CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Daniel Mareš

03. 06. 2021

0 komentářů

Existuje férové ocenění akcií? Komu věřit? Co sledovat?

 

Foto: Pixabay

Zákonitosti při oceňování akcií samozřejmě existují a akciový trh by se k nim měl v delším horizontu vracet. Co je to ale férová cena akcie?

Loading



 

Ekonom ČSOB Petr Dufek pro server Investujeme.cz uvádí, že věřit se dá nejspíš dobrému úsudku a vždy si dávat pozor na „zaručené“ tipy. Vždy stojí za to uvažovat o motivaci poskytovatele příslušné „dobré“ rady. „V každém případě přístupů k ocenění akcií je celá řada, osobně bych dal na P/E, nicméně stojí za to věnovat pozornost budoucím výnosům,“ vysvětluje s tím, že záleží na tom, jak konzervativně nebo spíše super-optimisticky jsou naprojektovány.

Ekonom České spořitelny Michal Skořepa pro server Investujeme.cz vysvětluje, že žádné férové ocenění akcií neexistuje. Jako u každého aktiva, i u akcií záleží na ceně, kterou jsou tržní hráči ochotni zaplatit, nebo naopak akceptovat, na jejich osobním očekávání ohledně ziskovosti dané firmy a obecněji na vyhodnocení všech dostupných informací. „Rozpoznání, které informace jsou ty relevantní a které zdroje spolehlivé, je vlastně jádrem umění dobře investovat,“ podotýká Michal Skořepa.

„Kromě vývoje trhu samotného stojí za to sledovat celkový vývoj ekonomiky a postoje centrálních bank, které svojí měnovou politikou v posledních deseti letech trhy zaplavily likviditou a akciím tak nepřímo výrazně pomáhaly,“ podotýká Petr Dufek.

Michal Skořepa k tomu dodává, že pro různé typy akcií můžou být ty správné informace a jejich zdroje odlišné. „Vždy je však dobře, pokud možno se vyhnout těm zdrojům, které mají samy na daném trhu svůj vlastní prodejní nebo nákupní zájem,“ vysvětluje odborník České spořitelny.

REKLAMA

Co je to vlastně akcie?

Akcie je podíl na firmě. Je to vlastnictví firmy rozdělené na malé kousky. Firma s jedním majitelem by se dala v akciích vyjádřit jako firma s jednou akcií, jejímž vlastníkem je jeden člověk. Pokud podnik vydá 1000 akcií, jedna akcie představuje podíl jedné tisíciny. Když znáte cenu podniku, tak ji stačí vydělit počtem akcií a cena akcie je na světě.

Jak začít investovat?

Obchodování s cennými papíry prostřednictvím internetu je oblíbenou formou investování. Umožňuje naprostou kontrolu nad stavem finančních prostředků – v případě potřeby můžete během několika vteřin nakoupit nebo prodat akcie i jiné cenné papíry, a to bez omezení minimální částkou. Investorům jsou k dispozici české trhy Burza cenných papírů Praha (BCPP) a RM-SYSTÉM. V zahraničí pak americké či německé trhy.

Akcie a koronavir

Akcie a akciové trhy jsou v současné době silně ovlivněny lockdowny způsobenými pandemií nového koronaviru. I to hraje značnou roli při jejich oceňování. Vše je tak o dost nepřehlednější. Situace se ale začíná i v našem regionu výrazně lepšit.

Čeká nás hospodářský obrat?

Lepšící se hospodářské prostředí regionu střední a východní Evropy se odráží i ve výsledcích Erste Group za první čtvrtletí roku 2020. Rizikové náklady v 1. čtvrtletí činily 36 milionů euro, což je meziroční pokles o 42 %. V kombinaci s obratem ve vývoji hodnot čistého obchodování a také jeho reálné hodnoty došlo v meziročním srovnání k nárůstu čistého zisku o 50,9 % na 355 milionů eur. K růstu zisku přispěly nižší náklady na riziko. Poměr NPL činil 2,6 % (v prosinci 2020 vykazoval 2,7 %). Úroveň kmenového kapitálu Tier 1 byla k 31. březnu 13 %.

REKLAMA

Evropský fond pro oživení: udržitelné a dlouhodobé uvažování

Bernd Spalt také připisuje nejvýznamnější roli v obnově regionu evropskému fondu pro oživení. Termín, do kterého mají členské státy předložit Evropské komisi své plány na jeho implementaci, byl stanoven na 30. dubna.

„Obrovské prostředky, které EU dává k dispozici, by se měly investovat do ambiciózních projektů, které budou sledovat velmi jasný cíl,“ poznamenává Spalt a poukazuje na to, že některé národní programy, zejména ve východní Evropě, by mohly být ve svém přístupu ještě ambicióznější: „Pakliže chceme zjistit, jaké mají být priority těchto investic, stačí jen naslouchat dalším generacím v naší společnosti: udržitelnost, digitalizace a vzdělání.“ Situace mladých lidí v regionu se v důsledku pandemie všeobecně zhoršila a zejména trh práce v Maďarsku, České republice a Srbsku zaznamenal prudký nárůst v počtu mladých lidí, kteří nemají zaměstnání, vzdělání ani výcvik.

„Jako banka, jako zaměstnavatel i jako korporátní občan se Erste intenzivně zabývá otázkou, jak udržitelně transformovat ekonomiku,“ říká Spalt. „Budoucí růst musí být vystavěn primárně na udržitelnosti. Na to naše ekonomiky musejí posílit svou digitální infastrukturu a zajistit co nejlepší nabídku vzdělání pro pracovní sílu.“

Hodně štěstí

Chápeme, že jsme vám asi jasnou odpověď ohledně férové ceny akcí nedali. Jednoduchá odpověď ale skutečně neexistuje. Proto je třeba se v této oblasti neustále vzdělávat, radit a rozhodně nevěřit jen intuici.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *