CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 02. 2023

0 komentářů

Je bitcoinová rally u konce?

 

Bitcoin minulý týden poněkud oslabil, protože nejednoznačné údaje z ekonomiky a oblasti regulace nadále vedly investory k zamyšlení nad směřováním trhu.

Loading



 

Bitcoin se na začátku minulého týdne obchodoval nad hranicí 22 500 dolarů, ale ve čtvrtek zaznamenal prudký pokles v důsledku negativních regulačních zpráv z USA pro sektor kryptoměn a čerstvých ekonomických údajů, které zpochybnily cestu centrálních bank ke zvyšování sazeb. V současné době se obchoduje kolem 21 600 dolarů.

Podobně velký pokles ve čtvrtek zaznamenal i ether. Poté, co se v polovině týdne obchodoval nad 1650 dolary, ve čtvrtek prudce klesl a od té doby se usadil v obchodním pásmu kolem 1500 dolarů.

JPMorgan vidí budoucnost kryptoměn v „depozitních tokenech“

Významná investiční banka JPMorgan vydala zprávu, ve které podrobně popisuje, v čem vidí jeden z budoucích trendů v oblasti kryptoměn – depozitní tokeny. Depozitní tokeny představují alternativu ke stablecoinům, protože je vydávají spíše holdingové instituce než třetí strana.

Je to něco podobného jako historická emise peněz, kdy banky vydávaly vlastní bankovky, které byly nakonec kryty centrální bankou. Zbytky tohoto systému lze stále pozorovat ve Skotsku, kde banky vydávají bankovky v librách, a také v Severním Irsku.

REKLAMA

Stablecoiny se v posledních několika letech staly klíčovým aspektem kryptoměnového ekosystému, ale ne zcela bez problémů. JPMorgan v podstatě navrhuje, aby tyto stablecoiny byly vyřazeny z rovnice s vkladovými tokeny fungujícími jako digitální, blockchainem zaznamenané verze bankovních vkladů.

Zásadní rozdíl však spočívá v tom, že stablecoiny musí mít nějakou formu zajištění, aby si udržely hodnotu 1:1 s fiat měnou, kterou zrcadlí, zatímco depozitní tokeny teoreticky žádné zajištění nevyžadují.

Shopify spouští blockchain nástroje

Velká platforma pro elektronické obchodování Shopify spustila sadu blockchainových obchodních nástrojů pro obchodníky na platformě, včetně “ tokengatingu“, funkcí kryptopeněženky a dalších inovací.

Tokengating je zde asi nejzajímavějším vývojem. Obchodníci na platformě mohou pomocí této funkce říci, kteří držitelé tokenů získají přístup k exkluzivním produktům, jako je například uvedení NFT. To dává obchodníkům možnost odměňovat věrnost nebo nabízet exkluzivní produkty zákazníkům s vysokou hodnotou.

Technologie blockchainu je v mnoha ohledech stále ve fázi vývoje, ale je zřejmé, že se v ní každý den objevují a rozšiřují inovace a nové nápady. Shopify je jednou z těch značek, o kterých jste možná slyšeli, ale ve skutečnosti má neuvěřitelně důležité zázemí v mnoha nabídkách online maloobchodu.

REKLAMA

Brzy bychom se mohli dočkat toho, že některé významné firmy z oblasti online maloobchodu přijmou novou sadu blockchain společnosti Shopify, aby mohly odměňovat zákazníky a nabízet další výhody. Firmu využívají významné firmy jako Gymshark, Kylie Cosmetics, Penguin Books a další – takže kdo ví, kde všude by se tyto funkce mohly brzy objevit.

Je bitcoin opět na býčím trhu?

Ačkoli načasování trhu není nikdy obzvlášť vděčným počinem, stále častěji se spekuluje o tom, zda jsme již zažili to nejhorší z pádu kryptozimy 2022.

Výkonný ředitel společnosti Pantera Capital Dan Morehead tvrdí, že bitcoin se otočil a pro příští rok to vypadá, že bude silnější. Moreheadovy komentáře lze sice označit za nahodilé, nicméně v souvislosti s největším světovým kryptoaktivem poukazuje na důležitou věc.

Morehead poukazuje na to, že společnost Pantera investuje do bitcoinu již více než deset let a v jeho životním cyklu zažila mnoho vzestupů a pádů. Jde o to, že načasování chování aktiva je obecně vzato marné.

Důležitější je mít jasný důvod pro investování do tohoto aktiva a držet se tohoto investičního předpokladu – a zároveň zajistit, že jej čas od času přezkoumáte, abyste zjistili, zda je tento argument stále pravdivý.

Autor: Simon Peters, analytik trhů s kryptoměnami společnosti eToro 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *