CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

04. 03. 2011

5 komentářů

Hlídáte si soukromí?

 


 

Za všechno se platí. I za pohodlí. Platit kartou je pohodlnější než nosit hotovost. Telefonovat mobilním telefonem je pohodlnější než hledat telefonní budku. Platit přes internet je snazší než převážet kufřík s hotovostí. Ale každý váš pohyb, každá vaše transakce, platba, telefonní hovor, zanechávají stopy. A dobrý stopař vás dokáže sledovat.

Získat informace o vašem pohybu a činnosti není tak jednoduché. Zpravidla k nim má přístup jen omezený počet osob, které jsou navíc vázány mlčenlivostí.

Váš mobilní operátor kupříkladu v každém okamžiku ví, kde se nacházíte. Tedy, pokud si nezapomenete váš mobilní telefon. Vaše banka a kartová asociace vědí, kde nakupujete. Podle času platby a účtu z registrační pokladny není problém zjistit, co jste si kupovali… máte-li to správné povolení, nebo správnou známost… nebo správnou (zpravidla) finanční motivaci pro správné lidi.

Používáním moderních technologií se vzdáváme části svého soukromí. V tom nevidím problém, dokud si toho jsou lidé vědomi – a jejich rozhodnutí je založeno na dostatku informací.

Problém může nastat především až v okamžiku, kdy člověk vystoupí z davu. V tom okamžiku se může jiným lidem vyplatit začít si zjišťovat o něm informace – a do získávání těchto informací investovat. Ochránit si soukromí se pak stává téměř nemožným.

REKLAMA

Vyhnout se používání moderních technologií se stává stále obtížnějším. Ještě si můžete koupit telefon s předplacenou kartou, aniž by byla spojena s vaším jménem. Účet bez jména ale již od roku 2004 vám nesmí žádná banka nabídnout. Důvodem jsou obavy z praní špinavých peněz. Ještě si můžete koupit akcie na doručitele v listinné podobě. Tlaky na jejich zrušení ale rostou.

V rámci rozumného hospodaření s rodinnými prostředky je vhodné počítat i s krizovými scénáři. Váš byt může obsadit exekutor – ať již omylem, nebo úspěšnou snahou třetí osoby o znepříjemnění vašeho života. Pak je vhodné se bránit. Čím ale? I peníze na účtech jsou zablokované, a pokud nemáte za dobrého známého právníka, pak zřejmě v takové situaci jeho služby na úvěr nezískáte. Zvláště budete-li potřebovat právníka skutečně zkušeného. Co pak?

Na všechny alternativy je dobré myslet předem. Pamatovat na to, že i váš pohyb po ulicích může být sledován a že převody z účtu jsou zaznamenané. Jedinou možností je vytvořit si včas "železnou" rezervu ležící mimo elektronické systémy a nevysledovatelnou z výpisů z rejstříků. Rezervu, která slouží jako pojistka.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • rad

    14 března, 2011

    Za jakých okolností může vlastně dosáhnout exekutor na peníze uložené v zahraničí? A dozví se vůbec o nich? Asi to bude rozdílné v kterém státu předpokládejme že budou uloženy v EU (Slovensko, Rakousko, Německo, Polsko).

    Odpovědět

  • OTTO

    16 března, 2011

    1. – Zalezi na tom, kolik penez mate na mysli.
    2. – To jestli se exekutor dozvi zalezi na tom ve ktere jurisdikci mate bankovni ucet. Pokud je mate ulozeny v EU tak nejvyssi mira bankovniho tajemstvi je v soucastnosti v Lucembursku a Rakousku, tzn. Rakousko je z vasich ctyr moznosti vitezem. Tlak EU nicmene situaci zmeni i v techto zemich stejne jako ve Svycarsku, Lichtenstejnsku, Gibraltaru atp.
    V porovnanim s Hong Kongem, Singapurem, nebo Grenadou a Bahamskymi ostrovy je mira soukromi v EU vlastne parodie.
    Obratte se na odborniky specializujici se na vytvareni pravnich struktur na ochranu majetku a oni vam nabidnou reseni site primo vam na miru.
    Staci zadat na Google vytvareni pravnich struktur na ochranu majetku. Pokud chcete lepsi servis zadejte klicovou vetu v anglictine a obratte se na zahranicni spolecnosti

    Odpovědět

  • chk

    16 března, 2011

    otto, jak se dari bezpecnym investicim v dubaji? letadlo nam nejak havarovalo, ze?:)

    Odpovědět

  • Nox

    14 března, 2011

    Navrhoval bych maly pokus:
    Vytipovat na ulici jednoho cloveka, ke kteremu by pristoupila dvojice lidi, kteri by se mu SLUSNE predstavili a zacali natacet kamerou jeho pohyb po meste, zapisovali co kde plati kartou atd. Vyhradne v rozsahu soucasnych kamerovych systemu, platebnich karet a transakci, atd. Chtel bych videt, kolika lidem by se to libilo.

    Odpovědět

  • Radek

    14 března, 2011

    To zní pěkně.
    V současném systému si myslím, že je s tím spousta lidí smířena na základě argumentu, že se v davu, který je sledován a monitorován, ztratí. Přeci, kdo by měl zájem sledovat průměrného člověka? Sledování začne být aktuálním problémem až v okamžiku, kdy člověk vystoupí z masy.

    Odpovědět