CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

24. 04. 2008

0 komentářů

I v komoditách se lze zajistit proti výrazným ztrátám

 


 

Nejjednoduššími způsoby, jak se chránit proti extrémním pohybům je vyhýbání se málo likvidním trhům, kde k těmto extrémům nejčastěji dochází, případně omezit objem prostředků použitých na obchodování s těmito komoditami a diverzifikovat své obchody do různých nástrojů, resp. u komodit do různých podkladových aktiv. Jsou ale i jiná řešení.

Velmi oblíbeným nástrojem zajišťování proti riziku vysokých ztrát, které mohou plynout právě z velké volatility některých trhů, jsou opce. Opce je investiční nástroj, který nám dává právo nakoupit (call opce) nebo prodat (put opce) podkladové aktivum za předem stanovenou cenu (strike) v průběhu určité doby (americká opce), nebo ve stanovený den (evropská opce). Cena, za kterou opci nakoupíme, se nazývá premium a jednoduše řečeno je to vše, co můžeme při nákupu opce ztratit. Při nákupu opce je tedy předem jasné, kolik ztratíme při nepříznivém vývoji.

Zajištění opcí znamená, že namísto stop lossu, který je v případě limitních pohybů prakticky nevyužitelný, nakoupíme opci, při níž budeme spekulovat na opačný pohyb, než při nákupu komodity samotné. Pokud jsme například nakoupili rýži long, koupíme put opci na rýži. V případě, že se bude jednat o limitní pohyb směrem dolů (normálně bychom mohli přijít o hodně peněz), vydělá nám opce dostatek peněz na pokrytí ztrát z „normálního kontraktu“.

Pokud cena nekontrolovaně vyletí směrem nahoru, tak bychom vydělali stejně, ale teď bude náš zisk menší o premium, které jsme zaplatili za opci. Jde o zjednodušený příklad, takže když se někdo chce věnovat opcím, je nutné (ostatně, stejně jako je tomu u všech investičních nástrojů) s fungováním opcí podrobněji seznámit. Ti, kteří s opcemi obchodují, však na ně nedají dopustit.  Nevýhodou opčních kontraktů na volatilních komoditních trzích (a právě u nich se chceme zajišťovat) může být jejich relativně vysoká cena.

Opce však zatím v rámci obchodování prostřednictvím aplikace X-Trader nejsou dostupné, takže si obchodník může zkusit vybrat jiného brokera, nebo si chvíli počkat. V nejbližší době totiž bude možné obchodovat opce i prostřednictvím společnosti X-Trade Brokers. Společnost chce totiž zpřístupnit svým klientům nástroj na obchodování opcí jak na měnové páry, tak i na vybrané komodity.

REKLAMA

4hodinový graf sojové zrno dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Dalším řešením, které je možné při omezování vysoké volatility na komoditních trzích využít, je vstupování do krátké i dlouhé pozice najednou, ať už jde o stejnou komoditu s různým termínem dodání (intrakomoditní, nebo interdelivery spready), nebo o různé, navzájem se ovlivňující komodity (interkomoditní spready). U interdelivery spreadů tak vstupujeme do long pozice například u březnového kontraktu na vybranou komoditu a do short pozice u červnového kontraktu té samé komodity. Rozdíl mezi těmito kontrakty se mění a to pak tvoří náš zisk (případně ztrátu). U interkomoditních spreadů pak nakupujeme například březnovou kukuřici a prodáváme březnovou pšenici.

4hodinový graf americký sojový granulát dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Výhodou spreadů je nižší volatilita, omezení limitních obchodů a dokonce i nižší marginy, které brokerské společnosti umožňující obchodování spreadů, požadují. Jejich nevýhodou je například nemožnost nastavit si stop loss u jednotlivých kontraktů, ale i relativně nižší očekávané výnosy a omezené množství vhodných příležitostí ke vstupu do trhů (trpělivost je v tomto případě skutečně potřeba). Rovněž může být pro někoho problém, do které komodity, resp. kontraktu vstupovat long a do které short, abychom trefili ten správný směr, jakým se bude rozdíl v cenách rozšiřovat. Pokud ale jde o zajištění proti limitním dnům, jde o téměř ideální způsob.

REKLAMA

4hodinový graf zinek dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Intrakomoditní  spready není možné u CFD kontraktů uzavírat (obchoduje se stále pouze jeden kontrakt, při jeho vypršení dochází k rolloveru) a řešením je pouze pokusit se najít dvojice komodit, kde lze využít obdobu interkomoditních spreadů. Příkladem může být dvojice kontraktů SOYBEAN (100 bušlů sojových zrn) SOYMEAL (1 tuna amerického sojového granulátu), nebo COPPER (1 tuna mědi) a ALUMINIUM (1 tuna hliníku), případně ZINC (1 tuna zinku) a LEAD (1 tuna olova).

4hodinový graf olovo, dnes v 17:00


Zdroj: X-Trader

Investujeme.cz je mediálním partnerem soutěže.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *