CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Jiří Musil

04. 08. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 4.8.2006

 


 

Ve srovnání s ostatními regiony se eurozóna nachází ve výhodnejší fázi hospodářského
cyklu. Kurzy na evropských trzích zustávají atraktivní. Dáváme přednost růstově orientovanému stylu investování na úkor hodnotově zaměřeného přístupu. Vybíráme akcie, které by měly v těchto podmínkách vykazovat vysokou výkonnost.

Tempo růstu americké ekonomiky ve druhé polovině roku nejspíš zpomalí. Zisky podniků by mohly ohrozit rostoucí mzdy v okamžiku, kdy začne slábnout tuzemská poptávka. Přesto analytici zůstávají optimističtí, pokud jde o vyhlídky na růst výnosů z akcií. Ve srovnání se státními dluhopisy jsou kurzy akcií momentálně velmi lákavé.

Pokračujeme ve snižování podílu japonských akcií. Zatímco 2. a 3. čtvrtletí bylo na vrcholu cyklu, očekáváme počínaje 4. čtvrtletím mírné zpomalení hospodárského růstu v důsledku oslabení vývozu do Spojených státu.

Pesimistické scénáře vývoje se rozhodně nenaplňují v oblasti technologických firem, jak o tom svedčí celá řada konkrétních údajů. Odvětví technologií nabízí opět velmi atraktivní kurzy akcií. Zaměřujeme se na akcie amerických podniku se strední tržní kapitalizací.

Vývoj světové ekonomiky nenaznačuje, že by nás přinejmenším v nejbližší dobe čekal růst cen dluhopisů. Na trhy, které jsou ješte stále nadhodnocené, totiž budou přinejmenším prozatím tlačit jednak obavy z inflace (i když přehnané), jednak stále výraznější zpřísňování peněžní politiky (v polovine července se nejspíš pridá i Bank of Japan).

REKLAMA

Zpomalení hospodářského růstu, vycházející z USA, se začne projevovat nejspíš až po prázdninách, kdy budou klesat další ukazatele. Do té doby se volatilita udrží na vysoké úrovni.

Na mezinárodních trzích dluhopisů si vůbec nejlépe z hlediska výkonnosti vedou americké státní pokladnicní poukázky. Přes léto by mohl o být na trhu rušneji. Naše odhady nás vedou k tomu, že dáváme přednost Spojeným státum a Austrálii a naopak se vyhýbáme Velké Británii, Japonsku a eurozóně.

Na našem nižším podílu podnikových dluhopisů, zejména těch s dlouhou dobou splatnosti, se nic nemění. S tím, jak slábne nadšení pro soukromé dluhopisy, které byly hlavním tématem roku 2005, je stále důležitejší volba správných odvětví.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *