CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

16. 06. 2023

0 komentářů

Glosa: Za každého nepřijatého migranta zaplatí ČR víc, než kolik si u nás za rok vydělají dvě třetiny zaměstnanců poctivou prací

 

Průměrná hrubá měsíční mzda českého zaměstnance byla v prvním čtvrtletí 2023 podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 41 265 korun, tedy za rok 495 180 Kč. Menší mzdu, než je tento průměr pobírají dle ČSÚ asi dvě třetiny zaměstnanců. Bavíme se o hrubé a nikoli čisté mzdě. Česká vláda se minulý týden Bruselu zavázala, že pokud v rámci přerozdělování nepřijme na naše území stanovený počet migrantů, zaplatí za každého ročně minimálně 20 000 eur, to je v přepočtu k aktuálnímu kurzu ČNB 475 300 Kč.

Loading



 

Ministr vnitra ujišťuje, že do ČR žádní migranti přicházet nebudou. To znamená – Češi budou platit. Že se nebude jednat o malé částky, ale pravděpodobně o miliardy, je v případě nezabránění přílivu nových migrantů prakticky jisté. Bude se jednat o další zářez do zdecimovaného státního rozpočtu.

Ovšem ještě horší mohou být potenciální politické dopady. Vědí ministři, kolik bere třeba kuchařka ve škole nebo vysokoškolský pedagog či běžný policista? A jak velkou částku zaplatil Brusel České republice za každého přijatého Ukrajince?

„Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů Ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje,“ pochvaluje si ministr vnitra Vít Rakušan.

Ano, nebudeme muset přijímat migranty, kteří nelegálně vstoupí na území schengenského prostoru. Ale na každého přispějeme více, než kolik si za rok vydělá většina Čechů poctivou prací.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024

Průzkum: Drobní investoři se obracejí od ESG

Podle průzkumu mezi českými drobnými investory více než polovina (51 %) investorů nepřemýšlí o faktorech ESG, zatímco 37 % ano. Čtvrtina českých investorů o ESG uvažuje jen tehdy, když se těmto investicím daří. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) obchodní a investiční platformy eToro.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *