CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Jan Valachovič

24. 01. 2008

0 komentářů

EVROPSKÁ PENZE

 


 

Evropská penze – Důchodový program (EP) je investiční životní pojištění s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ smrti, jejíž minimální výše je stanovena na 30 000 Kč s tím, že osoby se zhoršeným stavem a starší 55 let mohou toto pojištění uzavřít s pojistnou částkou 10 000 Kč. EP je prezentována i jako výjimečný nástroj pro pojištění pro případ smrti, ALE cena je ovlivněna průkopnickým použitím kalkulace pojistného dle aktuálního věku tj. při konstantní pojistné částce se rizikové pojistné zvedá a to takřka exponenciálně (viz graf). Ve 30 letech se tedy muži strhne za krytí rizika smrti měsíčně pouze 131 Kč, ALE stejnému muži se za 20 let bude strhávat již 660 Kč. Proto může být částka rizikového pojistného v prvních 3 letech jen 30% pojistného (tj. pojistné musí být min. 1.112 Kč, takže měsíční zatížení je vyšší než při "drahé" RŽP).
Pojištění lze sjednat minimálně na 10 let, maximálně do 75 let věku, minimální pojistné je stanoveno na 300 Kč měsíčně.
V rámci tohoto pojištění lze sjednat následující připojištění:
• zproštění od placení pojistného v případě vzniku plné invalidity (následkem úrazu i nemoci)
• úrazové připojištění – balíček zahrnující smrt úrazem, trvalé následky úrazu s progresivním plněním a denní odškodné za dobu léčení, ALE za vyšší cenu než konkurenční produkty: EP 170 Kč, Clever Invest 138 Kč (při stejných pojistných částkách, v EP ALE pojištění trvalých následků úrazu až od 2%) a navíc bez možnosti navýšení jen jedné složky (např. TN) – oproti samostatným úrazovým pojistkám je to ještě násobně horší.
EP nabízí výběr pouze ze tří investičních strategií (nemožnost preferovat určitý segment trhu):
1. dynamické portfolio (akciové a smíšené fondy min. 70%, fondy dluhopisové a peněžního trhu max. 30%)
2. vyvážené portfolio (fondy dluhopisové a peněžního trhu min. 70%, akciové a smíšené fondy max. 30%)
3. inteligentní portfolio (zpočátku využití rizikovějšího portfolia, počínaje 10. rokem před koncem pojištění automatický postupný převod do konzervativnějších investic).
Za zmínku určitě stojí inteligentní portfolio, kde dochází k realokaci (klient se s blížícím koncem pojistné doby nemusí o převody starat), ALE základem všech portfolií je několik fondů a tak není průhledné, co si klient vlastně kupuje, a to nejenom z hlediska regionální či sektorové zaměřenosti, ALE především výše poplatků u jednotlivých fondů.
Poplatek za vedení účtu je garantován po celou dobu pojištění, ALE je v současné době v porovnání s ostatními IŽP vysokých 50 Kč. Struktura poplatků je poměrně jednoduchá a přehledná (téměř vše za 50 Kč), rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou je slušných 2,5% (standardně 3%, výjimečně i 5%). Poplatek za uzavření není strháván formou počátečních jednotek, ALE procentem z měsíčního pojistného (na 30 a více let to činí 65% po dobu 3 let).

EP jako spořící nástroj je v segmentu IŽP na průměrné úrovni (při min. pojistné částce), ALE velký problém vznikne při sjednání tohoto plánu starším klientům, jak k tomu název penze vybízí. A to právě vlivem konstrukce rizikové složky přičemž problém se bude rapidně zvyšovat s nárůstem pojistné částky. EP jako pojistka nemůže obstát šíří připojištění (pouze balíček drahého a nepružného úrazové připojištění), riziková složka hlavního pojištění vypadá na první pohled lákavě, ALE na následujících příkladech si ukažme její pravou tvář. Třicetiletý muž chce být pojištěn 30 let na 1 000 000 Kč a něco málo si naspořit – v EP to znamená měsíční pojistné (minimální pro PČ 1 000 000Kč) 1.112 Kč, při 6% zhodnocení bude vyplaceno 534 tis. Kč. Pro porovnání, využití rizikové pojistky za 442 Kč a 670 Kč do penzijního připojištění přinese stejné krytí, větší variabilitu a při 4% zhodnocení PF získá klient 566 tis. Kč.
Jiným modelovým příkladem může být třicetiletý muž žádající o hypoteční úvěr se splatností 30 let, ve výši 2 000 000 Kč a chce být pojištěn pro případ smrti tak, aby byl vždy splacen hypoteční úvěr. Uvažuje také, že by mohl úvěr za 15 let splatit. EP nám nabídne rizikové krytí za sympatických 262 Kč měsíčně (cena v čase mírně stoupá až na 430 Kč a to za předpokladu každoročně snižované pojistné částky). Riziková životní pojistka (RŽP) oproti tomu začne s pojistným 884 Kč (každoročně sama klesá až k 0) – viz. graf. Jestli čekáte další drobné ALE, je tu. Tím ALE je zde celkově placená částka, kde v případě EP je měsíční zatížení 2.223 Kč, při použití RŽP může stejnou částku spořit (ale pokud bude mít jakýkoli problém, tak na rozdíl od EP nemusí). Z tabulky je tedy vidět, že při předčasném splacení je EP konkurenceschopná (obzvláště v porovnání s ostatními IŽP), ale jako náhrada RŽP ji vzhledem k nízké variabilitě nelze použít.
EP je produkt, který sice obsahuje nové prvky (realokace, rizikové pojistné dle věku), ALE vzhledem ke staré snaze o zisk na úkor klienta nepřináší pro klienta zásadní užitek a uspět může snad jen díky dobrému marketingu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *