CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 09. 2023

1 komentář

I přes snahu EU zůstane desetina kryptosvěta bez regulace, podíl navíc může velmi snadno dramaticky vzrůst

 

Evropské nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA) vytvoří od roku 2025 nový regulovaný sektor finančních služeb. Jak ale upozorňují experti z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr, přibližně desetina kryptosvěta zůstane v šedé zóně a regulaci na evropské úrovni podléhat nebude. Tento podíl se ale může velmi snadno výrazně změnit, online svět se dokáže vyvíjet velmi rychle.

Loading



 

V minulosti například jedna z neregulovaných oblastí dokázala meziročně vzrůst o neuvěřitelných 524 %. Zaváděná přísnější pravidla tak mohou ve finále způsobit raketový růst zatím neregulované části trhu.

„Oblast, pro kterou se regulace zatím neplánuje, tvoří nyní přibližně pouze 10 % kryptosvěta, a právě proto zatím zůstává bez regulace. Nicméně tento podíl se rychle mění a může velmi snadno dramaticky vzrůst. Důvodem může být nejen běžný rychlý vývoje kryptoaktiv, ale právě i přísnější regulace zavedená nařízením MiCA. Než EU znovu zareaguje, mohla by se tak dočasně velká část trhu dostat do šedé zóny,“ upozorňuje advokátka Katarína Jendželovská z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Regulaci na evropské úrovni podle schváleného nařízení zatím nebudou poléhat zejména kryptoaktiva, která jsou poskytována plně decentralizovaně – tzn. DeFi, což je zkratkou Decentralized Finance. Nařízení nepostihuje ale ani tzv. NFT, tedy jedinečné digitální certifikáty registrované v blockchainu, nebo některé další decentralizované nástroje.

„Samotná oblast DeFi tvoří aktuálně pouze přibližně 7 % kryptosvěta. Nicméně přímo zpráva Evropské komice uvádí, že mezi lednem 2020 a prosincem 2021 vzrostla o neuvěřitelných 524 %. Pokud se něco podobného zopakuje, může to potřebu regulace velmi snadno změnit. Ostatně i samo nařízení počítá s tím, že po 18 měsících od začátku jeho platnosti se opětovně posoudí, zda je nutné a vůbec proveditelné zavést regulaci i v této oblasti. Ta prodleva je ale velká, online svět se bude vždy vyvíjet mnohem rychleji,“ doplňuje advokátka Katarína Jendželovská.

Nařízení MiCA vstoupilo v účinnost 29. června 2023. Od tohoto okamžiku běží neúprosná lhůta na přizpůsobení se novému právnímu rámci, protože jeho platnost bude již od roku 2025.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • T Á H N Ě T E

    15 září, 2023

    Ať si EU reguluje ty svoje inflační barevné papírky s nekonečnou zásobou.
    A ať se nemontuje do digitálních měn, které si internetová komunita vytvořila pro sebe.

    Odpovědět