CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Jak vybrat z investičních nástrojů to nejlepší?

 


 

Otázka v titulku by byla tématem na knihu, ale pojďme to zestručnit úvahou, zda by každý z nás do jednotlivých nástrojů investoval vlastní peníze. Rád bych vyvolal diskusi nad jednotlivými produkty tím, že začnu u sebe.

PODÍLOVÉ FONDY
Investuji do kvalitních podílových fondů. Je těžké je ale vybrat, protože většina fondů nepřidává hodnotu. Osobně kupuji hlavně akciové fondy, a to metodou pravidelného investování.

Roman Dvořák vypočítal, že spoření do akciového trhu bylo stejně rizikové jako jednorázová investice do portfolia 40% akcie a 60% dluhopisy. Tušil jsem, že tato metoda je velmi efektivní, ale překvapilo mě, jak moc.

Mám rád velmi volatiliní trhy. Považuji je za bezpečnější než investice na peněžní trh. Nabízejí totiž vysoký výnos za něco, co nepovažuji za riziko, tj. za vyšší volatilitu.

Pokud se nenecháte chytit do pasti strachu a chamtivosti a přečtete si pár pouček pro základní školu, nemůžete kupovat na vrchu (v době euforie) a prodávat na dně (v době paniky) a proto nikdy nemůžete s kvalitním diverzifikovaným akciovým portfoliem prodělat.

REKLAMA

ZAJIŠTĚNÉ FONDY
Líbí se mi idea zajištěných fondů, ale sám bych si je nekoupil. Jsou pro mě moc konzervativní. Objektivně mi pak vadí, že mají skryté poplatky. Jsou vysoké a mnoho lidí si myslí, že kupují bez poplatků.

Je mi líto lidí, kteří si myslí, že v případě propadů trhů nese ztráty společnost a na své si přijde jen v případě zisků v podobě odměny za profesionální správu peněz. Také by se mi to líbilo, ale není to pravda.

Do třetice, je snadné a často výhodnější si sestavit zajištěné portfolio i bez derivátů, jen z dluhopisových a akciových fondů. Na našem trhu jsou naštěstí i společnosti, které prodávají zajištěné fondy férově.

INDEXOVÉ FONDY
Mám rád indexové fondy, tzv. ETF. Líbí se mi i kvalitní indexový certifikát, který se netváří, že je zadarmo a přidává hodnotu. Takových je méně než kvalitních fondů.

REKLAMA

Za výsměch považuji většinu certifikátů, které jsou bez poplatků, ale zadržují dividendový výnos. Ten je cca 2x vyšší než poplatek za správu podílových fondů. Přestože v nich peníze nemám, už jsem viděl ETF i certifikát, který bych si koupil a rád.

Nelíbí se mi „aktivní“ portfolia složená jen z „long only“ produktů, protože vytváří iluzi ochrany, která se rozplyne po prvním propadu na burzách.

HEDGE FONDY
Hedge fondy, konkrétně strategie long/short equity a event driven, jsou jediné nástroje, které mi nabízí možnost eliminovat vliv trhu a vystavit se riziku/šanci profesionalitě manažera investic.

U kvalitních hedge fondů je to velmi dobrá volba. Nemám rád strategie, které spoléhají na pákový efekt a arbitráže (hlavně fixed income arbitrage) pro jejich rizikovost.

REKLAMA

Líbí se mi, že ti absolutně nejlepší manažeři pracují v hedge fondech, ale většinu hedge fondů řadím mezi ty, kterým je lepší se vyhnout dalekým obloukem.

PENZIJNÍ FONDY
Penzijní fondy, jak je známe v České republice, jsou na můj vkus příliš konzervativní a bohužel tak drahé, že veškerá fiskální podpora je pouze přerozdělena – a to bohužel nikoliv ve prospěch investorů.

Díky příspěvku zaměstnavatele je celkový efekt stále pozitivní a proto do PF investuji optimální minimum, které mi ovšem penzi rozhodně nezajistí. Nad smysluplností této aktivity se raději nezamýšlím.

POJIŠTĚNÍ
Platím si rizikové pojištění, protože se mi líbí transfer rizik a smířil jsem se s tím, že skutečnou hodnotu pojistky je lepší nehledat.

Nemám investiční pojištění, protože nevidím smysl v investici do fondů překrytou další vrstvou nákladů. Přidanou hodnotu má tento produkt v usnadnění transferu peněz mezi generacemi při dědických řízeních.

A jak investujete Vy?

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • raději ne

    15 července, 2006

    jsem se rozhodl pro rozdělení: 40% celosvětový indexový akciový fond, 20% agresivní akcie Emerging markets, nebo spec. odvětví, 30% korporátní dluhopisy a státní obligace a 10% fondy peněžního trhu.

    Odpovědět

  • Miroslav Piták

    17 července, 2006

    Fondy, fondy a zase fondy. A co takhle zvolit certifikáty? Umožňují zaujmout různé investiční strategie pro všechny tržní fáze (růst, stagnace a pokles), kdež to u fondů se musíme „modlit“, že trhy dlouhodobě porostou. Pravidelné investice částečně eliminují pokles finančních trhů, protože nám umožňují levněji nakoupit, ale pokud trh bude v dlouhodobém sestupném trendu, tak nám ani tato strategie nepomůže.
    „Staré“ rozdělení správného investičního portfolia – akcie + dluhopisy + peněžní trh také můžeme nahradit certifikáty, např. za pomocí discount,bonus, garantovaných certifikátů nebo twin-win certifikátů. Zkušenější investoři mohou své portfolio zajistit pomocí knock-out certifikátů (raději pouze pro krátkodobý horizont) nebo warrantů.
    Osobně mám ve svém portofliu 2 fondy (střední Evropa + Čína), ale postupně je nahradím certifikáty.

    Odpovědět