CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Jaroslav Tupý

18. 06. 2008

1 komentář

Fibonacci retracement: Užitečná pomůcka prevence rizika

 


 

Mimo běžnou analýzu cenových grafů v různých timeframech, kdy zjišťujeme výskyt supportů a resistancí v rámci časového vývoje investičního instrumentu, máme ještě další možnost, jak zjišťovat cenové hladiny, které by se mohly stát problémem při postupu instrumentu. Tato možnost vychází z Fibonacciho matematické posloupnosti, která formuluje cenové hladiny, které musí instrument překonávat.

Trochu z historie

Fibonacci se narodil někdy okolo roku 1 170 v rodině Guilielma Bonacciho, který byl obchodníkem a často se plavil mezi Itálií a Afrikou. Jeho syn Fibonacci (tj. syn Bonacciho) studoval matematiku a především teorii čísel a se svým otcem často cestoval. Měl tak možnost poznat arabskou matematiku a její výhody nad římskou.

Pro nás je z jeho prací zajímavá především tzv. Fibonacciho posloupnost, která je tvořena následující řadou čísel (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 atd.) V této řadě je každé další číslo součtem dvou předchozích.  Zajímavější ovšem na této řadě je skutečnost, že podíl za sebou následujících členů se blíží číslu 1,618. Tj. pro každé číslo v řadě větší než 3 je poměr mezi dvěma za sebou následujícími čísly 1:1,618, což bývá označováno za tzv. zlatý poměr či božský řez. Toto magické číslo se často vyskytuje v přírodě – např. poměr spirál u ulity měkkýšů je roven 1,618, podobný poměr se vyskytuje například u kaktusů, slunečnic a v mnoha dalších případech.

Pokud byly tato zajímavé zákonitosti zjištěny v přírodě a dozvěděli se o nich obchodníci na finančních a komoditních trzích, tak to už byl jen krůček k tomu, aby se číslo 1,618 stalo magickým i ve světě tradingu. Jeho využití spočívá ve skutečnosti, že po každém velkém pohybu mají trhy tendenci se vracet do poloviny svého předchozího pohybu.

Fibonacciho retracement

Fibonacciho retracement je pak postaven na trendové linii mezi dvěma extrémními body, tj. např. minimum a maximum předchozího pohybu, kdy zakreslíme  trendové linie na úrovni 0,0; 23,6; 38,2; 50; 61,8; 100; 161,8 atd. Trhy pak po významném pádu či nárůstu mají tendenci vracet se do původních úrovní, kdy za nejsilnější retracement je považován 50 %.

REKLAMA

Přirozeně, že tuto konstrukci nemusíme sami provádět, ale většina obchodních platforem již má Fibonacciho retracement zabudován ve svých analytických nástrojích a nám stačí jen vyznačit dno a vrchol významného pohybu a ostatní úrovně se již automaticky zakreslí.

Obr. 1: Fibonacci retracement, GBPUSD, Daily

Na přiloženém obrázku máme dokumentován Fibonacciho retracement na instrumentu.GBPUSD. Z grafu vidíme, že se instrument odráží od hladiny 23,6 %, posléze ji proráží až na úroveň 38,2 % kde se opět zastavuje a odráží. Po nějaké době se mu daří tento retracement prorazit, nicméně 50 % se pro něj stalo nepřekonatelnou překážkou a vrací se zpět nad úroveň  38,2 %.

Obchodník předem nemůže v žádném případě odhadnout budoucí vývoj instrumentu, ale pokud má tušení o blížícím se Fibonacciho retracementu, může této skutečnosti přizpůsobit své chování – přibližně podle pravidla  – „jediné, co může trader skutečně odpovědně provádět při obchodování na komoditních a finančních trzích, je minimalizovat své ztráty“.

REKLAMA

Tedy- nevstupuje do obchodů, které jsou příliš blízko retracementu, a tudíž nevyhovují pravidlu RRR (Risk Reward Ratio). Pokud má nakumulován profit a jeho instrument se blíží k retracementu, opět musí počítat s oběma možnostmi, tj. průrazu retracementu či zpětnému odrazu. Nenechá se tedy připravit o svůj profit, ale vybere si například polovinu profitu na retracementu a přitáhne Stop Loss, případně si přidá do pozice po úspěšném proražení retracementu.

Tyto a další podobné techniky jsou pak obsahem Money Managementu, případně Risk Managementu, který by měl mít každý trader zahrnutý do svého obchodního plánu.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    19 června, 2008

    Osobně Fibonacci retracement často vyuřívám jako jeden z nástrojů TA, které při analýze trhu používám.

    Odpovědět