CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Libor Winkler

04. 01. 2007

0 komentářů

Editorial ze dne 4.1.2007

 


 

Jak libě musí znít jejich uším volání exportérů ústy jejich asociace, která místo obvyklých (a zcela legitimních) požadavků na zeštíhlení státu a oslabování jeho vlivu na ekonomiku najednou vyzvala státní orgány k boji se silnou korunou.

Kdo chce bojovat, ať bojuje. Vyzývat ovšem státní instituce „k přijetí opatření k zastavení prudkého zdražování elektřiny“, jak to činí asociace, to mi připomíná slovník dávno minulý. Jestliže kdysi strana bojovala s počasím, dnes budou ministerstva bojovat se zvyšováním cen na globálních trzích s komoditami?

Anebo se věc má tak, že si exportéři vybrali jen ty firmy, jejichž většinovým akcionářem je hloupý stát, a ty by se měly vzdát svých zisků v jejich prospěch?

Optimisté tvrdí, že problém se silnou korunou zmizí s přijetím eura. Formálně jistě. Občané zaměstnanci, konejšení pomalým srovnáváním se svými kolegy ve „starých“ evropských zemích pomoci směnného kurzu, budou ovšem chtít svou životní úrovni dohánět i v době jednotné měny.

Až se ozvou výzvy, aby stát pomohl krotit přehnané mzdové požadavky (třeba zrovna v exportních firmách), pak už státní úředník nebude vědět, kam dřív skočit.

REKLAMA

Reflex č. 1/2007

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *