeptá na hodnotu odkupného. Když souhlasil s tím, že teď přijde cca o 10 tis ale v horizontu 20 let se mu to velmi pravděpodobně několikanásobně vrátí. Vyplnily jsme novou smlouvu u jiné pojištovny. Ano přišel kvůli mě o peníze, a jak by mnozí řekli vnutil jsem mu IŽP. Ale pořád si myslim, že sem naudělal nic čímž bych klienta poškodil a jsem ochoten za to dát ruku do ohně.

    Odpovědět

  • Hanka z Brna

    23 července, 2009

    Já jsem momentálně teď velmi spokojená z mým poradcem. Je ochotný, milý, nehrabe jen pro sebe, ale skutečně chce pomoct. Můžu dát kontakt, pokud má někdo zájem

    Odpovědět

  • Ren

    11 října, 2009

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala na Váš názor, týkající se změny, resp. zrušení kapitálového pojištění Filip Variant od České podnikatelské pojišťovny a založení investičního ž. pojištění od poj. Uniqa (fin. poradce OVB).

    Předem děluji za každý příspěvek.

    Odpovědět

  • Miki

    12 října, 2009

    Vezměte bič a poradce žeňte ode dveří. Pojištění které máte si nechte posoudit u jiného poradce, který Vám jej případně upraví podle Vaší dnešní situace. V případě zrušení přijdete o spoustu peněz a budete platit nové poplatky u nově sjednaného.

    Odpovědět

  • petrš

    4 listopadu, 2010

    No jelikož Uniqa má i investičko s nejnižší nákladovostí na trhu a je to spolehlivá poj. která průměrného zhodnocení 6% p.a. na IŽP dosahuje a naspořit na důchod je potřeba v horizontu aspoň 20 a více let i progresivněji nikoli jen zhodnocením na FILIPU v úrovni o něco vyšší nebo stejná než průměrná inflace 3%, doporučoval bych onu Uniqu a dosavadní KŽP Filip bych upravil podle potřeb, tedy s nížil, abyste nepřišel o penízky a měl v portfoliu i konzervativní produkt jakým kapitálové životní pojištění je. V obou smlouvách pak můžete čerpat daňové zvýhodnění. Prostě to zkombinujte. Mezi námi, u penzijního fondu např. Allianz dosáhnete také 3% zhodnocení plus státní příspěvek což považuju skoro lepší než KŽP, ale jestli už ho máte, tak prostě jen snížit a nechat + něco nového a Uniqa v tomto směru super. Doporučuji RŽP-D a jen na investici + smrt běžná co tam minimum je nebo pokud jste 1. riziková skupina tak bych směle na této smlouvě pojistil i rizika. Více bych dával do prograsivnějšího produktu. S pozdravem fin. poradce OVB. Je to jen o lidech jejich charakteru a schopnostech a pak můžete být z jaké chcete poradenské společnosti.

    Odpovědět

  • Radek

    5 listopadu, 2010

    Ale proč investovat přes IŽP? Jsou přeci investiční nástroje, které jsou k investicím vhodnější.

    Odpovědět

  • vasek

    5 listopadu, 2010

    „Doporučuji RŽP-D a jen na investici + smrt běžná co tam minimum je nebo pokud jste 1. riziková skupina tak bych směle na této smlouvě pojistil i rizika.“
    – si děláte srandu? Jakože zařídíte pojistku na spoření, ale když to půjde, tak tam pojistíte i rizika? Býval bych si myslel, že pojištění slouží PRIMÁRNĚ k zajištění rizik. Chudáci OVB poradci, co ten charakter opravdu mají…

    Odpovědět

  • Pavel

    5 listopadu, 2010

    Já myslel ,že si ten OVB charakter dělá srandu ,jestli to fakt myslel vážně ,tak ,,Chudáci OVB poradci, co ten charakter opravdu mají… „

    Odpovědět