CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Jan Traxler

13. 01. 2022

4 komentáře

Fond-show: NN Global Sustainable Equity

 

Foto? Shutterstock

Jeden z nejúspěšnějších fondů roku 2021. Klade důraz na udržitelný rozvoj. Je dostupný v korunách s měnovým zajištěním.

Loading



 

Základní údaje

Investiční strategie

NN Global Sustainable Equity je globální akciový fond, který je klasifikován jako finanční produkt s cílem dosáhnout udržitelných investic podle článku 9 SFRD. Jinými slovy, investuje do společností, které sledují politiku udržitelného rozvoje podle ESG faktorů, tj. v oblasti životního prostředí, sociální oblasti a v oblasti řízení společnosti. Konkrétně tedy například vybírá do portfolia společnosti, které vykazují nízkou uhlíkovou stopu, dodržují lidská práva atd. A zároveň vylučuje investice do společností zapojených například do výroby zbraní, tabákových produktů nebo těžby topného uhlí.

Tento fond ale není nijak tematicky vyhraněný, není přímo zaměřen na životní prostředí. Mezi největšími pozicemi v jeho portfoliu tak najdeme například technologické firmy Microsoft, Alphabet, Adobe a Intuit, dále zdravotní pojišťovnu UnitedHealth Group, potravinářskou firmu Nestlé, strojírenskou firmu Atlas Copco nebo společnosti zaměřené na private equity investice Partners Group a 3i Group. Zhruba dvě třetiny portfolia fondu tvoří akcie amerických firem, 30 % evropské společnosti a necelých 5 % asijské firmy.

Nejvýznamnější pozice ve fondu

REKLAMA

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v CZK)

Fond NN Global Sustainable Equity funguje od roku 2017. Za necelých pět let vydělal investorům 113 %, tj. téměř 18 % p. a. V uplynulém roce patřil k nejúspěšnějším fondům v ČR. Svou výkonností zejména v posledních dvou letech poměrně výrazně poráží index MSCI World. Jeho hodnota v uplynulém roce stoupla o 29 % (v EUR), zatímco fond NN Global Sustainable Equity vydělal 35 % (v CZK).

Historický vývoj hodnoty investice

REKLAMA

Rizika spojená s investicí

Jako každý jiný akciový fond vykazuje i tento volatilitu spojenou s vývojem cen akcií na burze, proto je zařazen do šesté rizikové třídy ze sedmi. To znamená, že je vhodný pouze pro dlouhodobější investice. Minimální doporučený horizont pro investici do tohoto fondu je 5 let.

Fond NN Global Sustainable Equity má korunovou třídu, která zajišťuje měnové riziko vůči primární eurové třídě. Jelikož velkou část fondu tvoří akcie amerických společností kupované v dolarech, nejedná se o úplně dokonalé řešení. Ale vzhledem k tomu, že koruna má tendenci posilovat k euru, tak je takové měnové zajištění na místě. Navíc díky vysokému úrokovému diferenciálu toto měnové zajištění fond nic nestojí, měnové forwardy mu naopak momentálně generují výnos navíc.

Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek může být dle statutu fondu maximálně 5 %, dle ceníku většiny distributorů se reálně pohybuje kolem 3-5 %. Výstupní poplatek žádný účtován není. Za obhospodařování a administraci fondu si správce automaticky strhává z majetku fondu 2 % ročně, což je hodně. Díky tomu také celkové náklady na správu fondu vychází na 2,32 % ročně. Výkonnostní odměnu si žádnou neúčtuje.

REKLAMA

Závěrečné hodnocení

Fond NN Global Sustainable Equity patřil z pohledu čistých výnosů k nejúspěšnějším fondům v ČR v roce 2021 a také se řadí k nejúspěšnějším fondům na tříleté a pětileté periodě. Veze se na vlně velkého trendu udržitelnosti v oblasti investic, který mě osobně je rovněž sympatický. Investory dnes hodně zajímá nejen výnos, ale také to, jak zodpovědně se dané firmy chovají k životnímu prostředí, jak se chovají ke svým zaměstnancům, zda dělají něco prospěšného pro celou společnost.

Škoda jen že má tento fond tak velkou nákladovost. Dosavadní výsledky fondu nenutí investory příliš se nad poplatky za správu pozastavovat. Ale faktem je, že existují na trhu i levnější řešení. Druhý drobný nedostatek spatřuji v metodě měnového zajištění, které neeliminuje riziko vývoje kurzu EUR/USD. Jinak mám pro tento fond jen slova uznání.

Je ale potřeba také upozornit, že historické výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Věřím, že tento fond bude dlouhodobě vykazovat dobré výsledky, ale výnosy na úrovni kolem 30 % ročně vykazované v posledních třech letech jsou samozřejmě neudržitelné. Mějte realistická očekávání. Dlouhodobě by se výkonností mohl pohybovat lehce nad úrovní indexu MSCI World. Ten pro představu na desetileté periodě vykazuje růst o 10 % p. a.

Autor: Jan Traxler, privání investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV.

 

 Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů NN Investment Partners a jsou platná k 31. 12. 2021.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Z

    13 ledna, 2022

    Nestlé v ESG fondu? Výsměch.

    Odpovědět

  • Maroš Lupták

    13 ledna, 2022

    Ročné náklady 2,3%, vstupný poplatok 5%. To sme sa práve zobudili v roku 1997?Alebo máte čitateľov za úplných blbcov?

    Odpovědět

  • Lukas

    20 ledna, 2022

    5% je max. vstupni poplatek a zprostredkovatel s nim muze libovolne hybat smerem dolu. Pokud narazite na solidniho inv.poradce, nemel byste se dostat pres 3% na vstupaku. Zalezi jakou sluzbu vam za poplatek dokaze nabidnout, aby to pro vas bylo v pohode. Pokud dokaze fond dlouhodobe prekonavat index, so what? Nevidim v man.fee problem, horsi by bylo, pokud by se pohyboval pod. Pak to nedava vubec smysl.

    Odpovědět

  • Karel

    20 ledna, 2022

    Neinvestuju do ničeho, co neumím vyslovit. 🙂

    Odpovědět