CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 05. 2022

0 komentářů

Inflace ohrožuje i pojištění

 

Dvojciferná inflace zbavuje lidi úspor na bankovních účtech. Ovšem zároveň zvyšuje cenu majetku. A ten by měl být dostatečně chráněn pojištěním. Jenže velká část Čechů majetek dostatečně chráněn nemá. Proč je potřeba pojistné smlouvy pravidelně kontrolovat? A na co nezapomenout při uzavírání pojistky?

Loading



 

Inflace raketově vystřelila do dvouciferných výšin. Je doprovázená rychlým růstem cen energií a paliv. To vše vede řadu domácností k hledání způsoů jak ušetřit. Bohužel rušení pojištění vidí někteří jako řešení, které se přímo nabízí. Je to ale to nejhorší možné řešení. Měli by totiž udělat pravý opak.

„V době vysoké inflace a po růstu cen nemovitostí by měly být pojistné částky navýšeny. A to i za cenu vyššího pojistného. Úspory je třeba hledat jinde – šetřit na pojištění se rozhodně nevyplácí,“ říká Karel Šulc, místopředseda představenstva Fincentrum & Swiss Life Select.

Za běžných okolností by měly být pojistné částky a limity u pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti zkontrolovány, zda stále odpovídají hodnotě majetku, jednou za pět let. Při rychle rostoucích cenách to ale zdaleka nestačí. Důvodem je riziko podpojištění.

Při podpojištění je hodnota majetku vyšší než sjednaná pojistná částka, na kterou je pojištěn. Když nastane pojistná událost a pojišťovna má vyplatit náhradu škody, může výplatu krátit ve stejném poměru, v jakém došlo k podpojištění.

REKLAMA

„Je-li hodnota majetku řekněme jeden milion korun, ale pojištění je sjednané na částku půl milionu korun, v případě škody pojišťovna vyplatí jen polovinu hodnoty zničených či odcizených věcí, vysvětluje Karel Šulc a dodává: „Některé pojišťovny ‚tolerují podpojištění v určitém rozsahu – 15 až 25 procent – a ke krácení dochází až při vyšším podpojištění. Některé však mají nulovou toleranci.

Ceny nemovitostí ovšem v posledních několika letech vyrostly o desítky procent a hodnota vybavení domácností jen za uplynulý rok vlivem inflace stoupla také dvouciferným tempem. Riziko podpojištění tak hrozí u mnohem více domácností.

„Podle našeho odhadu může být podpojištěna přibližně čtvrtina domácností,“ říká Karel Šulc s tím, že klienti finančních poradců jsou na tom lépe. Finanční poradce má přehled o pojistkách svých klientů a hlídá, aby odpovídaly potřebám, a tedy i aktuálním cenám.

 Víte, co máte pojištěné?

Pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti je vhodné nastavit s profesionálním finančním poradcem. Není rozhodující jen samotná pojistná částka, ale důležitý je i rozsah toho, co je pojištěním kryto, výluky z pojištění a svou roli hrají i tzv. „samostatné soubory věcí“, které mají své specifické pojistné částky.

Výluky z pojištění jsou samostatnou kapitolou. Popisují, za jakých okolností pojišťovna nemusí vyplatit náhradu škody, protože se na ně pojištění nevztahuje. Pojišťovna kupříkladu nezaplatí škodu, kterou pojištěný způsobil nejen úmyslně, ale i hrubou nedbalostí. Stejně tak pojišťovna nemusí chtít zaplatit škodu způsobenou členem domácnosti. Mezi nejčastější výluky ovšem patří jak vnitrostátní nepokoje, tak válečné události. A samozřejmě je třeba se zaměřit i na to, co je pojištěno. A především jak jednotlivé pojmy pojišťovny definují.

Pro většinu lidí je povodeň a záplava totéž. Ne ale pro pojišťovnu. Při povodni dochází k vylití vody z břehu vodního toku, kdežto k záplavě může dojít např. při vydatných deštích. Rodinu asi moc nezajímá, kde se vzala voda, která se jim prohnala rodinným domem. Ovšem pojišťovna podle toho buď může, anebo nemusí škodu nahradit. I když je nutné zdůraznit, že v reálném životě většinou dochází k povodni a záplavě současně,“ uvádí Karel Šulc jeden z mnoha příkladů, kdy je definice pojišťovny zásadní.

Nejen cena rozhoduje

Pojišťovny si nekonkurují pouze cenou. Právě rozsah pojištění je jedním ze způsobů, jak se chtějí od konkurence odlišit. Najít správné pojištění pro konkrétní situaci vyžaduje hodně zkušeností a dobrou orientaci v pojistných podmínkách. S tím může pomoci zkušený finanční poradce. U jakéhokoli pojištění, včetně pojištění majetku, by cena měla být až tím posledním rozhodujícím kritériem pro výběr pojistky.

Setkáváme se s lidmi, kteří platí extrémně nízké pojistné. Nestojí za tím ovšem výhodná nabídka pojišťovny. Tím důvodem je, že pojištění uzavřeli před desetiletími a od té doby ho neaktualizovali. Jejich krytí je tak naprosto nedostačující. Pojistku mají jen pro jakýsi dobrý pocit, že jsou pojištění. Ten ale vyprchá okamžitě, kdy se něco stane a chtějí po pojišťovně náhradu škody,“ říká Šulc.

V posledních letech se výstavba posunula více do záplavových oblastí. Hrozící povodně pak vrhají toto pojistné nebezpečí do výluk a pojišťovny ho nechtějí krýt. Ale také ne všechny. Je to pochopitelně dražší, ale jsou pojišťovny, které mají vyšší toleranci povodňového rizika a jsou ochotny pojistit i nemovitost a domácnost s hrozícím vyplavením. Při hledání optimálního pojištění majetku je tak skutečně potřeba nejprve hledět na krytí hrozících rizik a odpovídající pojistné limity – a cena je až na třetím či čtvrtém místě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *