CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

10. 06. 2022

0 komentářů

Fond-show: Czegg Ventures, podfond STARTEEPO Invest

 

Jeden z nejúspěšnějších fondů v ČR za poslední dva roky. Má velmi koncentrované portfolio akcií malých českých podniků obchodovaných na trhu START pražské burzy. 

Loading



 

Základní údaje

Czegg Ventures, podfond STARTEEPO Invest je fond kvalifikovaných investorů. Abyste tedy mohli do tohoto fondu investovat, musíte buď:

  • investovat min. 125 tis. euro (cca 3,1 mil. Kč) a čestně prohlásit, že jste si vědomi všech rizik;
  • nebo investovat min. 1 mil. Kč a prokázat, že máte dostatečné znalosti a zkušenosti s investováním.

Investiční strategie

Czegg Ventures, podfond STARTEEPO Invest investuje do akcií menších českých podniků, jejichž akcie jsou obchodovány na trhu START pražské burzy. Fond má koncentrované portfolio, které nyní tvoří akcie pouhých třech společností. Největší pozice ve fondu patří akciím společnosti Karo Invest, českého výrobce kůží, ve které fond drží 28% podíl na firmě. Dále je to česká obuvnická firma Prabos Plus a česká softwarová firma eMan. Portfolio doplňuje dluhopis společnosti Material & Technology s.r.o., českého výrobce dveřních klik. Tato firma se na burzu teprve chystá.

Složení portfolia fondu

Historické výnosy (v CZK)

REKLAMA

Fond Czegg Ventures funguje od června 2020. Za necelé dva roky již vydělal investorům 79 %, což z nej dělá jeden z nejúspěšnějších fondů v ČR za poslední dva roky. Dlouhodobě cílí na čistý výnos 7 % ročně a více.

Historický vývoj hodnoty investice

Rizika spojená s investicí

Fond Czegg Ventures, podfond STARTEEPO Invest má nejvyšší sedmou rizikovou třídu. Z dosavadního vývoje hodnoty investičních akcií fondu by člověk mohl nabýt dojmu, že fond vykazuje stabilní růst. Ale stejně jako u jiných akcií na burze, i cena akcií malých firem na trhu START může růst i stoupat, a to výrazně více, než tomu bývá u akcií velkých zavedených firem.

Vzhledem k velmi koncentrovanému portfoliu je hodnota investice ve fondu závislá na vývoji několika málo firem. Speciálně akcie společnosti Karo Invest aktuálně tvoří zhruba dvě třetiny fondu, takže výsledek fondu je v tuto chvíli do značné míry závislý na vývoji jedné jediné firmy.

Poplatky spojené s investicí

REKLAMA

Vstupní poplatek je dle statutu standardně účtován ve výši 5 %. Přesná výše vstupního poplatku pak záleží na zprostředkovateli. Přes FINEZ a náš odborný portál FKI-fondy.cz je účtován vstupní poplatek pouze 1 %.

Při zpětném odkupu v prvních pěti letech od úpisu je účtován výstupní poplatek ve výši 25 % z hodnoty odkupovaných akcií, s výjimkou odkupů do 500 tis. korun za posledních 12 měsíců. Formou zpětných odkupů je tedy možné např. čerpat z fondu výnosy, aniž by byl odkup zatížen výstupním poplatkem. Jinak je možné vybírat z fondu kapitál bez omezení až po pěti letech.

Za obhospodařování si fond bere ročně 1,3 %. Kromě toho ale platí fixní částky za administraci fondu, depozitáře a další náklady. Dopad ročních nákladů na správu fondu je vyčíslen na 3,25 %, což je vysoké číslo. Je to dáno malým objemem kapitálu fondu.

Kromě toho si zakladatel fondu bere také výkonnostní odměnu ve výši 29 % ze zhodnocení nad 7 % p. a.

Závěrečné hodnocení

Fond Czegg Ventures, podfond STARTEEPO Invest je v zásadě ve střetu zájmů. Společnost STARTEEPO, za kterou stojí František Bostl, je tvůrcem myšlenky trhu START pražské burzy a funguje jako poradce pro emise akcií na trhu START. Upisované akcie posléze nakupuje také do fondu Czegg Ventures.

REKLAMA

Na druhou stranu, takový střet zájmů může být ku prospěchu věci, protože manažeři fondu jednotlivé společnosti velmi dobře znají a podle toho se mohou také rozhodovat, do kterých firem budou investovat.

Celkově je ale potřeba upozornit, že jde o velmi rizikovou investici. První dva roky se fondu náramně povedly, ale zcela jistě někdy přijdou i nepovedené investice. Tento fond by tedy měl být pouze doplňkem portfolia.

Jeho nespornou výhodou je, že příliš nekoreluje s vývojem klasických akciových fondů zaměřených na velké likvidní tituly. A jako investora vás může hřát pocit, že svou investicí poskytujete kapitál na rozvoj byznysu menších českých podniků.

Autor: Jan TRAXLER, privátní investiční poradce, odborný garant portálu FKI-fondy.cz a zakladatel multi-fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV.

  

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů STARTEEPO Invest a z odborného portálu FKI-fondy.cz a jsou platná k 31. 3. 2022.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *