CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Hypotéky na dračku…

 


 

Původ americké hypoteční krize se podařilo objasnit analytikům České spořitelny. Trochu s nadsázkou upozornili na reklamu americké hypoteční banky s mottem „Neposuzujte tak rychle. My to tak neděláme.“

{insert name=getVideo id=#1171#}

Ano. Reklama směřuje přímo do nejširších vrstev obyvatelstva. Proč také ne, že. Vždyť na hypotéku dosáhne dnes každý… ale co zítra?

Asi není shodou náhod, že to byl právě představitel České spořitelny, který varoval před možnými potížemi na českém hypotečním trhu. Hypoteční sazby se vyšplhaly až na 5,5 % a blíží se úrovni z počátku roku 2003. Byla to právě Česká spořitelna, respektive její mateřská Erste Bank, která svého času rozpoutala tvrdý konkurenční boj o úvěry na bydlení „dotovanou hypotékou“ Top Bydlení. A je to stejná Česká spořitelna, která pro první období fixace nabízí klientům nižší úrokové sazby než pro období další.

Česká spořitelna nezůstala ale osamocena. Zřejmě pod vlivem medializace pochybností České spořitelny o schopnosti klientů splácet hypotéky se přidala i UniCredit Bank. Svolala tiskovou konferenci, na níž novinářům představila produkty, které nabízet nebude… Není s podivem, že se jedná o rizikovější typy – hypotéka na 100 % hodnoty nemovitosti a hypotéka bez doložení příjmů.

REKLAMA

Vkrádá se otázka, zda to ale není celé jinak. Hypoteční trh v České republice je diametrálně odlišný od amerického a banky, včetně České spořitelny, byly navzdory současným prohlášením při poskytování hypoték velmi obezřetné. O tom svědčí i nízké procento delikvencí, které sice může zhoršit zvýšení sazeb, ale nemyslím si, že příliš dramaticky.

Co by mohlo být jinak? Na český trh přišla nová banka. mBanka. A její první krok byl zvýšení sazeb z depozit. Tím získala klientskou základnu s více než 100 tisíci účty. A nyní následuje její expanze na hypotečním trhu. Opět vše bez poplatků, navíc s produkty, které na českém trhu zatím nemají konkurenci. Mezi nejzajímavější patří jakýsi „hypoteční kontokorent“.

U hypoték mBank funguje tzv. bilanční mechanismus. Spočívá to v tom, že banka úročí a počítá splátky vždy z rozdílu mezi výší čerpané hypotéky a zůstatkem na spořícím účtu. Efektivní úrok spořícího účtu se tak vyrovnává úrokové sazbě hypotéky – navíc bez nutnosti zdanění.

mBanka se střemhlav vrhá do refinancování hypoték. Jen tento segment by letos měl mít přes 50 mld. Kč. A je možné, že Česká spořitelna se pouze připravuje na pokles vlastní produkce odvážnými prohlášeními o nastupujícím kreditním riziku.

REKLAMA

Na hypotečním trhu v České republice bude letos zřejmě horko. Nebudou to ale rizikoví klienti, kteří budou přikládat. Bude to ostré konkurenční tření, na němž klienti budou moci vydělat.

Jaký je váš názor na hypoteční trh v České republice?

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jan

    14 dubna, 2008

    Dobrý den, chci si vzít hypotéku na nový byt. Zajímalo by mě však, může-li hypoteční krize v USA mít na mé počínání nějaký vliv..?
    Jsem v tohmle ohledu laik, obracím se proto na Vás, profesionály! Budu rád za každou odpověd!!!

    Odpovědět

  • Radim K.

    14 dubna, 2008

    Vás se to nedotkne, dotkne se to pouze klientů, kteří již hypotéku mají a především v Americe, riziková skupina, která jen tak tak prošla bonitou.

    Odpovědět

  • Mario

    14 dubna, 2008

    Radime. Pokud se problémy se subprime v USA maji dotknout ČR, tak jedině nových klientů, žádajících o nový úvěr. A to tím, že se zpřísní podmínky pro vydání hypotéky. Pokud je v ČR aktuálně 1% rizikových hypoték, může číslo stoupnout až na cca 5%. To by stále bylo v toleranci. Banky chtějí budoucím problémům předejít, a tak chtějí samy (a přísněji) rozhodovat o tom komu ji poskytnou.
    Pokud již někdo hypotéku má, VŽDYCKY se s ním snaží banka domluvit v případě finanční tísně. Je to pro dobro obou stran.

    Odpovědět

  • Jaroslav K.

    15 dubna, 2008

    Pro priklad jak takova hypotecni krize muze vypadat nemusime chodit az do USA. Staci se podivat do UK, kde uz hypo krize propukla take a neni to problem jen sub prime hypotek.
    1) Novy klienti – nabidky 100 (a vice) procentnich hypotek prakticky zmizely. Nejvyhodnejsi urokove sazby se daji sehnat pouze s depozitem kolem 20-25% (byvalo 10-15%). Zvysily se naroky na bonitu klienta (svedci o tom pocet schvalenych hypo, ktery pry klesl o 60%). Realne urokove sazby se drzi stale velmi vysoko, prestoze BOE snizuje urokove sazby (je to tim, ze na mezibankovnim trhu jsou sazby na hist. maximech v pomeru k zakladni sazbe BOE)…
    2) Stavajici klienti – problem maji predevsim ti na variabilni urokove sazbe kopirujici mezibankovni sazby a ti, kterym konci fixace. Po skonceni fixace totiz neni kam prejit, banky se uz o klienty neperou tak jako drive (zvlast pokud nemate splacene alespon 10% hodnoty nemovytosti), takze vam stavajici banka pravdepodobne napari tu nejhorsi sazbu co maji.
    Nechci nikoho strasit, jen jsem chtel podotknout, ze hypo krize neradi az nekde v Americe, ale je uz tady za humny a ze se nejedna pouze o sub prime hypoteky.

    Odpovědět

  • D. Dod

    16 dubna, 2008

    vztahuje se daň z nemovitosti na hypotéky?
    Bydlím v novém domě, na který jsem si půjčil. Musím taky státu odvést daň, i když prozatimním „vlastníkem“ je banka…

    Odpovědět

  • jiri.cerny2

    16 dubna, 2008

    Protože banka je jenom „vlastníkem“, ale fyzickým vlastníkem a vlastníkem podle LV v katastru nemovitostí jste VY. Tak daň musíte podat a zaplatit také VY:(

    Odpovědět

  • Anonym

    16 dubna, 2008

    Banka v tomto případě není vlastníkem. Je pouze „zástavním věřitelem“ – to znamená, že by se stala vlastníkem v případě, kdy byste přestal splácet hypotéku. Vlastníkem jste vy, a proto musíte daň zaplatit.

    Odpovědět

  • D.Dod

    16 dubna, 2008

    Děkuju

    Odpovědět

  • Jan

    18 dubna, 2008

    To je pravda daň musíte odvést. Ale myslim, že bydlíte-li v novostavbě, tak se na ní vztahuje vyjímka na několik let!!!!

    Odpovědět

  • oldas

    19 dubna, 2008

    na novostavby je osvobozeni od dane z nemovitosti 15 let po kolaudaci

    Odpovědět