CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Luboš Svačina

31. 03. 2008

1 komentář

Jan Jeníček: Po sloučení chceme dosáhnout 20 % podílu na trhu

 


 

V mediích proběhla
zpráva o schválení fúze vaší stavební spořitelny s HYPO stavební spořitelnou, nicméně chvíli na to byla tato informace dementována ze strany ČNB. Kdy tedy oficiálně Centrální banka schválila fúzi vašich ústavů?
Česká národní banka právě fúzi jako takovou ještě oficiálně neschválila. Ale bohužel to tak asi po tiskové konferenci mohlo vyznít a zde vzniklo to nedorozumění. Jedna věc je totiž to, jak ten proces vnímá veřejnost, a druhá věc je formální proces schvalování dokumentů, který má jakousi posloupnost a chvilku to trvá, než se jím projde.

Mohu vás tedy pro upřesnění požádat o chronologický sled událostí? Na vašich stránkách a stránkách HYPO stavební spořitelny je, že již 7. března bylo odsouhlaseno spojeních vašich spořitelen. Co tedy kdy ČNB schválila?
Česká národní banka odsouhlasila několik věcí. Celé to začalo v listopadu 2007, kdy došlo k podpisu kupní smlouvy. Poté bylo potřeba získat souhlas regulátora, tedy České národní banky a Antimonopolního úřadu k tomu, aby ta transakce mohla být vypořádána. To znamená, že od listopadu běžel nějaký proces, který byl zakončen schválením od obou zmíněných orgánů a teprve poté mohlo dojít k finančnímu vypořádání transakce.  Jedna strana zaplatí peníze, druhá převede akcie. V podstatě velmi jednoduchá věc, ale bohužel v bankovním systému je tento převod podmíněn zmíněnými souhlasy. To byl tedy jeden souhlas ČNB. 

Druhý souhlas dala Česká národní banka k tomu, aby v obou bankách působilo jedno představenstvo. A to právě z toho důvodu, že se připravuje fúze obou bank v jednu. Takže ČNB udělala ten první krok a my jsme ji informovali o tom, že naše stavební spořitelny mohou začít fúzovat až potom, co bude vypořádána transakce a potom co HYPO stavební spořitelna získá svého nového akcionáře.

REKLAMA

Takže v současnosti běží proces, kdy my podáváme žádost o schválení fúze, nicméně protože už máme stejné vlastníky, stejný management, tak se snažíme veřejnost informovat o tom, že jsme jedna  banka. A takhle jsme se to snažili prezentovat. Nicméně došlo k tomu, že tím, jak je proces schvalování komplikovaný, tak to mohlo vyznít, že národní banka dala souhlas se samotnou fúzí, nicméně to tehdy ještě nedala.

Nyní tedy už vše závisí na souhlasu ze strany České národní banky?
Kromě souhlasu ČNB tuto fúzi musí ještě zaregistrovat Rejstříkový soud, což je další právní subjekt, který do tohoto procesu vstupuje. Antimonopolní úřad už se k tomu vyjadřovat nemusí, ten už ve svém prvním souhlasu poskytl souhlas i s tou fúzí.

7. března tedy došlo k zaplacení kupní ceny a převodu akcií. Prozradíte mi částku, za kterou jste získali podíl v HYPO stavební spořitelně?
To vám skutečně říci nemohu, protože jedno z ustanovení v kupní smlouvě zavazuje obě strany k mlčenlivosti. Přestože jsme jako Raiffeisen stavební spořitelna měli na starosti vyjednávání a uvažovalo se i o tom, že my bychom byli tím kupujícím, tak potom jsme se z praktických důvodů rozhodli, že kupujícím bude naše mateřská společnost tedy Raiffeisen Bausparkasse Holding. Prodávajícím je UniCredit a německá VVB. A tyhle tři strany se v kupní smlouvě zavázaly k mlčenlivosti.

Ani po vypořádání se částku nedozvíme?
Mě tedy upřímně překvapilo, že odnikud ta informace neunikla, protože v Čechách se podobná věc většinou provalí. Ale rozhodně to nebudu já, kdo by ji zveřejňoval. 

REKLAMA

A jaké jsou vaše další plány?
My jsme už opět od toho zmíněného 7. března pokročili. Procházíme hektickým obdobím, kdy se snažíme, pokud je to možné, všechny procesy co možná nejvíce urychlit. Nyní jsme vybrali ředitele jednotlivých odborů pro budoucí organizační strukturu. Management máme tedy už kompletní a každý ví, na čem je. Ti úspěšní mají nyní před sebou úkol a odpovědnost za sloučení svých útvarů a ti ostatní dostali alternativní nabídku. V našem zájmu je udržet si kvalitní lidi a najít jim v rámci společnosti nějaké jiné uplatnění. Já jsem rád, že zatím nikdo z těch, kteří ve výběrovém řízení skončili na „druhém místě“, nepodal výpověď a zůstává s námi na jedné lodi. 

A druhá věc – připravili jsme reklamní kampaň, kde již dáváme veřejnosti signál, že jsme tady společně, že jsme klientům blíž, že máme více poradenských míst, více obchodních zástupců a že jsme schopni službu poskytnout rychleji.

Znamená to tedy, že plánujete využít celou pobočkovou síť HYPO stavební spořitelny?
Ano, přesně tak. Chceme využít všechna poradenská místa, všechny obchodní zástupce a plánujeme další expanzi v této oblasti. Jsme aspirativní a máme zájem bojovat o vyšší tržní podíl. Chceme dosáhnout 20% podílu na trhu, což je samozřejmě možné pouze díky obchodu.

Velká část našich čtenářů tvoří finanční poradci. Plánujete nějaké změny ve využití i externích distribučních sítí?
Je to jeden z kanálů, který již využíváme a to poměrně intenzivně, především tedy v Raiffeisen stavební spořitelně. V HYPO stavební spořitelně byl tento kanál využíván méně, nicméně určitě se podobné spolupráci bránit nebudeme a plánujeme v této oblastí posílení spolupráce. Protože to je strategie, která funguje dobře. V sítích finančně poradenských společností jsou kvalifikovaní poradci, kteří dokáží porovnat jednotlivé produkty. Věříme, že naše produkty jsou nejlepší.

REKLAMA

Na druhou stranu vlastní obchodní síť je pro nás klíčová, protože to je síť, kterou můžeme přímo řídit a zajišťuje nám stabilitu do budoucnosti.

Dalo by se říci, že distribuce s využitím interní prodejní sítě je pro vás i levnější?
Tyto náklady jsou srovnatelné. Spíše vidím význam vlastní obchodní sítě v tom, že jsme schopni ji lépe řídit než obchodního partnera.

Jak budete v rámci sloučení postupovat při sjednocování produktové nabídky Raiffeisen a HYPO stavební spořitelny?  
Proces sjednocování produktové nabídky bude probíhat v několika fázích. První fáze začíná 1. dubna a její součástí bude reklamní kampaň, o které jsem již hovořil. Zde se nejenom snažíme veřejnosti sdělit, že jsme jedna banka, že jsme jim blíž a že jim poskytneme dobrou službu, také jim zároveň ukazujeme náš základní produkt Nízká hyposplátka, který od prvního dubna nabízíme s několika dalšími výhodami.

Zároveň už od března začíná vyškolování obchodní sítě HYPO tak, aby mohli uzavírat smlouvy i k produktu Nízká hyposplátka. Připravují se tedy i nové smlouvy o obchodním zastoupení a postupně v několika krocích připravíme společnou produktovou nabídku, kterou bude sjednocená obchodní síť nabízet. Naším cílem je, aby tento proces doběhl do konce června a od konce července aby existovala fyzicky jen jedna obchodní síť a jedna nabídka. Tento proces je velmi rychlý.

Celková integrace by měla proběhnou do konce tohoto roku (tedy s výjimkou migrace IT systémů) . Nicméně jsme spořitelna a musíme splňovat velmi náročná regulační opatření. ČNB kontroluje ve všech bankách například vnitřní řídící a kontrolní systém, takže celý proces nemůže proběhnout chaoticky. Spravujeme peníze a nemůžeme si dovolit jakoukoliv chybu, takže konečný termín vám říci nemohu. 

Děkuji vám za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • sunny

    30 května, 2008

    Myslím, že pan generální je fešák ať už státní podpora bude nebo ne!

    Odpovědět