CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: FOND SHOP

27. 09. 2006

1 komentář

Editorial ze dne 26.9.2006

 


 

V Evropě se zlepšuje situace na pracovním trhu a sílí domácí poptávka. Evropským firmám se daří zvyšovat objem exportu a Evropaká centrální banka úspěšně stanovuje úrokovou sazbu tak, aby držela pod kontrolou inflaci a přitom nezadusila růst.

Co by mohlo slibný vývoj ohrozit? Zvyšování cen energií, výrazné ochlazení na nemovitostním trhu v USA a tzv. tvrdé přistání ekonomiky USA.

Proč by měly růst ceny akcií evropských firem? Ziskovost evropských firem je nyní výborná a očekává se, že bude pokračovat, i když v poněkud mírnějším tempu.

Bude pokračovat nadvýkonnost malých evropských firem nad velkými? V odpovědi na tuto otázku se pánové Arjen Dibbets z ABN Amro, Edwin Van Oosten z ING a Simon Godfrey z Fortis neshodli. Akcie malých evropských firem jsou ovšem v současné době objektivně dražší než akcie velkých firem.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Traxler

    28 září, 2006

    V rámci diverzifikace je vždycky lepší investovat jak do fondů zaměřených na velké společnosti, tak do fondů zaměřených na malé společnosti.
    Co ale dělat v případě, kdy na takovou diverzifikaci už není dostatek prostředků? Pak bych jednoznačně volil fond zaměřemý na velké spol. (large cap). Proč?
    1) V momentální fázi ekonomiky v Evropě se dá očekávat mírná nadvýkonnost akciií velkých firem nad menšími. Malé firmy už si explozivním růstem prošly. Nyní jsou na řadě velké firmy s inkasováním velkých zisků. To je ovšem trochu spekulace, vývoj může být i jiný. Rozhodně nejde o nejdůležitější důvod.
    2) Daleko podstatnější je ochrana kapitálu. V případě, že by přišel výraznější pokles, pak akcie velkých společností nikdy nezasáhne tolik jako akcie menších společností, kde jich může mnoho i zkrachovat.
    Proto ideálně volit obě strategie, pokud na to nejsou peníze, tak radši velké spol.

    Odpovědět