CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Luboš Svačina

22. 04. 2008

9 komentářů

Hypoteční krize a její vliv na podílové fondy

 


 

Evropská asociace EFAMA (The European Funds and Asset Management Association) společně s Mezinárodní asociací investičních fondů (IIFA) prezentovala statistiky o vývoji a objemu aktiv spravovaných investičními fondy v posledním čtvrtletí loňského roku. Zveřejněná data obsahují souhrnné údaje od 44 národních asociací, mezi nimiž nechybí ani Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT).


Zveřejněné statistiky přináší zajímavý obraz o chování investorů z různých částí světa reagujících na zvraty na kapitálových trzích, přináší přehled o celkových objemech prostředků investovaných prostřednictvím podílových fondů a zobrazuje strukturu "oblíbenosti" jednotlivých typů podílových fondů.

Celosvětový  objem aktiv spravovaných investičními fondy mezikvartálně poklesl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007 o 2,2 % na 17,8 bilionů eur. Důvodem byla již tolikrát zmiňovaná krize na trhu hypoték ve Spojených státech, která negativně ovlivnila výkonnost většiny fondů, na což reagovala část investorů vlnou odkupů svých podílů.

Nicméně i přes nepříznivý vývoj na kapitálových trzích v posledních dvou čtvrtletích loňského roku se podílovým fondům podařilo v roce 2007 zvýšit objem spravovaných aktiv o 7,9 %.

Graf 1: Objem spravovaných aktiv

REKLAMA


Zdroj: EFAMA

Měřeno lokálními měnami došlo téměř u všech investičních fondů ve sledovaných zemích během 4. čtvrtletí k odlivu kapitálu. Pouze u amerických investičních fondů vzrostl jejich objem o 0,9 %. Nicméně při přepočtu na euro došlo i u fondů denominovaných v amerických dolarech vinou oslabení dolaru vůči euru ke snížení objemu aktiv o 2,8 %.

Graf 2: Vývoj objemu aktiv ve 4. kvartálu 2007 z geografického hlediska (údaje v miliardách euro)

REKLAMA

Investorskou aktivitu v 4. čtvrtletí vyjádřenou jak v lokálních měnách, tak přepočítanou na eura, zobrazuje graf číslo 3. Ve Spojených státech a Kanadě je patrné, že klienti svá aktiva v období poklesu na trzích spíše přesouvali z rizikových fondů do fondů s menší volatilitou (fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy), kdežto evropští a asijští investoři šli spíše cestou zpětných odkupů a alokování prostředků mimo trh podílových fondů. Rozložení aktiv podle typu investiční strategie fondu se zahrnutím všech regionů zobrazuje graf číslo 4.

Graf 3: Přesuny prostředků mezi jednotlivými druhy podílových fondů (4.Q 2007)

 



Graf 4: Rozložení aktiv podle druhu fondu 

REKLAMA


I přes určitý odklon investorů od rizikovějších investic tvořila aktiva akciových fondů na konci loňského roku 48 % všech prostředků spravovaných podílovými fondy. Druhé a třetí místo v pomyslném žebříčku obsadily fondy peněžního trhu (19 %) a dluhopisové fondy (16 %). Balancované a smíšené fondy se na celkových aktivech podílely z 10 procent.

Celkově na světových trzích, podle statistik výše uvedených asociací, působilo ke konci loňského roku 66 350 podílových fondů, z nichž plných 41 % bylo akciových, 20 % dluhopisových a 21 % smíšených. Fondy peněžního trhu sice tvořily pouhých 5 %, avšak objem spravovaných aktiv tvořil téměř pětinu všech prostředků zhodnocovaných prostřednictvím podílových fondů.

Graf 5: Tržní podíl investorů na celkových aktivech fondů

Poslední graf číslo 5 zobrazuje, jakým způsobem se na prodeji podílových fondů podílí jednotliví investoři z různých regionů. Největší podíl, podle očekávání, zaujímají investoři z euroatlantické oblasti. Podílníci z Evropy a Spojených států amerických vlastní ve fondech téměř 80 % všech spravovaných aktiv.

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ali

    23 dubna, 2008

    Dneska jsem měl schůzku s investičním poradcem z menší poradenské společnosti, která působí na Ostravsku.
    Zadání:
    Je mi 25 let, svobodný, příjem 30 000 Kč
    Za 5 let chci kupovat byt 1500 000 Kč
    Bokem chci hned dávat 5000 Kč/měsíčně
    Mám kvalitní úrazovku
    Výsledek:
    IŽP ING Investor B250
    Pojistná doba: 41 let
    Pojistné hlavní krytí: 5000 Kč
    Pojistná částka:30 000Kč
    Investovaná částka celkem:2 460 000 Kč Předpokládaná naspořená částka:14 488 271 Kč
    Husté co? 🙂

    Odpovědět

  • akovi

    23 dubna, 2008

    No jo, normalka, z neceho prece „pan poradce“ zit musi 🙂
    A nejlepsi na tom je, ze kdyz mu to nahodou (nejspis v zachvatu silenstvi) podepisete, tak za dva roky prijde znovu s tim, ze vam tenkrat poradil uplne blbe, a ze byste mel vlastne tu starou smlouvu zrusit a podepsat novou a lepsi a pak budete jeste bohatsi a jeste vic happy… 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    23 dubna, 2008

    A jaký byl výsledek z Vaší strany?
    V mém případě.
    1) mám velmi dobrou náladu – slušně ho požádám, aby odešel a již více se nevracel
    2) v ostatních případech – vyrazím s ním dveře
    Takové jednání ze strany rádoby investičního poradce je absolutní katastrofa. Kdy už bude takové jednání trestným činem?

    Odpovědět

  • Ali

    23 dubna, 2008

    Moje reakce bude zítra. Ukažu mu propočty jak to vypadá na horizontu 41 let v případě investice čistě do podílových fondů.
    Doufám, že o tom popřemýšlí a něco si z toho odnese.

    Odpovědět

  • Loki

    23 dubna, 2008

    To je podle mě rozhodně lepší řešení než jen prásknout dveřmi. Tito lidé si často myslí, že dělají to nejlepší, protože jim to někdo jiný nabulíkoval. Takto aspoň dostanou brouka do hlavy, že možná něco opravdu dělají špatně.

    Odpovědět

  • Anonym

    23 dubna, 2008

    To máte samozřejmě pravdu, ale já mám na takové „poradce“ doslova alergii. Už když bylo zadání, že do 5-ti let je v plánu koupě bytu za 1,5 mega a měsíční úspory 5000 Kč, tak je nesmysl navrhovat IŽP na 41 let na 5000 Kč/měsíčně.

    Odpovědět

  • life-finance

    23 dubna, 2008

    Napište mě na email jmeno firmy.
    info@life-finance.cz

    Odpovědět

  • OTTO

    23 dubna, 2008

    Nejsem finanční poradce, ale po přečtení vašeho příspěvku je jasné, že jste narazil na podvodníka, který se vydával za finančního poradce.
    Už mě pár lidí, kteří se vydávali za finanční poradce navštívilo. Byl to děs a hrůza a souhalsím s panem Pitákem, že takové jednání by mělo být trestné.
    Takový rádoby poradci jen dělají ostudu firmě, pro kterou pracují.
    Jsou ale i firmy kde takovéhle praktiky přímo učí nové „rádoby poradce“ a tyto firmi dělají ostudu celé branži

    Odpovědět

  • Sporic obrazovky

    23 dubna, 2008

    To nic, me volala z me pojistovny spadajici pod jednu z nejvetsich bank pani, ze je pry mou novou poradkyni, ze bude vstycny dustojnik, kdyz budu chtit provest jakoukoliv zmenu atd., nemusim do banky a mohu pres ni. Trvala na osobni schuzce, aby se osobne predstavila.
    U me v kanclu mi oznamila, ze mame prilis mnoho schodu (zhubnout by to chtelo mlada pani). Zacala tlacit na nove pojsitky, ze pry mam jen auto a byt a ze preci nemohu existovat bez zivotka, co zajisteni mych blizkych atd. Ze to je sobecke. (A neptala se, jestli vubec rodinu mam.) Kdyz jsem ji rekl, ze se nehodlam s ni bavit o prodeji pojistovacich produktu, to v telefonu nezaznelo, at to ani nezkousi, ze mozna o investicich, tak z ni vypadlo, ze maji i fondy a to dokonce dluhopisove, akciove i penezniho trhu a ze by se do priste podivala, jake presne maji. Ani se nevydychala sla ty schody zas, tentokrat dolu.
    Dodnes premyslim, jestil mam pojistovnu upozornovat na ni, ale asi ne, jsem presvedcen, ze to enma cenu, ze proste dnes nabiraji kazdeho nezamestnaneho a po 14 dennim kurzu o vysi provize je pusti do terenu a prideli jim kmen klientu. Dle meho nazoru moc dobre vedi, co za lopaty tam maji a jak pracuji a nikomu to nevadi.

    Odpovědět