CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Fejtek

30. 09. 2013

4 komentáře

Fondy v září „zabraly“

 


 

Nakolik došlo k přesunům z peněžáků a dluhopisových fondů, sice nelze přesně kvantifikovat, ale zřejmě to bude většina. Možná, že vlastně začíná další školní rok našich střádalů.

Dluhopisový ústup ze slávy

Zejména z dluhopisových fondů se odliv zvýšil ze srpnových 200 milionů o polovinu, tedy s rostoucím trendem. Investoři tak či onak vyhodnotili situaci na trhu úročených aktiv správně a jasné vítězství smíšených fondů je posun rozumným směrem.

smíšených fondů můžeme identifikovat dva trendy: ten první je náznak „přesunů“ od těch konzervativních k alespoň vyváženým strategiím, druhou skutečností je „řešení ČSOB“. Éra plně zajištěných fondů prochází totiž určitými problémy – jednak jejich obliba kolísá, jednak jejich konstrukční potenciál vinou nízkých úroků dluhopisů vysychá. Vítězství smíšených fondů je tedy podporováno vlastně z několika stran.

Kompromisy smíšených

Nové řady fondů Portfolio Pro 90 a 95 se proto vydaly jiným směrem – jde o aktivní správu portfolia tak, aby bylo jištěno alespoň 90 % nebo 95 % původní hodnoty investice. A tato strategie si nachází svou klientelu, která za vyšší potenciál výnosu je ochotná podstoupit i trochu vyšší riziko. ČSOB tak jasně sází na lepší poradenství i kvalifikovanější klientelu.

Jako příklad možná nejlépe poslouží poslední zářijový týden, kdy do ISČS Konzervativního mixu FF přišlo přes 60 milionů korun, zatímco z podobného ČSOB skoro 30 milionů odešlo a naopak do vyvážených a Portfolio Pro přes 100 milionů přišlo.

REKLAMA

Stále málo odvahy

Akciové fondy jsou kapitola sama pro sebe. 300 milionů sice vypadá úžasně a proti předchozím měsícům jde o násobný nárůst, ale při bližším pohledu najdeme jeden velký deal, kdy najednou do eurové verze ING High Dividend zamířilo hned 6 milionů eur. A že by je tam nasnášeli drobní střádalové, lze s úspěchem pochybovat.

Leč neplačme, i signál od institucionálního investora je radostná zpráva, možná ještě inspirativnější. Ti skutečně drobní investoři beztak začnou investovat, zas až se nějaká ta bublina pěkně nafoukne. Jsme stále jen národ nevěřících Tomášů a milovníků vrabčáků v hrsti.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    1 října, 2013

    Jako příklad možná nejlépe poslouží poslední zářijový týden, kdy do ISČS Konzervativního mixu FF přišlo přes 60 milionů korun, zatímco z podobného ČSOB skoro 30 milionů odešlo a naopak do vyvážených a Portfolio Pro přes 100 milionů přišlo. JAK TEĎ NĚKDO MŮŽE INZEROVAT V MÉDIÍCH KONZERVATIVNÍ MIX (NAVÍC SE OPÍRAT O MINULÉ VÝNOSY, ano, varování tam mají),KDYŽ DÍKY RŮSTU SAZEB TYHLE FONDU BUDOU SOTVA STÍHAT VÝNOSY SPOŘÁKŮ ?!!!

    Odpovědět

  • Fejtek

    2 října, 2013

    Kde kdo co inzeruje??

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    2 října, 2013

    Narazila jsem za poslední týden v několika novinách a časopisech na celostránkový inzerát na ISČS Konzervativní mix, kde byl velkými číslicemi inzerován výnos zaposlední 3 roky (kolem 2,7 p.a. tuším). Vždyť by spíš měli doporučovat z tohoto fondu jít jinam, než teď do něj :-(

    Odpovědět

  • Moah

    2 října, 2013

    To ale není v jejich zájmu, proto to nikdy nedoporučí

    Odpovědět